Jump to content
krca44

E88CC / 6N23P EV kvalitetne marke ?

Recommended Posts

Dobro vece

Video sam slicnu temu pisanu pre vise godina, procitao a ipak zelim da pitam ponovo kakva je situacija danas sa E88CC / 6N23P EV, cije cevi su kvalitetne, sta je moguce naci kod nas a sta u inozemstvu i koje zamene ( ECC88 ) se takodje mogu naci i koristiti ?

Imao sam shum i zujanje u phono preampu, promenio sam rusku 6N23P EV ( nije military tip ) za Tesla E88CC i zujanje nestade ( cuje se jos malo kad se odvrne pot na prazno skroz )  a shum se znatno umanjio.

Teslu mogu nabaviti ali me interesuje sta jos ima i da li neke radnje / pojedinci koji se bave prodajom rade proveru mikrofonije ( pre desetak godina neki Briti su mi poslali Siemens ECL82 NOS potpuno neupotrebljive zbog shuma ).

Hvala unapred, Krca

Share this post


Link to post
Share on other sites

ima mnogo zamena za cev ecc88 -e88cc e188cc,CC 6dj8 6922 itd.. i od raznih proizvodjaca.vremenom je trziste izkristalisalo stanje .cene su iz iste price ,neke su jako skupe  a druge ne a nije tolika razlika u kvalitetu.pa onda kao osoba koja je testirala mnogo lampi pa i tih iz game ecc88 sa par testera koji su vrhunski,tvrdim da i kada se cevi pazljivo odaberu i testiraju (simetrija sistema,mikrofonicnost,pojacanje ,vakuum i sve ostalo sto cini sistem lampe) dogadjalo se da za neke uredjaje nisu pogodne cevi pojedinih proizvodjaca.ukoliko je mikrofonicnost u pitanju konstruktor mora da predvidi posebno vesanje podnozja,ekransku zastitu cevi-spec.skupe legure- mu met.

jednostavno najbolje je da lampu koju oces da kupis turis u uredjaj i probas,naravno ako mozes.dogadja se da lampe od istog proizvodjaca,recimo philips ,sa ecovanim delta simbolom-ajdhoven fabrika zvuce razlicito ako su is razlicitih godina proizvodnje .i gledati ako imas para da kupis gold pin jer one su deklarisane na 10000 sati rada i to se isplati.ima gomila materijala ne netu o ovome ....i naravno par trikova za testiranje koje svaki ko se time bavi cuva.ali morate da znate da za par uparenih cevi- do 10% tol. moras da propustis kroz tester najmanje 50 kom.pre nego sto ih testiras moras da ih ostaris bar tri dana da rade.evo slika kako ih ja ostarujem

e88ccphil.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama E88CC je lampa "specijalnog kvaliteta" u odnosu na ECC88, standardne lampe.

Cesto SQ podrazumeva nesto drugaciji grejac, manju struju grejanja, nesto nizu anodnu struju i disipaciju, duzi radni vek, uzi opseg rasipanja parametara, a neke od tih SQ lampi imaju i pozlacene pinove zbog duze pouzdanosti kontakta.

Uglavnom namenjene za specijalne uredjaje, cesto merne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od svih koje imam i koje sam slušao najlepše mi zvuče stare Amperex 6922 ali ne znam da li valjaju za phono malo su mikrofonične. 6DJ8 i standardne ECC88 nisu zvučno dobre, 6DJ8 ima čini mi se manji dozvoljeni napon grejač-katoda. Phillips E88CC u plavo-žutim kutijama isto nisam impresioniran zvukom, bas je malo previše mekan i dosta su mikrofonične. Ei ECC88 zvuk bez detalja. Standardne 6N23P isto ništa posebno, dominira bas manje visokih, verovatno treba juriti EV verzije, ove lampe nisu mikrofonične ni blizu kao Phillips i Amperex. 

I nemam phono nego samo line stepen a on nije tako kritičan što se tiče lampi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, vladd said:

A da li si prilagodjavao radne tacke ili si ih samo zabadao kao u stari tv?

Zabadao, svima ista radna tačka +-10%:D

Sad ovako otprilike pišem po sećanju, u raznim uređajima beše Ia 8÷10mA Ua 100÷120V  Ug -1,5 ÷ -2,5V

Bilo je i sa Ia 5mA Ua 90V  Ug -1,4V ali to zvuči previše mekano. Sve to je otprilike i u line stepenu. Ništa drugo nisam ni probao. Veća struja veći zvuk.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, dunavko said:

evo slika kako ih ja ostarujem

Hvala na iscrpnom odgovoru, znam iz literature da cevi koje stoje dugo treba povremeno "kuvati" a za uparivanje sa tolerancijom od 10%... da treba 50 komada nisam znao.

Kod mene 1 cev na ulazu phonoa obradjuje oba kanala, dakle to bi bila provera uparenosti triodnih sistema u istom balonu, ne znam da li se neko ovim bavi ( sem za svoje potrebe ).

4 hours ago, vladd said:

Cesto SQ podrazumeva nesto drugaciji grejac, manju struju grejanja, nesto nizu anodnu struju i disipaciju, duzi radni vek,

Postoji mogucnost da je gos. Sindric ovakvih 4 komada ruskih ugradio u integralno pojacalo ( pre&snagash EL84 ), te cevi rade vec dugo, on tvrdi da su i dalje u redu al' tu ce me cekati gadan trosak kad dodje vreme zamene.

Prilazem sliku dole, 6N23P EV nema oznaka, samo neki brojevi, ruske vojne, dole imaju kao postolje braon.

Sindric mi je rekao da su ove long life, sada se ne mogu naci ispod 25 Eu komad ako ih uopste ima ( bar na netu ).

4 hours ago, NIXIE said:

verovatno treba juriti EV verzije

Bila EV i ona je takodje bila zasluzena za shum i zujanje, izgleda da je od transporta phono sekcije ( iako je bilo dobro spakovana ) .... sta da kazem, pojacavala pojave iz napajanja koje se normalno ne bi trebale cuti u uslovima slusanja.

Stavio sam Tesla E88CC, radi ok, mislim tehnicki ali nesto mi se cini kao da je malo zatvorenija samo to je mozda varka jer sam zadnje 4 nedelje ocigledno slusao EV koja je pojacavala shum mnogo pa usput delovao zvuk otvorenije.

..........

Hvala Vam za odgovore, sad kad sam stavio Teslu moram da nabavim bar jos jednu za phono i naravno vec duze gledam gde bih mogao naci zamene za 4 komada u pojacalu kad dodje vreme za to.

 

6N23P EV RUSKE SSSR MILITARY.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

bas za te philips sq sa dve i vise zvezdica.i tu je razlika,iako je jedna fabrika-ajdhoven oni su fabricki selektovali iz serijske proizvodnje po nekim parametrima-sistem unutra je isti,pa onda isti sistem mehanicki-bar vizuelno ali samo drukciji geter -D pa jos ustrucena -verovatno posledica tretiranjem visim vakuumom.naravno da su ti primerci extra skupi i traze se.u okviru jedne fabrike su izradjivali vise varijeteta.naravno da su radili i prodavali selekcionisane cevi za velike proizvodjace el.opreme:tektronix,MECI,HP i druge.za servise su se dobijala servisna pakovanja po 25 i 50 kom u kutijama kao sace,nisu imale originalne kutije.znaci uz tinol zicu tektronix je davao i lampe.recimo ecc88 amperex buglle boy a specijalna selekcija je imala i simbol  violinski kljuc na sebi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice uparivanja lampi, odnosno trioda u okviru jednog balona, to je vise stvar srece.

Ako se vratimo na korene, u proizvodnju, duotrioda ima iste elemente, iste materijale grejaca, katode i anode, jedino geometrija u okviru jedne lampe pravi razliku ponasanja dve triode.

Proizvodnja je takva, metal staklo, sama po sebi je neprecizna, ima dosta grejanja, zavarivanja, pa je logicno da je lakse naci uparene triode iz razlicitih lampi nego u okviru jedne.

Pride, nikakvo ostarivanje ili razradjivanje ne moze da ujednaci takve dve triode, posto je geometrija u pitanju, sitna razllicita rastojanja koja uticu na rad triode. Proizvodno tesko izvodljiva preciznost, a realno uticajna na rad lampe. Pride, uparivanje treba raditi u dinamickom rezimu, staticki se mogu naci iste radne tacke, cak i uz sitno variranje postici identicni staticki rezultat, ali razlicite strmine lampi prave razliku  u radu.

 

Treba izbegavati konfiguracije gde se potencira potreba idealne simetricnosti trioda u okviru jedne lampe. I traziti lampe iz jedne serije...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolike su realno te razlike izmedju dva triodna sistema u istom balonu za kola koja ne traze idealnu simetricnost ?

Kad sam nosio Integralac ( ja ga zovem pojacalo ) u servis, momak koji je to radio imao je potrebnu tehniku ( ton generator, oscilator, tube tester stari itd ) i rekao mi je na kraju da su kanali izuzetno dobro upareni jedan sa drugim.

Konfiguracija pojacala je 6N23P EV + 6N23P EV + 2xEL84 PP UL. jedan kanal.  Stavljeni neki kvalitetniji otpori u paraleli na mestu obrtaca faze/drajvera prethodno sto je poboljsalo rad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mnogo zavisi od koncepcije kola

ako ima povratne sprege (lokalne , ukupne, obe)  , ista eliminise razlike u pojacanjima pojedinih stepena do koje moze doci ako ima razlike u pojacanjima aktivniih elemenata (izmedju kanala)

 

dakle , prvo pogled na semu , onda odgovor na konkretno pitanje

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minutes ago, Zen Mod said:

dakle , prvo pogled na semu , onda odgovor na konkretno pitanje

Razumem, pokusacu da dodjem do sheme za phono ili da precrtam pcb i da to pokusam pretvoriti u shemu ( phono mi je bitniji i ima 88icu na ulazu ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod mene su se sovjetske 6N1P-EV, pokazale bolje od bilo koje ECC88, E88CC i slicno. Traze vecu struju grejanja, ali zato imaju bolju rezoluciju, definiciju i mikrodetalje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

sve to zavisi od implementacije .......  a bogami i preferenci , koje mogu biti na nivou ukusa ...... a mogu biti i iznad ukusa

 

jbte , pocinjem da zvucim kao vladd

 

:smesna:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×