Srecko Napisano Avgust 12, 2024 Share #1 Napisano Avgust 12, 2024 Verujem da mnogi od Vas (kao i ja) nisu ko zna od kada imali priliku da čuju Foobar2000. Ja sam, igrom slučaja, a po savetu No1 payer families našeg sajta (to uradio), i moram da kažem da mi je sve to bilo jako interesantno i nekako sam video-čuo Fooobar2000 u drugom svetlu. Zašto sam aktivirao-probao ponovo Foobar2000. Pre nekoliko meseci je Logitech ugasio servere MySqueezeBox i faktički mnogima od nas koji su svoj streaming (Tidal, internet radio, ..........) bazirali na Logitech Media Server-u, onemogućio da slušamo Tidal, internet radio ..... Naravno u celoj toj situaciji Logitech uopšte nije kriv, naprotiv. Logitech je 10-15 godina finansirao te servere da bi funkcionisala zajednica oko LMS. Suština je i da je Tidal imao problema sa onim nesrećnim MQA te nije ni važno zbog čega posle tog gašenja servera morao je se pronaći način da se sluša Tidal. Ja sam to uradio koristeći LMS i dalje ali ovog puta sa MPD players naravno uz pomoć UPmPdcli/DLNA, jer sa Squeezelite players to ne radi upravo zbog MySqueezeBox servera. Elem primetio sam da mi je se promenio zvuk, toliko da sam pomislio da mi se možda nešto pokvarilo. Ispostavilo je se da sa pre instalacijom SnakeOil (LMS, Players ..... ) sve vratilo na svoje no da bi zaključio da mi je digitalija problem tu mi je poslužio Foobar2000. Zato sam odlučio da rezervni streaming uređaj (isti NUC i malo lošiji DAC) ne držim više identičan prvom već da ga osmislio drugačije sa drugim player da bi ako bi bilo potrebe bar mogao da proverim da li mi je digitalija ok da ne pokazuje istu grešku kao ovoga puta posle prekida rada servera MySqueezeBox. Naravno na prvi pogled Foobar2000 se nije puno promenio no pod haubom jeste a jedna od stvari koju sam zapazio je i ta da može da reprodukuje Tidal. S jedne strane mnogi imaju "problem" sa Tidala zajednica Foobar2000 suprotno, nalazi način da reprodukuje Tidal. Baveći se time u cilju da sa Tidal imam udobnost na koju sam navikao da drugim plejerima i media serverima (LMS, Squeezelite, MPD ..... ) i UpNP/DLNA aplikacijama tipa (iPeng, Rigelian, BubbleUPnP, MConnect...... ) upoznao sam mnogo bolje Foobar2000 nego ranije i moram reći da mi se jako dopao, a zbog čega i šta sam sve probao u narednom postu. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Avgust 12, 2024 Share #2 Napisano Avgust 12, 2024 Instaliraš lepo moj Linux. Nomachine.... I lepo sa tableta upravljaš DAC-om iz nužnika Msm ne mora ni Linux...Windows lepo.... Ako je gigabitna mreža po kući i 5G WiFi ovo ne trepne . Uzo sam tablet 12.7 inch / ne mogu da ćoravim više sa telefona Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 12, 2024 Autor Share #3 Napisano Avgust 12, 2024 Foobar2000, sada sam shvatio da nikada nisam ozbiljno pogledao i da sam koristio samo njegove rudimentarne mogucnosti koje su se svodile na najprostiju reprodukciju materijala uskladištenog na SSD i NAS. Bogatstvo razlicitih podesavanja i komponenata koje mu se mogu dodati (ne mislim pri tome na masu skrinova) kao i neverovatna kolicina mogucnosti kako se moze podesiti originalni interfejs u zavisnosti od toga za šta ga koristite, čini Foobar2000 upravo veoma interesantnim za ljude profila kakvi upravo koriste ovaj forum Da se odmah razumemo, zvuk je stvar ukusa, svi znamo, pa sam se i sam deklarisao da se meni dopada