Jump to content

Lampaski preamp sa Aleph-om


Zare

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 212
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

E bas sam to hteo reci, i ja sam imo problema sa nekima...preduhitri me :wave: zvucno...visoki i srednji da kazem da su bili ok :bye: , ali bas muljav nikakav, kao zvaka ;) jer se sredio zvuk malo sa drugim condom :huh:

Није сувишно знати и ово:Руски ПИО кондови имају гарантни рок од 12 година,под условом да су ускладиштени.Уколико су на употреби тај гарантни рок се свакако мења.Узмите годину производње,која пише на сваком кондензатору и додајте 12 година и биће вам јасно зашто ти кондензатори знају да цуре. :cheers:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E NesoJos da im napravis i plocicei po mogucstvu da forumasima to lepo zalemissve si sazvakao....I opet bi rekli to nista ne valjai pravili tamo nesto sa nekog sajtasamo zato sto je to neki stranac uradioili je neko negde rekao da je to super... :frusty::dash1:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam sve, ostala još ulazna PCB sa relejima i potom na njoj, kao i fajlovi za izradu kutije :to_become_senile: Ma opak je ovo uređaj. Eno Zocky nikako da mi vrati preamp :girl_devil: A taj se naslušao svega i svačega :hi:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma opak je ovo uređaj. Eno Zocky nikako da mi vrati preamp :girl_devil:

Ja sam bio dovoljno bezobrazan da trazim neke plocice i najljubaznije dobio, svaka cast uradjene su :good2: Pa sta sad, sad je sve u redu , a par postova unazad smo morali da te tesimo, hajte molim vas, nesto tu nije kako valja ;):drinks:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma opak je ovo uređaj. Eno Zocky nikako da mi vrati preamp  :girl_devil: A taj se naslušao svega i svačega  :hi:

 Nemo si taki, vraćam čim napravim svoj primerak   :Viannen_loungelizard:Možemo i da se menjamo, ako hoćeš, za tvoj 12B4A...   :crazyrocker:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 months later...

Da ne tražim sad po ovoj temi, ono gde se Boban žalio na preveliko pojačanje sa CCS-om u kolu anode i LED u katodi... ta varijanta sa A5 i F5 ampovima razvaljuje. Verovatno je Bobanu onda  bio problem prevelikog pojačanja jer mu je LF55 bio u kombinaciji... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Upravo sam prelistao temu unazad... ono što sam ranije pričao - da rezultate tadašnjeg slušanja treba uzeti sa rezervom i td. - pokazalo se ovih dana kao ispravan stav.

ZZZ je u onoj paraleli sa stanjem u simulatoru i slušanjem apsolutno bio u pravu, simulatorom se ulazi u "deltu  pogotka" a sam centar mete se razvaljuje probama na živom primerku. 

Imam par pitanja u vezi ove teme ali prvo da se ogradim, ovo sa 6H30 je bio moj prvi rad sa cevima (VTL ne računam), moje znanje o toj materiji je vrlo skromno i svodi se na to da znam gde ne smem prstima da pipam - ako lupim neku glupost, nasmejte se ali ne zamerite.

Sve što sam probao sa ovim preampom je bilo pod Bobanovim "dopisnim" budnim nadzorom. Ostao je problem da se CCS sa DN2540 natra da radi... meni to nije uspelo. 

Naponi i struja sa ovim CCS-om su bili kako treba - pri ulaznom  naponu od 140V, struji od 30mA kroz ccs na anodi sam imao oko 110V, napon katode je oko 5.1V - preamp se ponašao kao generator belog šuma.

Reč je o ovom sklopu:

post-65-0-60521900-1292022993_thumb.jpeg

Kad sondom unimera samo dodirnem gejt nekog od mosfet-a šum se znatno pojača i ako to ponovim još par puta desi se da se stiša i ispod nivoa koji je na početku bio... CCS osciluje? Gejt stoperi su prvo bili 330R a posle sam stavio 2K2 i isto se ponašao.

Šta tu može da zeza?

Imao sam još jedan problem koji je "solomonski" rešen; u kolu katode sam stavio tri crvene LED i dobio tačno 5.1V pri struji od 30mA (C4S u anodi). Na prvom slušanju u sistemu to je sviralo oko sat vremena fenomenalno i onda je počeo da krči i kuva desni kanal, vrlo neprijatno za čuti i videti kako bas jedinica nekontrolisano iskače...

Ispostavilo se da je uzrok tome bio LED string, pri onoj struji ledovke su verovatno uletale u blagi lavinski proboj.... Problem sam rešio stavljanjem drugih crvenih LED, sa parom je na katodi bilo oko 4.1V pa sam ubacio na red sa njima otpornik od 33R i dobio željenih 5.1V.

Da li je takvo rešenje prihvatljivo ako se uzme u obzir da CCS drži konstantnih 30mA a šantovi u napajanju preampa drže stabilan napon? Tu sam još za svaki slučaj ubacio i 220uF sa  katode prema masi.

Nisam primetio neku promenu u zvuku posle ovih izmena u katodi, preamp stabilno radi, apsolutno je tih i sa skroz odvrnutim potenciometrom.

Ovih dana će preamp biti detaljno preslušan.

EDIT:

Ovako izgleda ovo čudo što lepo svira

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

do 7-8mA po LED je pravilo - zbog suma i tempcoako ti treba veca stuja - ides na paralelno spajanje vise stringovadakle - za 30mA - bar 4 paralelna stringapreko 4u7 blok - preko ledoovki je kontraproduktivno - uvodis nelinearnost konda u igrusto se tice DN - na 30mA bi trebali da se ponasaju besprekorno - pod uslovom da su svi vodovi kratki to je kriticna stvar kod CCS-ova koji su napravljeni sa elementima visoke xconduktanse

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slutio sam da je nešto brljavo urađeno... ala će da svetli :)Otpornik na red sa svakom grupom da bi se dobilo 5.1V - jel to u redu?CCS je formiran na malom hladnjaku P2P, bukvalno pinovima komponenti  ožičen, postavio sam ga tik uz lampu (pričam u jednini, par takvih je napravljen).Možda je moglo još koji milimetar da se skrate vodovi ali nisam hteo da sečem pinove tranzistora.  Trebao sam da sečem?  ZM, hvala na odgovoru!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...CCS je formiran na malom hladnjaku P2P, bukvalno pinovima komponenti ožičen, postavio sam ga tik uz lampu (pričam u jednini, par takvih je napravljen).Možda je moglo još koji milimetar da se skrate vodovi ali nisam hteo da sečem pinove tranzistora. Trebao sam da sečem? ..

nisi trebao da seces - trebao si da vijas vrednost gate otpora da prestane oscilacija ; imam negde Jungov papir sa temom CCS , ali treba da trazim

Slutio sam da je nešto brljavo urađeno... ala će da svetli :)Otpornik na red sa svakom grupom da bi se dobilo 5.1V - jel to u redu?

otpor ni slucajno - koja je onda korist od led biasa ?kombinuj da dobijes 5V1- testiraj na struji koja ce biti u kolu - ako si izabrao 7,5mA po stringu ( 4 stringa za 30mA ) - onda je 7,5mA struja za testtipujem da bi dve plave - na 7,5mA bile tu negde

post-2-0-92345000-1292027376_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sve je jasno.DN ccs ću još jednom probati da ućeram u normalan rad, moram da zadovoljim radoznalost i proverim one silne hvalospeve o njemu, prem da i ovaj C4S lepo radi.Crvene na 1.65, njih bi trebalo da mogu da napabirčim 24 komada sa nekih starih uređaja, 12 komad već imam na stolu...Verujem da posle korekcija koje si naveo projekat iznedren u ovoj temi zaslužuje, kao zaokružena i dokumentovana celina, da zauzme visoku poziciju na nekoj top listi uređaja stvorenih na DIYAudio.rs

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Verovatno je Bobanu onda  bio problem prevelikog pojačanja jer mu je LF55 bio u kombinaciji... 

Ne, bio je u igri Babel kec. LF-u i netreba preamp, mada bolje radi kada ga ima, neki sa pojačanjem od 2 do 4x.Sa C4S u anodi imaš 15x pojačanje, pa ko voli nek izvoli. Ne treba ti ceo pot, kupiš samo prvu četvrtinu za normalno slušanje :D Rekoh još tad da sa LED biasom najbolje svira, al je pojačanje muka.ps... sad će sync da upadne sa njegovom koj će vam kur ti preampi... :D
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...