gluv_i_udaren Napisano Jun 7, 2023 Autor #67 Napisano Jun 7, 2023 A i nisam baš nešto poznat po strpljenju…
Brijac Napisano Jun 7, 2023 #68 Napisano Jun 7, 2023 Sljakace sigurno. Taman dok naucis, pa posle uzmes zasebno kamenje po grit-u. gluv_i_udaren je reagovao/la na ovo 1
aaa zmaju! Napisano Jul 26, 2024 #69 Napisano Jul 26, 2024 Kamen za oštrenje - u Lidl Srbija WWW.LIDL.RS Kamen za oštrenje - 2 u 1: za oštrenje noževa i makaza Granulacija: 1000 / 6000 Granulacija: 400 / 800 u Lidl Srbija
gluv_i_udaren Napisano Jul 27, 2024 Autor #71 Napisano Jul 27, 2024 On 7/26/2024 at 10:24 PM, aaa zmaju! said: Kamen za oštrenje - u Lidl Srbija WWW.LIDL.RS Kamen za oštrenje - 2 u 1: za oštrenje noževa i makaza Granulacija: 1000 / 6000 Granulacija: 400 / 800 u Lidl Srbija Uz'o moj otac, nije neka sreca - oba kamena izgledaju kao da su mnogo grublji nego sto je deklarisano
mrcelavi Napisano Avgust 22, 2024 #72 Napisano Avgust 22, 2024 Nedavno naleteo na filipinski Bolo, poznate mačete koje su simbol filipinske revolucije. Konkretan primerak je namenjen kuhinjskoj upotrebi (nema veličinu standardnih mačeta) sa rafiniranijom oštricom. Filipinci ih prave od lisnatih opruga (leaf spring) a ceo proces je dosta primitivan i bez fine zavrsne obrade. Ručka je od bivoljeg roga sa mesinganim prstenom. Robustan, težak, meso seče u jednom potezu. 26cm duzina ostrice, 39cm sa ručkom, 4mm debljina. Posle sredjivanja i oštrenja ostao u nedoumici da li ga ispolirati potpuno, ukloniti sve risove (što je poželjno da se ne skupljaju bakterije) ili ga ostaviti u originalnom stanju kako ga je kovač napravio. Sve u svemu lep i impresivan nož. krca44 je reagovao/la na ovo 1
ManicP Napisano Avgust 23, 2024 #74 Napisano Avgust 23, 2024 16 hours ago, mrcelavi said: Ove More su bre super Jeftino a šta može da izdrži leptejebo. mrcelavi je reagovao/la na ovo 1
mrcelavi Napisano Januar 7 #75 Napisano Januar 7 Early Bird sletela noćas i isporučio paketić od Temu. Čekanje 7-8 dana. Na prvu ruku deluje odlično, videćemo kako se ponašaju u praksi. Cena izuzetno dobra oko 23 evra za 5 ploča. Čemu ovo sa Temu. Pa svi koji koriste, znaju kako se brzo troše kamenovi pri oštrenju a naročito pri popravkama, zato planiram to na dijamantskim pločama i poštedim i prištedim klasične. Danas planiranje i osmišljavanje Diy držača na sudoperi jer su ploče baš baš tanke. Beli_Ninja, Brijac and ManicP je reagovao/la na ovo 1 2
Brijac Napisano Januar 7 #76 Napisano Januar 7 Dobre za grubo, za fino mora kamen 😁 mrcelavi je reagovao/la na ovo 1
ManicP Napisano Januar 7 #77 Napisano Januar 7 Ima tih dijamantskih do 3000 finoće. Za kuhinjske noževe (a i ostale koji su za normalnu upotrebu a ne za patkometrijsko seckanje artije) je puna kapa, naročito za nas koji nemamo rđajuća sečiva u kujni. Može i dalje da se ide (imam pripadajuće kamenje 6000 i 10000) kao i dva stropa sa još finijim pastama ali pitanje da li ima smisla za kuhinju uopšte ići preko 3000 ko ima lakšu ruku pri oštrenju. Malo više oštrim samo dleta i hoble, ipak rade teži posao. mrcelavi je reagovao/la na ovo 1
