zerowaf Napisano pre 4 časa #6777 Napisano pre 4 časa pre 6 minuta, Mikorist reče NE.....Kad se malo popije pive, odma’ se čuje razlika.... i u kalaju i u fuse holderu . U zadnjih 12 godina sam dva puta pio i tada nisam slušao muziku. Mikorist je reagovao/la na ovo 1
Mikorist Napisano pre 3 časa #6778 Napisano pre 3 časa pre 5 minuta, zerowaf reče U zadnjih 12 godina sam dva puta pio i tada nisam slušao muziku. Kad vidiš da fantaziram o audio uređajima, kablovima i kalaju.....znaj da sam malo cugnuo Ako pišem o nauci i pljujem po kablomaniji.....e, onda sam trezan. A kad krenem o vanzemaljcima… to ti je moje normalno stanje ludila.
Zen Mod Napisano pre 3 časa #6779 Napisano pre 3 časa 24 minutes ago, Mikorist said: znaj da sam malo cugnuo ja u to kazance upo kadsambioJomalija Mikorist je reagovao/la na ovo 1
Mikorist Napisano pre 1 sat #6780 Napisano pre 1 sat Da se vratimo na temu....Rogan psihodelija...nema ludilu kraja...... p.s. jbt zamislite doktor ti prepise ibogain, psilocybin itd. (pečurke) na recept
Mikorist Napisano pre 52 minuta #6781 Napisano pre 52 minuta pre 36 minuta, Mikorist reče Da se vratimo na temu....Rogan psihodelija...nema ludilu kraja...... p.s. jbt zamislite doktor ti prepise ibogain, psilocybin itd. (pečurke) na recept Pitao sam AI kako zamišljaju ovo da izvedu...evo odgovor Psilocybin terapija (tzv. psilocybin-assisted therapy) je strogo strukturirana psihoterapija uz pomoć psilocibina, koja se radi samo u kliničkim ispitivanjima ili (u nekim zemljama) u legalnim terapijskim programima.Terapija ima tri jasne faze: Pripremne sesije (2–4 sata, obično 2–3 puta pre doze): Terapeuti (uvek bar dvoje) razgovaraju s pacijentom o njegovoj istoriji bolesti, strahovima, očekivanjima. Postavljaju se namere (šta želiš da rešiš – depresija, trauma, zavisnost…). Pacijent se uči šta da očekuje, kako da se nosi sa intenzivnim emocijama. Ovo se zove set (unutrašnji stav) i setting (spoljašnje okruženje). Sesija sa dozom (dosing session, 6–8 sati): Pacijent leži u mirnoj, prijatnoj sobi (kao dnevna soba, ne bolnica), sa očnim povezom i slušalicama (pažljivo odabrana muzika). Terapeuti su stalno prisutni, ali ne „vode“ trip – samo pružaju podršku ako je potrebno. Pacijent je usmeren unutra, na sopstvene misli i osećanja. Integracione sesije (posle doze, više puta u narednim nedeljama): Razgovor o onome što se desilo, kako da se uvidi primene u svakodnevnom životu. Ovo je najvažniji deo – bez integracije, efekat brzo slabi. Sve se radi pod medicinskim nadzorom, sa EKG-om, pritiskom i psihijatrijskom procenom pre i posle. Precizne doze Terapijske (makro) doze koje se koriste u kliničkim studijama za depresiju, anksioznost, PTSD, zavisnost: 25 mg sintetičkog psilocibina (fiksna doza, ne po kg težine u većini novijih protokola). Ponekad 10 mg (niska) ili 30 mg (viša). To odgovara otprilike 2,5–4 g suvih pečuraka (zavisno od vrste i jačine). Mikrodoziranje (sub-perceptual, bez „tripa“): 0,1–0,5 g suvih pečuraka ili manje od 3 mg čistog psilocibina (najčešće 1–2 mg). Ovo nije standardna terapija za teške poremećaje – više se koristi za „svakodnevno poboljšanje“ i još uvek nema dovoljno jakih dokaza da radi bolje od placeba. Kako znaju kako će čija hemija mozga reagovati?Ne znaju 100 % unapred – tu je najveća poenta tvog pitanja. Psilocybin deluje na 5-HT2A receptore (serotonin), remeti default mode network (DMN – mreža koja održava „ja“ osećaj i rumination kod depresije), povećava neuroplastičnost (mozak postaje fleksibilniji). Ali individualna varijabilnost postoji: Geni, gustina receptora, trenutno stanje mozga, ličnost (npr. „openness“), prethodna iskustva. Zato se rigorozno skriniše: isključuju se ljudi sa istorijom psihoze, bipolarnog poremećaja, teških srčanih bolesti, određenih lekova itd. U studijama se dešavaju „teški tripovi“ (strah, paranoja), ali oni se dešavaju u sigurnom okruženju i terapeuti ih odmah smiruju. Efekat nije kao kod običnih lekova („popij tabletu, serotonin raste, depresija pada“). Ovde je iskustvo samo po sebi deo lečenja – promena perspektive + neuroplastičnost + integracijaPsilocybin je prirodni spoj (iz pečuraka koje su koristile drevne kulture stotinama godina). U kontrolisanim uslovima, sa dozom od 25 mg i terapijom, studije pokazuju dobru bezbednost – nema ozbiljnih neželjenih efekata kod zdravih učesnika, a koristi za rezistentnu depresiju su velike (efekat traje mesecima posle jedne ili dve doze). Ali da, bez pripreme, integracije i nadzora – može biti opasno i beskorisno (ili čak pogoršati stvari).Ako te zanima više detalja (npr. konkretne studije za depresiju ili PTSD), reci – mogu da ti dam linkove ili preciznije podatke. Ovo nije preporuka da bilo šta probaš sam, već samo objašnjenje kako to naučnici i klinike zamišljaju i rade 2025/2026. godine. --------
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah