NIXIE Napisano Februar 1 Share #45 Napisano Februar 1 (izmenjeno) Samo pažljivo, ako otkineš te tanke žičke od kalema onda da bi ponovo do njih došao mora da se odlepljuje kalota, a tad se vidi da je bila neka popravka. Izmenjeno Februar 1 od NIXIE Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
shonne Napisano Februar 1 Share #46 Napisano Februar 1 7 minutes ago, NIXIE said: Nisu, džabe su. Mislio je da su naispravni, za kantu. Sva sreca sto ga niste opravili da ih baci 😁😛 4 minutes ago, micro said: Nekoliko slika , to je spoj pletenice na membrani , epoksidna masa tamo gdje je crna tamo je namotana bakarna zica na nju. WIN 20230201 19 59 05 Pro — Postimages POSTIMG.CC WIN 20230201 19 55 49 Pro — Postimages POSTIMG.CC Pletenica bakar... Zica kojom je namotan zvucnik je 'copper clad aluminium wire' Verovatno gde je crno je cooper, spoj gde je ostecen. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
NIXIE Napisano Februar 1 Share #47 Napisano Februar 1 Upravo sada, shonne reče Sva sreca sto ga niste opravili da ih baci 😁😛 Ja ga nagovarao da mi ih pošalje umesto da ih baci. shonne je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Februar 1 Autor Share #48 Napisano Februar 1 (izmenjeno) pre 50 minuta, shonne reče Sva sreca sto ga niste opravili da ih baci 😁😛 Pletenica bakar... Zica kojom je namotan zvucnik je 'copper clad aluminium wire' Verovatno gde je crno je cooper, spoj gde je ostecen. Sada sam to raskopao , jedan Indijac sa linka o krepavanju scan spikova je to najbolje objasnio , pletenica nije bakarna , neki drugi materijal je u pitanju , na tom mjestu gdje je namotana bakarna zica sa zavojnice i zalemljena ispod ljepila je doslo do elektrokorozije , ja sam napisao da je bakar samo namotan , nije zalemljen je ali se jednostavno raspao , na mikroskopu se vidi da ga je napalo citavim presjekom. A to ljepilo bi bilo neko neoprensko , nekad davno ovdje su to zvali boropor ili boropol jer se koristilo u kombinatu Borovo proizvodnja obuce, elasticno , jako i rasteze se a nece da pukne , kao elasticna guma. Tamo gdje tanka bakarna zica ide prema zavojnici nije se desilo nista , zica nije korodirala. Znaci pletenica,lem i bakar i ljepilo ne idu zajedno. Navodno na linku sa velikog diy foruma tvrde da je zbog vlazne klime , ovo je bilo u suhom i toplom jos i u original kutiji. Mislim da je ova opravka ipak malo komlikovanija , dosta je nepristupacno , mali je to zvucnik. Moguce je da kako kazes da je u pitanju 'copper clad aluminium wire'. Izmenjeno Februar 1 od micro Beli_Ninja je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
shonne Napisano Februar 1 Share #49 Napisano Februar 1 7 minutes ago, micro said: Mislim da je ova opravka ipak malo komlikovanija , dosta je nepristupacno , mali je to zvucnik. Bas se trudim da nadjem slike i pricu kako je nemac to resavao...sa FB linka. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Februar 1 Autor Share #50 Napisano Februar 1 (izmenjeno) shonne u pravu si sad gledao pod mikroskopom , jeste 'copper clad aluminium wire' , izvana je samo nanesen bakar na aluminijum, em ti tehnologiju sta ne stave normalnu bakarnu zicu Treba skinuti plasticni nosac na kojemu su kleme i pletenice koje idu na membranu, cini mi se da je ta plastika zavarena , kleme se mogu skinuti , odlemi se pletenica i svuku kleme sa strane , ali ostaje nosac klema , onda bi bilo puno lakse skinuti ljepilo , zalemiti duze pletenice i ponovo zalijepiti , pa vratiti nosace klema i spojiti onda pletenice na to. Izmenjeno Februar 1 od micro Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Februar 1 Autor Share #51 Napisano Februar 1 (izmenjeno) Slika odlemljene pletenice sa klema IMG 20230201 223253 — Postimages POSTIMG.CC Kleme se svlace na stranu , vide se i zarezi u plasticnom nosacu. IMG 20230201 223433 — Postimages POSTIMG.CC I na kraju plasticni nosac se svlaci na dolje , zalepljen je istim ljepilom kao i pletenice na membranu, inace na cemu stoji aluminijum ofarban crno IMG 20230201 223547 — Postimages POSTIMG.CC Kad kliknete na zadnju sliku vidi se i ta hi-tek tanka zica na desnoj strani ,unutra aluminijum vani bakar. Izmenjeno Februar 1 od micro Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Aleks Napisano Februar 1 Share #52 Napisano Februar 1 pre 35 minuta, micro reče em ti tehnologiju sta ne stave normalnu bakarnu zicu Al kao lakši od Cu ima funkciju da "olakša" zavojnicu, smanji Mms, dobija se nešto na transparentnosti midbasa. Cu preko njega služi da može da se zalemi za pletenicu, skin efekat, itd... Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Februar 1 Autor Share #53 Napisano Februar 1 A po savjetu Zen Mod-a nasao sam i donora za pletenice , 2 peerless basa(otisao ovjes od spuzvi) mozda 2cm veca membrana , ista duzina pletenica ,ali ovom scan speaku su pletenice 100% u redu. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Februar 1 Autor Share #54 Napisano Februar 1 Sa kojim sada ako zalemim pletenice nazad treba da se lijepi pletenica i zica na ovijes. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Aleks Napisano Februar 1 Share #55 Napisano Februar 1 Ja sam to lepio akrilnim lepilom za drvo. Lagano je, nije hemijski reaktivno, nije preteško, a ima ih i koja brže suše, recimo italijanski Saratoga. zerowaf je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano Februar 1 Share #56 Napisano Februar 1 lepak za drvo, dodaj mu malo vodenog tusa da ga zacrnis a moze i neoprenski lepak, bice prozirno kad se osusi; ima nacin i taj da se zacrni, ja sam dodavao mastilo za markere Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Februar 1 Autor Share #57 Napisano Februar 1 U originalu nije bilo zacrnjeno. Sad ovaj za drvo , ova membrana je papirna ali je impregnirana sa necim, sa obje strane. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Aleks Napisano Februar 1 Share #58 Napisano Februar 1 Saratoga prijanja na sve živo, ne samo na drvo. Ako sumnjaš, pošmirglaj malo nekom 400 šmirglom, vrlo malo i držaće to iha... Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Februar 1 Autor Share #59 Napisano Februar 1 pre 11 minuta, Aleks reče Saratoga prijanja na sve živo, ne samo na drvo. Ako sumnjaš, pošmirglaj malo nekom 400 šmirglom, vrlo malo i držaće to iha... Koje saratoga , unirapid ili univil , to su sve za drvo. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
shonne Napisano Februar 1 Share #60 Napisano Februar 1 Ja se vise ovde tresem na tvoj racun kako ces to da zalemis. Jesi li uspeo da povezes? 😶 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Aleks Napisano Februar 1 Share #61 Napisano Februar 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
NIXIE Napisano Februar 2 Share #62 Napisano Februar 2 Saratoga su USA nosači avijona. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Aleks Napisano Februar 2 Share #63 Napisano Februar 2 I jedan ribolovac iz okoline Paraćina - Ljubiša Saratoga vladd je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
micro Napisano Februar 2 Autor Share #64 Napisano Februar 2 (izmenjeno) pre 14 časa, shonne reče Ja se vise ovde tresem na tvoj racun kako ces to da zalemis. Jesi li uspeo da povezes? 😶 Pokusao, ocistio membranu , uspeo ocistit u 3-4mm tanke zice i nanjeti lem, najveci je problem skinuti lak sa tanke zice , prakticno nemoguce , flux , metcal lemilica i jedno 1 sat vremena , inace nema mjesta za lemilicu , a ta ima debljinu grijaca od 5mm i tu ima problem , treba oci sokolove , na jednom mjestu ostao trag od lemilice na centratoru ono platno dolje , engleski naziv spider, totalno pogresan pristup , jednostavno to ce biti drzi vodu dok majstori ne odu. Jedini pravilan nacin opravke je isto kako su sastavljali na proizvodnoj traci. Probao to platno se moze odvojiti od alu korpe bez ostecenja skalpelom, malo podgrijano jos lakse. Prvo treba skinuti dust-cap , neznam naziv zalijepljen poklopac iznad zavojnice. Onda gumeni ovjes , pretpostavljam da je ovo potrosna roba ali kako ovaj nije radio isto grijanje i polako odvojiti od alu korpe mislim da nije ne moguce bez ostecenja gume. Onda odvojiti centrator od alu korpe , probao ide bez problema. Onda izvaditi citavu komplet membranu , ocistiti , zalemiti pletenicu i zalijepiti pletenicu. Vratiti membranu , listicima centrirati , zalijepiti centrator ili kako se vec zove. Zalijepiti gumeni ovjes. Izvaditi listice za centriranje zavojnice. Provjeriti da li je sve u redu. Na kraju se lijepi dust-cap , on vecinom mora novi , vidio sam na netu da prodaju bas za te modele scan speaka Ovo pokusavanje samo zalemiti i zalijepiti , nije to to. Na kraju neko ce reci ali u scan speaku , pa tamo to rade ne kvlifikovane zene , to sastavljanje , nije to nuklearna fizika , treba ipak manuelne spretnosti i nekoliko pomagala. Link za dansku trgovinu dijelova za popravku zvucnika , imaju tutorijale za sve opravke , objasnjeno i slikano kako se radi. Tamo u istruction https://speakerrepairshop.nl/en/instructions/woofer-repair/replace-rubber-surround-b-w-zz11436-woofer/c-40 Izmenjeno Februar 2 od micro Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
NIXIE Napisano Februar 2 Share #65 Napisano Februar 2 Ajoj Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
shonne Napisano Februar 2 Share #66 Napisano Februar 2 51 minutes ago, micro said: Pokusao, ocistio membranu , uspeo ocistit u 3-4mm tanke zice i nanjeti lem, najveci je problem skinuti lak sa tanke zice , prakticno nemoguce , flux , metcal lemilica i jedno 1 sat vremena , inace nema mjesta za lemilicu , a ta ima debljinu grijaca od 5mm i tu ima problem , treba oci sokolove , na jednom mjestu ostao trag od lemilice na centratoru ono platno dolje , engleski naziv spider, totalno pogresan pristup , jednostavno to ce biti drzi vodu dok majstori ne odu. Jedini pravilan nacin opravke je isto kako su sastavljali na proizvodnoj traci. Probao to platno se moze odvojiti od alu korpe bez ostecenja skalpelom, malo podgrijano jos lakse. Prvo treba skinuti dust-cap , neznam naziv zalijepljen poklopac iznad zavojnice. Onda gumeni ovjes , pretpostavljam da je ovo potrosna roba ali kako ovaj nije radio isto grijanje i polako odvojiti od alu korpe mislim da nije ne moguce bez ostecenja gume. Onda odvojiti centrator od alu korpe , probao ide bez problema. Onda izvaditi citavu komplet membranu , ocistiti , zalemiti pletenicu i zalijepiti pletenicu. Vratiti membranu , listicima centrirati , zalijepiti centrator ili kako se vec zove. Zalijepiti gumeni ovjes. Izvaditi listice za centriranje zavojnice. Provjeriti da li je sve u redu. Na kraju se lijepi dust-cap , on vecinom mora novi , vidio sam na netu da prodaju bas za te modele scan speaka Ovo pokusavanje samo zalemiti i zalijepiti , nije to to. Na kraju neko ce reci ali u scan speaku , pa tamo to rade ne kvlifikovane zene , to sastavljanje , nije to nuklearna fizika , treba ipak manuelne spretnosti i nekoliko pomagala. Link za dansku trgovinu dijelova za popravku zvucnika , imaju tutorijale za sve opravke , objasnjeno i slikano kako se radi. Tamo u istruction https://speakerrepairshop.nl/en/instructions/woofer-repair/replace-rubber-surround-b-w-zz11436-woofer/c-40 Pre nego sto predjes na taj radikalan plan, dao sam ti grupu na FB, postavi pitanje...neko ce sigurno da se pojavi sa novom idejom 🤗 Veliki forum...sve iskopaj pre nego sto se odlucis za sve ovo sto si pisao. 🙂 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah