Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Na Beymama imam platnetno harmonika vešanje. Da li ga samo malo omekšati recimo vazelinom ili mora i da se ponovo zaštiti-preparira. 

Najveća nepoznanica je da li je uopšte vremenom došlo da ukrućivanja i promene samim tim parametara ili nije. Ako nije onda ništa ne dirati. al znaj ti sad bez merenja.

Napisano

Bre glicerin sam mazao uvek na gume valjda keder na kolima da se zimi ne lepe od mraza. Čudi me da se niste ranije setili blagotvornog dejstva glicerina.

Napisano

Mislim da nije nista potrebno? To je PA driver sigurno. Predvidjen za velike snage, velike vibracije i ekskurzije. U tom smislu su i centrator i vesanje sigurno kvalitetni?

A u kucnim uslovima taj driver nije ni primirisao te uslove eksploatacije za koje je predvidjen. Pogoni se mnogo manjim snagama i skoro su konstantne temperatura i vlaznost posto je unutra stalno ne tumba se tamo amo kao u PA ozvucenjima?

Napisano

Hvala ZZZ.

Idemo onda na vintage. Kako popraviti ovu falinku na 10" bass jedinici, ružno brate. Imam na nekim levim basovima odlične ove prstenove. Kako skidati  ( tapetarskim nožem npr.)  i čime lepiti 

DSC_0788.JPG

Napisano

Ja tu ne bih ulazio u radikalno skidanje vesanja zbog tog detalja estetike, pre bih taj detalj korigovao, izmodelovao da bude neprimetan. Posto ne utice na zvuk.

Ali to je moj stav o takvim detaljima...nekoga to previse zulja, pa ga sama svest o postojanju nesavrsenosti iritira.

Napisano
33 minutes ago, mrcelavi said:

Hvala ZZZ.

Idemo onda na vintage. Kako popraviti ovu falinku na 10" bass jedinici, ružno brate. Imam na nekim levim basovima odlične ove prstenove. Kako skidati  ( tapetarskim nožem npr.)  i čime lepiti 

probaj pazljivo segment natopiti alkoholom , pa odlepljivati pincetom

cistiti polutvrdom cetkicom , nicim tvrdjim

onda radi sta oces - lepi i onu gumu za vrata/prozore ako ti je volja

Napisano

alkohol rastvara karton , sloj lepka ostaje na vesanju , gde i ne smeta

comprende ?

:rofl:

Napisano
11 minutes ago, mrcelavi said:

Ručam pa probam terapiju alkoholom, mislim skidanje i to. Ako ne uspe prelazim na 100% Viski od njega ne da vidim nikakvu falinku.

Mozes i da vidis sa WWW.HIFIKIT.SE ... nisu tako skupi ali su pravo dobri za to.

Napisano

Kod njih sam kupovao sve delove za skretnice a i meračim neke DC drajvere da pazarim da čujem i to kako svirucka. A ovo što radim je čisto  zimska zanimacija modifikacija BIC VENTURI T-LINE , stari su to drajveri da bi se ulagalo u njih puno.

• 2 years later...
Napisano

Kolko "dammarisanje" membrana može da ima negativne posledice na zvuk?

Imam nedoumicu sa mojim srednjetoncima - klinac mi je ulubio kalotu na jednom zvučniku i kada sam je izvukao napolje primetio sam da je zvuk bio nešto drugačiji u odnosu na drugu kutiju. Da bi izjednačio situaciju, namerno sam deformisao kalotu na drugoj kutiji. E sad, srednji su usled ovoga izgubili malo na detaljnosti i oštrini, ali nekako su mi slušljiviji (bar koliko me sećanje služi).

Kalote su u gornjoj zoni sada mekanije na dodir - lakše se deformišu.

Slušam kutije ovako već više od godinu dana i zvuk mi je OK, ali se razmišljam šta bih dobio kada bi premazao kalote dammarom.

IMG_20181228_185357.jpg

Napisano

da je moja , ja bi je waknuo , i bio zadovoljan

ti ako to uradis , pa ne budes srecan nemo' da ja posle budem kriv

Napisano

meni dammar milozvucniji :Viannen_loungelizard:

sto je membrana starija , razbijenija,suvlja - vise benefita sa dammarom

kojeg god fifi termina da se setis , na svakom od tih polja bolje radi

e da, niko jos nije smislio izraz "berilijumskije" , zato ga ja sad izmisli

e , i berilijumskije zvuci

:smesna:

Napisano

Nemoj da se smeješ :D Ja sam posle uklanjanja whizzer trubice mazao membranu širokopojasnih zvučnika imalinom u više slojeva i lakirao lakom za kosu i uspeo sam tako da povratim težinu membrane i bas koji sam izgubio. Znači razlika je da svira malo dublje, zavisno od broja nanetih slojeva.  Našao sam da tako farbaju stare papirne drajvere, koji su požuteli ili prljavi.

Radio sam i sa dammarom i  snjim nemaš šta da izgubiš, nije to papirni visokotonac.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...