Jump to content

potraga za moćnim zvukom


TITO

Preporučeni Komentari

odlučio sam da u ovom podforumu otvorim adekvatnu temu,jer želim da gradim sistem u smeru,koji je po meni najlogičniji.Možda će neko reći da nisam u pravu,ali lično mislim da ću samo na ovaj način skratiti put do željenog zvuka,da ne bi bacao vreme i pare na neke promašaje,jer to niko ne želi.Ovaj put je u smeru nabavljanja odgovarajućih komponenti ,koji će svojom sinergijom pleniti moje biće.Taj smer je sledeći(po redosledu nabavke):

-zvučnici

-pojačalo

-CD player

-kaset deck

-digitalni tuner

-polica

-kablovi

 

 

budžet od 5.000-10.000 evra,s tim da bih više voleo da dođem do ispunjavanja želje sa 5.000 evra,ali ako je 10.000 evra cena uspeha,onda ću se izbekeljiti do kraja.Naravno,želim da kažem da sam veliki pristalica diy rađenih komponenti,jer nekako sam shvatio u životu da su sve stvari u prodavnicama čista komercijala čija cena je 50% plaćanja brenda,a tek ostatak ide na zaradu i još plus toga marža distributera.Tako da bih možda više voleo neke diy komponente,naravno vrhunskog kvaliteta,kao npr. BFA TULIP,ali on mi izlazi iz budžeta.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...imam jedan IC višak (75cm, furutech rhodium konektori) cijena sitnica al bolje nać nećeš (~650 eura) i zvučničke transparent Ultre od metraipo (~550) e da i ne nije ni zlato niti srebro u pitanju.

Ovo su forumske cene, na KP je dupla cena kad ima...

pozdrav druže maršalu!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

čekaj, ja nisam shvatio

jel hoćeš gotove zvučnike ili da ti neko kaže šta da praviš u rangu predložene cene?

drugo, od svega nabrojanog cdp, kaset dek i tjuner se ne prave u garaži, što znači za njih moraš da pitaš u hifi podforumu

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok. Što se tiče zvučnika,za njih sam.spreman najviše da se ispružim,ali želim da su diy,jer znam da su puno bolji od kupovnih.

 

Video sam ima da se nabave drajveri sa membranama od  presovanih suvih vidrecih nosica...jesu skupi,  al su vrh  :whistle2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok. Što se tiče zvučnika,za njih sam.spreman najviše da se ispružim,ali želim da su diy,jer znam da su puno bolji od kupovnih.

 

Na kraju, sve je to kupovno - kupiš drvenariju, lepak, kondenzatore, drajvere... Zato sam ja kupio zvučnike koji su mnogo bolji od bilo čega što bih sam napravio u tom cenovnom rangu... Ni to nije loš pristup... Jest, izašlo me total skoro 2k5€ ali užitak je neprocenjiv ... sada nova generacija istih tih zvučnika košta 4-8 puta više :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok. Što se tiče zvučnika,za njih sam.spreman najviše da se ispružim,ali želim da su diy,jer znam da su puno bolji od kupovnih.

 

Ne mora da znači :D

Ali neretko naravno, može da bude :)

 

Shonne ti je postavio sasvim fin link za početak.... ali ne znam što ti predložio berillium dome visokotonac, on je samo jedan 500+e a gde je ostalo :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ne treba ti mnogo para za odlican zvucnik

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/26723-diy-zvucnici-seas/

http://www.audioheuristics.org/projects_gallery/ER18DXT/ER18DXT.htm

 

ili

http://www.audioheuristics.org/projects_gallery/RS225_RS28A_updates/dayton_reference_rs225.htm

 

i sl.

 

jedino ne znam ako zelis da i donji deo bude "hiend" koji bih ti projekat preporucio...

ako nisi zahtevan za donji deo u pocetku ovi projekti su moja preporuka, kao i zaph-ovi ili neki od gotovih Dayton kit-ova ali se moraju poruciti iz Usa

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ako si spreman za sve da izdvojiš 10k evra onda ćeš za kutije verovatno dati oko 4-5k evra, a za te pare možeš da napraviš čudo. ako znaš da praviš. ako misliš nekoga da angažuješ da ti pravi bolje ti je da juriš neki polovan hiend. ima ih dosta samo ti treba strpljenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ajd da bačim neku na temu, šta bi bilo kad bi bilo...

Recimo da bih zvuje sastavio ove: http://www.troelsgravesen.dk/ektagrande.htm

Amp iskreno ne znam... ali sasvim moguće da bi bio F5 turbo, ili cirklotron sa lateralcima i cevnim ulazom.

Preamp... neka cevka verovatno, možda nešto ovako: http://www.diyaudio.rs/topic/7116-p-12b4a-preamp/

Za CD player će te neko drugi bolje posavetovati, ali kod mene bi to bio neki transport sa npr. Aya DACom ili tako nešto.

Kaset deck.. i tuner.. nzm......

To bi sve fino stalo u 5000.... :)

Thats my two cents.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

je li neko od vas pecao basa? mozda me u tom pogledu razume Zen Mod ili ostali koji zive na potezu Bezdan-Vrbas a da pecaju...ali nije bitno

 

evo jednog neocekivanog pristupa, sve pod uslovom da kreces od nule i da zelis da investiras 10 'somica' eura

 

1. posetiš, kako bih to nazvao, žurku lešina (čast izuzecima) ovde poznatu kao KP i tamo pazariš do 250eura zvučnike, pojačalo, CD plejer.

sviriš to u svom prostoru i stekneš neke utiske o istom, sam, uz kolege...šta god.

 

2. razmisliš da li imaš želju i mogućnosti da gajiš i digitalni i analogni sistem ili samo jedan, da li imaš fonoteku, CDteku ili "HDteku" vrednu pažnje.

 

3. napraviš tešku, stabilnu, nerezonantu policu (zapravo što manje rezonantnu) osmisliš gde ćeš je držati i gde će biti budući zvučnici.

 

4. pozoveš nekog sa mernom opremom da ti pribavi precizniju sliku o soničnim osobibnama tog prostora.

 

5. gradiš ili kupuješ komponentu po komponentu i menjaš lešine jednu po jednu, započneš sa zvučnicima, pa "unazad".

 

Najegzotičnija mi je komponenta casette deck pa će moja preporuka biti jedan i jedini Marantz SD 9020 pod uslovom da ga nadjes u mint stanju (prva godina proizvodnjeje 1979 ili 1980ta).

Lešine postepeno vraćaš u prostor zvan KP...mozda izvučeš nazad tih 250eurića a možda saomo 150.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kao prvo svima hvala na savetima.Imam preko 100 kaseta i oko 500 CD-ova,pa zbog toga želim komponemte i za takav vid slušanja muzike.Vidim ja da će mi ubedljivo najviše vremena oduzeti nabavka zvučnika,jer mislim da ću morati poslušati sve što mislim da zaslužuje moju pažnju.Tako isto i sa pojačalom.Što se tiče decka i cd playera,za to ću da gledam malo na kp,mada nisam pristalica kupovine uređaja sa kontejnera zapadne evrope,ali verovatno ću duže vremena morati da se "igram" sa raznim modelima dok konačno ne skockam pravu stvar.

Da li neko zna da mi predloži nekoga ko sam pravi dobre zvučnike da odem i poslušam ih,jer moram krenuti od nečega?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bilo bi zgodno (praktično) kada bi u profilu napisao gde obitavaš, možda ima nekoga u blizini gde možeš da odeš bez velikih troškova pa poslušaš nešto već sastavljeno.

Za dobar uvid u to kakvi ti zvučnici pašu, najbolje bi bilo da napišeš kolika je prostorija gde planiraš da ih postaviš i sl. Ja u prizemlju imam dnevnu sobu od 17m2 i tu su dve hibridne horne sa širokopojasnim zvučnikom i cevnim pojačalom a u potkrovlju imam nekih 70m2 gde su elektrostatici + open baffle subwooferi i dva pojačala u A klasi, jedno je čist tranzistoraš a drugo je hibrid sa cevkama... Imam jedan CD plejer sa cevkama u izlazu i jedan običan + eksterni DAC + komp za lossless muziku i naravno, i gramofon. Trakaš (deck) nemam. Sve to može da se posluša ali neće značiti mnogo jer u tvojoj sobi je akustika sigurno drugačija i sigurno bi drugačije zvučalo.

Trenutačno u oglasima na forumu ima pojačalo koje je DIY ali vrhunsko http://www.diyaudio.rs/topic/7070-na-prodaju-babelfish-j/i to je po meni dobra prilika da rešiš jedno od pitanja koje nema mnogo veze sa akustikom prostora. Uz to, ima i odličan preamp kolege Nešića http://www.diyaudio.rs/topic/7116-p-12b4a-preamp/ koji je po meni, takođe izvrstan uređaj...

Zvučne kutije niko, koliko znam, trenutačno nema na prodaju.  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...