asimze Napisano Jun 27 #1 Napisano Jun 27 Eto došlii i SB drajvovi! Pitah prvo ChatGPT, i za bas-refleks dobih dimenzije 30x40x25, naravno unutrašnje dimenzije.Gledah i divnu temu na Big DIY kvalitetna rasprava ali većinom se radi o metarskim kutijama. Zbog prostora a i komplikacija oko izrade odlučio sam se za bas-reflleks kutije. Men tu buni da AI preporučuje 30x40x25 a na forumu su uvjek uske kutije, recimo 22x40x25. Činjenica je da treba biti volumen 30 litara ali ovo sa oblikom??? Za MDF 18 mm da li treba unutrašnje ukručenje.? Koju tehniku spajanja stranica raditi? Samo lijepa, vijci, čepovi ... Nedavno je neko , u okviru druge teme, objavio taj dio ali nisam zapamtio Unutrašnje dampiranje kutije??? ko!ja je tehnika najjednostavnija? Spreman sam primiti svaku sugestiju, od onih koji su to prektično radili, pa makar okrenuti projekat na glavu. U svakom slučaju da malo oživimo forum! Asim. LightMatic, Aciko and Vix je reagovao/la na ovo 3
Pchelac Napisano Jun 27 #2 Napisano Jun 27 Ne bih se ja bas mnogo uzdao u AI...proveri ti to sa nekim...sta ga znam, Vas je 66l, meni neki cinculator dade i toliku kutiju...
Zen Mod Napisano Jun 27 #3 Napisano Jun 27 FR ili u back-loaded hornu ili u open baffle ili MLTL ako hoces da izvuces najcistije i najvise sto moze, onda cak i horna otpada magija FR je potpuna jedino na dva nacina - ili da ga pustis da radi kao dipol, ili potpuni monopol - gde u MLTL izvrsis potunu ili kontrolisanu disipaciju back-wave Aleks je reagovao/la na ovo 1
Vix Napisano Jun 27 #4 Napisano Jun 27 Ta kutija od 30L cini mi se da nije bas-reflex, vec ima variovent, tako da bi 30 trebalo biti dovoljno. Ukrucenje uvek dobro dodje, mada ja nisam covek za biko kakve prakticne savete, posto sam se kod pravljenja kutija zaustavljao na jednoj dasci, pa kao eto lepo zvuci Sto se tice materijala, MDF neki bas i ne preporucuju, al opet, nisam taj koji je probao... LightMatic je reagovao/la na ovo 1
Aleks Napisano Jun 28 #5 Napisano Jun 28 Čitao sam negde da je taj SB jedan od boljih FR 8" koji se mogu pazariti za realne novce. Batali chatgpt, meni je rekao da je deverika grabljivica i da najviše voli da jede male ribe i žabe! MLTL all the way. Sračunaš box kao za BR, onda sračunaš dužinu tl kanala, na osnovu toga dobijaš sve dimenzije boxa. LightMatic je reagovao/la na ovo 1
SthlmBK Napisano Jun 29 #6 Napisano Jun 29 SB Acoustics SB20FRPC30-8 - 8″ Full-range 8Ω LOUDSPEAKERDATABASE.COM Technical parameters and comparison of the SB Acoustics SB20FRPC30-8 8″ Full-range 8Ω · Resonance frequency 39Hz · Power handling 80W · Sensitivity 91dB · Xmax 4.1mm Ovde imas sve informacije koje su ti potrebne za dobro proracunavanje. asimze je reagovao/la na ovo 1
asimze Napisano Jun 29 Autor #7 Napisano Jun 29 @Aleks Meni je jasno da je MLTL konstrukcija najbolje rješenje. Na BigDIY je @nandape dao rješenje tog tipa a imaju testni podaci, svi kažu ekstra. Problem je prostor u kojem slušam muziku, treba mi nešto manje! Tri puta sam pregledao temu za ovaj drajv na BigDIY ( 42 stranice pa ti sad računaj potrošeno vrijeme!!!) i na kraju je prijedlog @Stanislav dao aperodik ventilirajuči boks koji bi mogao odgovarati mojim uslovima. I to je boks od 30 litara, doduše on koristi LRC filter. A da ja znam raditi sa ovim softwerom (Winisd), a to podrazumjeva dosta poznavanja teorije o zvučnicima, vjerovatno ne bih ni otvarao ovu temu. A da učim, sa 72 godine u guzici, bi bilo malo prepotentno. @SthlmBK hvala za info. Našao sam ja i onaj wdr fajl za uvoz ali Winisd mi je malo nedostpan zbog nepoznavanje terije!!! Preko .wdr fajla ubacim sve raspoložive podatke međutim sistem zahtjeva još puno toga. Jbg. Ostalo je još ove stolarske preporuke, neko ko je radio i kako je rješavao probleme, što sam naveo u uvodnom djelu. Kako napraviti otvor za zvučnik sa ovom stepenicom? Imam ja ovaj malu glodalicu sa kojom mogu izbušiti otvor, ali ova stepenica???
grone Napisano Jun 29 #8 Napisano Jun 29 Dodji kod mene u toku dana ti zavrsim bilo kako. mrcelavi, Pchelac and asimze je reagovao/la na ovo 2 1
Aleks Napisano Jul 2 #9 Napisano Jul 2 Evo, ako prostor nije problem za 90cm visine, bre to nije mnogo šta znam Mere su sa pretpostavkom da je MDF/iverica 18mm debljine. Oko 60l, tjuning na 40Hz. Vix je reagovao/la na ovo 1
Aleks Napisano Jul 2 #10 Napisano Jul 2 Generalno može se probati pola od toga, 30L čist BR, to je ova crvena linija. Tjuning na 42Hz, -3dB će pasti na oko 52Hz, pa ok je i to neko kompromisno rešenje... 83mm cev dužine 23cm, port resonanse 700 Hz - nije idealno al tako je kada se rade kompromisi... Plava linija iz grafikona bi bila 45l kompresija.
Mikorist Napisano Jul 2 #11 Napisano Jul 2 On 28. 6. 2025. at 0:32, Zen Mod reče FR ili u back-loaded hornu ili u open baffle ili MLTL similar specs - Hemp 8" FR8C & Hemp 8" FR8.0DIY evo u pdf-u HEMP Acoustics F.U.N. - ApraGrande.pdf Znači bez 70 litara kutije ništa. (ako hoćeš bass bez subwoofer-a)
asimze Napisano Jul 2 Autor #12 Napisano Jul 2 Prije svega zahvaljujem ti @Aleks na kompletnom prijedlogu i uloženom trudu. Najiskrenijem ti kažem da bih rado pravio po tvom prijedlogu, ali raspoloživi prostor i ostale stvari u njemu diktiraju da ipak urad BR. I meni se srce slama, ali moram biti realan. I sa 72 godine u guzici, boriti se sa tako velikim kutijama i nije baš lako. Recimo snijeti ih sa prvog sprata u prizemlje ...... Zahvaljujem i tebi @Mikorist! Vrlo interesantan prijedlog i način izrade. Vrlo specifično rješenje u čije kvalitete uopšte ne sumnjam. Nadam se da če ova tema koju sam otvorio podstaknuti i neke druge da se upute u avanturu kupovine ovih drajvova i izrade kutija. Na BigDIY ima tema sa 42 stranice pa ko voli nek izvoli. I ovaj softwer WiniSD koji je koristio @Aleks postati alatka koju če svi početi koristiti. I da neko ko je doovoljno stručan i ima slobodnog vremena ukratko objasni kako koristiti ovaj paket. Znam ima pdf dokument ali on to naširoko objašnjava a početniicima ipak treba skračena procedura kako bi "prohodali " kroz program. I sad nešto nevjerovatno ali istinito. Čekam da mi stignu ovi vijci za učvrščenje drajvova!!! Rok je mjesec dana. Nisam nigdje u lokalu mogao nabaviti iako imam prijatelja trgovca koji je specijalizovan samo za vijčanu robu. Ipak, život je lijep. Vix je reagovao/la na ovo 1
asimze Napisano Jul 2 Autor #13 Napisano Jul 2 @Aleks pun sam ja istraživao i jedna od kutija koja mi se "svidjela" je ova ali je problem kako preračunati dimenzije, da li bi moglo 30 litara ili nešto više ..... i puno drugih pitanja.
Aleks Napisano Jul 2 #14 Napisano Jul 2 Ovo je neki mini backloaded horn... Napravi tako, sirinu prilagodi na 20cm drajver, i teraj... asimze je reagovao/la na ovo 1
ManicP Napisano Jul 3 #15 Napisano Jul 3 21 hours ago, Aleks said: Evo, ako prostor nije problem za 90cm visine, bre to nije mnogo šta znam Mere su sa pretpostavkom da je MDF/iverica 18mm debljine. Oko 60l, tjuning na 40Hz. Opako dobar drajver. Slušao sam u ovako nekoj kutiji samo je port bio od napred. Baš, baš puno potencijala ima i ja lično što se FR tiče ne bih ni tražio dalje. Samo mu treba peglanje malo, tj. utišavanje sredine u ovoj varijanti. Čulo se da su srednji glasniji i bez intervencije vako neće da može baš da bude linearno.
Vix Napisano Jul 3 #16 Napisano Jul 3 Ja ne bi izdrz'o a da ne stavim to na dasku, pa posle neki woofer u kutiji dole...
ManicP Napisano Jul 3 #18 Napisano Jul 3 Štagod, ne ištu ništa posebno... preko 90dB, pitoma impedansa.
asimze Napisano Jul 3 Autor #19 Napisano Jul 3 pre 7 časa, Vix reče Ja ne bi izdrz'o a da ne stavim to na dasku, pa posle neki woofer u kutiji dole... Ja palikuće, koju sad priču hočeš da mi prodaš? Da bude još neka veča kutija? Pa još jedan drajv i skretnica od 200€??? Hajde hinjo jedna, pričaj bar če biti malo zabave, ionako je forum utihnuo. Možda ovog trena neko baš razmišlja o kupovini ovog drajva, pa zato opucaj priču da zaokružimo temu. I nema nikakve daske, nego se kaže evo ti minimalne mjere za OB,cvjerovatno u nekom čošku stoji razvaljen regal, pa iskoristi to več jednom. I nemoj zaboraviti mjere za pozicioniranje drajva na toj "daski". Možda i nekog budučeg čitaoca baš to zaintrigira.
asimze Napisano Jul 3 Autor #20 Napisano Jul 3 pre 9 časa, ManicP reče Opako dobar drajver. Slušao sam u ovako nekoj kutiji samo je port bio od napred. Baš, baš puno potencijala ima i ja lično što se FR tiče ne bih ni tražio dalje. Samo mu treba peglanje malo, tj. utišavanje sredine u ovoj varijanti. Čulo se da su srednji glasniji i bez intervencije vako neće da može baš da bude linearno. Jel to znači da bi mu trebao neki LRC filter? Nešto ovako????
Mikorist Napisano Jul 3 #21 Napisano Jul 3 pre 20 minuta, asimze reče Nešto ovako???? Nešto tako. Samo bez merenja drajvera niko živ na uvo ne može da pogodi tačne vrednosti. asimze je reagovao/la na ovo 1
asimze Napisano Jul 3 Autor #22 Napisano Jul 3 @Mikorist ovo je filter za ovaj drajv. Neznam koliko tu treba uzeti uticaj kutije, tip i veličina???
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah