Jump to content

Eksperimentalni kabineti


ZZZ

Preporučeni Komentari

Odavno sam hteo da isprobam u praksi neke "stare" koncepte kabineta. U poslednjih par meseci se ukazala prilika. sklopio sam jedan nosač za centralnu jedinicu i HF jedinice. Osnovni cilj je bio isprobati u praksi (napraviti, preslušati i izmeriti) 2 tipa kabineta. Acoustically Damped Enclosure ili Boffle, koji je osmislio tridesetih godina, a potom i patentirao Hartley. Taj tip kabineta znatno kasnije razmatra i Philips. Za ovaj tip kabineta nema preciznijih upustava za gradnju i kalkulacije pa sam na osnovu crtža i fotografija izveo neku praktičnu varijantu.

Drugi tip je Karson horna ili Coupler za HF područije. To sam već isprobao ranije nekoliko puta u nekim priručnim verzijama. Pošto mi se to svidelo kako radi i kako se ponaša na merenjima rešio sam da to ponovim ali u za nijansu zanimljivijoj verziji.

Osnovana zamisao je bila da napravim manji kabinet-nosač. A da horne ne izlaze previše u prostor kao klasični tipovi horni. Takodje kabinet za centralni driver isto manjih dimenzija. totalna širina je oko 45cm, a dubina manja od 50cm uključujući i vrh horne. :)

Evo prvo malo fotografija a kasnije ću nešto napisati i o zvučnim rezultatima.

Prvo sam testirao Open bafle U-frame. Kasnije sam dodao Acoustically Damped koncepciju i isprobao...

Sledeći korak je dodavanje Acousticlly Resistance Unit-a (Goodmans, Jordan istraživanja) na poledjinu kabineta i uporedjivanje sa prethodnim verzijama. U istim uslovima.

Mogu samo reći, da posle ovog iskustva, više nikada neću ni pomisliti da pravim OB kabinet u bilo kojoj varijanti.

IMG_0424.JPG

IMG_0427.JPG

IMG_0429.JPG

IMG_0433.JPG

IMG_0440.JPG

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znaci sta ti se svidja? Polu-otvoren zvuchnik, to jest sa nakin debelim dampingom (sundjer ili sta vec) iza? Teoretski, trebao bi dobiti cardioid bass?

Ne slazem se da je OB los, mozda u datim uslovima nije propisno izveven, nema EQ (pasivne ili aktivne), imas rezonansu zbog kabineta, pa zato tebi zvuchi inferiorno...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mogu da potvrdim da Hartleyev sistem odlično radi. Mnogo bolje nego prazni OB U-frame. Osnovne razlike su:

Nema zvonjave i izdizanja u regionu od oko 150-200Hz pa na dalje, sto je tipično za OB. I to eliminiše za oko 4.5-5 db. Kada se uzme u obzir da su u sistemu 2 kabineta to je veliko poboljsanje i to samo akustičkim sredstvima. Nema pritiska ni efekta kutije, to je i dalje otvoreni kabinet. Na merenjima ne pokazuje promee na regionu posle 1KHz ali kao da se i tu oseti poboljsanje? Moram to pažljivije da poslušam... Mislim da će se mnogo lakše integrisati sa LF jedinicama zbog ovog dobrog efekta.

Koncept je jednostavan ali se ne izvodi bas tako lako. Nema skupih i teško nabavljivih materijala ALI zato ima mnogo ručnog rada. To će odbiti većinu da probaju ovako nešto.

Bolja je varijanta sa ramovima za svaki presek pa da se mogu izvaditi nego ovsako kako sam ja izveo heftanjem direktno u kutiju iznutra. Ali me stvarno mrzelo i to još da pravim i da idem u nabavku po desetine metrara letvica. Mada je brze i bolje sa ramovima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vix , svi ti varijeteti su samo kompromisna zamena za IB

 

poenta je da covek nadje ono sto njemu odgovara

 

koliko sam shvatio ZZZ-a , njemu je ovo bolje od bilo koje OB koju je imao prilike cuti ..... a koje su sve debeli kompromis po pitanju velicine , ako uzmemo u obzir raspoloziv prostor u evropskijeh sobah

:smesna:

 

primer - moje Absolute WAF OB - nema bassa u simulaciji , nema bassa u normalnom prostoru ..... ali se ispostavilo da u specificnoj postavci u zeninom dnevnom boravku rade pos'o taman kako treba

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

8 minutes ago, Vix said:

Znaci sta ti se svidja? Polu-otvoren zvuchnik, to jest sa nakin debelim dampingom (sundjer ili sta vec) iza? Teoretski, trebao bi dobiti cardioid bass?

Ne slazem se da je OB los, mozda u datim uslovima nije propisno izveven, nema EQ (pasivne ili aktivne), imas rezonansu zbog kabineta, pa zato tebi zvuchi inferiorno...

U odnosu na ovo što sam ja isprobao, napravio, poslušao i izmerio, OB u-frame se ponaša i zvuči inferiorno i lošije nego isti kabinet sa Hartley-evim dodatkom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovde je pri slusanju bilo cak začudjuće veća količina basa. (Pa cak i na merenjima ze video neki trag toga) ALI nije to bilo dovoljno kvlitetno. Unosilo je jake rezonanse i remetilo zvučnu sliku. Samo na prvi pogled je bilo OK.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zoki, ako ti se svidja vise sa dodatkom, onda fino. Po mom iskustvu OB najbolje zvuchi na ravnoj dasci, bez krilaca i udubljenja. Bas jeste "slabiji" ali je kvalitetniji. E onda se ide na EQ dok ne dodje gde treba. A to nije bas jednostavno kao sto izgleda. Da ne palamudim i kvarim temu, u nekim prakticnim (naskim) uslovima Hartley mozda i bolje zvuchi (manji zvuchnik, manje snage, manje EQ, blize zidu...)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 minutes ago, Zen Mod said:

Zoki - da ne vijam sad po netu da se podsecam - nije li osnovna osa emitovanja kod HF Karlsona normalno na otvor ?

Nije izgleda, U praksi taj ugao je manji. Ali to sve moze da se podesi promenom uglova. Karson je sjajno osmislio to. Ono što tvrdi je tačno - nema "jet-a", doduše K horne nemaju ni pojačanje, mozda kojih 0.5db.... Na impedansi se ponasaju kao i bilo koje druga tipična horna.

ALI fantastično rasprskavaju, a ovaj sistem sa jednom gore i jednom odozdo neverovatno rasprskava po celoj prostoriji. Veoma ravnomerno. I to sto je veca udaljenos bolje je ali paradoksalno i u near fieldu kada dolaze pod tim vecim uglovima...

Sto je najzanimljivije neču izgleda morati da radim nikakvu atenuaciju HF jedinica :) Nisam to pretpostavljao akli tako se pokazalo...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To su neki "stari" ali zaboravljeni sistemi. Odavno sam se nosio mišlju da to nekako proverim u praksi.

Ostalo je jos da dodam Acousticaly Resistance Unit. To ću ovih dana. Isto nema bas puno podataka...

Ovo je recimo kako se ponašaju različiti tipovi kabineta sa istim driverom.

Demonstration of acoustic damping.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Generalno na nekom početku samo sa provizornom 12db skretnicom na visokima, zvuk jako dobar. Nema veze sa hifi fejkom. Ima body i početak tona. Masivno i realno. Jako dobar tonalni balans. Ima nekih pikova na centralnom zvučniku i to bas negde oko 500-600Hz uzan opseg. Za sada neću ništa rešavati električnim putem. Hteo bih da vidim šta se dešava dodavanjem ARU jedinice na ovaj Hartlijev "Boffle" kabinet prvo. 

Evo razlike Uframe (plava) vs Hartley Boffle (crvena) near i 1m cca. Veoma sličan efekat kao i na gornjoj slici gde je u pitanju ARU. Tako da mislim da će se sa dodatkom ARU stvari još poboljsati i to i u centralnom spektru.

U visokom delu se ponaša na "uvo" kao a ima blagi Zobel. Tako da mislim da sa ovim tipovima kabineta nema potrebe upotrebljavati zobel network 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

aha nemam pojma sto nije prihvatio? evo, u principu isto kao i na dijagramu iz knjige Crowhurst Basics audio Vol 3.

sad zavrsio montazu ovih krugova u drugoj kutiji jebote da popizdiš... 

Screen Shot 2017-04-28 at 9.54.43 PM.png

Screen Shot 2017-04-28 at 9.58.08 PM.png

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

26 minutes ago, Zen Mod said:

variovent mu dodje 50 i vise godina mladji brat od ARU

 

nema veze sa Boffle , koji je unapredjenje (varijetet) open back kabineta

tako je, isprobao sam neke tipove varioventa sa kombinacijom metalne vune ili one okrugle kako se zovu za ribanje, i sundjera i poliesterske vune. Bolje fitrira srednji spektar kroz portove. Cuje se a i detektuje se i na merenjima.

Evo i dimenzija ovih otvora na azmafon pregradama. Izveo sam na osovu Philipsovih odnosa povrsina otvora i dimenzija drivera.

kod mene je front 41 x 41cm duzina oko 30cm. Na tom potezu sam smestio 5 pregrada sa otvorima, od drivera ka naličiju kabineta prečnika u cm:

1. 28, 2. 21, 3. 12, 4. 24, 5. 35 da ne crtam sada...

Pregrade veoma solidno stoje i ne krive se previše, ali se mogu dodatno srediti sa malim dodatkom poiesterske vune u medjuprostor. I to je nemoguće uraditi AKO kabinet nije izveden da se mozgu skinuti i prednja i zadnja ploča. Kod mene se skidaju.

ostavio prostora za poledjinu kabineta sa ARU jedinicom. To tek treba da napravim. Za 12in Aru je 10.5in x 10in. Za 15in 14.5in x 10.5in. Ja cu uzeti neku meru izmedju. Uradiću kao goodmansove, Sa tim sto ima jako lmalo podataka pa se mora rekonstruiasati sa fotografija a i retka su svedočanstva. Jedan rus je dao kao izmerene dimenzije Ali nejasno je jos uvek. Medjutoa ako se napravi mobilni ARU da moze komplet da se izvadi onda se moze i eksperimentisati pomalo... :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, i kod mene je dejstvo upravo u tom delu s tim sto suzbija na 400-500 i ne ide toliko visoko da deluje kao zobel. Zavisi i od drajvera i velicine kabineta. Ako mozes proveri i na ff, mislim da se taj deo nece menjati ali je moguce da bude promena u ostalom delu spektra.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ne menja se na merenjima, jedva nesto, ne moze se pousdano utvrditi, ali se čuje imam utisak. Ne zavisi od drivera toliko, to je tipično ponašanje, sa svim driverima neke normalne manje snage trebalo bi da se ponaša isto. Bolje radi i od hard damoinga. Isprobao pre montaze ovih pregrada. Mislim da je bas odlično rešenje za drivere koji ne mogu ići dole u dubok bas, a koji su pogodni kao centralna jedinica. Mislim da nece morati nikakvo secenje u donjem delu tacno pada na susret od oko 100-150Hz.

Potrebno je napraviti i isprobati i ARU. Videćemo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Quote

 

Komplimenti za interesantan projekat. Jel neko slusao Hartley drajvere sa belim membranama cesto koriscenim u " in wall" infinite baffle aproksimacijama? IB kombinuje odsustvo rezonancije zadnjih panela koji su kljucna prednost OB resenja i tonalnu ispravnost koju daje jako dampirana kompresiona kutija dovoljne zapremine i odgovarajuceg oblika da spreci vracanje zvuka sa zadnje strane zvucnika. Ovaj koncept bi mogao bite optimalna sredina. Zanima me mogu li se karlson cevke koristiti za rasprskavanje super tweetera cirka preko 10khz?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...