Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Ovo me podsjeti na jednu anegdotu: Ovdje kod nas ima jedan tip zovu ga Vlaja, jednom je prilikom ušao u jednu burekdžinicu i pitao - Đe držite meso? Djelatnik mu odgovori - U frižideru. Na to će Vlaja - Što malo mesa ne stavite u burek....

• Odgovora 6.5k
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Napisano
pre 3 časa, Mikorist reče

Odavno tvrdim:
Čovjek iz 12-og stoljeća i čovjek iz 21-og stoljeća barataju sa sličnom količinom korisnih informacija.
Prvi je neinformiran, a drugi je dezinformiran.

Napisano (izmenjeno)

Neke buduće generacije će svedočiti nekoj novoj Renesansi, buđenju nove svesti i spoznaje. Valjda tako mora biti, pošto je istorija ljudskog roda niz ciklusa koji se pre ili kasnije dešavaju i ponavljaju. Sporo učimo.

Izmenjeno od Leonardo
Napisano
On 1. 11. 2025. at 9:11, Leonardo reče

Neke buduće generacije će svedočiti nekoj novoj Renesansi, buđenju nove svesti i spoznaje. Valjda tako mora biti, pošto je istorija ljudskog roda niz ciklusa koji se pre ili kasnije dešavaju i ponavljaju. Sporo učimo.

Mislim da si potpuno u pravu.
Kolektivna svijest, to jest, kolektivna sjecanja blijede vec nakon dvije generacije i zbog toga, bas kako si rekao, u ciklusima propadamo i rastemo.
Trebalo je samo dvije generacije da se pocnu relativizirati, a zatim i zaboravljati stvari iz prve polovice 20-og stoljeca koje su ipak bile katarzicne za svijet i generirale sjajan kulturni progres kojeg, kako sam citao, nazivamo postmoderna u kojoj se nastojalo fokusirati na samu sustinu.
Postmoderna je bila neophodna u kulturnom i socioloskom smislu, ali je sada dosegla zenit i postala sama svoja karikatura u kojoj je sve pojednostavljeno do netocnosti ili do gubitka sustine.
Bojim se da civilizacija koju poznajemo, a to zakljucujem sagledavajuci meni dostupne podatke o svjetskoj geopolitici i usporedjujuci ih sa vec poznatim detaljima, nazovimo ih "vitalnim znakovima", iz prve polovine dvadesetog stoljeca, mora opet proci kroz jednu od svojih strasnih katarzi.
Samo kratko da se osvrnem na nasu mikrolokaciju: Mi koji zivimo na svojim granicama koje su postavljene jos raspadom Rimskog carstva, a dodatno ucvrscene shizmom, bi prije svega trebali postati svjesni da je sve sto smatramo fatalnim, temeljnim i konacnim za nase opstojnosti tek dimna zavjesa zaostala iza demonstracija moci koje provode centri jako udaljeni od nas.
Kada bi covjekov zivotni vijek bio 300 godina tada bi trajanje kolektivnih sjecanja i svijesti bio duzi.
Ja sa svojih tek nesto iznad 50 godina svjedocim kako novi 25-godisnjaci, ne samo da ne znaju sto je bilo, nego su i bombardirani potpuno netocnim ili do netocnosti isfiltriranim podacima, a nas vise nema dovoljno da budemo glasni i vidjeni dok galamimo sto je stvarno bilo.
Zato mislim, da je covjekov vijek 300 godina, mozda bi se kolektivno sjecanje i svijest uspjela preklopiti i sprijeciti ciklus propadanja.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...