Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano (izmenjeno)

Odavno vozim Golfa 4 TDI (110KS) iz 1997 i zadovoljan sam , ali u zadnje vreme kibicujem nekog terenca ,pre neki dan sretnem u polju mog komsiju koji vozi po poljskom putu starijeg Range Rover 2.0 sa ugradjenim nekim Japanskim dizel motorom isto od oko 110KS i taj mi se njegov auto nekako u momentu dopao ...

Izmenjeno od BANAT
Napisano (izmenjeno)

Okej je cetvorka, ovaj koji je kod nas je 115KS i 2001 god. Znam da su komsije imale land rover freelander msm 2001 ili tako neko godiste i trosio je kao tenk dok nije raskacen 4x4 a srkao je i nakon toga al je isao fino

Izmenjeno od Bogdan08
Napisano (izmenjeno)

Moj je G4 je model sa Bosch pumpom i dosta toga sam mogao i sam da popravim , u stvari nikada mi i nije trebao nikakav specijalista majstor osim recimo vulkanizera da mi zameni istrosene gume , i tek retko ponekad majstor za centriranje prednjeg trapa , a i to je bilo zadnji put pre nekih mozda 10 godina ,

da naglasim da sa G4  godisnje ja ne prelazim vise od 6 do 8 hiljada Km , dok realno moj G4 ima predjenih preko 600,000Km .

Izmenjeno od BANAT
Napisano (izmenjeno)

Ovaj je 1.9 tdi, crveno I sto bi rekli tjuneri

Nisam ga nikad ni popravljao ozbiljno a ni zagledao nesto, znam samo da ga jebucka to da zna napuniti interkuler uljem a majstori vicu da je ta boljka kod njih redovna, a moze lako biti opasno zbog iberture. Al eto komsija preko puta mene identican golf, ode turbina pa remont pa ne valja ta pa opet druga pa onda stavljao novi motor i sta ga sve nije zadesilo bas baksuz baksuz

To po meni sve zavisi od cega krenes, ako je podloga dobra (cuvano i odrzavano) sve je lakse

Sasija im je dobro tvrda i jaci je trap nego na trojci, kojoj je dosta mekan i slab za sve to sto treba da nosi

Izmenjeno od Bogdan08
Napisano
pre 3 časa, Vix reče

A to sto su isti auti, pa pogledajte: Citroen Berlingo, Peugeot Rifter, Fiat Doblo, Toyota...

Pogledaj Mercedese, Audije, itd. što ZM kaže: da mi ga daju džabe sa svim terećenjima i da ga odmah mogu prodati i kupiti nešto što mi odgovara. Ima jedan model Merca, pošto radim u nemoćnici pa doktori se "pušu" ko će imati kakav, zato znam da je Merc :hihihihi:, svaki put kad naiđem kraj nekog od njih štrecnem se, izgleda identično Insigniji a naprijed pukla trokraka zvijezda.

Napisano
pre 1 sat, Bogdan08 reče

Moje neko misljenje je da treba naci auto koji je prost i pristuopcan za odrzavati a da je poput keca ali bolji.

Ovo je ono čemu treba težiti. Naglasak na tome da je prost po pitanju raznih (bespotrebnih) kompjutera. Što se tiče rezervnih dijelova, tu ne možeš biti siguran ni kad uzimaš u ovlaštenom servisu. Ne pričam napamet, to sam doživio par puta.

Napisano (izmenjeno)
4 minutes ago, LightMatic said:

Ovo je ono čemu treba težiti. Naglasak na tome da je prost po pitanju raznih (bespotrebnih) kompjutera. Što se tiče rezervnih dijelova, tu ne možeš biti siguran ni kad uzimaš u ovlaštenom servisu. Ne pričam napamet, to sam doživio par puta.

Klasika neki auto, svaki ce te baciti od tacke a do b, al sto manje bespotrebnih stvari to je bolje. A to za novo iz servisa svakako treba oba oka otvoriti a i sa zastavom je bili toga da novo ne valja. Sto rece Zen, been there done that.

Jbga ja volim da sve sredim cakum pakum, neko bi mog keca uzeo i vozio bez da ikad ista pipne al sve je to od ukusa

A i ulja koja su brendirana falseva ima pa te lako zapadne....bagra

Izmenjeno od Bogdan08
Napisano
pre 20 minuta, Bogdan08 reče

znam samo da ga jebucka to da zna napuniti interkuler uljem

Zar nije to povezano sa (kod svih dizela sa turbinom) nakon vožnje pri 4-5 hilj. obrtaja ili turiranja ne smije se ugasiti motor nego ga pustiti par minuta da se stabiliše i povuče ulje u karter. Ovo navodim samo zato što su mi tako rekli, inače se toga pridržavam sa bilo kojom vrstom motora sa un. sagorjevanjem.

Napisano
Just now, LightMatic said:

Zar nije to povezano sa (kod svih dizela sa turbinom) nakon vožnje pri 4-5 hilj. obrtaja ili turiranja ne smije se ugasiti motor nego ga pustiti par minuta da se stabiliše i povuče ulje u karter. Ovo navodim samo zato što su mi tako rekli, inače se toga pridržavam sa bilo kojom vrstom motora sa un. sagorjevanjem.

Ne znam kolko veze ima sa time, ima tu neki djavo koji ulje zadrzava, neki vakuum al to za gasenje praktikuje, bar 10tak sekundi da se stabilizuje

Napisano
pre 3 minuta, Bogdan08 reče

A i ulja koja su brendirana falseva ima pa te lako zapadne....bagra

Ovo za mot. ulja, prije neki dan sam čuo od nekih "dijasporaša" da imaju u DE neka postrojenja za preradu starog mot. ulja. Ne bi me nimalo čudilo da se tako nešto prodaje na našem tržištu (kao i ostalo smeće koje se ne može prodavati nigdje drugo na svijetu) uz pomoć toga što nema nikakvih standarda.

Napisano

I najiskrenije bih ti preporučio (kao i svakom drugom) ako imaš ikakvu mogućnost, da nabaviš dijagnostiku za auto za koje se budeš odlučio. Uštediti ćeš puno vremena a i živaca.

Napisano (izmenjeno)

Kod nas je mnogo stvari tako losije klase, ili cak dno dna. Ko kante za smece, tako sam dok sam vozao tomosakija dugo sipao stihl ulje iz 100ml bocica sa pumpi. 2.5% pravio i stalno ribalo klipove a ako bi dodao vise em cadi a i preskupo. I onda predjem na modricin ili ako mogu naci ina dvotaktol i 4%, nikad vise nisu karike crkavale a nije ni cadio.

Izmenjeno od Bogdan08
Napisano
2 minutes ago, LightMatic said:

I najiskrenije bih ti preporučio (kao i svakom drugom) ako imaš ikakvu mogućnost, da nabaviš dijagnostiku za auto za koje se budeš odlučio. Uštediti ćeš puno vremena a i živaca.

To je isto dosta dobra opcija za DIY,  dok vozim keca nabavljao sam alate specijalne za njega kako sam znao, il sam ih pravio. To duplo olaksa posao i ne moras da zavisis od nekog.

ee da mi je makina za reglazu trapa:smesna:

Napisano (izmenjeno)

Kad mi je zapao G4 odmah sam skinuo i dobro oprao interkuler i jednu malu plasticnu taloznu predkomoru pre njega , sve je bilo natopljeno uljem ,

zatim sam i na interkuleru i na toj maloj predkomori na najnizim tackama probusio po jednu malenu rupu od oko 2,5mm i tu zavio neke malene hol srafove , tako da na svakih od prilike 1000Km odvijem te srafice i ispustim malo ulja , u samom interkuleru odavno vise i nema ulja ispustam ga samo iz te male plasticne talozne predkomore koja ide pre interkulera ,kolicinski je to obicno oko 1/4 Dcl ,

isto tako odavno sam izbacio iberlauf motora da izduva to malo nesagorelih gasova u atmosferu ,i EGR ventil sam zatvorio tako da ne moze vise da vraca izduvne gasove u usisnu granu ,

ps, od motornog ulja iskljucivo koristim Castrol Magnatec 10W40 polusinteticko i kupujem ga u jednoj povecoj proverenoj radnji .

Izmenjeno od BANAT
Napisano
2 hours ago, Bogdan08 said:

Ne znam kolko veze ima sa time, ima tu neki djavo koji ulje zadrzava, neki vakuum al to za gasenje praktikuje, bar 10tak sekundi da se stabilizuje

po mom misljenju to je dobra praksa da se nakon voznje turbo motor ne gasi odmah , razlog je sto je cela turbina izuzetno vrela pa ako se motor odmah ugasi hoce da zapece ulje unutar caura odnosno lagera osovine turbokompresora i tako se napravi nepotreban kvar .

Napisano
5 minutes ago, BANAT said:

po mom misljenju to je dobra praksa da se nakon voznje turbo motor ne gasi odmah , razlog je sto je cela turbina izuzetno vrela pa ako se motor odmah ugasi hoce da zapece ulje unutar caura odnosno lagera osovine turbokompresora i tako se napravi nepotreban kvar .

Upravo tako

17 minutes ago, BANAT said:

Kad mi je zapao G4 odmah sam skinuo i dobro oprao interkuler i jednu malu plasticnu taloznu predkomoru pre njega , sve je bilo natopljeno uljem ,

zatim sam i na interkuleru i na toj maloj predkomori na najnizim tackama probusio po jednu malenu rupu od oko 2,5mm i tu zavio neke malene hol srafove , tako da na svakih od prilike 1000Km odvijem te srafice i ispustim malo ulja , u samom interkuleru odavno vise i nema ulja ispustam ga samo iz te male plasticne talozne predkomore koja ide pre interkulera ,kolicinski je to obicno oko 1/4 Dcl ,

isto tako odavno sam izbacio iberlauf motora da izduva to malo nesagorelih gasova u atmosferu ,i EGR ventil sam zatvorio tako da ne moze vise da vraca izduvne gasove u usisnu granu ,

ps, od motornog ulja iskljucivo koristim Castrol Magnatec 10W40 polusinteticko i kupujem ga u jednoj povecoj proverenoj radnji .

Ta prepravka je dosta dobra, jer nema skidanja da se ispusta, a motori stare vremenom

Napisano
pre 13 minuta, BANAT reče

Hvala Bogu, ni na Peugeot-u 406 2,2HDi, a ni na Citroen-u C6 2,2HDi nikad nisam primjetio da se ulje zadržava nigdje gdje ne treba, pri redovitim servisima (u narodu poznatim kao mali servis), prvi ima skoro 500000km na satu, potonji ima oko 200000km. Vidi, ja sam imao situaciju kad je moja gospoja, vraćajući se od vrtića nakon što je pokupila djecu, parkirala auto ispred kuće, na laganoj uzbrdici. Problem je u tome što je preskočio zupčasti, a priznala je kasnije da je u žurbi ugasila auto odmah nakon zaustavljanja. To se desilo na VW Golf-u II 1,6 benzincu. Zato sam mišljenja da nije baš najbolje odmah "utrnuti" motor nakon zaustavljanja. Ne znači ništa 4-5 sekundi.

Napisano

Zato su elektricni auti najbolji za grad, stani-kreni, upali-ugasi. Dizel, pa setim se Stila jtd, za autoput super, ali za kratke relacije, pogotovo zimi, ma ne stigne ni da smlaci...

A eto setih se starog vica:

-U cemu se Yugo sport razlikuje od obicnog Yuga?

-Ima tenisku lopticu na kuki!

:buehehe:

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Kreiraj novo...