Jump to content

Popravka Behringer B2031A pojačala


Dedskin

Preporučeni Komentari

Poštovanje 
Evo ove godine 18g pune moji Behringer Truth 2031A , nisu dirani , svirali su i na žurkama na otvorenom , nema šta nisu prošli , kad bi poredili sa kolima , kao Toyota kad ono odu u prašumu pa prolaze svašta . Baš su prošli svašta . Ima kola tog godišta koja ne rade .
E sad šta se desilo , kupio sam Ayima T4 , cevno predpojačalo sa Class D pojačalom dakle prekidačkim , u maloj kutiji dobiješ nekih  60W realnih , nikad nisam preko pola pojačavao meni dosta .  odličan zvuk za preporuku jer sam pravio Cevna pojačala i slično i uvek je problem bas , ovde tog problema nema . I stavio na njih Yamaha NS 110 mali pasivni zvučnici koji nemaju skretnicu samo kondenzator da seče basove sa visokotonca , i peva za medalju . I nisam koristio neko vreme monitore . Bio zadovoljan iako su samo 3inča .
Odem kupim Televizor , i naravno smeće zvuk na svakom televizoru iako sam uzeo ogroman čak i metalni TV gde je i Sony Bravia danas plastična , i reko ajde Ayima t4 ima Bluetooth prikačim Yamahe , sve super , vratim se na monitore .
I posle dva dana ugasi mi se levi , samo od sebe , drugi put kad je to uradio čujem polako sve jače zujanje na 50hz i stane , kad ga ugasim grune i uključi se limiter .
Upalim opet radi . Sem što mu zuji trafo al čuje se samo iza mada i to hoću da rešim .
I sad sam ga rastavio .
Izmerio na dva kondenzatora blizu pojačala malo veći ESR , ne znam tačno al nije dobar , izmerio sam i na diodnom mostu ove male žute kockice , 20 do 30 oma ESR .
Dok isti ti na skretnici 2 do 3 oma . Ne znam koja je to vrsta kondenzatora , elektrolit nije . Pa ne znam koliki ESR je normalan , al 20 do 30 oma nije . Nemam nov da proverim , al ja bih rekao oko 1om da je normalno ili manje .

Kad sam ga rastavio vidim jedan stabilizator napona , mislim da je za +15V , nageo se na konektor i istopio ga , prevukao na sebe te plastike kao med tamne boje je izgledalo , cenim do je plastika od konektora koja je vremenom prešla na Stabilizator chip jer koliko ja znam nema iz njih nešto da iscuri , ako izgori vidi se crno , nije kondenzator pa da iscuri nešto iz njega .
Nisam još premerio koju voltažu daju  jer vidim ima suvih kondenzatora , pa sam za početak naručio Samsung 4700mF  4 komada da zamenim filter kondenzatore .

A sad mi treba pomoć oko identifikacije ovih žutih malih kondenzatora jer trebaće mi desetak njih minimum , 8 samo za diodni most za oba zvučnika . A ne znam koji su .
I još jedno pitanje , od kad su bili novi uvek su malo pucali kad se upale , al kako su starili to pucanje je postajalo sve glasnije , sad to baš grune kad se upali .
Pa bih stavio onaj PTC otpornik što polako pušta struju , i tek za sekund dok se zagreje pusti skroz struju , time bi rešio taj udar . A udar je zato što kondenzatori 10 000mF povuku mnogo struje , a imaju otpornik koji ih cedi na masu vrlo brzo tako da svaki put kad se pali puni kondenzatore i grune . Te ako neko zna kako to da rešim , rado bih čuo predlog .
U tu svrhu i jubilej otvaram ovu temu , i kako budem radio update teme ću raditi . Za sad sam premerio ponešto , i uslikao i naručio nove Filter kondenzatore Samsung mi čovek prodaje za 400din komad  al pitao sam ga jel  11mm razmak nožica jer tako je ovde  pa da to bude uredno , sad se setih da izmerim i obim pa ću m i to poslati da ne bude da ne mogu da stanu  .
Ranije sam radio eksperimente sa filtriranjem napona ,  i nema potrebe ništa se ne postiže ako tu stavim veće pa neću menjati to .
A ako neko ima šemu , to bi bilo fantastično , da znamo koji deo ide gde i koja je vrednost . Jer ove žute kockice nemam pojma gde da nađem i šta su , znam samo da su kondenzatori.
Hvala svakom ko se uključi u projekat . Eto toliko za sada .