Brijac Napisano Januar 7 #78 Napisano Januar 7 Sta znam, meni dijamantska samo ok rade za osnovno ostrenje/pravljenje ugla, sve preko mi je kamen kamen. Nemam spravice za merenje ostrine, ali subjektivni osecaj pri secenju mi tako nalaze. Meni ima smisla, 5 i 8k za finish, nije mnogo vremena, par provlacenja na 8k snow white. Pogotovo kod opnastih povrcki, a i rezanje proteina kao po loju. Doduse karbonce i polunerdjajuci (rwl34). Stainless jedino priznajem nitrobe77, ostalo mi zaista ne igra ulogu. Kuhinja samo, za prirodu i edc varijante ne konzumiram joste. Za tako vece uglove i hrom celike, dijamant je super, brzo ih stese i nema prevelike razlike. ManicP and mrcelavi je reagovao/la na ovo 2
ManicP Napisano Januar 8 #79 Napisano Januar 8 Meni kamenje za noževe ide u jeftin oštrač koji ga vodi pod konstantnim uglom, manjeg je formata nego ovo iz posta iznad. Ručno koristim samo strop. Istina, nemam skupe noževe. Nirosta chef 8 cola od jedne crvene mi je sasvim ok, dugo drži oštricu a i dalje imam prvi koji sam kupio pre 10+ godina (zbog cene se ima nekoliko, jedan je i u torbi za hranu koja ide na putovanje jer su noževi u smeštajima notorno tupi). Arčim, kad se otupe raspakujem oštrač i za popodne naoštrim sve što nađem u stanu uključujući i makaze. Ne štedim, perem u mašini... Ova većeg formata koristim za stolarski alat ali i njega stavljam u vođicu za konstantan ugao.
mrcelavi Napisano Jun 30 #80 Napisano Jun 30 Nađen Holy Grail. Juče naleteh na Norton iz čini mi se 1956 godine. Otkupio ga od fine jedne žene koja ga je kupila minut pre mene na uličnoj prodaji. Raspričali se i objasnih joj da to nije kamen za oštrenje noževa kako je ona mislila već za berberske brijače. Tu se ona razočarala i ponudila da ga otkupim za isti novac. Naravno, 5 svojih evra je dobila a tek kući sam shvatio našta sam naleteo. Slike u prilogu sve govore. Me happy Da li ću ga zadržati, pa sumnjam pre svega jer je crna strana kamena 0.5 mikrona što mu daje 20 000 finoću. Da bi neku oštricu polirali ovom granulacijom pre nje je potrebno ići sa 10- 12- 18 000 pa tek sa 20 000. U protivnom samo se oštećuje površina i kamen uništava. S druge strane nemam nameru da se brijem svojim kuhinjskim noževima tako da hm, videćemo E bajcovanje nemere pobeći. krca44 je reagovao/la na ovo 1
mrcelavi Napisano Jun 30 #81 Napisano Jun 30 Kad smo već tu, završeno je i sređivanje jednog Janagiba noža. Stara izanjala drška je zamenjena većom osmougaonom od jednog komada ebanovine. S njom je nož dobio znatno bolji balans a i na izgled je neuporedivo lepši. Još da naučim da pravim Sushi ( ko u vicu: Mi ovde jedemo Susta ne Suši). krca44 and Beli_Ninja je reagovao/la na ovo 2
ManicP Napisano Jul 1 #84 Napisano Jul 1 Stara tema, tupi noževi u iznajmljenom smeštaju na putovanjima. Do sada rešavano ovako, uz po neki čudan pogled carinika i vraćanje u torbu uz klimanje glavom kada se kaže prva rečenica. Duša već izvađena oštrenjem ali ostaje u posedu svakako. Otkriven pojam sklopljivog kuhinjskog (kamperskog) noža, malo istraživanja i nepunih mesec dana i nepunih 50e kasnije: TACRAY Folding Kitchen Knife od 12 inča. Ja sam oduševljen kvalitetom izrade i kako je naoštren stigao iz fabrike. Meni oblik leži, boljoj polovini ne toliko ali sam svakako ja zadužen za seckanje. Odradio je velik posao na letovanju šampionski i po meni itekako vredi. Na putu je i nešto manje, zgodno za ljuštenje, pa će biti i kožna futrola za noževe i začine da bude komplet na gomili. krca44 and mrcelavi je reagovao/la na ovo 2
mrcelavi Napisano Jul 1 #86 Napisano Jul 1 5 hours ago, ManicP said: Stara tema, tupi noževi u iznajmljenom smeštaju na putovanjima. Do sada rešavano ovako, uz po neki čudan pogled carinika i vraćanje u torbu uz klimanje glavom kada se kaže prva rečenica. Duša već izvađena oštrenjem ali ostaje u posedu svakako. Otkriven pojam sklopljivog kuhinjskog (kamperskog) noža, malo istraživanja i nepunih mesec dana i nepunih 50e kasnije: TACRAY Folding Kitchen Knife od 12 inča. Ja sam oduševljen kvalitetom izrade i kako je naoštren stigao iz fabrike. Meni oblik leži, boljoj polovini ne toliko ali sam svakako ja zadužen za seckanje. Odradio je velik posao na letovanju šampionski i po meni itekako vredi. Na putu je i nešto manje, zgodno za ljuštenje, pa će biti i kožna futrola za noževe i začine da bude komplet na gomili. Bogami hrabro doći na granicu sa ovim, nadam se da ne naletis na nekog netolerantnog carinika pogotovo sa ovim folding. Ja bih radije kupio kad stignem na odrediste i ostavio ga tamo nego da merim prag tolerancije. Sam noz je super.
mdragoslavm Napisano Jul 1 #87 Napisano Jul 1 7 hours ago, ManicP said: Stara tema, tupi noževi u iznajmljenom smeštaju na putovanjima. Do sada rešavano ovako, uz po neki čudan pogled carinika i vraćanje u torbu uz klimanje glavom kada se kaže prva rečenica. Duša već izvađena oštrenjem ali ostaje u posedu svakako. Otkriven pojam sklopljivog kuhinjskog (kamperskog) noža, malo istraživanja i nepunih mesec dana i nepunih 50e kasnije: TACRAY Folding Kitchen Knife od 12 inča. Ja sam oduševljen kvalitetom izrade i kako je naoštren stigao iz fabrike. Meni oblik leži, boljoj polovini ne toliko ali sam svakako ja zadužen za seckanje. Odradio je velik posao na letovanju šampionski i po meni itekako vredi. Na putu je i nešto manje, zgodno za ljuštenje, pa će biti i kožna futrola za noževe i začine da bude komplet na gomili. https://vi.aliexpress.com/item/1005005084737829.html?gatewayAdapt=glo2vnm Jel ovo taj dobar kuhinjski noz?
ManicP Napisano Jul 2 #88 Napisano Jul 2 9 hours ago, mdragoslavm said: https://vi.aliexpress.com/item/1005005084737829.html?gatewayAdapt=glo2vnm Jel ovo taj dobar kuhinjski noz? Jeste, samo manja verzija od 10 inča. Uzeo sam od 12, on je malo skuplji. Imaju ljudi i sajt: TACRAY Folding Kitchen Knife - C VG10 Steel Blade TACRAY.COM Discover the TACRAY Folding Kitchen Knife with a VG10 stainless steel blade. Durable, corrosion-resistant, and easily foldable for camping.
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah