Jump to content

Popravka Behringer B2031A pojačala


Dedskin

Preporučeni Komentari

12 hours ago, Zen Mod said:

pobogu, osnovna stvar je znati da li je visokotonac ispravan ili nije ...... dovoljan ohmmetar i baterija za pecpec

opet, nF ili uF ili mF - pravi razliku

preciznost komunikacije je pola posla

pojačalo za visokotonac , celo vreme pričamo o pojačalima , naravno da radi bas i visokotonac .
problem je bio što je zujalo , 8 sati radi pa se ugasi sam , pa ga ugasim on pukne , pa ga upalim može još 8 sati .
Al ja ne gasim zvučnike , oni se 10g nisu gasili ni za vreme grmljavine .
I verovatno su se osušili kondenzi i jesu .
uzeo da promenim nisam ništa dirao sem Lm7815 koji je bio ukoso , nageo se na konektor istopio ga i navuko plastike na sebe . 
Sa njega sam strugao plastiku  i on radi .
međutim izgleda kondenzatori ne rade .
Proverio sam hadnjake , totalno su inertni , premazani debelom bojom lakom nema kontakta nigde , tako da nije riknulo POJAČALO za visokotonac , zato što je imalo vezu sa hlanjakom preko metalnih leđa .
Drajveri rade .
A sve se isto dešava i bez ičega , bez povratne sprege , limitera , ulaza , ili uključenih zvučnika , ja to vidim stavim prst osetim greje previše gasim ne treba mi zvuk .
Imam ove zvučnike 18 skoro godina , znam o tom pojačalu sve što treba da se zna .

ali ovaj problem oscilacija ne mogu da rešim , zato što ne mogu da ga držim upaljenog , sve sam premerio sve valja ugašeno , nema hladnih lemova i to .
Nema kratkih spojeva . Za dalju analizu mora da radi da bi ja osciloskopom ispratio šta se dešava , a to ne mogu jer ako budem držao 5s upaljeno riknuće mi i druga dva pojačala , dva su za bas vezana u bridge mod tj paralelno , i jedan i drugi idu na isti izlaz , kao dva zasebna pojačala priključiš na jedan zvučnik.
I baš zato  su preživela ta dva , jer rade kao jedan , nisu toliko opterećena , više je opterećen LM3886T za Visokotonac i više podložan visokim frekvencijama , moguće , ne znam tačno šta skretnica radi , jer na basu nisam čuo zujanje isto kao i na visokotoncu , na visokotoncu je bilo višlje al iste glasnoće .
Što znači da je problem van ta tri pojačala to jest u napojnoj sekciji , jer se manifestuje na sva 3 pojačala koja su fizički odvojena , jedino što dele je skretnica i napajanje .
Sad moram  sva 3 LM 3886T skidati počevši od visokotonca , jer moguće je da je on u kvaru mada malo verovatno , sad jeste sigurno crko jer se ne greje više al možda i dalje pravi neki problem mada malo verovatno .
Ovo je šerovani problem , što znači napojna sekcija , a osciloskop će to brzo pokazati jer to su oscilacije koje će ostati tu i bez čipova i lako ću im ući u trag , al skinuti sva 3 pojačala bez da spržiš ploču nije lako .
Ko zna možda sam čišćenjem ploče neke vodove presekao , ili neki kratki napravio gde ne bi trebalo da bude , ač i to se da proveriti . 
Samo ne za 5sekundi .  Mora da radi 2 sata da ja sve premerim .

Kad sam došao dotle skontam ovo neće ići brzo i kupio drugi zvučnik .
ali nastavljam sa popravkom ovoga , preneću sve kao što sam rekao sve što izmerim , narctano lepo predočeno za neki savet ,ako sam ne nađem šta je problem .
Nisam uspeo da nađem šemu ove verzije ploče ,  ova ploča ima više delova nego šema što pokazuje ,generalno to je to , al recimo oznake R1 ,R2.. C1 , C2 nisu iste , takođe na mojoj je 150oma otpornik ispred LM3886T , dok je na šemi 250 ili 300oma , dakle nije identična varijanta .
Pitao sam jel neko može naći šemu , našli su Generičku šemu za primenu LM3886T ali on se tako ne koristi ovde . Pod jedan je u paralelnom modu , pod dva ima limiter itd ... dakle nije klasična šema , a nije ni ona koju sam ja linkovo , jeste generalno , ali nisu isti brojevi , i neki otpornici nisu iste vrednosti .
Pročitao sam na netu da Behringer ne daje te šeme u šta sumljam , daje ih , al za pare , ima onaj sajt sa svim šemama al za pare .
Šta da mu radiš nije toliko komplikovana ploča da mora šema , na samoj ploči je napisano koje su vrednosti bar za napojnu sekciju .
Jedino što nisam imao je 47mF kondenzator koji izgleda bar meni da je bitan , u smislu bitna vrednost , on je taj koji ne dozvoljava da celo napojno kolo ode u oscilaciju . 
Budući da je to jedini kondenzator gde sam umesto označene vrednosti stavio prvo 10mF , isto , onda 100mF , opet isto , zujanje pregrevanje , gasi ...
Dotle sam došao . Nisam čak ni vratio originalni 47mF jer sam ih bacio  u smeće :) pa nemam sad da vratim da vidim dal je do te promene kondenzatora ,mada i to je malo verovatno al je mogu'e , teoretski .

