Jump to content

Предлог за FR single-driver звучнички пројекат који би радио са FirstWatt F1?


InSides

Preporučeni Komentari

Има се нешто вишка времена, па хтедох да видим дали би могао да урадим неки single driver звучник који би био повезан на FirstWatt F1 клон.Хтео бих предлоге од пуно искуснијих око шта би могло ту да упадне. Имам само неке мале захтеве:1. Да је релативно једноставан пројекат, без пуно столарских компликација, колико могуће. Кутију ми ради пријатељ који ради намештај.2. Да су драјвери релативно набављиви. Под релативно подразумевам и логистички и новчано. :)Хвала пуно!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 52
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Sonido , what else ?:rofl:- tacno cu morati da im trazim procenat za reklamu ........mogla bi se napraviti jednostavna , relativno visoka a uska MLTL kutijaili ono sto ima SuperFi ..... al' je to malo vecedisclaimer - ZM , kao najveci vojvodjanski fan FR zvucnika (Lazar Brothers izuzeti iz konkurencije , al' samo zahvaljujuci inkonzistentnosti :rofl: ) ipak vise ne pristaje na koncepciju sa solo FR driverom ..... osim u slucaju da je prostor stvarno malibass helper obavezan ........... fundament je previse vazan , kad se naviknes

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

za Sonido znas kome mozes da se obratisali - da raja ne bi pogadjala ..... napisi zahteve ,sem amplifikacije koju si naveo - karakteristike prostora , kao i zvucna ocekivanja ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja skoro godinu dana uzivam uz Mark audio Alpair 7 i mogu bez imalo ustručavanja da ih preporučim. Pencil 7 je projekat da jednostavniji ne mož biti i za prostorije do nekih 16-17 kvadrata mu ne treba helper. Odličan, a poprilično jeftin zvučnik...što bi rekli best baj :).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

za Sonido znas kome mozes da se obratis

ali - da raja ne bi pogadjala ..... napisi zahteve ,sem amplifikacije koju si naveo - karakteristike prostora , kao i zvucna ocekivanja ?

Знам. :)

Ради се о просторији величине 16 квадрата. Постоје фотографије система у соби на комшиском форуму. Нови звучници не би заменили садашњи систем, већ би пружали алтернативу садашњој поставки.

Хтео бих да пробам типични FR, и хтео бих да останем отворен у вези звучних очекивања. Мада, волео бих да по звучном карактеру буде што даље од садашње комбинације.

Ja skoro godinu dana uzivam uz Mark audio Alpair 7 i mogu bez imalo ustručavanja da ih preporučim. Pencil 7 je projekat da jednostavniji ne mož biti i za prostorije do nekih 16-17 kvadrata mu ne treba helper. Odličan, a poprilično jeftin zvučnik...što bi rekli best baj :).

Интересантно, хвала. :) Сајт Mark Audio је нешто down, неки линк до планова?

Fostex ima gotove nacrte kutija za FR jedinice FE serije: http://www.fostexint.../FESeries.shtml

Interesantna je jedinica Fostex FE166En. Tu je i nacrt za Back Loaded Horn Type Enclosure.

Хвала Боки. Верујем да то свира одлично, мада мислим да је кутија можда прекомпликована за мог столара. Слушао сам једном кратко FE108EZ, и то ми се пуно свидело, мада је препоручена кутија за Сигму још компликованија.

Једном сам се водио мишљом за VTL кабинет са Jordan JX92S драјвером, али нисам сигуран да га F1 може погонити. Та кутија је отприлике на нивоу компликованости коју сам у могућности да тренутно урадим. То је овај звучник:

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Кад сам споменуо FE108EZ, ево последње верзије Frugal Horn MK3:

http://www.diyaudio.com/forums/full-range/172937-frugel-horn-mk3-builds-build-questions-51.html#post2751526

...изгледа релативно једноставно за израдити? Шта мислите?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Хвала Боки. Верујем да то свира одлично, мада мислим да је кутија можда прекомпликована за мог столара. Слушао сам једном кратко FE108EZ, и то ми се пуно свидело, мада је препоручена кутија за Сигму још компликованија.Једном сам се водио мишљом за VTL кабинет са Jordan JX92S драјвером, али нисам сигуран да га F1 може погонити. Та кутија је отприлике на нивоу компликованости коју сам у могућности да тренутно урадим. То је овај звучник:

Ima tu i nekih pitanja na koja treba odgovoriti.1. Šta se očekuje od tih zvučnika, prvenstveno Što se tiče glasnoće i dinamike?2. Povezano da prvim pitanjem, kolika je prostorija u kojoj će to svirati?Koristit će se pojačalo male snage, pa ako je ove zvučnike potrebno porediti sa drugim zvučnicima između ostalog i kod glasnije sluŠanja, logično, onda je potrebno da je ovo i neŠto efikasniji zvučnik. Za tu namenu su jedinice: Lowther, Fostex, Sonido, i slične.Ali, ako je tiho i srednje glasno sluŠanje dovoljno, onda u priču mogu da se uključe niže efikasne jedinice kao Što su Jordan ili Mark Audio (Alpair).Ove efikasnije jedinice po pravilu imaju kraći Xmax, pa su malo tanje na niskim frekvencijama, zato su najpogodnije Horn kutije za njih. Za ove jedinice niže efikasnosti i većeg Xmax-a mogu da se korite razne kutije: kompresija, bass-reflex, Transmission Line.Za neke od modela jedinica postoje gotovi nacrti kutija, i neki su radili po njima, i postoje i iskustva napisana po netu. Međutim, za neke jedinice i ne postoje nacrti koji su Šire rasprostranjeni i koje je veći broj ljudi koristilo, tako da se za te jedinice mogu dati predlozi po kojima bi izradio kutije, ali to nije toliko provereno.Za neke Fostex jedinice su u pdf-u predložene i klasične bass-reflex varijante kutija (i za FE166En ima nacrt), koje su dosta manje i jednostavnije od horni.edit: S tim, da mislim da im taj predlog za BR kutiju za FE166En nije dobar, i da je bolje ići sa Vb=8,5 L i Fb=83 Hz (Dt=55 mm, Lt=64 mm). Tih njihovih 15 L i Fb=65 Hz, Dt=65 mm i Lt=100 mm je silovanje jedinice koja ne može da izgura ni na malenih 10 W to Što bi se od nje tražilo.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ali, ako je tiho i srednje glasno sluŠanje dovoljno, onda u priču mogu da se uključe niže efikasne jedinice kao Što su Jordan ili Mark Audio (Alpair).

Za ove jedinice niže efikasnosti i većeg Xmax-a mogu da se korite razne kutije: kompresija, bass-reflex, Transmission Line.

То је оно што сам замислио, тихо до средње гласно слушање. Просторија је око 18 квадрата, раније сам погрешно написао 16, ако то мења нешто значајно.

Ево препоручених дизајна за JX92S:

Ted Jordan JX92S Enclosures

VTL је препоручен, а VR reflex је нешто лакши за израду... ти кабинети ми одговарају и по димензији и по компликованости израде.

Шта мислите?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nije velika razlika u dimenziji 108 i 126, a ti 108 su bas mali...Mada veoma solidno rade za tu du=imenziju (slusao vise modela u TL kutijici)al it oje bas jako mali zvucnikSlusao sam i ovaj projekat sa JX u tom kabinetu to je isto TL linei veoma dobro radi imajuci u vidu velicinu drivera, ali malo mi je sredina bila previse ostra i "peskirana".Jordan je dobar ako ti bas treba tanak kabinet koji zauzima minimum prostroa ist ovazi i za 108-ce.Ne zamerite ali ipak su to igrackice.Razmotri malo vece zvucnike za po 2cm vece u precniku, kabineti ce i dalje biti mali ne znacjnije veci od tih bas najmanjiha zvuk sigurno bolji..Tip za kabinet uspravni Voigt ili savijeni TQVT i njegovi derivati u obliku mass loaded itd(za ispravnu hornu za 108-ice su ti potrebna usta od oko 70x70cm sto nije bas malo...)cheers

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Probaj "Half-Chang", sa Fostex FE 207 a posto koristis F1 kao pojacalo, mogao bi da radi i Fostex Fe206. Tipican Fullrange. Jeste da moze sve to mnogo bolje, ali ovo ti je neka sredina- ne mnogo velika kutija, prosecni zahtevi a pozicioniranje, ima svega pomalo (a srednjih malo vise) mada i to mozes ispeglati...http://www.diyaudio.com/forums/full-range/109576-half-chang-build.html

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok, znaci....opet se vracam na jedno te isto , valjda je meni zanimljivo FAST (and furious). Znaci, prosta kutija, moze bas-refleks a moze i kompresiona, zavisi od bas-helpera. Kutija je u dva dela, donji je bas a gore stavljas fullrange po tvom ukusu. Sve to sa skretnicom prvog reda na nekih 300 Hz. Mislim da tebi treba nesto ovako: (Sliku sam skinuo sa diyaudio.com foruma, ali se ne secam tacno gde)

post-40-0-92131300-1323011488_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako te zanima, ima ovde materijala:http://www.diyaudio.com/forums/full-range/144099-thread-tysen-variations-fast.htmlhttp://www.diyaudio.com/forums/full-range/201536-some-kind-f-s-t.htmlhttp://www.diyaudio.com/forums/full-range/201393-tang-band-w8-1808-bi-amped-fast.html

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...