Jump to content

DIY gramofon - III


stein

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 274
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Šta god to značilo...

Slovenački mi danas ne ide.. :(

 

to zači

 

Što ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji

 

bilo mu žal da kupi gam za 200 evrića a ovaj pravljeni ga ispao 400 i kusur evrića + izgubljeno vrijeme a još ima da radi prepravke  :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To stoji. Ko misli da se bahanališe, mora to da uradi tako kako treba. Veoma je jasno, očigledno i lako dokazivo da se ja nisam upustio u petljanje sa gramofonima sa DD motorom a ja znam i zbog čega. Da jesam, lepo bih izbrojao 300€ za Technicsov 1210 ili koji sličan (iz približno iste klase) i ni reč ne bih napisao na temu samogradnje gramofona. I ovu temu nisam započeo time kako sam našao neki polovni gramofon koji bih preradio ili iskoristio delove sa njega. Jedini razlog zašto eventualno vredi kupiti polovan gramofon i rasparčati ga je motor, naravno, pod uslovom da taj motor ima potencijala i da ga se vredi platiti toliko. Tesla NC420/430/450, Lenco L133/236/450, Rega, Project (narastao na ramenima Tesla gramofona), Linn LP12, Systemdek i još neki koriste slične ili čak iste motore. Mislim da ove poslednje ne vredi kupovati zarad raskupusavanja, ali Tesla i poneki stari Lenco može da se nađe po ceni koja opravdava uloženo. 

Zato sam i krenuo od nule. Kupovina nove osovine/ležaja tanjira kao zasebnog dela je mnogo pametnije rešenje. Novo je novo. Može se i napraviti, ali treba se sračunati šta koliko košta i onda, na osnovu zdravorazumne procene videti šta je razumnije i gde je postavljena linija. Za cenu od oko 30€ ova Rega zamenska osovina mi se učinila kao najbolje rešenje za najmanje para. Motor me došao nekih 25. To je već 55€. Za 55€ nisam nigde našao gramofon koji ima ovako dobru osovinu i adekvatan motor. Ima trenutačno jedan Rega Planar na KP za 300€. Kompletan. Računam da će me baza/kućište izaći oko 20-25€ plus buškanje poneke rupe. Dakle, biću na cca 80€, tanjir(i) me nisu ništa koštali, mediapan, lepilo, crni sprej sam već imao pa me to ništa ne košta jer je kupljeno zarad nekih drugih stvari i koristio ili ne, tu stoji i ničemu inače ne služi. A ručica? Pa i toga imam nekoliko poluzavršenih projekata pa ... A ručice imam nameru da završavam i isprobavam... Ja sam svakako na dobitku :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Baza ispade jeftinija nego što sam mislio. 1900 i nešto dinara, nek bude 2000, manje od 20€. Odlično. Dakle, utrošak za sada ispod 75€.

 

(Post od Sir Olivera prebačen u "zanimljive i smešne slike" - nije mu mesto nikako.)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa vidi ovako, motor mi je 25€ (za toliko može da se kupi ili AC sinhroni motor ili DC motor sa regulacijom ili uz malo sreće neki kompletan stari Tesla NC430 - trenutačno ima dva @55€ na KP - to je puno, ja sam ga kupio za 25€ isto na KP) baza nek bude 20€, ležaj+osovina 30€ to je zajedno 75€. Tanjir se može napraviti za praktično ništa para ako se ima nešto materijala u šteku i pristup strugu ali kako rekoh, za manje od 70€ ga se može kupiti iz Nemačke, od Akrila/pleksiglasa... Ali nek' bude ovako sve 100€ i ostaje pitanje ručice koje ću svakome prepustiti da izabere. kako hoće. Ima na KP jedan ProJect u iverici za 150 sa ili 130 bez zvučnice... Možda se nekome to isplati?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da me se ne shvati pogrešno, napisao sam da ručicu svako izabere i blablatruć... Ručica/e će svakako biti deo priče u nastavku, i to najmanje jedna mehanička tangencijalna i jedna šestarska. To imam poluzavršeno... Šestarska ručica, da podsetim, varijacija je na temu WTA, sa golf loptom potopljenom u kadicu sa silikonskim uljem, pored toga, vreme je da se završi i varijacija na temu Sakurine RSA1 i to je zapravo i osnovni motivator zašto pored već sagrađenog gramofona koji imam, pravim još jedan. Treba mi slobodna baza gde mogu da isprobavam ručicu a po mogućstvu, da gramofon ne bude teži od mene i da ga mogu nosati od radnog stola do opreme i nazad... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

onda bazu i tanjir od stirodura da pravis :wink2:

a rucicu od slamki za sok ili trske

:Viannen_loungelizard:

 

 

Mislis da ne moze? Od Stirofoama ( jel to ono sto smo kao deca zvali "morska pena"?)

http://www.indextwo.com/notebook/diy-turntable/

Postavljena slika

 

 

 

 

 

 

 

PS  Znam, znam,  s'g ce ga sutne u Smesne fotke :wave:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

onda bazu i tanjir od stirodura da pravis :wink2:

a rucicu od slamki za sok ili trske

 

Video si me pa proceni da li je sedamdesetak kila više/teže od mene ... :)

Gramofonče od sedam do deset kila je kikiriki za nosanje. A na kraju, zanimaće me i to, kakva je zvučna razlika između relativno laganog i suludo teškog gramofona.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Priču o motoru rekoh, ostavljam za kraj.

 

Evo i malo o tome. Pošto su osnovni mehanički delovi u principu rešeni (tanjir/ležaj baza) ostaje da se pozabavim motorom.

U osnovi, postoje tri načina da se tanjir pokreće, remen (belt), gumeni točkić (idler wheel) i direktan pogon gde je osovina motora u isto vreme i osovina tanjira (direct drive, DD). Idler u ovoj izvedbi neću uzimati u razmatranje jer je to rešenje koje obično podrazumeva veći, često i jači motor i zahteva relativno kompleksan mehanizam za pokretanje i manipulisanje te ga je teško izvesti u samogradnji a nema nekog posebnog razloga (prednosti) da se koristi. DD je sa aspekta elektronike izuzetno zahtevan a kupovina polovnog, mačka u džaku - polovan gramofon donosi sa sobom polovnu elektroniku i polovnu osovinu, polovne ležaje koji mogu biti odlični, ali i krš... Leonardo je linkovao jedan takav slučaj - nije se čovek baš usrećio. Jeste elegantno rešenje, ali i klizav teren gde malo toga može da se drži pod kontrolom dok se ne proba - a kad je sve gotovo, onda je malo kasno.

U igri ostaje pogon remenom. Pogon remenom se može izvesti AC ili DC motorom. Ja sam se odlučio za AC sinhroni motor iz dva razloga, ima u startu mali, frekvencijom regulisani broj obrtaja a drugo, ne zahteva više od nekoliko delova, kondenzator, i možda otpornik ili mali transformator - motor je reda veličine 2W snage. Moguće je koristiti i DC motor za koji većina ljudi koje znam i čije mišljenje uvažavam i cenim, jeste bolje, u ovom slučaju, najbolje rešenje. DC motor zahteva elektronsku regulaciju, poželjan je priručni stroboskop i ima ih svakojakih, od malih motorića koji vrte CD ploče, kasetofonski (tapedeck) motori i razni motori iz video rekordera i štampača, skenera, fotokopira. Do njih je najlakše i doći ali najteže univerzalizovati tj reći, ovo i ovo su najbolji motori, sve ostalo je manje dobro - DC motor je lako dobavljiv ali mala je šansa da se nađu dva ista kod dva samograditelja - osim ako neki konkretni model/tip motora nije sveopšte rasprostranjen, prihvatljive cene (dovoljno jeftin) i dostupan.  Ja za takav ne znam.

Ovaj projekat je prvenstveno baziran na ideji da bude jeftin i lako izvodljiv (a pritom dovoljno kvalitetan da ga uopšte ima smisla raditi), što više potrebnih delova neko ima u šteku ili zna nekoga ko to ima a ne treba mu, utoliko bolje... 

Među DC motorima ima i tzv koračajnih, tj STEP motora koji takođe zahtevaju regulaciju ali i među njima ima više varijanti pa ne mogu o tome bogzna šta konkretno da pišem...

U procesu planiranja, ostavio sam sebi prostora da se tanjir može pogoniti ili po obodu subtanjira (elegantnije rešenje) ili po obodu samog tanjira (univerzalnije rešenje) pa ću na bazi imati prostor ispod tanjira gde ću da pripremim rupu da se može montirati mali AC sinhroni motor ali računam i na mogućnost da isprobam neku varijantu pogona po obodu, uz pomoć DC motora sa regulacijom.

Baza će biti gotova verovatno za vikend, sutra bi trebalo da preuzmem drvenariju. Spremam crteže pa kad bude nešto konkretno, okačim to (slike) ovde...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Spustiću loptu jer ovde na umu imam cenovno prihvatljiv, da ne kažem jeftin gramofon. Dakle, ne razmišljam u pravcu egzotičnih nego lako dobavljivih i lako izvodljivih rešenja...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ili se kupi ovo http://www.kupujemprodajem.com/Pro-Ject-1-2-8885989-oglas.htm?filter_id=22121015 i ne moraš da juriš delove, motore, tanjire, ne moraš da moliš strugare i ne moraš da brineš kako će to na kraju zvučati :)

znam da grešim ali ajde da kažem :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ili se kupi ovo http://www.kupujemprodajem.com/Pro-Ject-1-2-8885989-oglas.htm?filter_id=22121015 i ne moraš da juriš delove, motore, tanjire, ne moraš da moliš strugare i ne moraš da brineš kako će to na kraju zvučati :)

znam da grešim ali ajde da kažem :)

Delimicno gresis.

Zasto ?

Zato sto je ovo diyaudio forum.

 

Btw, stein - samo napred ! :good2:

Sa uzivanjem pratim ovu temu, tvoj blog i toliko entuzijazma i pozitivne energije ne videh skoro !

:shakehands:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...