Jump to content

Smisao/besmisao pojačala


chakija

Preporučeni Komentari

Trenutno proživljam lagane napade filozofske depresije dok slušam muziku koja ide direktno sa izvora, tj sa buffalo32s-a na zvučnike. Da li sam normalan? Naravno da ne, ali ovako mi sve zvuči daleko bolje nego sa bilo kojim ampom koji je išao između zvučnika i izvora.

Volim da slušam glasnije muziku. Živeo sam 25 godina u kući na selu gde sam mogao (relativno) kad god sam hteo da napanjim malo jače ne bi li dobio udare zadovoljstva, a pri tom se slušala drugačija muzika...

Od kada sam se preselio u stan i od kada sam se prinovio (i priudao :D), skontao sam da mi ne treba više od 0,5W do 1 W za slušanje muzike. Samim tim, sva ona muzika koja je renije budila "emocije" na većim glasnoćama postala je dosadna pa sam prisiljen bio da se navikavam i na druge žanrove, što je više nego dobra stvar.

Volim da budem otvorenih shvatanja kadgod je to moguće.

Ovo nije prvi put da čujem da veliki zvučnici dobro sviraju na malim glasnoćama sa nekog headampa (twisted pear ventus) ili u ovom slučaju nešto potentnijeg I/V izlaznog stepena.

Hteo sam da nabavim MC2 1250 (i još uvek hoću) jer bi time "rešio" problem amplifikacije jednom za svagda, a onda se zapitam ima li smisla uzimati amp sa 1550W po kanalu da bi ga slušao u 80% slučajeva <5W?

Ja sam poprilično zadovoljan kako mi zvučnici sad sviraju sa trenutnih <1W sa cca 92db zvučnicima.

 

Sa trenutne tačke gledišta, logičan korak ka poboljšanju zvuka mi je investicija u bolje napajanje DAC-a i usb/spdif konvertora.

Druga varijanta mi je da pravim osetljivije zvučnike (koaksijalne pro mrgetine koje sam odavno pikirao) pa da imam par db-a veći spl ako zatreba.

Treća varijanta je da ipak nabavim tu mrgetinu od ampa na koju sam se naložio, pa da ga slušam maximalno attenuiranog, a da po potrebi odrapim koliko mi volja.

Krajnji cilj je naravno  ostvarenje sve 3 varijante, s tim što bih ubacio još po koji subwoofer pride :whistle2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 40
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Vrati se ti blago meni na selo pa neka te poludu decibeli ali povedi i snasu da ti ne bude dosadno kad ne slusas muziku.. ;)

 

Ako si zadovoljan tim zvucnicima u tom prostoru onda bar njih ne menjaj za pocetak.

U svakom slucaju iako ti je dovoljno par vati za normalno slusanje potrebna ti je znatno veca snaga da ne bi ugusio dinamiku odn. da pojacalo bude u stanju da odradi po neki bass peak.

U svakom slucaju pojacala ogromne snage su ipak predvidjena za slusanje u velikom prostoru gde bi recimo normalna snaga bila mozda i 50w pa i vise a samim tim potreba za rezervom sa ciljem da ladno odradi peak eksponencijalno raste zato ni ogromna snaga "nije dovoljna"..

Eto kako stvari stoje. 

 

Kod izbora opreme nije ni malo svejedno ni koju vrstu muzike obicno slusas.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

http://www.firstwatt.com/

 

 

Dick Olsher famously remarked that “The first watt is the most important watt.” This sentiment has also been expressed by others as “Who cares what an amplifier sounds like at 500 watts if it sounds like crap at one watt?”

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ili neka jevrinija verzija sa triodno povezanim EL84 ili 6V6... Kod Steina će se valjda ukrčkati jedan egzotični set sa EL36 i francuskim trafoima... (od koga sam ja ,na žalost, odustao zbog nedostatka vremena...)

 

Teško, u skorije vreme. Međutim, ne obraćajući pažnju na dilemu mlađeg nam kolege iz koje krajnosti u koju drugu krajnost ima ili nema smisla ići, eto mu bezvezna sugestija:

Upravo sklapam cirklotron, ovaj put bez cevki. Suštinski, sastoji se iz dva dela od kojih se jedan, opet, sastoji iz dva dela... Dakle, sveukupno, tri serijski povezane sekcija, ako tako smem da opišem ovo pojačalo. Na ulazu se nalazi buffer sa j-fetima koji ima jedinično pojačanje i služi za prilagođavanje impedanse a na drugom kraju se nalazi cirklotron koji takođe nema naponsko pojačanje. Između buffera sa j-fetovima na ulazu i cirklotrona na izlazu, nalazi se OPA1632 koji je jedini aktivni deo koji ima naponsko pojačanje u celoj skalameriji. Dakle, svo naponsko pojačanje je povereno malom prcvoljku unutar SO-8 kućišta...

 

Pretpostavimo da ti ne treba uopšte neka velika snaga da bi mogao da slušaš muziku... Onda i cirklotron sam po sebi, radi posao jer na izlazu dobijaš taman toliko napona za zvučnik koliko si napona priveo istom na ulazu. Prošli put, kada sam pravio hibridnu verziju (E88CC umesto j-feta i OPA1632 kao naponski pojačivač) ove dve sekcije sam zasebno ne samo sklapao već i zasebno testirao... Doveo sam signal direktno sa izlaza CD playera na ulaz cirklotrona i na izlaz priključio zvučnike. Svira. Možda prilagođenje ulazne karakteristike cirklotrona sa izlaznom karakteristikom i nije najbolje pa zvuk tako dobijen možda i nije najbolje što se ovom skalamerijom može dobiti, ali mislim da je poenta jasna... Sa ništa dodatnog naponskog pojačanja, izlaz CD playera je bio sposoban da kreira zvuk sa druge strane. Ako teoretski gledano uzmemo da je na ulazu dva volta (naravno, to je teoretski i maksimalno) onda je najveći izlazni napon, takođe dva volta. 

