Jump to content

DynamiKKs monitor 8.12


Zvu

Preporučeni Komentari

Mislim da je "priča" vredna truda. U pitanju je trosistemska kutija sa drajverima od 12" za bas, 8" za srednjetonac i kompresionim drajverom za visokotonac. 12" ide u 80 litara i bas refleks je, dok je koaksijalna 8" u kompresiji.

http://www.6moons.co...ynamikks/1.html

Postavljena slika

Drajveri su nabavljivi kod nas - Eminence KappaPro12: http://www.eminence....ppa_Pro_12A.pdf

i Beyma 8CX300Nd : http://profesional.b...df/8CX300Nd.pdf

Mere kutija su date na sajtu tako da mislim da se isplati praviti. Dat je i red skretnice (12dB/o) i frekvencije ukrštanja (150Hz i 1800Hz) što umnogome olakšava posao. Kontam da materijal ne bi izašao preko 1000 evra. Merna oprema košta oko 150 evra i mislim da se itekako isplati pocimati se sa tim (uz pomoć Passive Crossover Designer-a, naravno) imajući u vidu da gotove kutije koštaju 9900 evra.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 27
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

E sad samo treba još neko ko ima 1000 evra za zvučne kutije da veruje na reč Srajan Ebaenu da sviraju do 00 i da veruje mom osećaju koji kaže da Srajan nije daleko od istine (bar u ovom slučaju).Ako mu se i ne svide zvučnici, uvek može da ih proda za 10000 evra :whistle2::)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U principu, ovakve projekte (potencijalne) ne otvaram zbog toga što će sad neko da pogleda sličicu i skontaće da je baš to ono što želi. Verovatnoća za to je jako mala. Veća je šansa da će neko da naleti na KappaPro12 zvučnike u mint stanju za Dž ili ih možda već ima i ne zna šta će sa njima. Možda neko ima ove Bejma koaksijalce, i takođe ne zna šta bi. Ljudi to trpaju u satelite za razglas i DJ monitore. Ne treba se mnogo pružiti da se dođe do nekog rezultata kao što je zvučnik u postu br.1 , a sa 6moons-a se vidi i cena završenog proizvoda. Što da ne kažem koji su zvučnici u pitanju kad sam ih već prepoznao. Da ne govorimo o velikom broju informacija koje se tiču skretnice. Ove Bejma osmice koštaju 480 evra par. Zvuči skupo ali kada malo bolje razmislim...Kompresioni drajveri (B&C DE250) - 140 evra par (i to nije sigurno da je cena ostala ta jer sada u oglasu na KP piše "kontakt" - ne verujem da je zbog sniženja)Neke horne ili waveguide-ovi - barem 80-100 evra par8" srednjetonci u klasi ovih (B&C 8NDL51) - barem 180 evra par (isto piše "kontakt" na KP)Dobija se srednjetonac i visokotonac sa hornom u jednom paketu sa projektom koji je skoro sažvakan. Poznate su dimenzije, a drajveri su nabavljivi. Ostaje onih 20 posto. Kada su već poznati red skretnice i frekvencije ukrštanja, nije veliki posao doći do elemenata iste uz pomoć PCD-a, a sa ogromnom tačnošću što se dalo videti. Posle toga merenje i završno doterivanje i to je to.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Može i sa bas refleksom napred, a može i kompresiona. Sve može.Samo, u slučaju kompresije, osetljivost neće više biti 93 dB pa bi to zahtevalo drugi bas, aktivnu skretnicu i biamping ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jeste, ima. Ali su svi modeli bas refleks. Ne može u kompresiji sa pasivnom skretnicom 93 dB na frekvencijama od 40Hz do 150Hz. Bar ne sa jednim basem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako je to zvučnik sa ovim TS parametrima onda se nećeš baš naslušati basa:post-117-0-74833100-1344235118_thumb.jpg

...slazem se ,stavljen je zvucnik okvirno jer smatram iz licnog iskustva da je Peavey neuporedivo kvalitetniji od Eminens zvucnika posedovao sam i jedne a i druge.Moj sistem je sličan, koji guraju ga dva mono bloka preko aktivne skretnice...kod mene je bas pojas Peavey Black Widow 12" srednji 8" AR stim sto nije koaksijalac pored njega idu horne RCF H100 i drajveri Alnico RCF TW-25...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jeste, ima. Ali su svi modeli bas refleks. Ne može u kompresiji sa pasivnom skretnicom 93 dB na frekvencijama od 40Hz do 150Hz. Bar ne sa jednim basem.

može može i te kako ....dovoljno je da pojačalo ne bude naponsko , nego strujno i da se doda mali korektor frekfencije ......na taj način najniža frekfencija je određena mehaničkim svojstvima samog zvučnika , to jest , nešto malo pre nego što se raspadne . Trebalo bi da u editoru simulatora za zvučnike može da se postavi ili naponsko pojačalo ili strujno . Sam korektor frekfencije radi kao ogledalo , praktično preslikava originalan odziv i isporučuje obrnuto proporcionalan odziv koji kad se sabere sa odzivom zvučnika dobija se ravan odziv do 20 hz ......u principu , obično sa takvim korektorima ide i high-pass filter da se slučajno zvučnik ne bi raspao . U najnovijem broju CHF / već sada predzadnji / je izašao kompletan projekat aktivne kutije gde je bas deonica u kompresionoj kutiji sa korektorom a ostali deo voze elektrostatični paneli .....sve samogradnja .....nije ova ideja od juče , postoji i radi već 15-tak godina .
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

može može i te kako ....dovoljno je da pojačalo ne bude naponsko , nego strujno i da se doda mali korektor frekfencije ......na taj način najniža frekfencija je određena mehaničkim svojstvima samog zvučnika , to jest , nešto malo pre nego što se raspadne . Trebalo bi da u editoru simulatora za zvučnike može da se postavi ili naponsko pojačalo ili strujno . Sam korektor frekfencije radi kao ogledalo , praktično preslikava originalan odziv i isporučuje obrnuto proporcionalan odziv koji kad se sabere sa odzivom zvučnika dobija se ravan odziv do 20 hz ......u principu , obično sa takvim korektorima ide i high-pass filter da se slučajno zvučnik ne bi raspao .

U pojačala se stvarno ne razumem (iako bih voleo) pa taj deo razumevanja priče za mene ostaje science fiction. Sećam se da se vodila polemika oko strujnih i naponskih pojačala na forumu ali se na kraju došlo do toga da su sva strujna odnosno naponska :)Pod korektorom frekvencije smatraš igranje sa predpojačavačkim stepenom ? Ako da, to je onda kombinacija elektronske ekvalizacije sa pasivnom skretnicom, a to nisam uzeo u obzir tako da da. U tom slučaju je moguće izvući visoku osetljivost na najnižim frekvencijama ali na uštrb "snage" zvučnika. Morao bi to biti vufer sa priličnim Xmax-om.

U najnovijem broju CHF / već sada predzadnji / je izašao kompletan projekat aktivne kutije gde je bas deonica u kompresionoj kutiji sa korektorom a ostali deo voze elektrostatični paneli .....sve samogradnja .....nije ova ideja od juče , postoji i radi već 15-tak godina .

Šta je CHF ?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Мени се баш допадају , мислим да су изузетно лепо дизајнирани ..

Gujkan se malo zahebava. Čeka da se uključim :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kompresioni drajveri (B&C DE250) - 140 evra par (i to nije sigurno da je cena ostala ta jer sada u oglasu na KP piše "kontakt" - ne verujem da je zbog sniženja)

Polako, čovek je na odmoru pa verovatno neko od njegovih kači oglase umesto njega pa samo stavlja "kontakt", videćemo ;)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...