Srecko Napisano Jun 25, 2024 #1 Napisano Jun 25, 2024 Par meseci koristim "Samsung Galaxy S24 Ultra" 512GB, i moram da kažem da je telefon odličan iako je moj daily driver naravno "Apple iPhone 24 Pro Max" prvenstveno zbog neupitne i neuporedive bezbednosti. Uvek posedujem i neki Android flagship jer Android mi se dopada i u meni pobuđuje emocije u odnosu na IOS poput Linux spam Windows. Otvorio sam temu zato što sam samo jednom davno kupio (i tada mi je se i svideo) Google Pixel Android telefon i od tada nikada jer sam rekoh od početka korisnik Apple iPhone-s I nekako sam uvek bio pod utiskom da je sve Google "nedovršeni proizvod". Takav sam utisak stekao i čitajući recenzije o poslednjem modelu telefona "Google Pixel 8 Pro" (procesor koji po performansama kasni 1-2 generacije, kratko trajanje baterije, sporo punjenje ..... ) a onda sam probajući ga u prodavnici svakodnevno desetak dana shvatio da to i nije baš tako. Po ko zna koji put oduševljen sam software-om Google i za početak pokušao sam da napravim NAKAZU, "Samsung Galaxy S24 Ultra" HARDWARE i sve od Google software što je bilo moguće staviti na "S24 Ultra", jasno bez rutovanja telefona jer ovo što pokušavam upravo ima za cilj da sagledam prvenstveno "bezbednost" Androida i da li bi možda jednog dana mogao da i pređem na Android. Siguran sam da su mnogi od Vas imali iskustva sa Google Pixel telefonima i da će podeliti samnom svoje iskustvo. Nadam se da je za prvi post dovoljno.
Srecko Napisano Jun 26, 2024 Autor #2 Napisano Jun 26, 2024 Malo toga se može "obrisati" sa "S24 Ultra" od onoga što je Samsung preinstalirao. Šta više ne mogu se obrisati ni neke Google aplikacije koje je Samsung preinstalirao (verovatno po nekom međusobnom ugovoru). Rečenicom-jednom na Samsungu, za namenu u koju sam ja hteo da ga koristim ("Napraviti od Samsung telefona "Google Pixel"), ostaje mnogo Samsung aplikacija u ovom slučaju "bloatware". Naravno da nisam menjao Launcher "One UI 6.1" jer Google ne nudi kupovinu Pixel Launcher-a a ostali Launcher-i (osim po izgledu). Nisam ga menjao jer sam stekao utisak da ostali Launcher-i su ZNATNO inferiorniji od "Samsung Launcher-a One UI 6.1" + "Good Lock" aplikacija za customisation telefona sa kojom možete na telefonu izmeniti malte ne sve što Vam padne na pamet.
Zen Mod Napisano Jun 26, 2024 #3 Napisano Jun 26, 2024 ni fiksni sa okretalom nije bloatware-free why bother kupis salas, odes zivis, ubijes sva sredstva komunikacije ......... Srecko, LightMatic, revox and 1 član je reagovao/la na ovo 1 3
Srecko Napisano Jun 26, 2024 Autor #4 Napisano Jun 26, 2024 23 minutes ago, Zen Mod said: ni fiksni sa okretalom nije bloatware-free why bother kupis salas, odes zivis, ubijes sva sredstva komunikacije ......... Ova Vam je zlatna! Ja sam se i odrekao svega (Računari, iPad, Mac Book Pro ..... ) osim: 1. NUC-Muzika 2. Telefon iPhone - "u sve ga mešam" (on mi je kao AV) i 3. iWatch - Health (prvo pogledam na satu koliki mi je pritisak, puls .... a onda udarim lopticu) i za plaćanja (ko izmisli beskontaktni način plaćanja glava mu se pozlatila). LightMatic and black coffe je reagovao/la na ovo 2
Srecko Napisano Jun 27, 2024 Autor #5 Napisano Jun 27, 2024 Za početak sam sve Samsung aplikacije koje sam mogao deinstalirao i prečice uklonio sa home screen. Nije mi bila namera da zamenjujem Samsung aplikacije koje koriste Samsung hardware jer prirodno je da su one bolje optimizovane za Samsung hardware poput aplikacije Camera. Rekoh da mi se dopada Google software. To je ustvari "dublji" odnos, SUŠTINSKI mi se dopada filosofija Google, BOLJE REĆI KAKO TO JA VIDIM, to jest pristup Google pri kreiranju telefona "Google Pixel" u odnosu na sve ostale predvođene Apple. Apple I ostali "imaju" u centru svog environment (šta god da je to za svakog od nas) uređaj i to je za Apple iPhone od prvog (još mi je u sećanju slika Džobsa kako ga drži u ruci) do zadnjeg, i sve im počinje i završava se sa iPhone koji je ono što im dominantno utiče i na zaradu i samu izlistanu vrednost kompanije. Sve ostalo: software, drugi hardware ....... je u funkciji iPhone. Isto je i kod ostalih jedino što je kod nekih poput Samsung paleta roba koje se proizvode šira. Google pak, U CENTRU SVEGA IMA SOFTWARE, a u centru tog centra je pretraživač CHROME. To se naravno najbolje vidi iz prihoda Google od reklama mahom iz CHROME. Dakle po meni CHROME je centar svega za Google i čini mi se da to prepoznaje i u mobilnoj telefoniji jer je "Google Pixel" kreiran da upravo proveri tu njihovu filosofiju a ne da im obezbedi zaradu. Zato "Google Pixel" telefoni znaju biti jako bagoviti, nikada vrhunskih performansi osim u oblastima od prvenstvenog značaja za sam software poput Camera. Zašto to mislim? Kada npr. na izvornom Samsung telefonu promenite Font Size u SETINGS, on će se promeniti u svim aplikacijama i to je slično kod svih osim ako nisu bugs u pitanju, i to je naravno odlično sprovedeno. Google ne funkcioniše tako. Aplikacije koje je Google dizajnirao toliko su isprepletane i komuniciraju međusobno da na Font Size koji ste postavili u SETINGS mogu uticati razne aplikacije naravno prvenstveno CHROME I sve to deluje kao neki živi organizam, tako da možete da primetite promenu fonta, bez obzira šta ste podesili u SETINGS, i čak da utičete na font size. To je ono što Google čini različitim i što me podseća filosofijom kreatora na AI i što mi se naravno dopada. To je ono o čemu sam mislio da razmenim iskustva sa vama.
Mikorist Napisano Jun 27, 2024 #6 Napisano Jun 27, 2024 Ja nemam uopšte na telefonima fabrički android. Imam Lineage OS distribuciju LineageOS – LineageOS Android Distribution LINEAGEOS.ORG LineageOS Android Distribution Pa na nju instalirane Open GApps The Open GApps Project OPENGAPPS.ORG OpenGApps.org offers information and pre-built packages of The Open GApps Project. The Open GApps Project is an open-source effort to script the automatic generation of up-to-date Google Apps packages. All Android versions and platforms supported.
Srecko Napisano Jun 27, 2024 Autor #7 Napisano Jun 27, 2024 Jasno mi je. Ja imam drugačiju filosofiju zato što je meni prioritet BEZBEDNOST. Naravno, ne mislim da Vaš izbor nije bezbedan, naprotiv možda je bezbedniji nego bilo koja brendirana verzija Android OS ili iOS. Poimanje bezbednosti bilo čega pa i OS je potpuno lična preferencija i zavisi od čitavog niza stvari. Zato ja od početka pa do sada koristim Apple iPhone koga se mnogi užasavaju; no to nije za diskusiju kao i ukusi koje pojedinci imaju; a Android stalno analiziramo i nadam se da ću jednog dana koristiti Android kao svoj daily driver a ne iOS jer mi se rekoh filosofija tzv. Vanila Androida jako dopada, no to je opet moj ukus izbio iz mene.
