Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano
Pre sat vremena, Zen Mod reče

mogu da se kladim da po kojekakvim kancelarijama jos ima masina sa XP

Bankomati su svi na Win XP jos uvek.

Ne hejtujem ja tvoj stav Miko, nego hejtujem opsti trend, ima i naziv za to a to je "planned obsolence".

Da se izmislja novi, komplikovaniji i zahtevniji softver, u sluzbi vestackog kreiranja novog hardvera koji ce da podrzi taj softver, i tako u krug ja ne znam vise do kakve konfiguracije. Postala je normala 4 jezgra i gigabitne brzine i statijaznam, mislim ludnica.... 

OK - svi hocemo bolje i bolje igrice, mape, filmove vece rezolucije i sve to razumem... al, ako se vratimo na obicno strimanje muzike - muzika brate - znaci, zasto ne mogu taj hebeni FLAC da reprodukujem na starom pentiumu? Zato sto su wrapovali sve unutar Chrome browsera (Tidal), koji je sada daleko zahtevniji za racunare... i cak nema za 32 bit!!!

To je moja poenta.

Ma... :D 

Napisano

Da dodam> Na mojoj desktop masini (FX8300/24GB ram itd nije to sve tako lose iako je staro), Tidal secka na pojedinim pesmama!!!

Skinem to kao highest res FLAC - odlicno radi iz Foobar2000 na onom Fujutsu mamut laptopu, bez seckanja naravno.

E TO me nervira :) 

Napisano
pre 9 minuta, Aleks reče

Ma... :D 

Tidal u browseru praktično je web aplikacija koja radi unutar Google Chrome ili Chromium.

A Chrome je danas ogroman softver: 

Chromium engine
FLAC stream
DRM zaštita *(ovo mora zbog autorskih prava)
JavaScript aplikacija
HTML5 audio
GPU compositing
OS audio stack

Muzika je samo mali deo cele mašinerije.
To je još jedna industrijska odluka glavonja iz Kalifornije.
Kad browser nestane nestanu i streaming aplikacije.:loleverybody:

Napisano (izmenjeno)

Aleks, jesi li probao native tidal client za linux? 

FLATHUB.ORG

Native Linux client for TIDAL — lossless and bit-perfect audio streaming
GITHUB.COM

Native TIDAL desktop client for Linux. Modern UI, custom themes, and bit-perfect lossless audio up to 24-bit/192kHz via exclusive ALSA. - lullabyX/sone

Frishko koliko vidim ail vredi probati...

Izmenjeno od silentbob
Napisano

SONE je dizajniran drugačije. Ovo radi kroz Rust. Postoji čak Rust Tidal API client (npr. tidalrs) koji omogućava streaming i OAuth tokene. API nije zvaničan.......To je najveći rizik. Ako Tidal promeni endpoint , auth ili  DRM app može prestati da radi. Danas, sutra ili prkosutra...Browser koristi Widevine DRM. SONE to ne koristi. Tidal može blokirati klijent kad god mu se ćefne....pa neko popravi kod pa opet radi.....I tako u krug....To je realnost svih reverse-engineered API projekata.

Msm koga briga BRE za Tidal....Pola toga nema što ja slušam. A sve ima na rutrakeru :default_smesna:

Napisano

Za sad i ja DL pa copy na mamuta i to :D 

Ali StreamRip je isto ta fora, non stop menjaju auth key, pa moraš da si u toku i da pratiš forum, pa edituješ py fajl da menjaš auth, dok Tidal ga ne promeni opet, i tako u krug :buehehe:

Napisano
pre 30 minuta, Mikorist reče

Msm koga briga BRE za Tidal....Pola toga nema što ja slušam. A sve ima na rutrakeru :default_smesna:

A kako doči do njega(rutraker)??? Meni več odavno chrome ne dozvoljava! Bilo kakva pomoč je dobro došla

Napisano
pre 39 minuta, asimze reče

A kako doči do njega(rutraker)??? Meni več odavno chrome ne dozvoljava! Bilo kakva pomoč je dobro došla

Nije problem u Chrome-u nego u blokadama. RuTracker je u dosta država blokiran zbog piraterije. Kako se kome zalomi. 

• 2 nedelje kasnije...
Napisano

Ja znam @Mikorist da ti se malo gade ove rasprave, ali jbg, ali ne radi se o pokušaju negiranja sile zemljene teže.

Trenutno imam intelov NUC5i5RYH 8GB RAM i 500 G SSD. Služi on mene više nego dobro, CPU nikada iznad 25%. Ja isključivo koristim za slušanje muzike konektovan preko laptopa. Problem je nastao kad sam izgubio signal za monitor. Uzrok neznam, tu je ovaj mini konektor tradicionalno problematičan.

Sada imam VERLO POVILJNU ponudu MAC mini Late 2014 ali CUSTOM ORDER i7 3GHz i 1TB SSD.

E šta sada mene muči? 

Navedeni parametri su meni OK, jer u poređenju sa NUC-om su bolji. Ali obzirom da moje znanje i informacije kada je u pitanj Apple su ravne nuli interesuje me:

1. da li je instalacija ista kao kod Win, da li ima neki caka kod BIOS-a?

2. Da li ima neki skrivenih detalja o kojima trebam razmišljati vezano za onstalaciju, ili je to piece of cake kao kod NUC-a

3. Da li iko o ćlanova foruma ima iskustvo sa MAC mini?

Sve informacije su dobro došle!!!

Hvala unapred.

Asim

Napisano
pre 3 časa, asimze reče

1. da li je instalacija ista kao kod Win, da li ima neki caka kod BIOS-a?

2. Da li ima neki skrivenih detalja o kojima trebam razmišljati vezano za onstalaciju, ili je to piece of cake kao kod NUC-a

Mac nema klasični BIOS kao PC, već koristi EFI firmware (UEFI varijantu) za boot.

nema BIOS menija kao na PC
boot meni dobiješ držanjem OPTION (Alt) pri paljenju
pojavi se lista boot uređaja

Za Linux ili Windows:

ubodeš USB
držiš OPTION
biraš EFI Boot

Linux Postupak:

napraviš boot USB (Ventoy, Rufus, dd…)
ubaciš u Mac
držiš OPTION
izabereš EFI Boot
instaliraš normalno

• 2 nedelje kasnije...
Napisano

Dragi @Mikorist instalacija na MAC-u zapela. Potrošio sam pola dana izludio CHGPT ( a Bogami i samog sebe) i rezultat nula. 

Prvo se dešavalo da instalacija prođe korektno, restart i ponoovo se podigne MAC. Chtgpt je tvrdio da je instalacija išla na USB, ali nakon niza pokušaja i analize ustanovio sam da se instalacija odvija na večem dijelu SSD (930 GB) a ne na manjem dijelu  cca 230 GB gdje se nalazi instalacija MAC-a. Onda  sam pronašao i mjesto gdje to određujem, spucao instalaciju i sad se javlja Grub. Šta da radim? Njemu je sda 930 GB a sdb 230 GB, a to su particije jedno SSD od 1TB.

Pozdrav!

Asim

Napisano
pre 28 minuta, asimze reče

Prvo se dešavalo da instalacija prođe korektno, restart i ponoovo se podigne MAC. Chtgpt je tvrdio da je instalacija išla na USB, ali nakon niza pokušaja i analize ustanovio sam da se instalacija odvija na večem dijelu SSD (930 GB) a ne na manjem dijelu  cca 230 GB gdje se nalazi instalacija MAC-a. Onda  sam pronašao i mjesto gdje to određujem, spucao instalaciju i sad se javlja Grub. Šta da radim? Njemu je sda 930 GB a sdb 230 GB, a to su particije jedno SSD od 1TB.

Ja nikad nisam imao MAC. Fizički mislim. Imao sam samo MacOS instalirane na PC. 

