Jump to content

Srle

Član
 • Broj sadržaja

  33
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

Informacije Profila

 • Zemlja:
  Serbia

Skorašnji posetioci profila

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Srle

  Preklopnik za dva gramofona

  Misliš na prekidač u kutiji na slici ? A da li može da se prosto stavi "Y" ili "T" adapter na samom pojačalu (na svaki chinch po jedan) i da se naravno ne puštaju oba gramofona istovremeno ? Samo mislim da se onda sabiraju kapacitivnosti oba interkonekta na svakom kanalu, jer je to onda paralelna veza ?
 2. Srle

  Preklopnik za dva gramofona

  Misliš na Phono 1 i Phono 2 ulaze koji se biraju na Input selectoru pojačala. Pa nemam to, da imam ne bih ni tražio drugo rešenje.
 3. Hteo bih da na integralac priključim dva gramofona, jer sam pored mog postojećeg dobio na poklon još jedan od drugara koji je napustio vinyl vode. Pojačavač ima samo jedan phono ulaz i MM/MC preklopnik. Negde, možda i ovde, našao sam DIY rešenje, kao na priloženim slikama. Sada više ne mogu da nađem gde je to bilo. Da li ovakvo rešenje povećava ukupnu kapacitativnost, ako su u paraleli sabiraju interkonekti oba gramofona ? Da li se se žice za uzemljenje oba gramofona vezuju na GND na ovoj kutijici pa odatle na GND za phono na pojačalu, ili se nezavisno vode do uzemljenja na pojačalu ? Da li je poseban phono pretpojavač za drugi gramofon i/ili za oba ipak bolje rešenje ?
 4. Srle

  Gramofonska tema

  Suština je da mekši materijal (vinil, zid brazde) ne može da ošteti tvrđi (vrh igle). Suprotno, naravno, može tj. da istrošena igla sa abrazivnim vrhom koji više nije ispoliran oštećuje zid brazde. Pucketanja u prvom slučaju smetaju prilikom reprodukcije ali ne oštećuju iglu.
 5. Srle

  Gramofonska tema

  Ovo Google prvo izbaci: https://forums.stevehoffman.tv/threads/will-old-records-hurt-my-needle.150898/ "The stylus doesn't care if the groove is old or new, it won't make any difference. What it does care about is if the groove is dirty or clean. Microscopic dust acts as an abrasive to wear the stylus down much faster than it would wear down playing clean grooves. If you're going to collect used records, a record cleaning machine is essential!"
 6. Srle

  Gramofonska tema

  Ovo mi nije baš sasvim jasno pa rekoh da pitam iskusnije gramofondžije. Opšte je poznato da potrošena igla može nepovratno oštetiti nove ploče. Međutim, nije mi jasno da li važi i obratno. To jest da li oštećena i izraubovana ploča može da ošteti novu iglu ? Ako može, molim za objašnjenje, kojim mehanizmom takva ploča oštećuje novu gramofonsku iglu. Pitanje je teorijsko ali ima praktični značaj u tome da li svakavu ploču puštati na gramofonu sa novom iglom ?
 7. Srle

  Efektivna masa ručke

  Ima, ali sam pitao načelno da znam da li proizvođači ručica to računaju na gornji način ili nekako mere, ako je to uopšte moguće ?
 8. Srle

  Efektivna masa ručke

  Mislio sam prvo da postavim pitanje u "gramofonskoj temi" ali mislim da je bolje da bude odvojeno jer je više teoretsko, i nije vezano za određene modele i proizvođače gramofona. Dakle, pitanja su o efektivnoj masi ručke. 1. Da li je proizvođači mere ili izračunavaju ? Ako je mere, kako se to radi ? 2. Ako se izračunava, po kojoj formuli se računa i šta sve ulazi u račun ? 3. Ako postoji formula da li na internetu postoje kalkulatori za to ? Nešto poput kalkulatora za rezonantnu frekvenciju ručke i zvučnice. Pokušao sam da nađem na netu način računanja, ali izgleda da je to dosta komplikovano. Koliko se sećam, sem mase ručice i zvučnice, uzima se u obzir i udaljenost kontratega od osovine (pivota) ručice. Ta udaljenost varira, u zavisnosti od mase zvučnice. Teže zvučnice treba izbalansirati tako što će isti kontrateg biti dalji od centra rotacije ručke (pivota). To bi značilo da se i efektivna masa ručke menja u zavisnosti od težine zvučnice, a sa njom i rezonantna frekvencija ? Teža zvučnica menja efektivnu masu ručke pa to treba uračunati u formulu za rezonantnu frekvenciju ?
 9. Stalna promena brzine od +/- 6 % znači promenu intonacije od jednog polutona. To školovani muzičari čuju, a kompozicije će trajati kraće ili duže. Pusti snimak solo klavira. Mnogo je gori wow i flutter.
 10. Polomljen je deo antenskog ulaza na TV kartci pa ispada kabl. Nabavio sam neispravnu (sličnu) karticu koja ima isti takav antenski konektor ali ceo. Da li je moguće odlemiti polomljeni konektor, a sa ove druge uzeti isti takav i zalemiti ga na mesto izvađenog. Ne znam kakva je štampa i vrsta lemljenja. Slike obe kartice su u prilogu. Ja nemam veštinu da zalemim ovo, pa ako bi neko vičan hteo da mi pomogne, ima od mene kakvo hoće pivo
 11. Zasto japanski uredjaji i kad koriste dvopinski kabl imaju posebnu zeleno-zutu zicicu sa papucicom za uzemlenje na strani utikaca koji ide u zidnu uticnicu ?
 12. Ma znam da se to povezuje sa masom gramofona. Samo mislio sam da kad se povezu mase gramofona i kuciste (masa) pojacala da to sve onda ide na uzemljenje suko konektora. A nije mi ni sasvim jasno ni u samom gramofonu da li se zajedno vezuju masa motora i rucke ?
 13. To sam i pitao. Ovo je pravi odgovor, kratak i jasan. Fabricki strujni kabl je dvopinski. Jedino mi nije onda jasno, koja je uloga uzemljenja za phono, ako sasija uredjaja na koju se ta masa gramofona spaja "pliva" i nije povezana sa uzemljenjem preko suko strujnog kabla.
 14. Pitanje se odnosi na ona pojačala koja imaju IEC utičnicu sa 2 pina, znači bez uzemljenja. Takođe imaju na zadnjoj strani i onaj znak za dvostruko oklapanje (dva kvadrata, jedan u drugom) ?
×
×
 • Kreiraj novo...