Mikorist Napisano Jun 27, 2024 #8 Napisano Jun 27, 2024 Pa bezbednost je da sam iz source coda instaliram ceo OS i pregazim fabrički. Evo upustvo kako se to radi https://wiki.lineageos.org/devices/surya/build/ Ovo je za moj POCO recimo.... Svi su telefoni odrađeni u kini. Softverski takođe...Ništa ne verujem kinezima. Potpuno isto kao i ovima u Redmond-u.... MSM može i ručno na Xiaomi (preko USB i ADB) da se deinstalira bloatware #!/bin/bash # disable adb shell pm disable-user com.miui.contentextension adb shell pm disable-user com.miui.fm adb shell pm disable-user com.miui.qr adb shell pm disable-user com.miui.systemAdSolution adb shell pm disable-user com.miui.hybrid adb shell pm disable-user com.miui.player adb shell pm disable-user com.miui.translation.kingsoft adb shell pm disable-user com.miui.voicetrigger adb shell pm disable-user com.miui.translation.youdao adb shell pm disable-user com.miui.newhome adb shell pm disable-user com.miui.video adb shell pm disable-user com.miui.translationservice adb shell pm disable-user com.miui.hybrid.accessory adb shell pm disable-user com.miui.translation.xmcloud adb shell pm disable-user com.miui.miwallpaper adb shell pm disable-user com.miui.analytics adb shell pm disable-user com.miui.yellowpage adb shell pm disable-user com.miui.voiceassist adb shell pm disable-user com.xiaomi.vipaccount adb shell pm disable-user com.xiaomi.gamecenter adb shell pm disable-user com.xiaomi.gamecenter.sdk.service adb shell pm disable-user com.xiaomi.ab adb shell pm disable-user com.sohu.inputmethod.sogou.xiaomi adb shell pm disable-user com.android.quicksearchbox adb shell pm disable-user com.android.thememanager adb shell pm disable-user com.duokan.reader # uninstall adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.fm adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.qr adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.systemAdSolution adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.hybrid adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.player adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.translation.kingsoft adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.voicetrigger adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.translation.youdao adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.newhome adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.video adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.translationservice adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.hybrid.accessory adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.translation.xmcloud adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.miwallpaper adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.analytics adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.yellowpage adb shell pm uninstall --user 0 com.miui.voiceassist adb shell pm uninstall --user 0 com.xiaomi.gamecenter adb shell pm uninstall --user 0 com.xiaomi.gamecenter.sdk.service adb shell pm uninstall --user 0 com.xiaomi.ab adb shell pm uninstall --user 0 com.sohu.inputmethod.sogou.xiaomi adb shell pm uninstall --user 0 com.android.quicksearchbox adb shell pm uninstall --user 0 com.android.thememanager adb shell pm uninstall --user 0 com.duokan.reader Ali ga toliko mnogo ima da je besmisleno imati ovakav OS....Posle svakog MIUI apdejta se vraća sve ovo odogzo.... Sve ide u SiĐiping centralni komitej čak i wallpaper kad promeniš. Trt ! A com.miui.voicetrigger beleži sve što je ikad prošlo kroz mikrofon . Vix je reagovao/la na ovo 1
Srecko Napisano Jun 27, 2024 Autor #9 Napisano Jun 27, 2024 BRAVO MIKO! Bolje je svakako, jedino što nije jednostavno i što je kao i LMS, počiva na trudu članova community I to je ono kad stigne tu je!
Mikorist Napisano Jun 29, 2024 #10 Napisano Jun 29, 2024 Ima jos jedno resenje. Potpuno bez Gugla... e-OS evo im sajt ovde https://e.foundation/e-os/ Ovo je potpuno deguglovan operativni sistem za paranoike... takodje sve ima pregledno kao open source. za svaki telefon uputstvo kako se instalira recimo POCO Install /e/OS on a Xiaomi POCO X3 NFC - “surya” DOC.E.FOUNDATION
Srecko Napisano Jun 29, 2024 Autor #12 Napisano Jun 29, 2024 (izmenjeno) Lepo! Da sam mlađi ne bi se dvoumio. Apple, Google, Microsoft i pogotovo META su stvarno kompanije od kojih bi se trebalo plašiti (ogromne su i beskrupulozne), zbog ljudi koji su im na čelu (Zakerberg npr.). Ovako mator, platio bi im (neku siću), da isčeprkaju nešto INTERESANTNO o meni i objave-iskoriste. Nažalost nema ništa ikome interesantno. Izmenjeno Jun 29, 2024 od Srecko
Mikorist Napisano Jun 29, 2024 #13 Napisano Jun 29, 2024 pre 37 minuta, Srecko reče Ovako mator, platio bi im (neku siću), da isčeprkaju nešto INTERESANTNO o meni i objave-iskoriste. Nažalost nema ništa ikome interesantno. Svi ti podaci idu direkt u neko slkladiste. Sta klikces , gledas i govoris, gde si se kretao po prostoru. Postaju deo obrasca ponasanja AI.