zvuk MPD plejera pod linux-om. Mnogi vole LMS+Squeezelite kao i Album plejer no retko sam čuo, gotovo nikoga da iko voli zvuk Foobar2000 naravno pod Windows-om. U biti je svih nas izgleda da nam se dopadaju neuobičajene stvari tako da veoma lako dajemo prednost svemu u odnosu na Windows, pogotovo kada je zabava u pitanju no kada je posao u pitanju veoma cesto upravo birsmo Windows malo i zbog toga što što se profesionalne stvari poput NVIDIA grafickih procesora za koje jedino i postoje AI biblioteke ni ne rade se za druge OS verovatno sa ozbiljnim razlogom jer firma trilionske vrednosti ne verujem da razmislja neodgovorno. Dakle s razlogom se moze razmotriti taj hajp na Windows kao sistem koji nije dobar izbor za pokreanje digitalnih sistema izvora zvuka. Prva stvar koja mi se ucinila interesantnom je bila da upitam Gemini šta on kao veliki jezički model može da kaze o tome sa tehnickog i svih ostalih aspekata o kombinaciji Windows+Foobar2000 kao digitalnom izvoru zvuka. Odgovor Gemini je bio pravo iznenađenje za mene jer je tu kombinaciju ocenio kao Odlicnu, baš kao sto bi verovatno ocenio i mnoge druge, i da je uvek pa i kod kombinacije Windows+Foobar2000 najbitnija implementacija ideje sa kojom ste usli u realizaciju projekta digitalnog izvora zvuka i podesavanje celog sistema na način da prvenstveno zadovoljite osnovne postulate teorije akustike i naravno preferirani zvučni utisak; a u tome Foobar2000 obezbeđuje toliko mogucnosti da je siguran sam bez premca. Naravno da je i Gemini svestan da Windows sadrzi ogroman broj servisa, procesa i aplikacija koji nisu ni na koji nacin neophodni i da ih treba, ukoliko je moguće, ukloniti baš jako to i rade npr. neki plaćeni paketi poput Fidelizera. Projekt koji sam zamislio definisao bi kao dizajn jednog striming kompjutera poput, Roon strimera, na NUC Roon prepared modelu, baziranom na OS Windows (neki Windows, biće reči o tome), sa plejerom Foobar2000, gde bi preko plejera bilo moguce strimovati materijal sa Tidal i pri tome upravljati Foobar2000 uz pomoć neke UPnP/DLNA aplikacije sa Android ili iOS mobilnog telefona. Moram izraziti zadovoljstvo da sam uspeda već da isprobam mnogo toga od onoga sto sam zamislio i postavio kao cilj, danas , najveci deo, isprobao na testnom racunaru “Lenovo Think Centre P92” mikro sa mobilnimtekefonom SGS24U i aplikacijom BubbleUPnP i veoma se prijatno iznenadio kako to radi i zvuči sa veoma malo vremena utrošenog na krucijalni posao podesavanja plejera Foobar2000. Naravno, postoje i stvari koje mi se nisu svidele no o tome na kraju. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
zek Napisano Avgust 12, 2024 Share #4 Napisano Avgust 12, 2024 pre 2 časa, Mikorist reče Uzo sam tablet 12.7 inch Može se znati koji - jer sam i ja nešto tražio 11-12” pa našao Redmi Pad SE i Honor Pad X9 LTE. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Avgust 13, 2024 Share #5 Napisano Avgust 13, 2024 pre 3 časa, zek reče Može se znati koji - jer sam i ja nešto tražio 11-12” pa našao Redmi Pad SE i Honor Pad X9 LTE. Lenovo Tab P12 pro Doktor and zek je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 13, 2024 Autor Share #6 Napisano Avgust 13, 2024 2 hours ago, Mikorist said: Instaliraš lepo moj Linux. Nomachine.... I lepo sa tableta upravljaš DAC-om iz nužnika I to.će doći na red, brže nego što mislite Do sada nisam to uradio jer nisam mogao u glavi da zaokružimo šta treba i KAKO da uradim da sa tvojim Linux dobijem ono što imam sa SnakeOil kako u smislu funkcionalnosti tako Boga mi i sa kvalitetom zvuka. Neki dan sam upravo PRVO uzeo da probam da instaliram tvoj Linux (poslednju verziju) i nisam uspeo iako sam to činio već nekoliko puta i imam čak i prvu instalaciju na SSD koja radi. Verujem da je nešto banalno u pitanju ali, nemoj da se ljutiš, nisam uspeo čitajući temu da ni posle 2 sata zaključim šta je u pitanju (nema veze sa UEFI, naravno da sam ga postavio). Zato sam iznerviran uzeo i instalirao Windows 10 (razumljivo bez problema) i nastavio sa Foobar2000. I sam volim zvuk Linux sa MPD no ne mogu da prenebregnem činjenicu da sam sa Windows daleko familijarniji nego sa Linux a ni to nije.činjenica koju treba zanemariti. Dakle sve to probam po principu, kupim novi SSD, instaliram na njega na Lenovo mikro (služi mi za to) šta hoću, ubacim ga u sistem i neko vreme poredim sa (Ubuntu Server Pro real time kernel+SnakeOil+LMS+ili MPD+Upmpdcli ili Squeezelite i na mobilnom BubbleUPnP za MPD i Tidal ili iPeng za Squezelite i Lokalne fajlove sa SSD a izbor pravim rekofiguracijom SnakeOil za minut i izborom aplikacije na mobilnom). Do sada nisam izbacio iz sistema SnakeOil što ne znači da neću već narednih nedelja. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Avgust 13, 2024 Share #7 Napisano Avgust 13, 2024 pre 38 minuta, Srecko reče Verujem da je nešto banalno u pitanju On 22. 2. 2023. at 11:32, Mikorist reče BIOS mora da je konfigurisan za boot kao "UEFI boot loader" ne "legacy boot loader" Mora da se boot-uje grub kao "UEFI boot loader". Takođe secure boot ako je enabled mora da bude disabled - isto u BIOS Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 13, 2024 Autor Share #8 Napisano Avgust 13, 2024 (izmenjeno) 1 hour ago, Mikorist said: Sve sam to uradio Miko, rekoh da imam SSD sa prvom distribucijom koji mi radi, i opet nije hteo da se podigne. Generalno, mnogo mi se dopada tvoja distribucija (govorim o kvalitetu zvuka, ZA MENE, koji je i bar 90% "kriv" pri izboru "DIGITALIJE") no i dalje nemam predstavu kako bi dobio funkcionalnost koju imam sada osim da te masiram i stalno ti pišem nešto iz prostog razloga što sa Linux nisam toliko familijaran i ne znam za adekvate nekim uslužnim programima poput AutoHotKey (da otvorim Foobar2000 npr. a da to ne bude iz registry baze ili startup folder jer uradim i čitav niz drugih stvari osim toga) jlzato šti streaming računar uvek koristim kao "bezglavi"-bez display) nego bi sve morao da istražujem itd. Naprimer, ako sam dobro razumeo ti koristiš Album plejer kome bi i ja voleo da dam šansu na neki duži period no ne znam kako bi izgledalo sve to (koliko znam ti koristiš pokretanje iz browsera tipa fttp ili HTTP a sada sam baš probao Android app Foobar2000 koja je sasvim zgodna ali ako je poredim sa npr. BubbleUPnP to je smešno a voleo bi da to bude sve skockano kao Roon). Da bi to sve skockao kako želim morao bi da ti dosađujem. Izborom ovakvih rešenja poput Foobar2000 i sl. ne moram nikome da dosađujem, jer je dokumentacija stvarno dobra i to je gotovo za nekoliko dana moguće odraditi naravno kada se ima rešenje u glavi vide screenshots vidljivog interfejsa aplikacija-napravi finalni izbor, koji bi trebalo da koristite; i generalno, da ponovim, shvati najbolje rešenje (za sebe) u glavi. Miko ti si stvarno jako ljubazan i uvek mi (čini se svakom) promptno odgovoriš i pomognes ali tu ima toliko pitanja da mene bude sramota i neprijatno mi je što te uznemiravam. Ja inače ne volim tablete, iako ih imam nekoliko iPad su u pitanju, čak i na mobilnom držim slova veoma malim tako da mi je sve baš skockano. Zato preferiraju mobilni za remote control. Ta web aplikacija SnakeOil, da je tako nazovem app za setovanje sistema-za izbor plejera i Media servera ...... i svašta nešto, veomaaaaa je lepo urađena, rekao bih jedna od najlepših web aplikacija koje sam video. I još nešto, a to sam uradio i na tvojoj prvoj distribuciji, moj računar je stvarno samo streaming računar i na njemu nikad nema ničega osim software neophodnog za reprodukciju muzike i upravljanje reprodukcijom. Stoga sam i na njoj deinstalirao sve što mi nije trebalo poput Viber i sl. Mislim, možda i grešim, da bi pored ove distribucije koju si izbacio, gde imaš jako korisnih stvari u vezi sa performansama procesora pa i korisnih programa poput Viber (korisnih čak NEOPHODNIH upravo za nas koji smo stalni na sajtu koji se i zove diyaudio) ipak trebalo napraviti i jednu "OŠIŠANU" verziju (pošto je razvoj distribucije odavno završen, SAMO SA NEOPHODNIM STVARIMA ZA REPRODUKCIJU I KONTROLU. Opciona mogućnost izbora i konfigurisanja plejera i Media servera, zbog postizanja najboljih performansi sa konkretnim hardware i ugađanje sebi u smislu boje tona, BILA BI ŠLAG NA TORTU a koji su interesantni izbori možeš videti iz postojećih distribucija. Izmenjeno Avgust 13, 2024 od Srecko Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 13, 2024 Autor Share #9 Napisano Avgust 13, 2024 Dakle da ponovim još jednom šta sam želeo da isprobam sa Foobar2000 u vidu projektnog zadatka: Projektni zadatak: "Bezglavi" (bez display) streaming računar. 1. Hardware: NUC Roon prepared 2. Player: Foobar2000 3. Kontrola streaming: Mobilni telefon UPnP/DLNA - Zašto NUC: Uvreženo je mišljenje da je Roon najbolje okruženje za streaming a on je u svojim rešenjima koristio NUC računare i pojedine modele na kojima je gradio streamer-e krstio "Roon prepared". Bilo bi krajnje pretenciozno da ne kažem glupo da ja ili bilo ko drugi stavim primedbu na izbor Roon a da to ne podrazumeva računar "skuplji od bubrega". - Zašto Foobar2000: Rekoh već posedujem streaming računar baziran na NUC+Linux (na drugom sistemu) pa sam hteo da ovaj sa namerom bude pod operativnim sistemom Windows. Odavno smo konstatovali da svakome od nas sve zvuči različito pa i sa OS nije drugačije te mi je bilo logičnije da umesto dve iste digitalne komponente napravim različite. Zašto mobilni telefon: Posle penzionisanja nisam ništa ozbiljno radio za šta mi je potreban veći display a moderni telefoni su postali računarski neverovatni tako da kada svemu dodam i mobilnost mislim da izbor postaje jasan po svim aspektima. Takođe sam se opredelio da u svemu ovome se oslonim na AI model kompanije Google Gemini u obimu koliko je maksimalno moguće. Model-verzija AI koju sam koristio je: "I am currently running on the Gemini Pro version, which is the mid-level version of Google's AI model. There is also a more advanced version called Gemini Ultra, which is being rolled out to various Google products". Imao sam iskustva u korišćenju ranijih i slabijih Google AI modela i ovo mi je na neki način bila prilika i da vidim šta Pro donosi novo i koliko sada AI modeli mogu biti korisni. Počeću time da sam potpuno bio iznenađen kada je on ocenio predlog streaming računara odličnim i odmah izneo predlog kako bi on to realizovao. Generalno svi ovi AI modeli jako često (ne uvek) odmah izlaze sa gomilom predloga nesvesni da u potpunosti nisu ni saslušali sve aspekte ideje. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Avgust 13, 2024 Share #10 Napisano Avgust 13, 2024 Pa imaš ovde Roon https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/articles/linux-install#Easy_Installer Ja jedino što mogu da uradim da instaliram na prazan Debian cockpit i da napravim ISO. Ne znam da li je neko video sta je ovo? https://cockpit-project.org/ Upravljaš sa celim linuxom kroz localhost:9090 Evo i odgovora kako će da reši @Zen Mod storage samo kliktanjem miša.... Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Avgust 13, 2024 Share #11 Napisano Avgust 13, 2024 VMs kroz Cockpit Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Avgust 13, 2024 Share #12 Napisano Avgust 13, 2024 Još sam u fazi da razmišljam šta je to idealan OS za puštanje muzike na DAC. Da li je to Cockpit + Debian : "Bezglavi" + Skripte za izvlačenje max iz USB Audio + ALbum Player..... Za to bi morao da napravim ISO kroz FAI FAI - Fully Automatic Installation FAI-PROJECT.ORG FAI te ne pita za podesavanje BIOS i secure boot...gazi prvi disk na koji naleti. Srecko je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 13, 2024 Autor Share #13 Napisano Avgust 13, 2024 Miko, moj sin ima godinama ROON i stvarno je dobar (za formiranje mediateke verovatno i najbolji) a za mene i po zvuku. Do pre 2-3 godine dozivotna licenca je bila oko 399 evra i ja sam se baš razmišljao da kupim jer godišnja je sada oko 100GBP (znam moj sin plaća i uvek godišnju uzima smatrajući da takve firme imaju veliki potencijal za bankrot a sobzirom kako sve to napreduje-kojom brzinom to je kao da si ostao bez software). Sada je cena doživotne licence za Roon u Britaniji skoro 800 GBP bila (kad sam bio). Dakle to ne da je skupo, nego nenormalno i kada bi kupio Roon sticem utisak da bi mi izrasle magareće uši, a uvek koristim legalan software bilo besplatni bilo kupljeni. Dakle Roon za mene kao da ne postoji iako je NAJBOLJI U SVEMU (I KAO PLEJER I KAO MEDIA SERVER I KAO ....)! Upravo zato i koristim MPD, Squezelite ... pa i Foobar2000 (nadam se) plejere a aplikacija UPnP/ DLNA sam kupio ni sam ne znam koliko (i za Android i za iOS). Interesantno je da plejeri koje sam pomenuo su svi BESPLATNI a za moj ukus su ipak NAJBOLJI i nekada mi prija da slušam jedan a nekada drugi u zavisnosti od raspoloženja ili namere. Naprimer ako mi dođe neki drugar kojem želim da demonstriran kako mi svira sistem, da ustanem detalje iz materijala, obavezno koristim setup Linux/SnakeOil+LMS+MPD+Upmpdcli i za kontrolu IOS aplikaciju "Rigelian". Ako pak nešto radim i slušam muziku u pozadini obavezno koristim setup Linux/SnakeOil + LMS + Squeezelite i za kontrolu Android aplikaciju "Squeezer" ili BubbleUPnP. Squeezer je besplatna aplikacija, na izgled ružnija od BubbleUPnP koja izgleda jako lepo ali je za razliku od Squeezer prepuna mogućnosti i time nezgodna za settings. Kada je Media server u pitanju koristim LMS jer je pristojan a ta zajednica koja ga podržava (forum i ljudi koji pišu plugins za njega ) je ogromna, jedna od najvećih i čini se "zdrava". Verujem da se LMS ne može porediti sa plaćenim servisima (od Roon je gori, znam) ali je rekoh veoma pristojan. Od OS sam probao Windows I Linux I oba su mi bila odlična. Windows zato što sam familijarniji sa njim i mogu da uradim mnogo toga šti želim za zvuk a što zavisi od Windows. Linux (muzika pod Linux-om), definitivno mi zvuči da ne kažem lepse reći ću drugačije. Najizrazitije stvari koje primećuje u zvuku pod Linux su detalji a u zvuku pod Windows "telo zvuka" koje je rekao bih monumentalnije (jednostavno ne skreće Vam pažnju detaljima od same muzike). Naravno da imam želju da kupim i računar "Mac Mini" pod OSX i da i njega čujem pošto je i on definitivno sjajno ocenjen kada je zvuk u pitanju, a juče čujem da će ovaj sa procesorom M4 biti sjajan i po performansama a i verovatno najmanji (kažu biće velicine Apple TV); ali to će biti moje zadnje "krečenje". Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 13, 2024 Autor Share #14 Napisano Avgust 13, 2024 (izmenjeno) 19 minutes ago, Mikorist said: Još sam u fazi da razmišljam šta je to idealan OS za puštanje muzike na DAC. Da li je to Cockpit + Debian : "Bezglavi" + Skripte za izvlačenje max iz USB Audio + ALbum Player..... Za to bi morao da napravim ISO kroz FAI FAI - Fully Automatic Installation FAI-PROJECT.ORG FAI te ne pita za podesavanje BIOS i secure boot...gazi prvi disk na koji naleti. Ovo je sjajna ideja! U suštini se sve uvek svede na to da li se ušlo u pravi voz u prevodu da li je koncepcijski dobro osmišljen projekt. Sa realizacijom se nekako uvek ispliva. Kada sam ja u pitanju na sve što sam do sada probao imam zamerke značajne, a slušam setup na koji u ovom momentu imam najmanje zamerki. Generalno sam čovek koji voli da ima što veći izbor mogućnosti no kada su ove stvari u pitanju mnogo više volim rešenja sa manjim brojem ispravno odabranih mogucnosti jer ne volim da isprobavam- slušam kako pojedine opcije utiču na kvalitet zvuka za moje uho i voleo bi da te neke default postavke postavi neki AI (ipak da ih imam da ako mi se nekad prohte ih izmenim), da meni preostane da samo uživam. Izmenjeno Avgust 13, 2024 od Srecko Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 13, 2024 Autor Share #15 Napisano Avgust 13, 2024 (izmenjeno) Što se tiče OS: Pitanje OS je možda i osnovno zato što diktira čitav niz drugih rešenja. Čak i kad izaberete OS ostaje Vam izbor verzije koji nije ni najmanje nebitan i jednostavan. Ono što generalno svi znamo serverske varijante su bolji kandidati zbog izbacivanja mnogih stvari koje "obični" korisnici koriste a za server su nešto poput "bloatware". Ovo sam pomenuo zato što i sam nisam (verovatno i ne bi znao) odabrao verziju koju ću koristiti i izbor će verovatno potrajati. Zamolio sam sestrića koji radi za Microsoft a i sam je razmišljao o "šišanju" Windowsa jer je imao fix ideju da ga nekako spakuje u RP; da vidi i da se raspita i kod drugih drugara koja bi verzija Windowsa bila najbolji izbor za ovu namenu. Videćemo na šta će ovo izaći. Uvek ostaju opcije tipa Fudelizer. Izmenjeno Avgust 13, 2024 od Srecko Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
krca44 Napisano Avgust 13, 2024 Share #16 Napisano Avgust 13, 2024 pre 16 časa, Srecko reče Da se odmah razumemo, zvuk je stvar ukusa, svi znamo, pa sam se i sam deklarisao da se meni dopada zvuk MPD plejera pod linux-om. Mnogi vole LMS+Squeezelite kao i Album plejer no retko sam čuo, gotovo nikoga da iko voli zvuk Foobar2000 naravno pod Windows-om. U vreme kad se pojavio bio je zvucno svetlosnim godinama daleko bolji od onog krhsa WinAmp. Od tada ga koristim mada sam probao neke druge playere-e. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 13, 2024 Autor Share #17 Napisano Avgust 13, 2024 (izmenjeno) Da pređemo na stvar. Osnovna razlika Foobar2000 sada i nekada je ta što Foobar2000 sada može da reprodukuje Tidal, tako kažu. PlugIn LMS za Tidal koji je napisao Ryan Felipee to je radio sjajno. UPnP/DLNA aplikacija uz "LMS + Tidal PlugIn + Player" je "videla" Tidal baš kao da je Tidal licencirana UPnP/DLNA i mogao si da sa njom uradiš u Tidalu šta poželiš kao da si na Tidal Desktop app a uz sve to naravno LMS je obezbeđivao sve da tvoji lokalni fajlovi (HD, NAS ...) deluju kao prava izvrsna Mediateke možda ne tako dobra kao Roon ali ni preterano lošija kojoj si mogao da pristupiš sa telefona kako poželiš. Savršeno iskustvo! E, toga više nema od kada je Logitech ugasio MySqueezeBox servere. Naravno Tudal se i dalje može koristiti-slušati u istoj postavci: 1. OS: Linux Ubuntu Pro (kernel real time) 2. Media Server i Player: LMS + Squezelite (npr. R2 ili neki drugi) ili 2. Media Server i Player: MPD + MPD (0.23.12 ili neki drugi) + Upmpdcli koristeći UPnP/DLNA aplikacije koje ga na neki način vide (ne znam da objasnim kako jer se nisam puno bavio njima iz razloga što imam utisak da ili su malo bagovite ili ja ne znam da podesim nešto u njima kako treba): 1. mconnect 2. BubbleUPnP (možda i neke druge mogu da vide Tidal). Evo primera kako to izgleda, slušanje Tidal, sa aplikacijom "mconnect", inače veoma simpatična aplikacija sa veoma malo podešavanja ali ne može da pročita neke formate koje druge mogu ili npr. ne prelazi na drugu pesmu kada slušam Tidal. ZAŠTO OVO SVE PIŠEM? PA PIŠEM ZBOG TOGA JER KAD JE LOGITECH UGASIO SERVERE MYSQUEEZEBOX NIGDE NISAM TO MOGAO DA NAĐEM NA INTERNETU (ili zato što nisam umeo da postavim pravi upit ili zato što stvarno nije bilo takve informacije) TE JEDNO VREME NISAM KORISTIO TIDAL. Izmenjeno Avgust 13, 2024 od Srecko Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 13, 2024 Autor Share #18 Napisano Avgust 13, 2024 28 minutes ago, krca44 said: U vreme kad se pojavio bio je zvucno svetlosnim godinama daleko bolji od onog krhsa WinAmp. Od tada ga koristim mada sam probao neke druge playere-e. Gospodine Krco i meni počinje da se dopada Foobar2000 jer sam najverovatnije se ja promenio a time i moj pogled na taj plejer. Ranije sam bio impresioniran plejerima sa što više detalja (MPD, zvuk tipa Chord svima poznat) toliko da od njih BOLI GLAVA i u prenosnom a i direktnom značenju. krca44 je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 14, 2024 Autor Share #19 Napisano Avgust 14, 2024 Vreme je da kažemo nešto i toj famoznoj vezi Foobar2000 sa Tidal ostvarenoj u potpuno neočekivanom trenutku. Kada je evo prošlo nekoliko meseci od kada je Logitech ugasio servere ipak su se iskristalisala neke stvari. U prvom momentu sam pomislio da će SqueezBox zajednica zajedničkim snagama brzo naći alternativu (mnogobrojni su, mnogi su od toga napravili i posao ...), no pogrešio sam i to mnogo. Taj famozni PlugIn koji koji se instalira na LMS omogućava da sa aplikacijom UPnP/DLNA instaliranom