Tako da samo znam teoretski ovo...

Kapiram da treba sve da se prebriše pa iznova. Probaj da skineš MX LINUX i njega instaliraj

https://sourceforge.net/projects/mx-linux/files/Final/Xfce/MX-25.1_Xfce_ahs_x64.iso/download

AKo neće ni on onda moraš nazad na MacOS :drinking-2:

Napisano

Miko, ne želim ja tebe maltretirati vezano za specifičnost Maca mini. On ima EFI varijantu starta (ne postoji druga!) , sa Tab-om odabiram ko če prvi startovati i to je to.

Mene interesuje, da li ti kao autor možeš skontati zašto podiže gruber? Koju komandu bi trebalo upisati kada se radi o standardnom PC???

O tome da li Mac ima neku zapreku, to je moj problem da istražim.

Napisano
2 hours ago, asimze said:

Dragi @Mikorist instalacija na MAC-u zapela. Potrošio sam pola dana izludio CHGPT ( a Bogami i samog sebe) i rezultat nula. 

Pozdrav!

Asim

Asim,  da bi instalirao OS (mada nisi rekao koji operativni pokušavaš da istaliraš), generalno za Apple OS bilo koji da bi istalirao moraš da formatiraš odnosno obrišeš sve na particiji na kojoj želiš da instaliraš. Moj ti je savet da radiš pararelno na dva računara, na jednom da pratiš instrukcije sa YouTube a na mac mini to primenjuješ (najbezbolnija metoda). I kao što ti reče Miko pri butovanju drži taster Alt pre nego što čuješ Chaim, pojave se ikonice HDD -a i odaberš na koji ide instalacija. Ako istaliraš Linux jedino nek ti je Miko na pomoći tu neznam ništa. Pozdrav i srećno.

Napisano

Evo šta kaže chtgpt:

"

🔴 Šta Apple zapravo “radi”

Apple ne blokira Linux, ali:

1. EFI boot pravila su stroža nego na PC-u

Mac firmware:

• preferira interni disk (SSD)
  • traži tačno:

/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI

Ako to nema:
👉 ignoriše OS

2. Boot entry (NVRAM) se često ne upisuje

Linux installer:

• pokuša upisati EFI entry
  • Mac to često:
    • ignoriše
    • ili ne pamti

👉 rezultat: Linux postoji, ali se ne vidi

3. Disk prioritet

Mac mini:

• prvo gleda interni SSD (sdb)
  • tek onda ostale diskove

👉 zato tvoj Linux na sda nije ni uzet u obzir

4. APFS + Apple layout

macOS koristi:

• APFS container
  • svoj EFI setup

👉 Linux installer često:

• ne dira to (da ne “pokvari” macOS)
  • pa završi na drugom disku

5. Tastatura / boot meni (sporedno ali iritantno)

• ALT (Option) zavisi od firmware-a
  • Bluetooth tastature često ne rade na bootu

🧠 Važno: šta NIJE problem

Na ovom modelu NEMA:

• T2 security chip (on blokira na novijim Macovima)
  • Secure Boot zabrane
  • hardverskog lock-a

👉 znači: Linux radi normalno kad se pravilno postavi

🔧 Realni problemi (ono što te zeza)

U praksi 90% problema su:

1. pogrešan disk (kod tebe ✔)
  2. EFI bootloader nije na pravom mjestu
  3. Mac ne vidi GRUB
  4. nema fallback BOOTX64.EFI

Kako se to rješava (industrijska praksa)

Tri standardna pristupa:

🟢 1. “Apple-compatible” metoda

• instaliraš Linux
  • kopiraš:

grubx64.efi → BOOTX64.EFI

👉 Mac ga tada uvijek vidi

🟢 2. Boot manager (najbolje)

Instaliraš:
👉 rEFInd

• zaobilazi Apple ograničenja
  • automatski pronalazi Linux
  • najstabilnije rješenje