Srecko Napisano Jun 29, 2024 Autor #14 Napisano Jun 29, 2024 Naravno, neki dan sam gledao šta je Google zabeležio o meni za jedan dan i odmah sam ugasio sve i svetlo za svaki slučaj. Zato i pokrenuh ovu temu faktički o "Google Pixel" telefonima jer niko to ne beleži bolje od Google i više naravno. Google je očito najbolji zapisničar.
Srecko Napisano Jun 30, 2024 Autor #15 Napisano Jun 30, 2024 Nemoguće je pisati o Google mobilnim telefonima a ne pomenuti AI. Svi znamo da Google najviše od velikih tehnoloških kompanija ulaže u istraživanja. Šta više postao je poznat po tome da je mnogo toga počinjao a nije završio, što ga je na neki način i stigmatizovalo. To je na neki način u potpunom neskladu jer Godinama imaju u SF deo koji su nazvali X a koji je se bavio STRATEŠKIM ISTRAŽIVANJIMA i AI-om između ostalog, a za koji je bio nadležan Sergej Brin. Moram reći da sam bio neverovatno iznenađen kada je se pojavio "Open AI" sa svojim velikim tekstualnim modelom i rekao bih očitao lekciju Google u oblasti u kojoj je se on smatrao ne najboljim nego jedinim. U jednom momentu su mnogi posumnjali pa i ja da je to kraj Google kakav poznajemo jer je svakome bilo jasno da će "ChatGPT" veoma brzo ugroziti osnovni prihod Google od oglašavanja kroz pretraživač CHROME. I to je i počelo da se dešava, akcije Google su u jednom momentu naglo pale, naročito po objavi njihovog AI modela Bard, koji je definitivno u početku bio inferiorniji od ChatGPT, a onda malo po malo Google je počeo da se "vraća" i sada su tu gde su i uvek bili a Open AI je čini se malo počeo da luta. Microsoft najveći investitor, Apple korisnik? Brak iz koristi u koji je Apple ušao da bi zaustavio sunovrat akcija a Open AI jer to što je napravio niko nije mogao da proprati. Meta ima već svoj model AI koji je jako dobar iako još uvek nemaju aplikaciju. Microsoft ulaže u Open AI samo da bi unapredio browser kao da nije shvatio trenutak. Kada se svemu tome doda da je Apple poznat po tome što uvek želi da ima sve samo svoje te je verovatno pitanje trenutka kada mu Open AI neće biti potreban, omogućiše Google da se vrati na velika vrata i da ne bude kažnjen za sva lutanja i promašaje kojima je Google uvek bio sklon verovatno zbog većinskih vlasnika Larry Page & Sergey Brin dok nisu shvatili da rukovođenje kompanijom ipak treba predati Sundar Pichai (nisam siguran ni koliko je on dobar ali je Indijac i sobzirom na gradijent rasta ekonomije Indije mogao bi se pokazati kao odličan izbor). Dakle cela priča zbog toga da bi se konstatovalo da je "Google Pixel 8" linija telefona prva dobila AI karakteristike (Open AI i Microsoft nisu imali hardware pogodan za demonstraciju svog AI a Apple nema AI). Nažalost i tu je Google ostao veran sebi pa je taj njegov AI pokazalo se bio inferioran u odnosu na Samsungov u "Galaxy S24" liniji, po svim početnim recenzijama. Trenutno je situacija ipak promenjena i Google dolazi polako na svoje jer je KONCEPCIJA onoga što radi čini se strateški ispravnija. Suština ove konstatacije je mikroprocesor Google Pixel telefona TENSOR. Dizajniran je da hardverski odrađuje čitav niz AI funkcija što omogućava izradu AI modela-aplikacija koje mogu sve od AI obaviti na telefonu korisnika. Koliko god da je danas TENSOR po performansama inferiorniji od procesorskih perjanica "Qualcom Snapdragon" i "Apple M series" on je Google pomogao da definiše svoju AI strategiju uz na prvi pogled bar znatno prihvatljiviji pristup u poštovanju PRIVATNOSTI. U okruženju koje je fobično posvećeno S'PRAVOM PRIVATNOSTI, i koje sa negodovanjem gleda na obradu AI upita na nekim serverima koje niko ne zna gde su, Google Gemini koji sve to radi na Vašem uređaju bio je pravi pogodak. AI digitalni asistenti, chat aplikcije, AI funkcije ..... uvele su nas, gotovo preko noći, u novu tehnološku eru.