Izmenjeno od Dedskin
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Al u svakom slučaju hvala svima na savetima . Saveti su dobri , zameniti kondenzatore , i zaista posle promene nije više pucao , tj gruvao  , međutim nešto je pošlo po zlu . Sad razmišljam dal da ja radim popravku , ili da odnesem u servis .
A to će zavisiti od toga koliko vremena imam . Najviše bi voleo da zajedno rešimo problem al ide nova godina idu praznici , nije lako 11 pinova IC skinut sa ploče , mora duvaljka ili kvalitetan razlemljivač koji naravno nemam . Imam onu pumpicu , al to je bože sačuvaj , kupio sam i pumpicu sa lemilicom al ni to nije blizu pravog razlemljivača sa kompresorom .
Al eto budemo videli šta će biti .
 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

29 minutes ago, Zen Mod said:

u principu si dobio sve merodavne savete ...... ti odluci sta ces dalje

Da , za sad smo tu gde smo. Ali molim administratora da ne zatvara temu jer ću raditi update , koliko sutra prekosutra treba da stigne drugi zvučnik ,  pa onda čistim radionicu , nameštam vadim osciloskop , i onda bez pritiska , sa 2 ispravna zvučnika da rešim ovaj treći .
Dobio sam ideju i da pošto imam kompresor , uzmem crevo i filter i stavim na razlemljivač i dobijem pravi razlemljivač , samo moram obezbediti da Kalaj ne uleti u motor , neki filter .
I onda sam na konju , skinuću ICove dok si rekao piksla .
Tako da biće update , nastavljamo , samo nekih nedelju dana zastoja . 
Ko je zainteresovan , nek zaprati temu , pa ćemo se dalje igrati . Ko je za .
Hvala svakome ko se uključi
 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

22 hours ago, Zen Mod said:

ovde se zakljucavaju samo realizovani oglasi, na zahtev postavljaca istog

Dobro hvala vam . Jer još ide tema , stigao mi je novi zvučnik , pa sad ako neko ima želju , neki kolega da pogleda šta se dešava na mom mogu ga poslati .
A takođe ako neko ima LM3886T može se javiti prvatno , radi razmene .
A  ja ću nastaviti sa popravkom ,  
Čim skupim novac kupiću sve kondenzatore opet , i jedan LM sve zameniti , opet . Pa videti .
Ko zna možda sam te sreće da je u tom momentu kad sam ja radio crkao jedan LM3886 ili jedan kondenzator nevalja .
Ima svašta da se ispita . Samo radim , idu praznici malo će sporije sad to ići al nastavljam dalje .
Hvala svakom na podršci .
I evo slika sad novog zvučnika , sa sivom umesto crnom maskom , ali to se lako menja .
Pa čim budem sredio radionicu nastavljam odande , imam i kamere pa bude i neki video nadam se .
Hvala .

Novi zvučnik.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 months later...
On 11/28/2023 at 3:12 PM, NIXIE said:

Kupi još jedan isti taki. :rolleyes:

E moj niksi dugo se čuli nismo , drago mi je da si tu .
Za nevericu ali noviji je model , lošija izrada , lošili kvalitet kutije , laminacije , opao je kvalitet , čaj je i dugme za paljenje dole , ispod iza , i to ne na otvorenoj površini , nego ima kao produžen metal valjda da štiti konektore ili šta ne znam , i onda guraš iza ruku u neku rupu odole  da ga upališ.
Ali Apdejtovali su Auto on-off , koji radi , dok signal mora biti mnogo jači na starijima da bi se upalili i gase se na mnogo glasnijem , pošto ja koristim realno nekih 10W paksimum dnevno , ono normalno uz komp , ne radi mi stari posao , a ovaj noviji da .
E to jedino kad bi mogao na stare da prebacim .
naravno i zvuk je drugačiji , noviji su svetliji , bas ljudi teško razlikuju tako da okvirno ne čuje se razlika ali visoko srednji i visoki razlika . Srećom ima i jedan i drugi EQ, pa sam uz pomoć toga uspeo da ih tu i tamo balansiram , samo neko iskusan jako i jako da se potrudi može da čuje razliku u zvuku .
ne može da se izmeri jer Soba ima veći efekat , budući da su na različitim položajima nema šanse da se to premeri .


Zato teram na stare , ali ako nabavim još jedan noviji , onda ću uzeti skretnice ako je na njima Auto on off , i prebaciti nove skretnice u stare ako može da stane , ako su pozicije dugmića iste .
A ako neko zna  kako da se promeni osetljivost Auto on off , što verujem ide preko Sens otpornika i bukvalno bi mogao da se stavi mali pot i da sebi podesiš , ako je neka normalna vrednost 4,7K i tako to , ako je mala , onda ne može jer Potovi na malim vrednostima nisu baš precizni .


Sve to rečeno ,  snimio sam šta je bio problem čim sam skinuo LM3886 pojačala i imao šansu da držim upaljeno i stavim na osciloskop ,  minus faza je 37V , a plus faza 40V , i ova minus ima plus minus 3 do 4V PtP RMS varijacije nisam merio koje frekvencije a verovatno harmonici od oko 100hz , pa na gore .
Što je uzrokovao filter konedenzator , ja ne znam kako može jedan lem da spusti 3V , stisnem kondenzator , i eto ga normalno .
Tako da ja sam ga pokidao sa svojom lenošću , gde nisam dobro zalemio kondenzatore velike , a nisam jer sam mislio možda ću morati da ih skidam pa reko da ne preterujem , i eto ti ... uđe u oscilaciju i onda sam sebi da input koji je overload a dešava se posle overload protekcije , i ode spržio se jedan .


Kupio sam sad LM3886T ,  jedan jedini ostao u Srbiji , koliko sam ja gledao , ukuco sam i jedino jedna firma imala , i to kaže imaju 2 , reko ajde 2 ako opet nešto zeznem , i zovu me sutra kaže nema 2 ima jedan .

Izgleda je taj IC toliko star da ga više ne drže na lageru . U kini ima i to 5 puta jeftinije 
I merio sam težinu ,  stari original je lakši od novog , što sam se iznenadio , nekih 5g teži je novi .
E sad nisam ga otvarao da vidim površinu kola , i to , ali materijal je tu . negde je oko 42g težak a stari 37g , ako se dobro sećam .
Novi je u svakom slučaju teži , 
Uskoroću da uradim video imam sad delove . Pa to da sklopim , nadam se da druga dva LM3886 u paralelnom modu za bas što rade nisu crkli jer ako jesu 
ne ostaje mi ništa nego Aliexpress i čekaj dva meseca .

Al eto kao što sam rekao i ranije , sporo ide , posao , beba , ne stižem .  Pokida se svašta po kući moram i to da popravljam .
Al uradiću video , ako ništa nek malo vide ljudi šta hladan lem može da prouzrokuje . Na dual rail napajanju .
Hvala ti što si se javio .
Ovaj vikend radim rešavam , stiže update brzo . jedan video kratki.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nemoj da te cudi crkavanje LM3886.

kineski, fejk.

crkavaju samo oni znaju zasto.

ja sam imao neko pojacalo sa LM3886, za radionicu dok radim,

da svira malo jace nego na uvce.

nesto kao u mekdonaldu.

jedan crkao ne zna se zasto.

napravili smo konzilijum u trenutku dosade i nismo mogli da

otkrijemo razlog crkavanja.

"prepravio" sam pojacalo, i sad radi na TDA7294, moj omiljeni cip.

i na uvce a i kad odvrnemo.

LM3886 je opasno dobar cip, ali samo kad je original.

mnogo se vise fejkuje od TDA7294.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

8 minutes ago, zek said:

Taj izgleda da ima 3 rupe za montažu (što do sada nisam viđao), možda zato što ima izlolaciju na hladnjaku. :unbelieveble:

Ne uzimaj te slike kao reper. Stave obicno default neku cgi, konkretno za isti footprint. Ne bi trebalo da ima tri rupe. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

22 hours ago, чика-Брка said:

nemoj da te cudi crkavanje LM3886.

kineski, fejk.

crkavaju samo oni znaju zasto.

ja sam imao neko pojacalo sa LM3886, za radionicu dok radim,

da svira malo jace nego na uvce.

nesto kao u mekdonaldu.

jedan crkao ne zna se zasto.

napravili smo konzilijum u trenutku dosade i nismo mogli da

otkrijemo razlog crkavanja.

"prepravio" sam pojacalo, i sad radi na TDA7294, moj omiljeni cip.

i na uvce a i kad odvrnemo.

LM3886 je opasno dobar cip, ali samo kad je original.

mnogo se vise fejkuje od TDA7294.

To sam i ja mislio , reko ovi što su bili na starim zvučnicima original mora da su bolji , a kad su bolji teži su , i baterije i realno sve ako je od boljih materijala uglavnom je teže .
Znaš šta me sad kopka  , šta ako postoji razlika isti čip , al možda 2 do3 W razlike jer video sam u specifikacijama par njih , sa razičitim snagama , al ovde bi ulogu igrala efikasnost , ako je noviji urađen efikasnije na ovaj ili onaj način , zvuk će biti drugačiji .
To će biti interesantno da se vidi .
A reda radi , original stari LM3886T  oznake je PM42AQ  i ispod LM3886T velikim fontom.
A novi 36AK7CUG3 i ispod LM3886T al mnogo manjim fontom . Da bi nekom sa lošijim vidom trebale naočale da pročita , ja jedva .
A oba imaju oznaku to jest Simbol ukoso S, pod 45 stepeni na desno kao S , samo malo jači ugao.

A imao sam i  ja mislim da i dalje imam jedan TDA7294.
ali da mogu , uzeo bi klasu D , Prekidačko pojačalo , video sam na

Al to sam mislio da se posavetujem ovde , gledam često JohnAudioTech kanal na YT.
Fosi pojačalo sa napajanjem koje ide uz njega , kao laptop , izvlači realnih 80W po kanalu ,
Ali meni treba 2 komada jedan da tera Visokotonac , jedan bas , koji bi radili na nekih 30-40V opseg LM3886T.
On je testirao taj Prekidački Fosi možeš naći na njegovom kanalu , ravan neutralan do 10hz , naravno sa pasivnim loadom.
Tu bi eventualno uzeo Skretnicu istu , jedan od 50W za visokotonca i jedan od 100W ili tu negde za Bas .
Pre svega zbog 40mA potrošnje na leru , ne greju se , i ne znam razmislio bih dal da menjam napajanje u prekidačko takođe .
Troši manje struje pa ne moram da ih gasim , ali Transformator je brži , SMPS ima sensing , ima kolo , tako da on ne može da 
reaguje na promenu Load-a brzo kao Trafo , i naravno Trafo manje EMI radijacije ima .

Takvo je napajanje na Mackie 8r , čega je Behringer 2031A direktna kopija , naravno ne na tom nivou kvaliteta .


I takođe sam video mašinu za pravljenje magneta , elektromagnet u suštini , i uvaciš zvučnik ako je već star , gruneš mu struju i on dobije 50% jači magnet ,
vrati se na kao nov podešavanje , jer magneti gube jačinu vremenom i  vibracijama ili udarcima .
Video sam jednog lika Italijana koji verovatno radi za Lampaše zvučnike gde je osetljivost bitna karakteristika , i onda tim starim papirnim kalotama popravlja magnete , vraća im snagu .
A ovi moji 2031A su već toliko stari da sam siguran da magnet više nije ono što je bio , tj magneti pošto su dupli magneti .

Dal bi bilo zainteresovanih u Srbiji i okruženju za jednu takvu spravu . Za reparaciju zvučnika tj magneta , ne mora ništa da se rastavlja , samo se stavi , bum tras , evo ga .
 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

19 hours ago, Brijac said:

Svakako ako porucuje sa mousera, moze TF verziju lagano da uzme, ona je izolovana, a razlike u temp ne verujem da ce primetiti. Nije to pakleno vruca komponenta. 

Ma izolacija najmanji problem , uzmeš debelu boju ili izolator rešiš.
Nego jel uzimate vi u Mauseru , nije jeftino vidim , al je kvalitet , koliko košta dostava , koliko se čeka .
Kakvo je iskustvo

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Poručuješ preko Vremeplova ili neke druge firme koja radi takve usluge. Izađe te duplo skuplje nego cena koju vidiš na sajtu, jer oni plaćaju poštarinu, carinu, PDV a žele i nešto da zarade. A od te zarade država opet uzme dobar deo za poreze i doprinose na plate, a deo ode na troškove tipa struja, voda, grejanje itd. Druga putanja je da imaš nekoga iza gvozdene zavese da ti to kupi i donese kad dolazi vamo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne bih se oslanjao na debelu boju :) Termoprovodljiva plastika je s razlogom stavljena na proizvod. 

Na male kolicine cimas neke od domacih radnji, mikroprinc, vremeplov, racunas jos 100% na cenu koju vidis na mouseru. Za vece kolicine, kao i svi, cimas rodbinu drugare od preko koji zive u EU.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...