Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano (izmenjeno)

"Posle svakog korištenja ili svakih 5-7 dana treba se "hraniti" sa oko 0.5 dl vode i 1-2 supene kašike vode, i dobro promiješati . Držati u frižideru"

Ovde(post 26) se verovatno mislilo na 0,5dl vode i 1-2 supene kasike brasna?

Izmenjeno od tuturutu
Napisano (izmenjeno)

A sad ražani:

Par kašika kiselog kvasca, 5dc hladne vode, 450g grubog ražanog brašna, malo maslinovog ulja, 20g soli i malo zacina za crni kruh, anis, kumin , fennel cabbage. To dobro promiješati kasikom da bude živitko. Ja stavim preko tanku plastičnu foliju i ostavim napolju dok ne počne da vrije i "pjenuša" i dobije u zapremini. Može se ostaviti i u frižideru da bude baš lagano.

5886ac88-c47a-4885-a6ec-8ecb75372ec1-1_all_103.jpg

5886ac88-c47a-4885-a6ec-8ecb75372ec1-1_all_101.jpg

Izmenjeno od ninja
Napisano
11 minutes ago, tuturutu said:

"Posle svakog korištenja ili svakih 5-7 dana treba se "hraniti" sa oko 0.5 dl vode i 1-2 supene kašike vode, i dobro promiješati . Držati u frižideru"

Ovde(post 26) se verovatno mislilo na 0,5dl vode i 1-2 supene kasike brasna?

Da, lapsus, ali može i više ako planiraš veću akciju pravljenja 

Napisano

Sutra to zamjesiš u mašini sa još 450 g ražanog brašna i 200g pšeničnog. Ovo nikada ručno ne radim pošto mi se sve zalijepi za ruke. Miješaš jedno 20min. Posle ostaviš da stoji jedno 2h.

Onda se dijeli na 2, malo brašna preko da se ne lijepi i 2 loptice u košaricu i pokrijem krpom, nekad i vlažnom. I ostavim da dobije oko 50%. Moze i vani ako će se odmah peći ili u frizider da stane, pa peći kad se ima vremena, moze i sutra.

 

Rernu na 250C i kad se ugrije ubaciti pa posle 10min na 190C i onda jos 50min dok unutra ne bude 96C.

I to je to.

5886ac88-c47a-4885-a6ec-8ecb75372ec1-1_all_99.jpg

5886ac88-c47a-4885-a6ec-8ecb75372ec1-1_all_97.jpg

5886ac88-c47a-4885-a6ec-8ecb75372ec1-1_all_92.jpg

Napisano

Ovakvim načinom pravljenja se dobija puno bolji gluten i bolje za stomak.

 

Inače, možete provjeriti da li je dovoljno miješano tako da uzmete mali komad tijesta, i napravite lopticu ko kliker.

Onda je lagano rastežete medju prstima i ako se može razvući da se vidi kroz njega, kao ono kad nene razvlače za pitu, onda je dosta, ako puca, miješaj jos.

 

Obično ljudi kratko miješaju, ja sa mašinom 15-20min. Na ruke duže. Uzmeš konzervu špinata pa miješaš 😛

Napisano

A tijesto za pice je isto kao ono prvo samo sto ga podjelim na momade od 200-220g, pa ih "zarulam" ili presavijem u loptice i svaki stavim u jednu nauljenu Ikea posudicu i zatvorim pa u frižider, tako može stajati i 5 dana, zavisi koliko se kiselog kvasca stavilo.

 

Napisano

Hidraciju tijesta racunate sa => tezina brasna / tezina vode * 100 i tako mozete experimentisati sa kolicinom vode pa da bude hidracija 80% ili vise, teze za raditi, rijetko ali bude bolje.  

Napisano

Meni je ova tema bas dobra! :D 

Rekoh ja, svi ponapravili sto im je bio ceif i sad samo muzikica i razbibrige tipa kave, kruha, rostilja, raznih corbi, a  mozda se pokrene i proizvodnja piva ili rakije.


Nadrastamo pomalo ime Diyaudio i postajemo Diy-HedonismLifetsyle-audio included.
Kazem ja, nema boljeg foruma u svemiru...osim ako mi je promakao forum rahmetli Hugha Heffnera. 

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...