Jump to content

dobre MM zvučnice


Zflazar

Preporučeni Komentari

Pošto provejava kroz neke teme tu i tamo po koji post koji se tiče upotrebe mm zvučnica, da li bi znalcima materije bilo teško da napišu po koju pametnu o prednostima svojih ljubljenih MM zvučnica?

Ima relativno malo podataka na internetu i oni su dosta obojeni sa pristrasnošću proizvođača-sponzora.

Elem, koliko sam ja do sad ukapirao, u segmentu koji ne bi bio profesionala tipa disko-ortofon-banana-stanton-sa-četkom baš i nema neke gužve po pitanju novih MM zvučnica reda veličine skupoće preko 500€?

Poznavaoci, izvolite, napišite koju pametnu...

P.S. mene zanima iz čisto akademskih razloga, ja i dalje igram za LOMC team i ne nameravam da menjsm nego čisto da se nađe nešto kvalitetno što ne zahteva pojačanje tipa elektroencefalograma...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja nedavno kupih Ortofon 2MBlue. Menja 40 godina stariju Ortofon LM20 i dalje na Dual CS604 gramofonu. Ovo napominjem zbog toga što odavno smatram da Ortofon zvučnice sa veoma malom mason i velikom komplijansom ne rade ako dobro kao tim Dualima koji su razvijali ručice sa ultra malom masom (ULM) u saradnji sa Ortofonom. Po meni, potrebno je da se dobro usaglase masa i lateralna komplijansa i to tako da zvučnca bude odmas ispod ručice, čime se glavi omogućava da da maksium od sebe, ali da ručica i dalje bude malo bolja, kako ne bi ona postala usko grlo. Kao usputni savet, TREBA poslušati proizvođače glava u vezi mase upotrebe, pa ako kažu 1,5 g, onda staviti baš toliko.

 

Zainteresovanima za novu glavu danas savetujem da poslušaju ako mogu zvučnice od Ortofon-a i Audio Technica, to su prilično sigurne kupovine iz dobro poznatih izvora. I imaju lep izbor, od jeftiih pa do astronomski skupih, za svakog ponešto.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vredi pogledati skuplje Nagaoke, MI zvučnice . Imao sam MP11 sa boronskim kantileverom , i dan-danas mi je žao što je nisam zadržao kao backup zvučnicu. Svira mnogo lakše od većine MM zvučnica i ne smara sa nebitnim detaljima kao većina MC zvučnica 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja imam Grado Sonata koja je ustvari moving iron tj. igla se ne može mijenjati (kod kuće). Izlazni signal je reda veličine MM zvučnica. Kupio je da bi radila u kombinaciji sa cijevnim preampom (kopija EAR 834). Montirana na OEM ručku Jelco sa-250st i svira dobro da ne treba bolje.

Za usporedbu imam i Benz Micro ACE koja je MC zvučnica i ona svira tehnički preciznije, recimo to ispravnije, iako vjerujem da bi mnogi više voljeli imati zvuk ala Grado koji nešto kolorira ali je živahniji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

..ne smara sa nebitnim detaljima kao većina MC zvučnica..

 

Покушајмо да разјаснимо.. да ли већина МС звучница убацује детаље који не постоје у снимку, или ММ звучнице вешто прикрију детаље за које одлуче да су небитни..

 

Мислим да је проблем у несавршености остатка система, већина не може адекватно да пропрати детаљност коју имају МС односно фали ММ звучницама.. из истог разлога у звучничкој теми од пре пар дана имамо тврдње како биполарни кондензатори боље раде на високотонцу од полипропилена, иако знамо да су бар стотинак пута гори.. али, ако имамо лош високотонац и појачало које се ''губи'' на високим фреквенцијама логично је да ће кондензатор који прикрива гомилу детаља звучати пријатније..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Po meni, potrebno je da se dobro usaglase masa i lateralna komplijansa i to tako da zvučnca bude odmas ispod ručice, čime se glavi omogućava da da maksium od sebe, ali da ručica i dalje bude malo bolja, kako ne bi ona postala usko grlo. 

 

Šta bi ovo konkretno tačno značilo, na stvarnom primeru Benz MC Gold i Technics 1210 ručke? Ovo dvoje kod mene nikako nisu hteli da zvuče kako treba - loš treking, end groove distortion, sačuvajbože.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako je ostatak sistema jednako "nesavršen", prilikom slušanja MM i MC zvučnica, tada stvari i nisu baš tako jednostavne?!

 

Нису ни тако компликоване.. ако појачало трокира односоно брља на високим фреквенцијама, што није тако редак случај, ако високотонац изобличава и/или има резонанције, уоште није тешко схватити зашто ће теоретски инфериорне ММ звучнице и биполарни кондензатори у таквом систему бити звучно боље решење.. такође није тешко схватити зашто је маса аудиофила у завади са детаљношћу, иако је то дефиниција хајфаја..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

"nesavršen" - čitaj: isti sistem je u pitanju..

 

Све време пишем у једнини..

Докле год се у неком систему боље чује ММ звучница или биполарни кондензатор нешто ту озбиљно фали..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Све време пишем у једнини..

Докле год се у неком систему боље чује ММ звучница или биполарни кондензатор нешто ту озбиљно фали..

 

 

Ha, ha, ha ... vuk dlaku mijenja ali Vule nikada.  :hot:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Joooooj ajde bre ne mlatite praznu slamu. nemojte da se bavite logičkim zamkama i jezičkim smicalicama, takve isprazne rasprave su na mrtvo ubile onaj drugi forum :(

Тај форум убило је незнање, примитивизам и пре свега то што би већина чланова продала дупе за 50€..
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ha, ha, ha ... vuk dlaku mijenja ali Vule nikada. :hot:

Овом приликом хтео бих да се захвалим Леу за идејно решење ника..
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hahaha vaistinu je Vule :)

Hajde da napravimo topik "Vuletov hajfaj zabavnik" pa tamo da se izdr... hoću da kažem prodiskutujemo i prvo izdefinišemo ta dva arhetipska sistema - Dobar Sistem i Loš Sistem. Pa onda polako dalje...

;)

Као што већ рекох, незнање и примитивизам донет са оног форума уништио је и овај..

Мада, признаћеш, није било много тешко..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Šta bi ovo konkretno tačno značilo, na stvarnom primeru Benz MC Gold i Technics 1210 ručke? Ovo dvoje kod mene nikako nisu hteli da zvuče kako treba - loš treking, end groove distortion, sačuvajbože.

Ne znam jer ne znam osobine niti zvučnice, niti ručice. Kod mog Duala, horizontalna komoplijansa je data data kao 40 um/nM, a za zvučnicu 20 um/mN, dok je apsolutna sposobnost praćenja (Tracking ability) zvučnice lateralno navedena kao 80 um, uz prtisak od 1.8 g (ili 18 mn) pri standardnih 315 Hz. Ortofon preporučuje ulaznu impedansu od 47k paralelno sa 150-300 pF, kod mene radi na 43K i oko 160 pF ukupno. Referetna elektronika Luxman C-03 predpojačavač, referentno pojačanjae Harman/Kardon PA 2400 (dklarisama brzin 120 V/uS, vrsna struja impulsa > 100A, dakle nema problema da isporuči sve što treba u bar 99,9% svih zvučnika na planeti, tj. elektronika nudi mnogo više od zvučnice, koja ostaje usko grlo jer je sistem ograničen njenim mogućnostima. Naravno, ima i boljih zvučnica i od Ortofon-a i od drugih, ali za bolje valja platiti i bitno veću cenu, što se meni već ne isplati.

 

O proeđenju sa drugim Ortofon zvučnicama koje imam, u odnosu na F15 Mk.III, poređenja nema, 2MBlue je kudikamo bolja, ali objektivno i oko 3 puta skuplja. U odnosu na LM20, ova 2MBlue je dalko tolerantnija na ulazne parametre, LM20 zahteva ne manje od 400 pF paralelnog kapaciteta, ili će početi da malo akcentuje visoke tonove i pride traži da ručica bude baš sa ekstra malom masom, što moja srećom jeste. Rezonansa sistema ručice i zvučnice je na idealnih 9,5 Hz sa smešno malom amplitudon od oko +2-3 dB, što se gotovo idealno poklapa sa funkcijom mog Subsonic filtera, koji je nežnih 6 dB/okt. na 18 Hz, što daje -9 dB na 9 Hz. Logično, problema sa rezonansom i negativnih delovanja na bas nema, što daje veoma čist i jasno definisan i kontrolisan bas (na primer, Billy Cobham "Quadratnt 4"). Imam mogućnost promene ulaznog kapaciteta, probao sam i uverio se da je svejedno da li koristim 100 ili 200 pF (ma šta valja dodati kapacitet veznog kabla i veznih tačaka).

 

U celini, smatram da je 2MBlue jednostavno dalje razrađena verzija stare LM20 zvučnice, u kojoj su sve vrline i neutralnost stare još malo doterane za još uvek Bože pomozi cenu. Detalja ima koliko ih ima na ploči, ali ostaje pitanje kakva elektronika to podržava. Nije sluačjno to što su se proizvođači trudili oko toga na predpojačavačima, trebalo je opravdati više cene.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...