Srle Napisano Avgust 26, 2019 #1 Napisano Avgust 26, 2019 Pitanje se odnosi na ona pojačala koja imaju IEC utičnicu sa 2 pina, znači bez uzemljenja. Takođe imaju na zadnjoj strani i onaj znak za dvostruko oklapanje (dva kvadrata, jedan u drugom) ?
vladd Napisano Avgust 26, 2019 #3 Napisano Avgust 26, 2019 Postoje uredjaji predvidjeni za rek ugradnju, pa se uzemljenje vrsi preko sasije reka.
Zen Mod Napisano Avgust 26, 2019 #5 Napisano Avgust 26, 2019 ako je klasa dvostruke izolacije (pomenuti simbol) i shodno tome nema suko kabel,onda i nema potrebe za suko uticnicom
Kuršum Napisano Avgust 26, 2019 #7 Napisano Avgust 26, 2019 1 hour ago, aaa zmaju! said: A gde bi ti da ga priključiš? 51 minutes ago, чика-Брка said: ali moraju da se prikljuce na suko. Nisu sve utičnice šuko, ima i onih starinskih bez uzemljenja. Pretpostavljam da je čovek to pitao.
aaa zmaju! Napisano Avgust 26, 2019 #9 Napisano Avgust 26, 2019 9 minutes ago, Kuršum said: Nisu sve utičnice šuko, ima i onih starinskih bez uzemljenja. Pretpostavljam da je čovek to pitao. Ok, nije mi odmah bilo jasno, slabo klavirim
vladd Napisano Avgust 26, 2019 #10 Napisano Avgust 26, 2019 Sta se hoce od uzemljenja, odvodjenje suski i vaski, ili dodavanje, sto neki vole, ili samo bazicna namena, zastita od strujnog udara.
ManicP Napisano Avgust 26, 2019 #11 Napisano Avgust 26, 2019 Tih "starinskih" ima i sad. To su tzv "euro utičnice", u modularnim utičnicama 2 kom zauzme mesto kao jedna sa uzemljenjem i u njih se priključuju uređaji koji uzemljenje nemaju, sa onom pljosnatom utičnicom sa samo dva pina. Elem, ako je fabrički kabl bez uzemljenja a uređaj sa atestima i sertifikatima, ne mora u šuko utičnicu.
Srle Napisano Avgust 26, 2019 Autor #12 Napisano Avgust 26, 2019 6 hours ago, Zen Mod said: ako je klasa dvostruke izolacije (pomenuti simbol) i shodno tome nema suko kabel,onda i nema potrebe za suko uticnicom To sam i pitao. Ovo je pravi odgovor, kratak i jasan. Fabricki strujni kabl je dvopinski. Jedino mi nije onda jasno, koja je uloga uzemljenja za phono, ako sasija uredjaja na koju se ta masa gramofona spaja "pliva" i nije povezana sa uzemljenjem preko suko strujnog kabla.
Mikorist Napisano Avgust 26, 2019 #13 Napisano Avgust 26, 2019 Taj GND ide na gramofon Ja sam se jednom zezno pa nisam bio povezao . A volume bilo okrenuto na pola. Umalo nisam odleteo u vazduh sa sve membranama zvučnika kad sam dodirnuo metalni deo ručice gramofona. gluv_i_udaren je reagovao/la na ovo 1
gluv_i_udaren Napisano Avgust 26, 2019 #14 Napisano Avgust 26, 2019 Ahahahhaaa, been there done that Kad nisam krepao, mislio da je pao zid Mikorist je reagovao/la na ovo 1
Srle Napisano Avgust 26, 2019 Autor #15 Napisano Avgust 26, 2019 2 hours ago, Mikorist said: Taj GND ide na gramofon Ja sam se jednom zezno pa nisam bio povezao . A volume bilo okrenuto na pola. Umalo nisam odleteo u vazduh sa sve membranama zvučnika kad sam dodirnuo metalni deo ručice gramofona. Ma znam da se to povezuje sa masom gramofona. Samo mislio sam da kad se povezu mase gramofona i kuciste (masa) pojacala da to sve onda ide na uzemljenje suko konektora. A nije mi ni sasvim jasno ni u samom gramofonu da li se zajedno vezuju masa motora i rucke ?
Mikorist Napisano Avgust 26, 2019 #16 Napisano Avgust 26, 2019 Kod gramofona uzemljenje nije bezbednosno pitanje, nego da se izbegne Ground Loop.. Ako postoji bilo kakva međusobno povezana oprema, sa više električnih uzemljivača - Ground Loop može u zbiru uzrokovati dodatni šum, brum i zujanje na gramofonu. Zato je najbolje da predpojačalo za gramofon bude odvojena komponenta - koja nije spojena masom na ostale...
parabolis Napisano Avgust 27, 2019 #17 Napisano Avgust 27, 2019 15 hours ago, Mikorist said: Kod gramofona uzemljenje nije bezbednosno pitanje, nego da se izbegne Ground Loop.. Ako postoji bilo kakva međusobno povezana oprema, sa više električnih uzemljivača - Ground Loop može u zbiru uzrokovati dodatni šum, brum i zujanje na gramofonu. Zato je najbolje da predpojačalo za gramofon bude odvojena komponenta - koja nije spojena masom na ostale... Stvar je u razlici potencijala dve tacke, spajanjem se potencijal izjednacava i samim tim nema suma,bruma i itd.....
Srle Napisano Avgust 31, 2019 Autor #18 Napisano Avgust 31, 2019 Zasto japanski uredjaji i kad koriste dvopinski kabl imaju posebnu zeleno-zutu zicicu sa papucicom za uzemlenje na strani utikaca koji ide u zidnu uticnicu ?
Zen Mod Napisano Avgust 31, 2019 #19 Napisano Avgust 31, 2019 googlaj kako izgleda japanska uticnica - mozda ima sraf kontakt za uzemljenje, ili se vod zemlje posebno dovodi ...... kuj bi ga znao msm jedino je to logicno ........ ne vredi lupati glavu oko pitanja uzemljenja , tu nema dilema
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah