Jump to content

Srle

Član
 • Broj sadržaja

  47
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

Informacije Profila

 • Zemlja:
  Serbia

Skorašnji posetioci profila

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Srle's Achievements

Napiše po koju

Napiše po koju (3/9)

3

Forumska reputacija

 1. Koristio sam osamdesetih Ortofon VMS 20E Mk II. Ona baš zahteva 400 pF kapacitativnog opterećenja jer je Ortofon pomoću rezonance LC peglao mehaničku rezonancu cantilevera. Bez tih 400 pF "sikće" i zvuči oštro. Čak je Ortofon za nju prodavao i poseban kondenzator od 210 pF (CAP 210) koji se uglavljivao između pinova zvučnice kako bi dodao potreban kapacitet. Tad nije bilo interneta i dugo nisam znao u čemu je problem. Današnji Ortofoni su u tom pogledu možda fleksibilniji. Nemam iskustva. Ubodi i probaj metoda je malo skupa.
 2. Da slušam Reference Sonatu. Znam da postoje dvojni low output i normalni MM (MI) modeli. Slažem se da Jazz zvuči dobro, a posebno gudački kvarteti. Misliš da je reklamni trik kad kažu "non sensitive to captive load" ? Možda, ali kako onda navode tako malu induktivnost (za MM) ? To se može izmeriti, ne bi smeli da lažu.
 3. Ovako Grado reklamira svoje MM zvučnice. Barem one više klase u drvenom kućištu. Specifikacije su uobičajene za MM, na pr. Grado Reference Sonata: Output: 4.8 mV @ 5 CMV (45) Inductance: 45 mH Resistance: 475 Ohms E sad, u čemu je trik ? Neosetljivot na kapacitivnost je zbog relativno male induktivnosti zvučnice. To se može postići manjim brojem namotaja, kao kod MC zvučnica. Ali kako onda postižu 4.8 mV pri 5 cm/s lateralne brzine upisa ? Indukovani napon zavisi od broja namotaja kalema ?
 4. Pa ne želim ja ništa. Baš radovalo bi me da je amp napravio Šolaja jer njega sam upoznao i slušao njegove uređaje, a za Dragana Domanovića sam prvi put čuo kod Šćepe. Ja sam, pogrešno, mislio da je oba ampa napravio Šolaja i da je SEAQ Šolajin brand name zbog SA - Solaja Audio, jer Šolaja ima u svom katalogu modele čiji naziv počinje sa SA. Sad sam bolje pogledao i čini mi se verovatno da je raniji model HSA-1b napravio SEAQ (Domanović) files/logo1.png RAAL Requisite | SAEQ SAEQ-AUDIO.COM a cevni VM-1a Šolaja.
 5. Oba pravi SAEQ. Sad videh na njihovom siteu SAEQ - Serbian Audio EQuipment. Izgleda da to nema veze sa Šolajom ?
 6. Sad mi ništa nije jasno. Pojačala za Acine slušalice SR1a radi firma SAEQ, i ja sam isto mislio da je SA od Solaja Audio. Ali Šćepa kaže da je iza te firme Dragan Domanović
 7. Znam da se mogu odvojiti te dve mase, ali i ako masu ručke vodiš kablom za uzemljenje pod šraf, a Audio GND preko mase chicha, opet je sve to spojeno na pojačalu na isti potencijal jer masa chincha i šraf na kućištu pojačala su u galvanskom spoju. Za mene je to isto kao i da si ih spojio u jednu tačku ali na gramofonu.
 8. Šta se postiže time što se svi metalni delovi gramofona vezuju sa kućištem pojačala ? Uzemeljenje u jednoj tački ? A ako se odatle nigde ne sprovodi jer kućište nije u vezi sa mrežnim uzemljenjem ?. Može da se spoji sa radijatorom.
 9. Mislim na onaj šraf pozadi na kućištu pojačala ispod koga se šrafi viljuškica na žici kojom se spaja masa ručice i masa metalnih delova gramofona (čaura ležaja, metalna subšasija na kojoj leži motor...). Koja je svrha toga ako pojačalo ima plivajuću masu tj.nema uzemljenje preko IEC šuko konektora ?. Drugim rečima ima samo dva pina u IEC konektoru i duplu izolaciju trafoa. Koja je svrha tog šrafa na kućištu ako on nije u galvanskoj vezi sa mrežnim uzemljenjem ? Širm u kablu sa glave, ako je kabl simetričan, vezuje se za masu chincha. Da li su mase chincheva u phono preampu u kontaktu sa kućištem pojačala i sa tim šrafom ?. Šta je svrha toga ako nema gde da se sve uzemlji ?
 10. Danas na Radio Beogradu 3 https://www.rts.rs/page/radio/sr/story/1466/radio-beograd-3/4462884/iz-arhive-radio-beograda--soni-rolins-na-beogradskom-dzez-festivalu.html Snimak sa Beogradskog Jazz festivala 1974, Sonny Rollins Quartet, jako, jako dobar snimak i sjajna muzika. Šteta što ovo nije izdato na ploči ili CD-u.
 11. Ja sam mislio da je bez hirurgije unutra, tj. u samom phono preampu, moguće samo smanjivanje impedanse i povećavanje kapacitivnosti. To se postiže sa otpornikom ili kondenzatorom u RCA konektoru u paraleli sa ulazom. Ako je tako, kako je onda moguće da ovo sa linka radi to što piše ? https://www.ebay.com/itm/284313364518?_trkparms=aid%3D1110006%26algo%3DHOMESPLICE.SIM%26ao%3D1%26asc%3D20200818143132%26meid%3D56a25be85b9b41f2bf72bc96d817d533%26pid%3D101198%26rk%3D1%26rkt%3D5%26sd%3D284310444030%26itm%3D284313364518%26pmt%3D0%26noa%3D1%26pg%3D2047675%26algv%3DDefaultOrganic&_trksid=p2047675.c101198.m1985
 12. Misliš na prekidač u kutiji na slici ? A da li može da se prosto stavi "Y" ili "T" adapter na samom pojačalu (na svaki chinch po jedan) i da se naravno ne puštaju oba gramofona istovremeno ? Samo mislim da se onda sabiraju kapacitivnosti oba interkonekta na svakom kanalu, jer je to onda paralelna veza ?
 13. Misliš na Phono 1 i Phono 2 ulaze koji se biraju na Input selectoru pojačala. Pa nemam to, da imam ne bih ni tražio drugo rešenje.
 14. Hteo bih da na integralac priključim dva gramofona, jer sam pored mog postojećeg dobio na poklon još jedan od drugara koji je napustio vinyl vode. Pojačavač ima samo jedan phono ulaz i MM/MC preklopnik. Negde, možda i ovde, našao sam DIY rešenje, kao na priloženim slikama. Sada više ne mogu da nađem gde je to bilo. Da li ovakvo rešenje povećava ukupnu kapacitativnost, ako su u paraleli sabiraju interkonekti oba gramofona ? Da li se se žice za uzemljenje oba gramofona vezuju na GND na ovoj kutijici pa odatle na GND za phono na pojačalu, ili se nezavisno vode do uzemljenja na pojačalu ? Da li je poseban phono pretpojavač za drugi gramofon i/ili za oba ipak bolje rešenje ?
 • Trenutno na sajtu   0 članova, 0 Skrivenih, 5 Gosta (Pogledaj celu listu)

  • There are no registered users currently online
 • Forumska statistika

  8.6k
  Ukupan broj tema
  404.4k
  Ukupan broj objava
 • Statistika članovȃ

  2741
  Svi članovi
  3371
  Najviše na sajtu
  SERBIA
  Najnoviji član
  SERBIA
  se pridružio
×
×
 • Kreiraj novo...