Pošto važi pravilo da je

Pout(RMS) = Vout(RMS) * Iout(RMS)

onda se samo svodi na to koliko struje možeš da generišeš u ovoj situaciji. (BTW, graditi cirklotron da bi dobio i koristio do max 2V na izlazu ka zvučniku je kao da uzmeš Antonov 225 da odeš do pijace i doneseš svežanj rotkvica za salatu)

 

Elem, evo ti jedan poučan i informativan napis na temu koliko ti zapravo snage iz pojačala uopšte treba da ti štima... http://www.crownaudio.com/how_much_power.htm

kalkulator http://www.crownaudio.com/elect-pwr-req.htm

 

Uzeo sam za primer da želim SPL od 90db, na tri metra i osetljivost zvučnika od 89db sa 3db rezerve u pojačalu (amplifier headroom) i kaže kalkulator da mi je za to dosta 23W. Poželim li da to bude glasnije, recimo 100db, trebaće mi ili 226W (!!!) ili da se sa tri metra primaknem na jedan metar... Eto ti pa se igraj... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Stein na kvalitetnim savetima i predlozima.

Poigraću se malo sa ovim kalkulatorima.

Ono što meni trenutno smeta jeste taj povremeni nedostatak dubokog bass-a, a to je upravo ta nemoć da se iskontrolišu pikovi na niskim frekvencijama. Sve ostalo mi zvuči dosta bolje nego sa nekim ampom, a može biti i da u stvari nisam ni čuo dovoljno kvalitetan amp u sendviču između mojih zvučnika i buffala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Stein na kvalitetnim savetima i predlozima.

Poigraću se malo sa ovim kalkulatorima.

Ono što meni trenutno smeta jeste taj povremeni nedostatak dubokog bass-a, a to je upravo ta nemoć da se iskontrolišu pikovi na niskim frekvencijama. Sve ostalo mi zvuči dosta bolje nego sa nekim ampom, a može biti i da u stvari nisam ni čuo dovoljno kvalitetan amp u sendviču između mojih zvučnika i buffala.

 

Mene je F5 oduševio kvalitetom i količinom bass-a. Ali F5 je sve samo ne jeftina igrarija. Moglo bi se malo prištedeti na glomaznim hladnjacima ako se odlučiš za forsirano hlađenje ventilatorom. Kod mene to u Bastardu savršeno dobro funkcioniše...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Chakija,samo napomena  - to sto imas trenutno je current amp

 

sto znaci da ima veliku izlaznu otpornost ;

 

food for thoughts

Hoćeš reći da bi mogo shebat štogod sa neprikladnim opterećenjem tj. zvučnicima?

U manualu kaže da ivy može terat slušalice do 16oma... :icon9:

http://www.twistedpearaudio.com/docs/linestages/ivy_manual_2.0.pdf

 

sto malo ne napucas izlazni stepen na tom DAC-u, ako ti je to jedini izvor onda si na konju

DAC mi je jedini izvor. Svi zahvati na izlaznom stepenu su za mene nemogući jer je sve smd, a i u ovakvom obliku je dovoljno dobro samo bi trebali neki shunt-ovi bolji u napajanju da se stave.

 

Za babela provereno znam kako svira sa sličnim zvučnicima i znam da svira odlično. F5 nisam čuo i verujem da sam jedini na forumu koji ga nije čuo do sad :notthinking:

Prošlo je leto, već su hladniji dani...mogla bi se podložiti neka A klasa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svirao BJ2 zajedno sa mojim buffalom i nisam se nešto dojmio.

Činjenica da nisu svirali dovoljno dobro ni sa jednim ampom, ali to govori više o samim zvučnicima i meni nego o tim pojačalima.

Sa lampama mi bio dosta bolji zvuk, a ponajbolji možda sa babuškom. 2a3 je bio isto jaaako dobar, nešto kao čokoladna torta sa malinama- da uzmeš parče i da se osladiš, ali na duže bi se prejeo, postao još deblji i lenji u fotelji za slušanje i bolelo bi me uvo za bilo šta drugo. :crazy:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ja sam skontrao pre neki dan  da mi ne trebaju ni zvucnici ni pojacalo a ni neki poseban izvor zvuka za slusanje muzike. 

 

stavis dobre sluske na dobar (smart)  telefon  i to je to. slusas muziku :buehehe:

 

I još pride sedi na bicikl, vozi na putu, prekrsti ruke ispred sebe, i jedva čekam da naiđeš da te gurnem u jendek!

 

:hihihihi:

 

Uzgred budi rečeno, ako ćemo iskreno, mnogo više vremena slušam muziku snimljenu kao mp3 u kolima nego što to činim kod kuće na za to sklepanoj opremi. Ali isto tako, to činim usput a muzika jest tu da me oraspoloži ali ne bih to nikada nazvao nekim posebnim uživanjem u slušanju jer istovremeno mi je pažnja usmerena ka drugim učesnicima u saobraćaju, pogotovo onima koji prekriže ruke ispred sebe dok voze bicikl a na oba uveta duboko zabijene bubice tako da nema šanse da me čuje ako mu se približavam od nazad. Jedino što mi u takvim situacijama odista nedostaje je jedan fin, dubok jendek sa sve pola metra koprivom...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...