na vašem telefonu VIDITE TIDAL I UPRAVOJATE NJIME LAKSE I BOLJE NEGO SA TIDAL OVOM DESKTOP APLIKACIJOM. Philippe ga je davno napisao i kako je i sam rekao uvek ga je mrzelo da ga "završi" onako kako Bog zapoveda jer je bio i ovako veoma interesantan celoj zajednici. Zato iz ove vizure, sva je prilika da taj PlugIn nije uopšte spektakularno komplikovan niti je Logitech morao baš da ugasi te servere kada ih drži već 15-20 godina. Pre će biti da je razlog mnogo ozbiljniji kad Logitech Malte ne preko noći donese odluku o gašenju servera a Zajednica već mesecima sve to posmatra kao da je to najnormalnije i koliko vidim ništa ne preduzima da bi se na neki način ponovo uspostavila veza sa Tidal-om. Ne znam ništa konkretno o slučaju o kome govorim, ništa nisam čuo, no sve mi to liči da je SqeezeBox zajednica sa Logitech-om dobila ponudu koju nije mogla da odbije verovatno u vidu najavljenog tužbenog zahteva sa nekom enormnom cifrom. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 15, 2024 Autor Share #20 Napisano Avgust 15, 2024 Miko, pade mi na pamet da bi mozda mogao da pogledaš neke greskice koje se pojavljuju kod MConnect a nissm uspeo da utvrdim dali su njegove ili npr. LMS (i ja gledam a nisam nasao nista). Rekoh da je MConnect i moj izbor bas zato sto gotovo da nrma sta da se podesi. Mnogo sam se zavitlavao sa njim i sa BubbleUPnP u poslednje vreme i primetio sam da njih 2 su gresili u sledecem to jest nisu mogli da: 1. Procitaju “1 bit DSF” format fajla i još jedan (zaboravio sam koji) 2. Izbacivali su često gresku 501 kad nesto ne odrade kako treba (sa LMS kada rade) sto me je i nateralo da stavim najnoviji-poslednju verziju LMS (videcu sta cu dobiti) ili nesto drugo je u pitanju jer kod mene mnogi uređaji rade na UPnP/DLNA-telefon malte ne i frizider. Ostale app tipa: Squeezer, iPeng, Rigelian, MALP i da ne nabrajsm sve su radile sve kako treba. 3. Oba, kada puštam sa njih Tidal rade dobro i sa LMS (LMS mi treba da vidim lokalne foldere sa UPnP/DLNA app) sto znaci sviraju play list od pocetka do kraja. Kada im zadam da odsviraju play list sa SSD (uz LMS da bi je videle) onda odsviraju pesmu i stane player i tada zna bas da prijavi tu gresku 501. Nije to da sam samo ja to uocio ima toga dosta zale se ljudi na netu čak i pod Roon. VERUJEM DA TO NEMA VEZE SA APLIKACIJAMA (nemam argument za ovu tvrdnju) i da je to nesto u vezi sa LMS. Koliko videh ti si odabrao da ti Roon bude UPnP server za MConnect. Nisi pomenuo da imaš Media server u popisu pa ce mozda sa rudimentarnim Album player Media serverom sve sarađivati super. Što se tice 1 bit DSF probaj da ga procitaš sa MConnect, baš me zanima da li ces uspeti. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Avgust 15, 2024 Share #21 Napisano Avgust 15, 2024 Sad ću da skinem neki DSD na telefon i da probam sve varijate. Msm ovde ako podesiš DSD da svira ima da svira DSD. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Srecko Napisano Avgust 15, 2024 Autor Share #22 Napisano Avgust 15, 2024 Sta znaci to stikliranje da je volume control u funkciji ili da je postavljen na 100% kako obicno svi za players traze. Kod mene volume control “radi” ali je 100% ixlaz sa nje. Tacno je kod mene je svaki player postavljen na 100% jer to zahtevaju autori. Baš ću sad da probam da “oslobodim” volume kontrolu. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah