Jump to content

Kaneda line preamp .... evolution


zocky

Preporučeni Komentari

Verujem da je većini na ovom forumu dobro poznat projekat ovog preampa.

Ja sam prvi primerak napravio aprila 2008. po ugledu na rad nekog lika iz Francuske. 

Evo električne šeme tog preampa

Postavljena slika 

Izvorno se uređaj napaja nestabilisanim izvorom, ja sam to uradio sa bazičnim 317/337 stabilizatorima. Zvuk je poređen sa preampom iz Elektora, onaj sa MAT tranzistorima na ulazu i DC servom. U odnosu na njega Kaneda je bila preciznijeg zvuka ali je pozornica bila uža i kompletan zvuk prilično sterilan.

Evo moje verzije pcb-a

Postavljena slika

Postavljena slika

Obzirom da je preamp imao stabilnu "nulu" na izlazu u sledećem koraku su izbačeni kupling kondovi, zvuk se nije značajno promenio.

Sledeće je bilo izmena napajanja, umesto klasike ubačen je Zenov Shiny ali u simetričnoj varijanti.

Evo šeme tog napajanja

Postavljena slika  

Nemam slike ovog napajanja ali čuvam dokumentaciju za pcb, evo kako je to rešeno

Postavljena slika 

Ovo je vredelo :buehehe:

Uvođenjem ovog napajanja zvuk je bio neverovatno različit od onog što je pre toga bilo. Elektorov  preamp je prešišan u svim dimenzijama. 

U toj konfiguraciji je Kaneda ostala do januara ove godine. U međuvremenu sam pravio još nekoliko različitih preampova, sve u SS konceptu. To su u glavnom klonovi poznatih domaćih dizajnera i brendova. Kaneda je ostala generalno bolja od svega. Bilo je situacija da je negde nešto u zvučnom spektru bilo bolje ali ne drastično, u konačnom, ono što nije valjalo kod njih  Kanedi je davalo prednost te je ona ostajala u sistemu.

Negde u nekoj prepisci sa Zen Modom, čovek mi je preporučio da probam Shunty-a u napajanju...

Ovih dana je i to urađeno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 211
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

 Prilično dugo se ideja o Kanedi sa Shunty-em "krčkala", stalno su uskakali neki novi projekti ali je pre 15-ak dana i to realizovano.

Ceo uređaj je spakovan na jednu pločicu dimenzija 240x205mm. Kod napajanja ima malih izmena u ulaznom filtru u odnosu na originalni shunty. Obzirom da je  Oly perfektno dizajnirao pcb, zadržao sam raspored komponenti ali pošto preferiram punotalasno ispravljanje ubacio sam dva gretza. 

Pošto uvek radim dual mono napajanja to sam učinio i u ovom slučaju. Taj koncept mi je omogućio da dizajn pločice bude potpuno simetričan kako u granama napajanja tako i u odnosu na levi i desni kanal celog sklopa.

Prvo električna šema ovog Shunty-a

Postavljena slika 

Ovo je napajanje jednog kanala, sklopovi su potpuno nezavisni od sekundara trafoa do dela sa preampom  i tek tu se formira GND. Unutar svake grane napajanja postoji par lokalnih gnd tačaka koje se spajaju na katodi/anodi LM336, tu je spojen i ground sa top layera.

Evo grafičkog prikaza

Postavljena slika 

Sklop koji je pozicioniran na sredini pcb-a je daljinska IC kontrola za motor potenciometra, izvedena je sa PIC-om po projektu  iz "Silicon chipa".  

Ubačen je i MUTE sklop na izlazu preampa (leva i desna ćoška na vrhu pcb-a na slici iznad) ali obzirom da shunty postepeno diže napon i bez njega se ne čuje nikakav udar u zvučnicima kod uključenja i isključenja preampa.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovu Kanedu sam pravio za mog ortaka pokušavajući da mu se odužim za mukotrpni, višemesečni rad na mojim zvučnicima... Moje je bilo da preamp pustim u rad a pakovanje uređaja u kutiju prepuštam njemu.

Evo slika po nekom redosledu radova na preampu

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Postavljena slika

Dosta je ovoliko.

Primetite da je pcb DIY, obzirom da je dvoslojna i rađena sito štampom, ispala je sasvim solidno :buehehe:

Konačno, naj bitnije, kako to svira. Kao što se i očekivalo, razlika u zvuku sa prethodnim napajanjem i ovim sada nije tako velika kao kod prelaza sa bazičnog 317/337 na Shiny. Razlog tome je činjenica da je i Shiny solidno napajanje.Ali, pomak postoji i dovoljno je čujna da opravda gradnju Shunty-a! U svakom slučaju u ovom delu priče nema šta više da se doda, ja bar ne znam koje bi još napajanje vredelo probati.

Ako postoji nešto bolje, javite mi, biću vam zahvalan.

Za sad je ova Kaneda poređena jedino sa Nešićevim Blue Velvet cevnim preampom koji već neko vreme svira u mom sistemu. 

Obzirom da sam se ja sa BV-om opasno navuko na zvuk lampica držim da je nekakav moj konačan sud prilično subjektivan  i u korist je lampaša. 

Objektivno, Kaneda ima bolju kontrolu u bas području, sredina je slična kod oba ali visoki su (za sad) bolji kod BV-a. "Za sad" je zbog toga što će se ortak poigrati izmenom izlaznog tranzistora kod Kanede, ranije smo utvrdili da u zavisnosti od te komponente može da se prilično utiče na zvuk preampa.

Bez obzira što su  trenutno u BV-u baš loše lampe, njihovom promenom (Boban naručio kvalitetne) će se verovatno dobiti puno u kvalitetu zvuka, ostaje činjenica da se radi o drastično različitim topologijama te je verovatno neadekvatno vršiti poređenja u tom slučaju. Da ne pominjem stvari koje su vezane za lični ukus, Kaneda sa Shunty-em u napajanju je vrlo vredan uređaj.

Toliko od mene,

pozdrav svim forumašima

  :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

e sad ......... treba prepravljati i Kanedu , a ne samo napajanja :buehehe::cheers:

I to temeljno !1mA kroz svaki od JFET-ova na ulazu je uzasno malo - za BL JFETove to treba da bude bar 5 puta vise da bi sviralo kako valja. U tom slucaju, zbog visokog napona napajanja (+/-35V) morali bi da ih kaskodiramo da ne bi majkali od vrucine. Sledeci stepen bi valjalo da bude folded kaskoda a izlazni emitor-folover (T18) bi bio super da je u pitanju gitarski preamp.Ne znam sta je bila namera autora i zasto je napajanje nepotrebno visoko, al' sa tim delovimaa i jos malo truda - to moze da radi mnogo, mnogo bolje; na primer ovako:post-20-126760641935_thumb.gifJa sam presao na bf862 a za k170 treba samo R5 staviti 180R i OK je.Napajanje od +/-24V je dovoljno da preamp ima dovoljno swing-a da potera F4 na punu snagu, a gain odredjuje odnos R10 i R11.Izlazni EF je setovan sa oko 25mA (zavisi od vrednosti R17) sto je dovoljno da u A klasi tera i sluske od 50 oma. Q4 i Q7 treba da budu na hladnjaku (velicine kao za CPU racunara).
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sipi - ajd da veceras skemijamo samo promene struja u stage-ovima , CCS-ove u tailovima ( zocky napravi male plocice koje ubaci umesto otpora)..... recimo da radni otpor u izlazu ne treba menjati za CCSzocky - za koju ti je struju sad proracunat Shunty ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za 2sk170 na +/-24V nije potrebna kaskoda. Kroz svaki JFET ide oko 5mA.Kroz folded cascode grane ide po 3,5mA. Izlazni EF bih nastelovao na oko 20ma, sto u mirnom stanju daje potrosnju od oko 35-40mA po kanalu. Obzirom da sve radi u A klasi prmene potrosnje su zanemarljive.Neka CCS u shunt-u radi na 80mA i nema glava da boli.post-20-126760996453_thumb.gif

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sram te bilosta je sad meni ostalo da crtam ..... :buehehe:pitanje je koliko je Zocky spreman da karabudzi na pcb-jual- ko mu kriv kad postuje post hoc ; ovako je zavrsio sa cuvenim preampom ...... koji moze daleko bolje da radi

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo je sustinski razlicito - drugi stage u mom preampu je folded cascode (stepen sa zajednickom bazom) i to menja sve, ni "s" od slicno...Ulazni diferencijalni sa BJT i Ic od 0.5mA, kao i mnostvo zakrpica u vidu kompenzacionih kondenzatorcica necemo ni da pominjemo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre svega da zahvalim svima što ste se javili u ovoj temi a posebno na aktivnom učešću u istoj!

Sipi - ajd da veceras skemijamo samo promene struja u stage-ovima , CCS-ove u tailovima ( zocky napravi male plocice koje ubaci umesto otpora)..... recimo da radni otpor u izlazu ne treba menjati za CCSzocky - za koju ti je struju sad proracunat Shunty ?

Uvek sam spreman da probam neka unapređenja, budite uvereni da ću rado svaki suvisli predlog pokušati da realizujem.Ova glomazna pločica je na neki način prototip i zbog toga sam i predvideo da može kasnije da se menja preamp sekcija. Proširio sam delovanje trimera u shuntyu tako da mogu da regulišem izlazni napo u opsegu od 23V do 43V.Trenutno proračunata struja je 65mA, ova Kaneda vuče 10mA, nije problem da je podesim na potrebnu vrednost. Trafoi mogu da guraju 0.5A po grani tako da će eventualno hladnjaci biti "usko grlo".Pričajte šta konkretno da menjam. Da vidim dal' može za probu "zakrpama" da se reši a ako su izmene preobimne uradiću celu preamp sekciju ponovo i nabaciti je iznad postojeće.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

uradi onu skalameriju iz posta 9:buehehe:tesko ces naci cistije i bolje ........ jedino uzmi tvoje jfete umesto tih prepucijum philipsa :cheers:umesto R12 stavi CCS sa BF245A ; trebalo bi da mu je Idss oko 3-4mA

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...