Jump to content

Taster-Softstart-DC zaštita


zocky

Preporučeni Komentari

U dva navrata obećano a ja što obećam to i uradim :)

Dakle, The Podsklop

Reč je o gadget-u za široku paletu pojačavača sa trostrukom funkcijom:

- soft start

- DC zaštita (pcb projektovana za dve najčešće sorte a može da "podrži" bilo koju)

- STBY/ON taster sa pratećom logikom stanja pojačavača

Ideja da realizujem baš ovakav sklop je proistekla iz želje da smanjim broj provodnika u kućištu, da se releji iz DCZ i zvučnički terminali spajaju na pločici i da grupišem prateće sklopove na poleđini kućišta ampa

Podsklop je do sada ugrađen tri puta, dve različite verzije pločice, u međuvremenu sam dodao još dve da bi mu primenjivost bila veća.

Evo električne šeme:

Postavljena slika

Jednostavni sklopovi, mislim da je prilično jasno šta kako radi i čemu služi, ako ustreba neko pojašnjenje - tu sam.

Podsklop Rev 1 možete videti ovde (#248), pcb i položaj zvučničkih terminala je specifična pa mislim da nije baš primenljiva bilo gde, ako nekom baš takva odgovara neka se javi za kompletnu dokumentaciju.

Nastavak sledi, strpite se do kraja izLAGANJA pa ćemo da pričamo ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 25
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Podsklop Rev 2 je izveden modularno, DC zaštita nije na pločici sa relejima i ZV. terminalima, ovde je predviđena upotreba Welleman-ove dcz (kit K4700) a može da se upotrebi i bilo koja druga ako se prilagode dimenzije pločice i raspored rupa za montažu. PCB može da "prihvati" jednu ili dve dcz, u zavisnosti od konfiguracije napajanja ampa (dual-mono) ili obično.

Evo slikovitog objašnjenja:

Postavljena slika

Pločica je dvoslojna ali ne obavezno jer je uz par kratkospojnika potpuno funkcionalna i bez gornjeg sloja (ove sa slike je izradio Milan iz Niša).

Na sledećoj slici je izgled pločice spremne da se poveže sa bilo kojom "DCZ" ili po potrebi da služi kao Taster/Softstart sklop s tim što se komponente koje pripadaju logičkom sklopu mogu izostaviti :

Postavljena slika

Sledi izgled sklopa za amp sa klasičnim napajanjem (jedan ispravljač za oba kanala) gde je Welleman "DCZ":

Postavljena slika

Trafo koji napaja Welleman-a montiran je na osnovnoj pcb (zbog uštede prostora po dubini kućišta) takođe i releji iz zaštite. Vodovi sa izlaza ampa dolaze na osnovnu pcb, time se uz zadržanu simetričnost ožičenja smanjuje njihov ukupan broj i dužina.

Poslednja "konfiguraciona" slika prikazuje upotrebu Welleman zaštite u dual-mono ampu. U ovom slučaju na osnovnoj pcb postoji par prepravki, slikovito su prikazane u dokumentaciji koju ću kasnije dati.

Ja nisam probao ali trebalo bi da u dual-mono verziji zaštita može da se izvede i jednim Wellemanom ali da se u tom slučaju do zaštite dovede masa samo jednog kanala kako bi se zadržale sve prednosti razdvojenog napajanja kanala.

Evo te slike:

Postavljena slika

Međusobno povezivanje pločica je izvedeno tačno pozicioniranim vertikalnim kratkospojnicima (beli provodnici na slici).

Ovde ostaje prazno mesto za trafo (sa dva zasebna sekundara) koje se može lepo upotrebiti ako se koristi DC zaštita bez sopstvenog izvora napajanja a treba joj monitoring prisutnosti mrežnog napona a na trafoima napajanja ampa nije izveden poseban mali sekundar(kao što je recimo slučaj sa uPC1237 zaštitom).

Slede nekoliko slika ugrađenih skopova:

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Kompletna dokumentacija za Rev 2, podeljena u dve arhive zbog ograničenja u veličini fajla...

