Jump to content

Dupliranje bas zvucnika i proširenje donjeg opsega frekvencija?


Pigy

Preporučeni Komentari

Da li je moguće proširiti donji opseg jednog zvucnog sistema tako sto umesto jednog basa ugrade se dva basa sa odgovarajućim volumenom zvucnog kabineta? Nije mi jasno kako se moze proširiti opseg frekventnog odziva zvucne kutije ako je frekventni opseg samog drajvera limitiran fizickom konstrukcijom samog drajvera kao i materijalom kojim je napravljen. Sta menja dva ili vise drajvera kad je frekvencija ta koju drajver moze da reprodukuje,glasnoca da, sigurno ce biti veca ali frekventni opseg ostaje isti??

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nećeš dobiti niže frekvencije, nego za 3db glasniji zvuk i drugačiju impedansu koju vidi pojačalo.

Dva basa se obično koriste da se dobiju ti decibeli kako bi se donji spektar približio glasnoći koju može da odsvira srednjetonac ili visokotonac; za razliku od njih, bass obično gubi nekoliko decibela jer baffle nije beskonačan pa deo bass spektra "svira i pozadi ka zidu".

Niže frekvencije ćeš pre dobiti modifikovanjem kabineta postojećeg bass drajvera, gde od njegovih karakteristika i postojeće kutije zavisi kakvu modifikaciju kutije treba odabrati (a na jedan ili drugi način će se obično svesti na povećanje zapremine kutije).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dva basa se stavljaju obično za povećanje snage, korekciju baffle step (jedan radi sve, a drugi samo niže frekvencije). Žrtva svega je niža impedansa na niskim frekvencijama što dodatno opterećuje pojačalo. Kažu da sve bolje zvuči kad je veća površina membrana, sa čime se slažem. Opseg naniže je teško proširiti, moguće je povećanjem zapremine kod bassreflex kutija, ali se dobija manje precizan bas. Ili koristiti TL ili neki drugi princip koji daje dublji bas sa istim driverom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za razliku nod kompresione kutije gde nema puno izbora, manji ili veći Q faktor zavisno od zapremine odnosno aperiodic damping (variovent i slično), kod bassreflex, TL i drugih rezonantnih kutija moguće su razne igranke, gde se vrši trgovina dublji bas manje definicije ili plići ali bolje definisan i slično.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Proširenje donjeg opsega zavisi i od elemenata skretnice. Odnosno kako je (dobro) proračunata.  Nekad samo osveženje postojeće skretnice može da koriguje donji opseg. Začudio sam se kako predimenzionirani i kvalitetni delovi utiču na dobrotu donjeg opsega. Onda kvalitet terminala, ožičenja unutrašnjeg i spoljnjeg. A na samom kraju šok je bio u naponskome kablu. :loleverybody:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tanka žica na kalemu ispred basa podiže Q faktor zbog omskog otpora, kad staviš deblju žicu, manji je Q faktor i dobiješ plići ali čistiji bas i još malo efikasnosti. Ako je namotano  na nekom smešnom feritu ili limu pa ima još i te gubitke, onda dobiješ još malo basa kad staviš kvalitetniji induktivitet. Ma sve se čuje, a ovo može i da se izmeri, za razliku od kablova.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Može i na limu ako je masan presek jezgra i debela žica, ali samo za niske frekvencije. Kod tebe može da prođe bez lima jer je dvosistemski zvučnik, ali kad treba baš veliki kalem za bas onda mora lim. Ja imam jedan kalem 5mH 0,40ma na vazduhu, onako podebeo. Da li bi bilo bolje da uzmem motan na EI jezgru, žica 1,7mm, otpor je samo 0,09oma, pitam se?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala drugari! Moze li jos jedno pitanje,koliko velicina membrane mid basa,znaci 100Hz-2khz utiče na zvuk,mislim na onu punoću.Da li je isti osecaj ako su da pretpostavimo isti zvucnici ,jedan 10cm drugi 16 cm,isti materijal membrane i sve što moze biti isto, skretnica sece na zadate frekvencije,da li ce imati razlike u zvuku?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imaće jer nisu isti driveri. Svaki ima svoje rezonancije bez obzira što su od istih materijala. I ovaj veći je sporiji ali efikasniji, dok je manji brži i ide više, ali je zakinit u bas sekciji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Video sam na KP mini zvucnici i to renomiranih proizvođača gde frekventni opseg ide i do 30Hz,mene zanima da li ce biti isti osecaj,punoca zvuka ako se propusti zvuk od 300-600Hz kroz takve kutije i neke druge gde su zvucnuci dosta veci? Recimo u tim mini( control one i sl) bas je reda 10cm, a recimo nekim drugima da bude bas 16-20cm.Iste su osetljivosti.???

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pigy, Perpetuum Mobile je moguc samo u komercijalnim pamfletima

isto tako, subjektivna percepcija je najbolje da se percepira subjektivno, dzaba naklapanja po netu

nemas dva zvucnika , koja se razlikuju po velicini, da su po svemu isti sem po velicini, pa da razmatras razlike samo na tom polju

da  skratim: piano sa otvorenim poklopcem , mozes li da zamislis koliki je talasni front koji on pokrece/stvara?

cime je lakse pokusati replikaciju  - sa Rogers LS3/5, ili sa najvecim Magneplanarima?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...