Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano
2 minutes ago, LightMatic said:

Samo bih Vas zamolio da me ne persirate, nit' sam zaslužio nit' sam navikao :drinks:

Izvinjavam se.

Navika.

Pokusaću da ne persiram.

Potpuno SI u pravu.Toliko smo se puta, narocito u sportskoj temi, šalili, smejali, patili sa našim sportistims da iako TE lično ne znam osećam kao da smo bliski.

Napisano

Imam čitav niz pitanja u vezi sa Gain Staging.

Da li bi bio neko ljubazan da kroz dijalog sa njim-njima na ovoj temi razjasnim sebi da li je mišljenje koje sam stekao u vezi sa mnogim stvarima na koje Gain Staging utiče ispravno ili ne?

Procitao sam i naučio puno toga o Gain Stagingu no koliko sam dobro to učinio, hteo bih da proverim.

Ovo je bitno (bar ja tako mislim) pri opredeljenju za specifikacije preampa sto je i osnovno za temu.

Napisano
33 minutes ago, Srecko said:

Imam čitav niz pitanja u vezi sa Gain Staging.

Da li bi bio neko ljubazan da kroz dijalog sa njim-njima na ovoj temi razjasnim sebi da li je mišljenje koje sam stekao u vezi sa mnogim stvarima na koje Gain Staging utiče ispravno ili ne?

Procitao sam i naučio puno toga o Gain Stagingu no koliko sam dobro to učinio, hteo bih da proverim.

Ovo je bitno (bar ja tako mislim) pri opredeljenju za specifikacije preampa sto je i osnovno za temu.

koji zvucnici, koji amp, koji izvor?

ukratko, gain u sistemu je dobro pogodjen kad je volume button negde na 3 sata bas kad je glasno

poenta je da se signal sto manje nepotrebno davi i da se nepotrebno pojacava

ima dobra tema na diya, sazvakano

https://www.diyaudio.com/community/threads/what-is-gain-structure.186018/

to da se shvati problematika, a racunica je trivijalna, ako se zna osetljivos predmetnog pojacala, snaga, kao i potrebna snaga za predmetne zvucnjake (to moze i odokativno)

Napisano
6 minutes ago, Zen Mod said:

koji zvucnici, koji amp, koji izvor?

ukratko, gain u sistemu je dobro pogodjen kad je volume button negde na 3 sata bas kad je glasno

poenta je da se signal sto manje nepotrebno davi i da se nepotrebno pojacava

ima dobra tema na diya, sazvakano

https://www.diyaudio.com/community/threads/what-is-gain-structure.186018/

to da se shvati problematika, a racunica je trivijalna, ako se zna osetljivos predmetnog pojacala, snaga, kao i potrebna snaga za predmetne zvucnjake (to moze i odokativno)

@Zen Mod, znam da baš imate obaveza te nisam hteo Vas da zamaram.

O tome sam pre nekoliko godina (na brzinu) već malo pričao sa Vama.

Suština je kako i sada pomenuste da se sa signalom ne treba “nepotrebno igrati” (svaka nepotrebna manipulacija signalom na neki način predstavlja gubitak kvaliteta) i da za dobro pogođen GS pot treba da bude odvrnut na 3 sata.
Ako se dobro sećam to je ustvari pun pot (rezerva za dinamiku materijala koji se sluša) i kada bi pot bio više odvrnut od 3 sata, sa dinamikom, mogao bi pojačavač biti “oteran” u kliping.

Neću postavljati sada nikakvo pitanje dok ne pročitam materijal sa linka koji ste mi dali.

Napisano (izmenjeno)
41 minutes ago, asimze said:

Koju verziju AI si koristio? Plačenu?

Plaćenu, mada to i nije od nekog presudnog interesa da li je plaćena ili ne jer LLC MODELI plaćenih verzija nisu Bog zna kako bolji; više su “udobniji” zbog nekih mogucnosti drugog tipa.

Izmenjeno od Srecko
Napisano
1 hour ago, Srecko said:

i kada bi pot bio više odvrnut od 3 sata, sa dinamikom, mogao bi pojačavač biti “oteran” u kliping.

moze da bude, a uopste ne mora da znaci 

ene, kao sa automobilom ..... gas, menjac i sav potencijal motornog vozila se usaglasava sa uslovima na putu

sto ce reci, ako nema koje zrno izmedju usiju operatera, dzaba sva kalkulacija i svi moguci safety protokoli ovoga sveta

Napisano

Pretpostavljam da ste ovim mislili da u tom momentu dinamika moze da bude jako mala pa da mozete "dati gas"-odvrnuti i preko 3 sata, i da ne uđe pojacavač u kliping.

Zato kažete da treba slušati i "davati gas"- odvrtati pot dok se ne pojave prvi znaci distorzija.

Da li bi se onda moglo reci da GS se "podešava" (optimalni) na 3 sata da bi faktički lako koristili pot za podešavanje glasnosti (i da lako u malim koracima utišavamo a i da takođe i lako u malim koracima pojačavamo glasnoću. 

Napisano

nisu bitni "mali koraci"

bitno je da je gain structure takav da se sto maje smanjuje (atenuatorom) signal u uslovima maksimalne koristene glasnoce (SPL)

analogija sa voznjom automobila - normalno je menjati brzine na obrtajima najpovoljnijeg obrtnog momenta, kao i voziti autoputem na istim tim obrtajima

naravno da se nekad vozi i regionalnim putem i naravno da se nekad i pretice na autoputu

Napisano

Evo kako ja to razumem: Ako znas da ces voziti po gradu gde ne smes brze od 50, onda ti je sasvim dovoljan auto koji ide max 50 :)

Gain, ako ti ne treba, najbolje da ga nema. Evo recimo za neko kucno slusanje muzike meni ponekad dovoljan follower (no gain) direktno na Dac. Mozda moze da izgura koji watt, ali cist. 

Ili jos bolja analogija: ides u prodavnicu i kupis hrane samo toliko koliko ces pojesti, ali kvalitetne. Ili mozes kupiti gomilu manje kvalitetne hrane, ali ipak neces sve to pojesti, nego baciti visak. Gre'ota.

Kako ono bese: No gain, no pain? :)

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   1 član

• Kreiraj novo...