Prvi deo:

PODSKLOP manual.rar

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Drugi deo:

PODSKLOP manual.rar

offtopic: hebemu zeza me postavljanje fajlova, morao sam drugom delu arhive da promenim ekstenziju da bi mogao da je okačim. Treba da bude "r00" umesto "rar" da bi moglo da se raspakuje u celinu. Molim moderatore da isprave ovo ako je moguće.

Sve ovo što sam ispred prikazao nije ništa posebno kada se strpa u kućište ampa i radi svoj posao... draž gadgetu daje taster sa dvobojnim svetlom, prevashodno zbog toga sam i pravio celu ovu skalameriju :)

Morao sam da ga "filmujem", evo video klipa koji prikazuje sklop u radu:

Da pojasnim radnju filma :) treperenje svetla na tasteru označava da je DC zaštita aktivna tj da releji nisu "ukopčali", to je normalno stanje kod startovanja ampa - anti klik funkcija. Negde na sredini klipa vidi se "događaj" pojave DC napona iz ampa (simulirano baterijom), indikacija te greške je treperenje LED-a na tasteru...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Podsklop Rev 3 je funkcionalno identičan sa prethodnim verzijama, dimenzije pločice su iste kao i kod Rev 2 s tim što je ova kompaktna, sa DC zaštitom na bazi uPC1237 čipa.

Ovo nisam pravio ali nema razloga da ne funkcioniše.

Evo izgleda pločice:

Postavljena slika

Razmak između krajnjih zv. terminala iznosi 265mm a na kanalu 35mm (mereni centri terminala). Identično je i na Rev 2

Evo dokumentacije za ovu verziju:

Podsklop Rev 3 manual.zip

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I za kraj ove priče, razvio sam pločicu bez DC zaštite, samo soft start i taster s tim što je zadržana "logika" koja prati stanje releja zaštite (ili neki pad napona negde u ampu usled greške u njegovom radu) koji mogu biti integrisani na pločici kanala ampa.

Ovo sam uslovno nazvao Podsklop Rev 5

Slika:

Postavljena slika

Dokumentacija:

Podsklop Rev 5 manual.zip

Za sam kraj par caka oko tvikovanja tastera od jednobojnog u dvobojni, da se ne patite kao ja satima da ga sklopite zbog pogrešnog razvaljivanja.... :)

Ovo su sastavni delovi tastera:

Postavljena slika

Neznajući kako je taster organizovan unutar kućišta krenuo sam da ga otvaram potiskujući sve pinove iz plastike koja ih drži.... pošto sam bio uporan po cenu da ga slomim, uspeo sam da ga otvorim ali se mehanika mikroprekidača skroz raspala, nekoliko polugica i opruga.... da nisam imao još jedan takav kog sam elegantnije otvorio, teško da bi prvi ikad više proradio.

Elem, fora je da se potiskuju samo pinovi koji napajaju LED:

Postavljena slika

Ovi pinovi treba prvo malo da se zakrenu u stranu, da se poravnaju sa ostatkom koji je u plastici zatim da se potiskuju unutra ali tako da se plastika ne pomeri (pridržavati je). Kada sila bude dovoljno jaka otkačiće se žabice poluge koja prenosi pritisak sa čela tastera na njegovu mehaniku i to će da ispadne iz kućišta. Zatim polako izvući LED ( na prvoj slici se vidi kako ona izgleda) i to je kraj prvog dela zahvata.

Sledeće je da se spoje antiparalelno dve SMD LED ( u željenim bojama - birati što intenzivnije ledovke) i da se naleme umesto originalne.

Da bi svetlo bilo jednakog intenziteta po celom prstenu, gledano s preda, ledovke treba da se postave jedna iznad druge (napred ide ona koja je manjeg intenziteta svetla - sa manje mcd).

Obratite pažnju na to da nove LED zadrže razmak pinova za napajanje i da budu po dubini postavljene što približnije originalu da se ne bi glavio taster.

Kada se sve to lepo podesi, postaviti LED u kućište i pritisnuti kapicu tastera da se poluga užljebi u mehaniku.

Možda ovo moje objašnjenje deluje komplikovano ali ceo zahvat je laganica za bilo kog kome se ruke ne tresu previše ;)

PCB fajlove (iz Protela) nisam hteo nigde da postavljam jer bi vremenom nestali, ako nekom trebaju neka mi se obrati.

Sve ovo poklanjam DIY zajednici i mom dragom forumu u vidu mog skromnog doprinosa, smatrao bih zloupotrebom ako neko ovim krene da zarađuje neke pare a da me o tome ne obavesti.

Toliko, sad može eventualna pitanja ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za sam kraj par caka oko tvikovanja tastera ......

Toliko, sad može eventualna pitanja ;)

Zoki, pre svega svaka cast za projekat. Inace u kvalitet sam uveren jer imam plocicu za tvoju staru verziju logike. Jedno pitanjce, koji taster (i gde nabaviti) koristis za ovo cudo?

Kada je bio GB za tastere i prekidace skroz sam smetnuo sa uma da mi za ovu logiku treba taster i zaboravio sam da porucim tada vec sam porucio samo prekidace. Sada (POSTO MI MOZAK TADA NIJE RADIO) moram da nabavim taster koji cu prepraviti za logiku.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ Viktorne mora svaka, može i svaka treća, svakako hvala :)@ Beli Ninjamože bilo koji (normalno otvoren) taster da završi posao, maksimalan estetski momenat (po mom mišljenju) se postiže upravo sa onim iz GB-a ali takvih u našim šopovima za sada nema, verovatno se našim trgovcima ne isplati da ih lageruju...Sklop se okida uzlaznom ivicom impulsa (sa "0" na "1")Sa tim tvojim prekidačem imaš dva rešenja; da ostane kao prekidač, sklop će da se aktivir bez obzira što će prekidač da ostane "zatvoren" ali za svaku "promenu stanja" moraćeš dva puta da ga klikneš. Drugo rešenje bi bilo da ga otvoriš i pokvariš polugu koja ga čini prekidačem a ne tasterom :) Verujem da je ovo izvodljivo bez većih problema jer kada se izbaci LED iz kućišta kompletan prekidač sa nosećom plastikom može da se izvuče sa zadnje strane (vidi sliku sastavnih delova).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ Viktor

. Drugo rešenje bi bilo da ga otvoriš i pokvariš polugu koja ga čini prekidačem a ne tasterom :) Verujem da je ovo izvodljivo bez većih problema jer kada se izbaci LED iz kućišta kompletan prekidač sa nosećom plastikom može da se izvuče sa zadnje strane (vidi sliku sastavnih delova).

Mislim da ce ovo i da mu se desi. Imam dva, ako jedan sje_em tu je drugi. A valjda cu moci da od dva napravim jedan. Tako mi i treba kad nisam mislio glavom.

Hvala Zoki.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U principu nisi mnogo zeznuo stvar, izbor je čak i pametan jer iz prekidača u taster može da se prepravi a obrnuto je mnogo teško ili nikako ;)Ako hoćeš da se odrekneš dvobojnog svetla onda prosto izostavi 4013 i Q1 okidaj prekidačem. Sve funkcije će biti zadržane, ne mora dva klika, jedino nećeš imati svetlosnu indikaciju za STBY na prekidaču... ili bi imao... čini mi se da na prekidaču postoji više nekih izvoda, možda bi moglo nešto tu da se kombinuje.... vidi, razmisli...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zoki, koja je onda car ako ne vidim da se nesto dogadja u pojacalu :)

Evo Ti električna šema koja koristi tvoj prekidač uz sve predviđene čari :)post-65-0-96550900-1353191128_thumb.jpgPodsklop sa prekidacem - shema.pdfIzostavi CD4013 i sve komponente koje su u tom delu kola, spoji prekidač kao što je na šemi i uživaj ;)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...