🟢 3. Instalacija na interni SSD

• Mac to preferira
  • sve radi “prirodno”

🎯 Zaključak (inženjerski)

• Nema zabrane
  • Ima Apple-specifičnih EFI pravila
  • Ako ih ne ispoštuješ → djeluje kao da “ne može”

💬 U tvom slučaju (direktno)

Ti si uradio sve dobro OS-level, ali:

👉 promašio si:

• lokaciju instalacije (sda umjesto sdb)
  • i EFI integraciju"
  • E ova EFI integracija mi nije jasna. Da li može malo pojašnjenje
Napisano

A sad je jasno. Pa vidi na Apple uredjajima ništa osim njihovog OS-a ne možeš da istaliraš direkno. Da bi bilo šta instalirao koristi se za Windows BootCamp  a za sve ostalo moraš da skineš adekvatan Pečer. Čak i ako istaliraš noviji Os na stariji apple uređaj mora takođe pečer da se koristi.

Napisano
For installing Linux on a Mac mini, specifically models with T2 security chips (2018-2020) or Apple Silicon (M1, 2020), specialized tools are required for hardware compatibility. Key solutions include Asahi Linux for M1 Macs, custom T2-optimized Linux ISOs (like T2 Mint), and rEFInd for dual-booting, which handle Apple's unique hardware drivers. 
WordPress.com +2
Key Patching/Installation Methods:
  • Asahi Linux (Apple Silicon M1): The primary project for making Linux run on M1 Mac minis.
  • T2 Mint / Custom ISOs (2018-2020 Intel): These customized Linux ISOs are required to enable keyboard, trackpad, and Wi-Fi on T2-secured Mac Minis.
  • BalenaEtcher: Used to flash Linux ISOs to a USB drive for installation.
  • rEFInd: A boot manager that makes it easier to select between Linux and macOS. 

Napisano
pre 1 sat, asimze reče

Mene interesuje, da li ti kao autor možeš skontati zašto podiže gruber?

Apple koristi sopstvenu varijantu EFI firmware-a.

Mac računari od ~2008 koriste UEFI, ali installer može ponekad da se pokrene u legacy BIOS modu.

Ako se Linux instalira u BIOS modu na disk koji je GPT (što Mac koristi), GRUB često ne uspe da pronađe boot loader 

završiš u grub>.

Ovo isto može isto da se desi i na PC ako je specifičan BIOS....

Za takve slučajeve je potrebno naprednije podešavanje sistema, pa to nažalost nije nešto što može da se reši jednostavnim koracima na daljinu.  Mora da sedim pored tebe . Ovo je gledanje u pasulj  :D

Ima još jedna stvar. Ovaj Linux nije pravljen za MAC - nego za Intel PC mašine. Standardan BIOS.

Na Dell mašinici je kompajlirano. Na svemu sličnom jedino garantujem da če da radi... 

Može da se desi kernel na ovome da se uopšte ne gađa sa MAC  - jer 

Liquorix nije testiran na Apple hardware

On je optimizovan za:

PC desktop
gaming mašine
low-latency audio

Ne za:

Apple EFI
T2 čip
specifičan Apple ACPI

Napisano
19 minutes ago, asimze said:

Hvala! Ovdje se radi o Late 2014 verzija. Da li to nešto mjenja?

To su Intel Macovi, znaci trazi od AI da ti nadje link za "Mac intel* Patcher koji omogucava  Linux instalaciju, M1kasniji Macovi imaju drugu arhitektura samim tim I drugi Patcher. 

I pored svega moj savet je da odustanes na vreme jer ima previse varijablii koje i iskusni tesko savladaju. Ili mu sisni Mojave ili Big Sur ili pokreni ButCamp i sve ide automatski - downloduje OS ili Windows Sam ne treba ti USB za instalaciju. I ne zaboravi uvek mora Erase particije na kojoj je OS I onda se Mac poveze na Apple server I skids to sto zelis.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...