Jump to content

Кад већ сви волите OB више од компресионих кутија...


InSides

Preporučeni Komentari

Изгледа да је моја жеља око RA Box-а тешко изводљива, а ја решио да правим звучнике - па кад овде више волите OB, шта мислите о овоме:post-47-0-98570500-1295648086_thumb.jpgКако сам ја још потпуни лаик, хтео бих мало [више] помоћи око могућности клонирања овог звучника.Ево шта бих хтео [у оквиру могућности]:1. FR у комплету са паром woofera. Дакле, који FR и које woofer-е препоручујете? Ово на слици личи на комбинацију Fostex / Eminence?2. Предлог скретнице која би радила са FirstWatt F1 појачалом?Напомена - радио бих baffle од 40мм ламиниране дрвене плоче. CNC и све то...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 65
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

RA box samo sto nije izsimuliransacekaj weekend

УРА! Који је драјвер у питању? :robots000_2: Изгледа да радим два пара звучника онда. Мислим на комбинацију 1 x Fostex FE108EZ / 2 x Eminence Alpha 15.Comments? Help? :to_become_senile:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa trazio si RA lookalike sa onim GPA koaxoma imas simulacije za Alpha 15 i Sonido i Fostex i statijaznam vec"OB za Davora" i srodne temesamo malo pretrazibtw - Sonido uvek pre Fostex-aa ako bas ne zalis - onda Lowther ( njih prvo u orman , face to face , mesec dana na beli sum i D class amp)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Изгледа да је моја жеља око RA Box-а тешко изводљива, а ја решио да правим звучнике - па кад овде више волите OB, шта мислите о овоме:post-47-0-98570500-1295648086_thumb.jpg

:respect: jel moze na ovo CSS FR-125S + super tweeter / 2 x Eminence Alpha 15. ? gore rezanje na 6000Hz dole na 350 :rofl:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

moze uradjena je sim za SWR200-8A ( na OB) i SCW300 (u MLTL)al' ne moze za tebe - ti imas previse EV da uradis :sarcastic_hand:

xe xe xe .. oterala me ona dvojica u persun kad sam poceo da ih zapitkujem oko problematike horni i waveguide-ova...ewave boginje, umalo ne izgiboh.. inace, EV k`o da sam vec uradio...evo ga svira mi po pameti ko pravi... :blum3: no mi se cini da nam se kolega insides polako pocinje da dimi od neizvesnosti u vezi trileme oko kutija, pa reko da dunem i ja malo u rostilj :sarcastic_hand:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ama sta me briga za big diyaako ces da pravis mini monitore sa tim zvucnjacima - okal' ako ces da pravis OB , onda treba da koristis sve prednosti koncepta i da koristis drivere sto vece osetljivosti

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa da..bassindo ima veliku osetljivos`, ali qts 0.38 (ako sam dobro razumeo problem)..plocetine su skoro 1x1m..nego, sta je sem alph-i pogodno za bass u ob, a da nije skupo kao http://www.aespeakers.com/products.php ? inace JA8008 staje oko 250e / kom ili nesto tome slicno ako sam dobro zapamtio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne treba da se mozga, ali mu treba bar 50 kvadrata prostorija... Pa di ce sa tolikim plocetinama ? :sarcastic_hand:

Nisam upratio koliko kosta sve ukupno, ali mi se cini da su skretnice skuplje od drivera :connie_nutzo:

Glas razuma :)

Slušaj Čakiju, on je prošao kroz to. Bez (u tvom slučaju) bi-ampinga i velike prostorije, ništa.

Ja sam za ove svoje juče opet zaglavio do 3 ujutru (seo sam za računar oko 22, a sve to posle 8 sati rada za istim) u pokušaju da pojednostavim skretnicu. Dobija se savršeno ravan odziv sa 18dB/o (a ja sve preko 12dB na basu smatram preteranim jer mi sam zvuk deluje sterilno). Takođe, dobija se podnošljivo ravan odziv i sa po 6dB/o ali sa bolesnim induktivitetom na basu i sa rizikom da visokotonac odleprša u večna lovišta zbog mehaničkih oštećenja pošto nije zaštićen skretnicom. Dođoh konačno, po 101-vi put, do zaključka da je bi-amping najbolji odnos cena/kvalitet.

Cena za pasivne skretnice + pojačalo jeste nešto niža od cene za aktivnu skretnicu + 2 pojačala ali je kvalitet zvuka neuporedivo bolji. Cena ne mora obavezno biti mnogo veća iz prostog razloga što većina nas ima po neko pojačalo koje stoji negde i ne služi ničemu. Ako i nema, pojačala male snage koje imaju lep zvukić nisu ni skupa.

Kvalitetna dvosistemska skretnica sa mogućnošću podešavanja rezne frekvencije i nagiba rolloffa u kombinaciji sa dva pojačala bi bio moj predlog. Dakle nema bolesnih induktiviteta na basovima koje doprinose muljanju zvuka i smanjenju osetljivosti. Juče nešto gledah. Po simulacijama za moj midbas, sa 4mH kalemom se osetljivost smanjuje za skoro 5dB na najnižim frekvencijama. Da ne govorimo o pozitivnom učinku nedostatka L-pada, na visokotonskom delu skretnice, na zvuk. Sve u svemu ja sam gotovo siguran da ću ići na bi-amping što predlažem i tebi obzirom na to da praviš dvosistemsku varijantu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

xe xe xe .. oterala me ona dvojica u persun kad sam poceo da ih zapitkujem oko problematike horni i waveguide-ova...ewave boginje, umalo ne izgiboh...

Ja te otera u peršun jer ne znam odgovor na sva pitanja. I ja tek čitam Gedlee-jev whitepaper po 68-mi put :sarcastic_hand: Malo po malo sve više razumem šta piše ali i ja učim, a da ti pričam bajke o nečem o čemu ne znam, znaš da nisam taj tip :rolleyes: . Isto tako znaš da e-wave ne dižem u nebesa. Za e-wave imam novac, a da sam malo imućniji, već bi mi u kući svirao neki Dyn 3 way ili Usher u DIY izvedbi :headphone: sa, za ovde, malim membranama od nekih 10" :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slušaj Čakiju, on je prošao kroz to. Bez (u tvom slučaju) bi-ampinga i velike prostorije, ništa.

...

Ja sam za ove svoje juče opet zaglavio do 3 ujutru ... Cena za pasivne skretnice + pojačalo jeste nešto niža od cene za aktivnu skretnicu + 2 pojačala ali je kvalitet zvuka neuporedivo bolji. Cena ne mora obavezno biti mnogo veća iz prostog razloga što većina nas ima po neko pojačalo koje stoji negde i ne služi ničemu. Ako i nema, pojačala male snage koje imaju lep zvukić nisu ni skupa.

...

Sve u svemu ja sam gotovo siguran da ću ići na bi-amping što predlažem i tebi obzirom na to da praviš dvosistemsku varijantu.

Iz sopstvenog ugla gledanja na stvari, sa nešto drugačijim emiterima, jedino mogu da dodam svoju podršku i slaganje sa pričom o tome da je bolje ići na aktivni rez ako se isti pravi nisko, gde pasivna skretnica podrazumeva velike vrednosti elemenata. Neću u sitna crevca, samo veoma grubo izneti matematiku sa kojom raspolažem...

Jednostavna aktivna skretnica koju mi je Sipi isprojektovao i delovima pomogao je legla k'o budali šamar. Rez na oko 110Hz, Elektrostatici rasterećeni, a OB subwoofere mogu da poteram sa svega nekoliko wati. Na šemi je regulacija nivoa stavljena na LP (izlaz za pojačalo za ESL) ali pošto su moji OB wooferi značajno osetljiviji, šema je prerađena tako da su izlazni bufferi zamenili mesta, sa sve potenciometrom. Ne računajući kutiju koju upravo završavam (punim) i koja me nije koštala nego malo otpada od aluminijumskih limova i nekih maksimum 50€ u vrednosti delova. Ne znam koliko košta jedan BF862/J310 pa ne mogu da sračunam koliko sve zajedno košta, ali kao što rekoh, plafon 50. Moglo je sve da ostane i u kutiji od dvd-a koji se mogu dobiti besplatno, ali sam izbacivši preamp iz sistema morao da obezbedim regulaciju glasnoće i preklopnik/izbornik izvora pa sam rešio da uskladim oblik i veličinu kutije sa kutijom pojačala za ESL. Zbog namćoraste impedantne karakteristike elektrostatika, imam malo neuobičajenu izvedbu pojačala za sam srednje-visokotonski deo, ali je pojačalo za basove potpuno svejedno koje stavim po pitanju sposobnosti da ih potera. Čak sam probao i sa mono izvedbom LM1876 i čak i to je radilo veoma pristojno (uzevši u obzir da je reč o low-budget čipu)...

Dakle, u svakom slučaju, što niži rez, to je po meni bolje razmatrati opciju aktivne skretnice i zasebnih pojačala snage.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dodao bih samo da nije poenta ići na bi-aktivu samo ako je nizak rez.. Glavni benefiti potiču od toga da se ne ubaciju pasivne komponente koje imaju svoje mane i kojima se prave kompromisi. Bi-amping je odlična stvar utoliko što sve što izađe iz pojačala, ode pravo u zvučnik. Nema induktiviteta i njihovih bubica, kondenzatora koji bi bojili zvuk niti otpornika koji su tu da utišaju jedan od drajvera tj. da pojedu snagu i da sav zvuk, koji treba da dođe do slušaočevih ušiju, mora da prođe kroz kondenzator pa onda kroz otpornik od 20W (u slučaju visokotonca 12dB/o). To ne može pozitivno uticati na zvuk nikako...Dakle, ukoliko finansije dozvoljavaju, uvek bi trebalo ići na bi-amping (po mom mišljenju).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Joj, nemoj mene da slusas leba ti :serbvidkakisicl0: Iako poucen iskustvom bezbrojnih sati ulozenih u tweakovanje mojih OB, 100 odustajanja i ponovnog vracanja projektu i na kraju bataljenja citave price, opet sam resio praviti OB ali ovog puta H-baffle. Ici cu na bi-amping, s tim sto cu za moje alfe 15" koristiti najverovatnije d klasu sa dosta W i damping faktora, a za FR cu najverovatnije LM1876. Imam namotaje od nekih circa 5mH tako da ce to biti skretnica za bass+drajver okrenut ka zidu radi dodatnog utisavanja visokih. Problem je sto ce H-frame, zbog veeelike ogranicenosti prostora, stajati ispod (velikog) stola i blizu zida(radijatora), a FR sam mislio da metim na sto u neku kompresiju ili mali OB. Ako nadjem neki pristojan FR osetrljivosti oko 87 db a da ima dovoljno W, mogao bih ici i na single amp samo sa d klasom, ali mi je problem kako ce ista svirati mid i visoki. :scratch_head:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...