Srecko Napisano Jun 30, 2024 Autor #16 Napisano Jun 30, 2024 Srce "Google Pixel" telefona - "GEMINI", Google klijent aplikacija koja Vas povezuju sa Google generativnim AI modelima istog nivoa koji koristite u aplikaciji (postoji više nivoa Gemini modela spram onoga šta mogu i da li su besplatni ili se plaćaju od početnog "Bard-a" do "Gemini Ultra"). Google Gemini: Everything you need to know about the new generative AI platform | TechCrunch TECHCRUNCH.COM Wondering what all the fuss is about Gemini, Google's next-gen generative AI model family? Here's a handy roundup to get you up to speed.
Mikorist Napisano Jun 30, 2024 #17 Napisano Jun 30, 2024 Her (2013) - IMDb WWW.IMDB.COM 2h 6m | 12 Ne znam da li je neko gledao ovo ? E pa to nas čeka u nekoj sledećoj generaciji AI telefona... Propast
Srecko Napisano Jun 30, 2024 Autor #18 Napisano Jun 30, 2024 Propast? Pa kakva bi to AI bila ako ne bi mogla da smisli nešto gore bar za rang veličine.
dejanco32 Napisano Avgust 31, 2024 #19 Napisano Avgust 31, 2024 Džabe ste se nadali: Ovi telefoni neće dobiti Android 15, pogledajte da li je i vaš među njima SMARTLIFE.MONDO.RS Kao i kod svakog novog ažuriranja, Google prestaje da distribuira novi Android nekim starijim modelima pametnih...
Mikorist Napisano Avgust 31, 2024 #20 Napisano Avgust 31, 2024 Pre sat vremena, dejanco32 reče Džabe ste se nadali: Ovi telefoni neće dobiti Android 15, pogledajte da li je i vaš među njima SMARTLIFE.MONDO.RS Kao i kod svakog novog ažuriranja, Google prestaje da distribuira novi Android nekim starijim modelima pametnih... Ja sam sad na Androidu 14 na kome inače ne bi trebalo da budem. nostromov je reagovao/la na ovo 1
nostromov Napisano Februar 19 #21 Napisano Februar 19 (izmenjeno) On 6/25/2024 at 8:44 PM, Srecko said: Par meseci koristim "Samsung Galaxy S24 Ultra" 512GB, i moram da kažem da je telefon odličan iako je moj daily driver naravno "Apple iPhone 24 Pro Max" prvenstveno zbog neupitne i neuporedive bezbednosti. Uf, surovo. Za iPhone moze da se vidi: "apple iphone using infrared camera" - gde uredjaj automatski slika svakih ~5 sekundi u nevidljivom infracrvenom spektru (sto moze da se vidi infracrvenom kamerom, kako non-stop snima korisnika; i Apple je inace dao neko krajnje-glupavo objasnjenje za ovo); i ovo je, naravno, samo "vrh ledenog brega" gde je Apple iPhone uredjaj napravljen iskljucivo u svrhu spijuniranja korisnika... a posle je i mobilni telefon. Za Samsung uredjaj, mogu samo reci: "Scamsung". ... Inace, verovatno su (i dalje) najbolji Xiaomi uredjaji... gde je njihov Android interfejs (verzija Androida) donekle sasvim drugacija za koriscenje - po izgledu i nekim funkcijama - od onoga kako izgleda "obican" Android, ali moze da se (donekle!) navikne. Glavna "fora" je u tome sto Bootloader moze biti otkljucan i onda uredjaj moze biti root-ovan - koristeci, recimo, "Magisk" aplikaciju (na GitHub) kako bi se mogle menjati sistemske postavke i (sav!) softver koji je na telefonu. Verovatno su najbolji modeli na kojima se moze instalirati LineageOS, odnosno AOSP Android (koji, takodje, moze da radi bez Google servisa; odnosno bez ugradjenog softvera za spijunazu). Uglavnom, eto malo informacija, p0z! =) EDIT: Trenutno posedujem, koristim: Xiaomi Mi 11 Lite 5G (renoir); sa LineageOS i Magisk root-ovan Xiaomi Poco F3 (alioth); factory Global ROM i KernelSU-Next Xiaomi Poco F1 (beryllium); sa postmarketOS i /ili mobian Izmenjeno Februar 19 od nostromov Ekstra info. Leonardo je reagovao/la na ovo 1
Mikorist Napisano Februar 19 #22 Napisano Februar 19 @nostromov Dobrodošao na forum ! nostromov je reagovao/la na ovo 1
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah