_fly_ Napisano Januar 8, 2017 #1 Napisano Januar 8, 2017 Da li moze neko da mi objasni napon koji se javlja izmedju sasije i nule u isravljacu koji sam pravio. Javlja se naizmenicni napon od 145 volti ( i 32 volti kada se obrnu nula i faza na primaru trafoa). Trenutno je u fazi sklapanja i testiranja ali mi je nejasno o cemu je rec. Sasija nije uzemljena (iako ima mogucnosti samo sto u zidu ne postoji uzemljenje) niti je povezana sa uzemljenjem (nulom) u ispravljackom delu. Sekundar ima po dva namotaja sa srednjim izvodom. Ima li resenja? Gde gresim? Pogledajte sliku za detalje.
Zen Mod Napisano Januar 8, 2017 #2 Napisano Januar 8, 2017 spoji to na suko uticnicu i neces imati problema po propisima , svaki uredjaj u metalnom kucistu ( da ne razglabam sad o klasama izolacije) mora biti uzemljen
_fly_ Napisano Januar 8, 2017 Autor #3 Napisano Januar 8, 2017 Problem je u tome sto i jeste rec o suko uticnici, ali u mojoj zgradi nema pravog uzemljenja - ni do bojlera mi ne dolazi uzemljenje, samo nula i faza. Svi uredjaji na toj uticnici rade bez problema, svaka audio komponeneta povezana u sistem radi - nisam ih otvarao da proveravam napone. A sto se tice onoga sto sklapam, ne kontam da li je to do moje izvedbe - da li spojeni srednji izvodi na sekundaru mogu generisati ovakve napone, mada mi je takva sumnja nelogicna ukoliko je trafo pravilno namotan, a motan je u poznatoj firmi za trafoe. I dalje mi je nejasno kakav uticaj moze da ima na uredjaje koji ce biti povezani sa uredjajem za koji pravim ovaj isprtavljac? Da ne kazem da sumnjam u bezbednost sa gledista strujnog udara.
Zen Mod Napisano Januar 8, 2017 #4 Napisano Januar 8, 2017 sa gledista strujnog udara sigurni su samo tzv. double insulated uredjaji ono sto se preporucuje kad nema uzemljenja u instalaciji je tzv. nulovanje uticnice - nista drugo nego povezivanje NULE i na kontakt uzemljenja , tako da je kuciste prikljucenog uredjaja na potencijalu nule , a ne lebdece** , kako je to kod tebe slucaj **iz istog razloga ti i meris te vrednosti - zahvaljujuci tome sto transformator ima odredjene kapacitivnosti ...... kako izmedju namotaja te namotaja i jezgra , te dolazi do transponovanja naizmenicnog napona na kuciste ako si razumeo - nuluj uticnicu (jos bolje sve uticnice u stanu ) i mirnije ce da spavas ako nisi siguran u to sto radis , nadji elektricara da to uradi
chakija Napisano Januar 8, 2017 #5 Napisano Januar 8, 2017 Uh, isti problem imam i ja na pojacalu-imam naizmenicni napon izmedju kucista i zemlje u uticnici. Kada pipnes sasiju oseti se "peckanje". Sasija je uzemljena ali utikac je onaj pljosnati bez uzemljenja. Mislim da cu promeniti citav kabel za neki kvalitetniji i sa kvalitetnim suko utikacem.
Gosha Napisano Januar 8, 2017 #7 Napisano Januar 8, 2017 20 minutes ago, Impuls said: vezi uzemljenje zicom za vodovodne cevi Pod uslovom da nisu plasticne vladd je reagovao/la na ovo 1
Gosha Napisano Januar 8, 2017 #9 Napisano Januar 8, 2017 7 minutes ago, sir Oliver said: Veži za oluk. Ali ga predhodno zakopaj u zemlju Nece da moze za oluk, tako ce da dobije solidnu antenu i mala grmljavina u okolino moze da prouzrokuje veliku stetu.
dunavko Napisano Januar 8, 2017 #10 Napisano Januar 8, 2017 da li sasija stoji na nekoj podlozi koja je provodna prema zemlji?Kada meris stavi sasiju na izolator-novine,suva daska itd...spremi neki potrosac - sijalicu od 100w vezi paralelno sa pipalicama od voltmetra i onda meri i napisi sta si dobio .
sir Oliver Napisano Januar 8, 2017 #11 Napisano Januar 8, 2017 1 hour ago, Impuls said: vezi uzemljenje zicom za vodovodne cevi Bez zezanja ali moj prvi HiFi sam vezao na slavinu. U user manualu pisalo i ja sproveo žicu po podu ispod lajsne pa rupa u kupatilo i šelnom na slavinu.
ZZZ Napisano Januar 8, 2017 #15 Napisano Januar 8, 2017 Ma "nulovalo" se to po zgradama Vinjakom... (Evo men pre neki dan ode veš-mašina.)
_fly_ Napisano Januar 8, 2017 Autor #17 Napisano Januar 8, 2017 Ima saljivih ovdi, ali neka. Nego iz svega procitanog, pravilno uzemljavanje unutar uredjaja bi prouzrokovalo da se visoki napon iz nule iza sekundara pojavi i na sasiji (kada bi po pravilu sasija i ta nula trebali da budu u jednoj tacki povezani pa uzemljeni preko uticnice). Posto trenutno sasija i ta nula nisu povezani (glinerica nikada ne pokazuje opasan napon na sasiji), napon od 145V koji se nalazi samo unutar lepdece nule bi jedino usled kvara tj dodira nule i sasije mogao da bude opasan. A to znaci da izolacija sasije od unutrasnjih veza daje u slucaju da ne postoji uzemljenje u suko uticnici najbolje resenje u borbi protiv mogucih napona na istoj. Obrtanje utikaca da bi se izbeglo pojavljivanje opasnog napona na sasiji je lutrija.
Zen Mod Napisano Januar 9, 2017 #18 Napisano Januar 9, 2017 ajd ponovo procitaj sta sam ti napisao u postu #4 ako i tada ne shvatis , onda se ponajbolje batali igranja sostruja , dok neko nije poginuo
dunavko Napisano Januar 9, 2017 #19 Napisano Januar 9, 2017 alo fly,jel ti umes da citas,tvoje je da uradis sto se trazi od tebe a ne da razmisljas.ako hoces da resis problem.
vladd Napisano Januar 9, 2017 #20 Napisano Januar 9, 2017 Mozda treba prvo da ga struja prodrma, pa da krene da cita..
ZZZ Napisano Januar 9, 2017 #22 Napisano Januar 9, 2017 14 hours ago, Impuls said: jel crkao programator? izgleda da jeste, neke varnice se pojavile i gotovo... Iz servisa rekose stari model 7-8 godina ne isplati se popravljati po pravka preko polovine cene nove.
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah