Jump to content

DAC od cd plejera


Glogov_Kolac

Preporučeni Komentari

Evo najjeftinijeg nacina da se napravi DAC. Potrebni sastojci : stari CD plejer sa TDA1541 (u mom slucaju marantz 56), s/pdif risiver i malo kalaja ;o))). Risiver je ustvari DAC sa 1543 sa GB-a, bez Dac cipova. Najpre sam sa ploce cd plejera skinuo sav visak delova tako da je ostalo samo napajanje,Tda1541 i izlaz sa lm883(bljak fuj). Naravno transport (neisparavan) i displej sa dugmicima odmah izbaceni. Inace ovaj marantz je 99% slican sa Philips-om cd460 za koji ima sema na netu.Posle prvog povezivanja odmah nevolje. Naime kada bih smanjio "volume" na mom Squeezebox-u jedan kanal je bio veoma izoblicen. Ova pojava se smanjivala sa pojacanjem volume-a na SB-u. Sve sam pokusao ali izoblicenja na desnom kanalu nikako da nestanu. Zatim sam izvadio DAC i na posebnoj raster plocici sastavio "novi" DAC jer se na fabrickoj stampanoj ploci nikako ne mogu staviti neki drugi ecoupling kondovi osim onih budjavih smd-ova. Umesto njih stavljene Wima mpk 220nf (470uf za MSB). Svako napajanje dobilo filtar sa 47uH na red 110uF tantal +100nF MKS wima. Nakon prikljucenja, izoblicenja vise nema, sve lepo radi.elektroliti u napajanju (nichicon) zamenjeni sa 10000uF za +5 i -5 i 68000uf za -15V. Nazalost Jamiconi i slicna boranija jer bolje nema da se kupi ;o)). Zvuk mekan, topao, nenametljiv ali pomalo zatvoren,muljav bas. Sledi lampizator na izlazu, a fabricki PCB cu preseci tako da ostane samo napajanje. Jos samo da se sve to moze smestiti u neku manju kutiju od 43 cm ;o))))

post-147-059884300 1280684093_thumb.jpg

post-147-066582400 1280684586_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 106
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

dakle - uzmes stari CD , izvadis iz njega DAC chip i jos malo boranije , sve to stavis na drugi pcb i u drugu kutiju , sa drugim napajanjem ........ i bacis stari CD:buehehe::cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hehe, tako je ispalo na kraju ;o))). Problem je kao sto sam rekao u smd kondovima jer ima vrlo malo mesta za lemljenje novih kvalitetnijih. Sigurno je ovo bolje reseno kod nekih CD plejera vise klase nego sto je ovaj marantz. Ni ja nisam planirao da ce ovako da bidne jer nisam znao kakav je layout oko DAC chipa. Jedva cekam da zasvetle lampice ;o))

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Evo ugradih i svetiljke. Zvuk detaljniji,dinamicniji, pozornca mnogo bolja, nisam bas primetio da je zvuk topliji iako se radi o lampama (6n2p u srpp-u). Ono sto me buni je to sto sam na drugoj anodi na jednom kanalu dobio oko 90V a na drugom oko 110V a anodni napon mi je 200V.

post-147-088479100 1281432142_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo ugradih i svetiljke. Zvuk detaljniji,dinamicniji, pozornca mnogo bolja, nisam bas primetio da je zvuk topliji iako se radi o lampama (6n2p u srpp-u). Ono sto me buni je to sto sam na drugoj anodi na jednom kanalu dobio oko 90V a na drugom oko 110V a anodni napon mi je 200V.

Razloge različitih U po kanalima će ti sigurno netko stručniji objasniti, ali samo malo pitanjce:Je li zbog razlike u naponu na anodama jednog i drugog kanala nastalo i različito pojačanje?Ako je, a ti si dobio bolju pozornicu, onda ti na ampu treba balans pot jer ti je, kako pretpostavljam, soba prigušenija sa jedne strane, pa takva razlika u pojačanju L i D kanala to kompenzira.A ako nije došlo do različitog pojačanja po kanalima - zanemari moje glupo pitanje! :blush: Inaće, čestitke na urađenom i na ideji za DAC koja će se sigurno još nekom svidjeti. :ok:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nece jer nema seme, a i tekst je konfuzan. Bez jasnog pitanja nema ni pouzdano dobrog odgovora, samo nagadjanja... :no:

:hot: Uf...laknulo mi je! Kad odem na "novi sadržaj" i vidim da si pisao poslije mene svaki put pomislim: "Mladjo, kakvu si glupost sad napisao? Opet ćeš dobit po piksi!". :crazy::buehehe: Ovaj put je moj post samo poslužio kao upit: "Možeš li postaviti šemu da vidimo zašto su naponi različiti?"Sipi, just a joke! :boast::friends::cheers:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako se ne ljutiš i ja ću iskoristiti tvoj thread za pokoje pitanje i bolje snalaženje.To je shema za jedan kanal? I koristiš obje polovice lampe?Uzeo si signal koji ide na RCA sa katode druge polovice lampe, a ja imam negdje neku shemu na kojoj nije potpuno jasno je li signal uzet sa mrežice druge pol. lampe ili sa katode prve.Možda netko zna nešto reći o tome ili je baš u tome ključ odgovora na tvoje pitanje.EDIT: ta shema je isto sa lampizator.eu, a poznato je da čovjek drljavo crta i da se ne možeš uvijek pouzdati je li nacrtano ono pravo. Kad razmislim logičnije mi je da se signal uzima sa mjesta gdje se spaja mrežica druge polovice lampe sa anodom prve lampe.Spreman sam na dobronamjerne ćuške i konstruktivno složene rečenice o mom neznanju, pa si slobodno dajte oduška... :buehehe:

Izmenjeno od zerowaf
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo je shema za jedan kanal i jedna lampa (obe njene triode) se koriste za jedan kanal. Signal sam "vadio" sa katode mada sam nasao na istom sajtu i semu koju ti pominjes ali ipak mislim da je u pitanju greska jel kao sto i sam vidis Fikus je dosta aljkav. Ovako kako je sad zaista lepo svira, ne mogu da nadjem neku zamerku za zvuk. Bilo me je strah od aliasing-a zbog izbacivanja oversampling-a i otvorenog karaktera mog amp-a (piletov Menuetto) ali nema ni traga neprijatnim visokima. Preporucujem svima da Tda1541 hlade na neki nacin, Ja sam to ucinio bakrnom plocicom namazanom pastom za hladjenje i pritegnutom za kuciste cipa koncem. Sada mi ostaje sam da sva ova creva lepo spakujem u neku odgovarajucu kutiju i jos ako i napjanje odradim na raster plocici bice to raster DAC a ne DAC od cd plejera ;o)))

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Najbrži način da proveriš dal' si napravio grešku u topologiji ili povezivanju, je da cevima zameniš mesta ... ako se zamenom mesta cevi "greška" premesti sa jednog na drugi kanal, problem je u cevima; u suprotnom proveri veze i elemente.Inače, pasivna I/U konverzije sa otpornikom za TDA1541, baš i neće naići na neko odobravanje na forumu, kao iole pristojno rešenje ... nemam lična iskustva u vezi toga, ali na osnovu onoga što sam pročitao i čuo od sagovornika koji su se bavili ovom problematikom, takvu konverziju bih obišao u širokom luku. Imaš na forumu drugačija i značajno kvalitetnija rešenja I/U konverzije, pa bih ti toplo preporučio da ih proučiš i razmisliš da unaprediš tvoj DAC sa nekim boljim rešenjem od ovog postojećeg.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slazem se ali mi je bilo interesantno jer sam prvi put u zivotu uzeo lampu u ruke a i zvuk koji se dobija je stvarno izvanredan. Napravicu i konverziju sa op-ampovima i fetom kad budem u prilici da narucim neki kvalitetan opamp iz sveta pa cu tada uporediti. Najveci problem je kod nas nabaviti kvalitetne kondove i operacione, a ove lampe i pio kondove sam relativno lako i jeftino nabavio. Ono sto je za sada sigurno je da je lampizator znatno unapredio zvuk u odnosu na stock varijantu analognog dela marantz cd56 pljera.Hehe, bice i raster DAC-a sa WM8740 ;o))). Fikus kaze da su ove 6n2p najbolje za tda cip ali probacu i 88-ce ako imaju isti napon grejanja

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imaš na forumu drugačija i značajno kvalitetnija rešenja I/U konverzije, pa bih ti toplo preporučio da ih proučiš i razmisliš da unaprediš tvoj DAC sa nekim boljim rešenjem od ovog postojećeg.

