Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano
pre 6 minuta, Mikorist reče

NE.....Kad se malo popije pive, odma’ se čuje razlika.... i u kalaju i u fuse holderu . 

U zadnjih 12 godina sam dva puta pio i tada nisam slušao muziku.

• Odgovora 6.8k
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Napisano
pre 5 minuta, zerowaf reče

U zadnjih 12 godina sam dva puta pio i tada nisam slušao muziku.

Kad vidiš da fantaziram o audio uređajima, kablovima i kalaju.....znaj da sam malo cugnuo :default_smesna:
Ako pišem o nauci i pljujem po kablomaniji.....e, onda sam trezan.
A kad krenem o vanzemaljcima… to ti je moje normalno stanje ludila.:loleverybody:

Napisano
24 minutes ago, Mikorist said:

znaj da sam malo cugnuo :default_smesna:

ja u to kazance upo kadsambioJomalija

Napisano

Da se vratimo na temu....Rogan psihodelija...nema ludilu kraja...... :default_laugh1tooht: 

p.s.

jbt zamislite doktor ti prepise ibogain, psilocybin itd. (pečurke) na recept :default_notthinking:

Napisano

pre 36 minuta, Mikorist reče

Da se vratimo na temu....Rogan psihodelija...nema ludilu kraja...... :default_laugh1tooht: 

p.s.

jbt zamislite doktor ti prepise ibogain, psilocybin itd. (pečurke) na recept :default_notthinking:

Pitao sam AI kako zamišljaju ovo da izvedu...evo odgovor

Psilocybin terapija (tzv. psilocybin-assisted therapy)   je strogo strukturirana psihoterapija uz pomoć psilocibina, koja se radi samo u kliničkim ispitivanjima ili (u nekim zemljama) u legalnim terapijskim programima.Terapija ima tri jasne faze:
  • Pripremne sesije (2–4 sata, obično 2–3 puta pre doze):
    Terapeuti (uvek bar dvoje) razgovaraju s pacijentom o njegovoj istoriji bolesti, strahovima, očekivanjima. Postavljaju se namere (šta želiš da rešiš – depresija, trauma, zavisnost…). Pacijent se uči šta da očekuje, kako da se nosi sa intenzivnim emocijama. Ovo se zove set (unutrašnji stav) i setting (spoljašnje okruženje).
  • Sesija sa dozom (dosing session, 6–8 sati):
    Pacijent leži u mirnoj, prijatnoj sobi (kao dnevna soba, ne bolnica), sa očnim povezom i slušalicama (pažljivo odabrana muzika). Terapeuti su stalno prisutni, ali ne „vode“ trip – samo pružaju podršku ako je potrebno. Pacijent je usmeren unutra, na sopstvene misli i osećanja.
  • Integracione sesije (posle doze, više puta u narednim nedeljama):
    Razgovor o onome što se desilo, kako da se uvidi primene u svakodnevnom životu. Ovo je najvažniji deo – bez integracije, efekat brzo slabi.
Sve se radi pod medicinskim nadzorom, sa EKG-om, pritiskom i psihijatrijskom procenom pre i posle.

Precizne doze
  • Terapijske (makro) doze koje se koriste u kliničkim studijama za depresiju, anksioznost, PTSD, zavisnost:
    25 mg sintetičkog psilocibina (fiksna doza, ne po kg težine u većini novijih protokola).
    Ponekad 10 mg (niska) ili 30 mg (viša).
    To odgovara otprilike 2,5–4 g suvih pečuraka (zavisno od vrste i jačine).

• Mikrodoziranje (sub-perceptual, bez „tripa“):
    0,1–0,5 g suvih pečuraka ili manje od 3 mg čistog psilocibina (najčešće 1–2 mg).
    Ovo nije standardna terapija za teške poremećaje – više se koristi za „svakodnevno poboljšanje“ i još uvek nema dovoljno jakih dokaza da radi bolje od placeba.

Kako znaju kako će čija hemija mozga reagovati?Ne znaju 100 % unapred – tu je najveća poenta tvog pitanja. Psilocybin deluje na 5-HT2A receptore (serotonin), remeti default mode network (DMN – mreža koja održava „ja“ osećaj i rumination kod depresije), povećava neuroplastičnost (mozak postaje fleksibilniji).

Ali individualna varijabilnost postoji:
  • Geni, gustina receptora, trenutno stanje mozga, ličnost (npr. „openness“), prethodna iskustva.
  • Zato se rigorozno skriniše: isključuju se ljudi sa istorijom psihoze, bipolarnog poremećaja, teških srčanih bolesti, određenih lekova itd.
  • U studijama se dešavaju „teški tripovi“ (strah, paranoja), ali oni se dešavaju u sigurnom okruženju i terapeuti ih odmah smiruju.
Efekat nije kao kod običnih lekova („popij tabletu, serotonin raste, depresija pada“). Ovde je iskustvo samo po sebi deo lečenja – promena perspektive + neuroplastičnost + integracijaPsilocybin je prirodni spoj (iz pečuraka koje su koristile drevne kulture stotinama godina). U kontrolisanim uslovima, sa dozom od 25 mg i terapijom, studije pokazuju dobru bezbednost – nema ozbiljnih neželjenih efekata kod zdravih učesnika, a koristi za rezistentnu depresiju su velike (efekat traje mesecima posle jedne ili dve doze).

Ali da, bez pripreme, integracije i nadzora – može biti opasno i beskorisno (ili čak pogoršati stvari).Ako te zanima više detalja (npr. konkretne studije za depresiju ili PTSD), reci – mogu da ti dam linkove ili preciznije podatke. Ovo nije preporuka da bilo šta probaš sam, već samo objašnjenje kako to naučnici i klinike zamišljaju i rade 2025/2026. godine.

--------

:default_notthinking:

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...