Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Da li moze neko da mi objasni napon koji se javlja izmedju sasije i nule u isravljacu koji sam pravio. Javlja se naizmenicni napon od 145 volti ( i 32 volti kada se obrnu nula i faza na primaru trafoa). Trenutno je u fazi sklapanja i testiranja ali mi je nejasno o cemu je rec. Sasija nije uzemljena (iako ima mogucnosti samo sto u zidu ne postoji uzemljenje) niti je povezana sa uzemljenjem (nulom) u ispravljackom delu.
Sekundar ima po dva namotaja sa srednjim izvodom.
Ima li resenja? Gde gresim?

Pogledajte sliku za detalje.

nula_naizm_napon.jpg

• Odgovora 38
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Napisano

spoji to na suko uticnicu i neces imati problema

po propisima , svaki uredjaj u metalnom kucistu ( da ne razglabam sad o klasama izolacije) mora biti uzemljen

Napisano

Problem je u tome sto i jeste rec o suko uticnici, ali u mojoj zgradi nema pravog uzemljenja - ni do bojlera mi ne dolazi uzemljenje, samo nula i faza. Svi uredjaji na toj uticnici rade bez problema, svaka audio komponeneta povezana u sistem radi - nisam ih otvarao da proveravam napone. A sto se tice onoga sto sklapam, ne kontam da li je to do moje izvedbe - da li spojeni srednji izvodi na sekundaru mogu generisati ovakve napone, mada mi je takva sumnja nelogicna ukoliko je trafo pravilno namotan, a motan je u poznatoj firmi za trafoe.

I dalje mi je nejasno kakav uticaj moze da ima na uredjaje koji ce biti povezani sa uredjajem za koji pravim ovaj isprtavljac?  Da ne kazem da sumnjam u bezbednost sa gledista strujnog udara.

Napisano

sa gledista strujnog udara sigurni su samo tzv. double insulated uredjaji

ono sto se preporucuje kad nema uzemljenja u instalaciji je tzv. nulovanje uticnice - nista drugo nego povezivanje NULE i na kontakt uzemljenja , tako da je kuciste prikljucenog uredjaja na potencijalu nule , a ne lebdece** , kako je to kod tebe slucaj

**iz istog razloga ti i meris te vrednosti - zahvaljujuci tome sto transformator ima odredjene kapacitivnosti  ...... kako izmedju namotaja te namotaja i jezgra , te dolazi do transponovanja naizmenicnog napona na kuciste

ako si razumeo - nuluj uticnicu (jos bolje sve uticnice u stanu )  i mirnije ce da spavas

ako nisi siguran u to sto radis , nadji elektricara da to uradi

Napisano

Uh, isti problem imam i ja na pojacalu-imam naizmenicni napon izmedju kucista i zemlje u uticnici. Kada pipnes sasiju oseti se "peckanje".

Sasija je uzemljena ali utikac je onaj pljosnati bez uzemljenja. Mislim da cu promeniti citav kabel za neki kvalitetniji i sa kvalitetnim suko utikacem.

Napisano
20 minutes ago, Impuls said:

vezi uzemljenje zicom za vodovodne cevi

Pod uslovom da nisu plasticne :)

Napisano
7 minutes ago, sir Oliver said:

Veži za oluk.

Ali ga predhodno zakopaj u zemlju :)

Nece da moze za oluk, tako ce da dobije solidnu antenu i mala grmljavina u okolino moze da prouzrokuje veliku stetu.

Napisano

da li sasija stoji na nekoj podlozi koja je provodna prema zemlji?Kada meris stavi sasiju na izolator-novine,suva daska itd...spremi neki potrosac - sijalicu od 100w vezi paralelno sa pipalicama od voltmetra i onda meri i napisi sta si dobio .

Napisano
1 hour ago, Impuls said:

vezi uzemljenje zicom za vodovodne cevi

Bez zezanja ali moj prvi HiFi sam vezao na slavinu. U user manualu pisalo i ja sproveo žicu po podu ispod lajsne pa rupa u kupatilo i šelnom na slavinu.

65D898EADF0FA2E3DF27F6A9586E5822A6CCA52E

Napisano

Ima saljivih ovdi, ali neka.
Nego iz svega procitanog, pravilno uzemljavanje unutar uredjaja bi prouzrokovalo da se visoki napon iz nule iza sekundara pojavi i na sasiji (kada bi po pravilu sasija i ta nula trebali da budu u jednoj tacki povezani pa uzemljeni preko uticnice). Posto trenutno sasija i ta nula nisu povezani (glinerica nikada ne pokazuje opasan napon na sasiji), napon od 145V koji se nalazi samo unutar lepdece nule bi jedino usled kvara tj dodira nule i sasije mogao da bude opasan.

A to znaci da izolacija sasije od unutrasnjih veza daje u slucaju da ne postoji uzemljenje u suko uticnici najbolje resenje u borbi protiv mogucih napona na istoj.

Obrtanje utikaca da bi se izbeglo pojavljivanje opasnog napona na sasiji je lutrija.

Napisano

ajd ponovo procitaj sta sam ti napisao u postu #4

ako i tada ne shvatis , onda se ponajbolje batali igranja sostruja , dok neko nije poginuo

Napisano
14 hours ago, Impuls said:

jel crkao programator?

izgleda da jeste, neke varnice se pojavile i gotovo... Iz servisa rekose stari model 7-8 godina ne isplati se popravljati po pravka preko polovine cene nove.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...