Behringer Truth 2031A 1080p 200K.jpg

Behringer Truth 2031A 1080p 200K-2.jpg

Behringer Truth 2031A 1080p 200K-3.jpg

Behringer Truth 2031A 1080p 200K-4.jpg

Behringer Truth 2031A 1080p 200K-5.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo ovde zumirani žuti kondenzatori , mesto gde je stabilizator napona nageo na konektor ali sam ja to već čistio pa sad nisu spojeni a bili su , i treba još nožice da odlemim, očistim  i vratim .
I tu se vidi kod diodnog mosta ovi žuti kondenzatori su 20 do 30 oma ESR  , dok ovi dole na skretnici koji nisu pored ničeg vrućeg ili trpe veću struju , oni su relativno očuvaniji  , normalno i daju oko 2 do 3 oma ESR , mada i to mislim da je prolazna ocena , ali da može bolje , može sigurno .
Vide se i oznake . Slobodno tražite ako hoćete bolju sliku , ako treba , staviću punu rezoluciju i na G drive link , ovde moram da smanjim kvalitet slike zbog limita foruma .

Behringer Truth 2031A 1080p 200K zoom-2.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

male zute ne diraj, to su blok kondovi, to menjas samo ako su fizicki osteceni

naravno da je ESR velik, kad su kondovi reda nanofarada

sve elektrolite menjaj, kad si vec krenuo

pucanje pri paljenju ce ti biti isto kao kad su bili novi, kad osvezis elkove

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na savetu slažem se ne bi dirao verovatno ove na skretnici žute , ali kako da ostavim 30oma ESRa na diodnom mostu , to su T 47nJ 250 ,  kucao sam na google , to bi trebalo da su Film kondenzatori 47nF 250V ,oni su 7mm dužine , razmak nogica 5 ili 5,5mm. 
Jel zna neko bar te na diodnom mostu da zamenim , ako je moguće iste veličine , sigurno ima negde , a gde to ima mogu da naručim  i sve ove ostale , a kad ću već sve onda ću i elektrolite na skretnici .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Aceton radi , očistio sam nabavio malih kondenzatora , trećinu na ploči promenio , moraću u ponedeljak po 47mF i još 10mF , i u utorak stižu veliki filteri , pa budemo videli dim ili radi . jedan sam stavio kondenzator 35V , po specifikacije je 50V , ali regulator napajanja je 7195, i 7185 , 15V tako da verujem može da ostane ako ne uzmem drugi pa ga zamenim sa 50V , ovi ostali su slučajno 63V , to sam subotom u malom gradu uspeo da nabavim . 
Polako ide . Pustiću koju sliku još malo da doteram ploču , pa u utorak update jel radi il je zadimilo .

Izmenjeno od Dedskin
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

jasnoce radi, kad i ako  vec pises, pravi razliku izmedju nF, uF, mF

elko na ulazu regulatora  -u praxi i bez merenja - uglavnom je dovojno da bude max. probojni napon rega - a to je za prosti spoj 78/78xx serije negde oko 35Vdc

na izlazu naravno da je dovoljno kond nesto iznad nazivne vrednosti regulatora, za prosti spoj

prosti spoj podrazumeva uobicajeni spoj - gde je ref pin 78/79xx na masi

ako imas semu skalamerije, korisno je postaviti ovde, mozd dobijes i konkretniji savet

ako je imas a prevelika a ne umes da smanjis, javi se

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znam stavio sam , nisam baš početnik , zamenio sve kondenzatore sem velikih filtera  , uključio i nema kratkog spoja , uljučim zvučnik kad raznih vrsta zujanje .
Primetim hladnjak vreo a nije glasno bilo .
I sad proverim VCC+ i VCC- 36V
Mislio sam nisam dobro stavio kondenzator , pošto nisam ima 47mF  koji deli napajanja , stavio 10mF , ali i nakon što sam stavi 100mF isto , 
Odakle mi 36V napanjanje od 7815. 
Samo sam ga skinuo i saribao natopljenu plastiku sa njega .
Ništa ne dimi , samo se pojačala pregrevaju ne reaguje na ulaz , i VCC nije dobar , ni jedan ni drugi . Al i jedan i drugi su u - i + simetrični , naspram GND.
Za nevericu ovo je neka glupost već vidim .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izgoreo jedan 3886 , iskustvom znam da je taj od visokotonca i taj prvi vrisne jer je jedan , a druga dva su u bridgu , al se jako bzro greju , to je 30, 40W disipacije ako ne i više  zagreje se odma gori jedva stignem da premerim voltažu .
Al sam je premerio i valja što je najgore . Na izlazu stabilizatra , al nisam izmerio VCC in za LM 3886 
Ovo mi se isplati popravljati samo ako mi neko donira 3886. Jer košta 2000 , već sam potrošio 1000, i brda vremena , 2000 za filtere .
To je 5000 a , za 10 000 mogu dobiti zvučnik ceo .
Al baš me nervira , ajd bar da je prso Regulator napona pa im dao više voltaže  , no nije .  Rade kako treba  i ne greju se .
Kako sam menjanjem kondenzatora uspeo da dovučem sa verovatno sa trafoa ne stabilisan i prevelik napon na pojačalo to ne znam .
Svaki sam kondenzator proverio ESR , proverio polaritet . Nisam ne znam šta radio . 
morače tu još po koji test . 
Ajd predložite pa kad stignem premeriću. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...