Imre, long time no see (read)! :hi: Drago mi je što opet čitam neki tvoj post! I sam sam u nedoumici koju I/U konverziju odabrati, a da zadovoljava kriterije jednostavnosti i mogućnosti uklapanja nekakvog lampaškog stupnja iza nje. Ne znam svira li u tom slučaju lampa bolje od nećeg drugog ili ne, nego jednostavno samo radi želje da se ima lampa u playeru.Bi li trafo bio dobar izbor? Onako kako mi je Daudio predložio min 4H, do 100 Ohma u primaru. Koliki otpor sekundara je onda preporučljiv i treba li imati pojačanje ako se radi cijevno pojačanje iza njega?Ako smaram slobodno ignoriraj moja pitanja! Ne mislim da se svijet vrti oko mene. :cheers:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imre, long time no see (read)! :hi:

Drago mi je što opet čitam neki tvoj post! I sam sam u nedoumici koju I/U konverziju odabrati, a da zadovoljava kriterije jednostavnosti i mogućnosti uklapanja nekakvog lampaškog stupnja iza nje. Ne znam svira li u tom slučaju lampa bolje od nećeg drugog ili ne, nego jednostavno samo radi želje da se ima lampa u playeru.

Bi li trafo bio dobar izbor? Onako kako mi je Daudio predložio min 4H, do 100 Ohma u primaru. Koliki otpor sekundara je onda preporučljiv i treba li imati pojačanje ako se radi cijevno pojačanje iza njega?

Ako smaram slobodno ignoriraj moja pitanja! Ne mislim da se svijet vrti oko mene.

:cheers:

Mladene Postavljena slika

Nisam ni ja još doneo konačnu odluku koji tip I/U konvertora ću da koristim, a iskreno se nadam da ću isprobati nekoliko njih i na taj način izabrati rešenje koje mi se najviše sviđa . Inače ako već pitaš, nekako mi je trafo najbliži srcu, a opet, s druge strane, koverzija sa OP ili JFET-ovima jednostavnija mi je za realizaciju.

Kao što vidiš, ne mogu ti dati konkretne odgovore na tvoja pitanja u vezi tačnih vrednosti sada, ali kada se budem bavio implementacijom konkretnih rešenja, tada ću, verujem, imati odgovor na ova tvoja(i sva druga) pitanja u vezi toga.

PozdravPostavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala prijatelju!Nadam se da ćeš kad odlučiš o pravcu postaviti nekakav thread na forum.Razumijem da nećeš sada računati vrijednosti, pomislio sam da si već radio nešto takvo, pa da se ima gotov recepis (stari mi je 20 godina radio u Hajdusoboszlo/Debrecen, pa nam je u familiji mješavina jezika već uobičajena zafkancija!).Povezati točke znam, pa čak i donekle počinjem razumijevati teoretske odnose, ali da bih si izračunao nešto, pa sam to napravio...možda u kući nekog neprijatelja (al' jebi ga - nemam neprijatelja! :D ).Također i ja prije nego što i naručim ikakav dio promijenim plan jer sam otkrio "nešto novo", pa tako u krug! :drinks:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 ove lampe i pio kondove sam relativno lako i jeftino nabavio. O

Nevezano za razlike napona koje su ti se pojavile, ako nisi proveravao DC napon na izlazu jer "imaš" sprežne kondove, ipak ga proveri. Meni se desilo sa istim takvim pio blokovima u preampu sa 6H30 da na zvučnicima dobijem oko 1VDC jer je upravo takav blok bio i jedini na putu signala u sistemu...  :cheers:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nevezano za razlike napona koje su ti se pojavile, ako nisi proveravao DC napon na izlazu jer "imaš" sprežne kondove, ipak ga proveri. Meni se desilo sa istim takvim pio blokovima u preampu sa 6H30 da na zvučnicima dobijem oko 1VDC jer je upravo takav blok bio i jedini na putu signala u sistemu...  :cheers:

Bolje je provjeriti, ali 1VDC bi se trebao "čuti" iz zvučnika!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pogledao, čak imam i potrebne OP-ove (free samples! :crazyrocker: ), ali odustah od topologije ne zato što mislim da ne svira dobro, nego zato što se razvila znatiželja u vezi nekih starih načina - lampe, trafoi, WOT, set....Fucken japs i njihovi interstage, SET, transformer input, low parts i ini izrazi!Sve izgleda jednostavno jer imaš po max 5-6 elemenata u svakom uređaju, ali svaki element košta kao dragi kamen! :sarcastic_hand: Na kraju krajeva, ako ti dobro zvuči sa otpornikom iza DAC chipa, a grijanje samog chipa si riješio sa komadom bakra onda ne razbijaj glavu nego uživaj u reprodukciji bare neko vrijeme jer ćeš prije ili poslije pomisliti nešto tipa: "A što ako ovo napravim ovako, a ono.... :dubbio: " :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...