Jump to content

Od CD plejera do selektora digitalnih ulaza


_fly_

Preporučeni Komentari

Odlucio sam prosle godine da risiveru dodam digitalne ulaze, da sklopim od kineskih delova sa sto manje lemljenja. Proslo je 20 godina od poslednjeg samostalnog projekta, bass-reflex kutije sa Visaton zvucnicima. Unazad nekoliko godina nesto lemljenja i odlemljivanja, nista valjano, vreme je bilo da se nesto i zavrsi. Nabavka delova je potrajala, u medjuvremenu sam napravio mosfet pojacalo za slusalice u Szekeres varijanti. I kada je stigao poslednji modul, BT sa Qualcomm qcc5125, vreme je bilo da selektor digitalnih ulaza sa akm4113, usb risiver sa cm6631a i dac sa pcm5102 udomim. Iz ploce raskupusanog cd plejera sam isekao stabilizatorski deo i doradio, u Fusionu sam nacrtao delove za zaptivanje suvisnih otvora na kucistu i nosac oled-a (drugar odradio 3d print), povezao front dugmice za prebacivaje kanala, ofarbao kuciste, sve ugradio i povezao. I sve proradilo, no clicks, no pops, no noise - barem do 12khz, vislje frekvencije ionako ne cujem :). Na kraju sam poveazo da pali sa ukljucivanjem risivera.

I da dodam da sam unazad neko vreme dosta zapitkivao i dobijao kvalitetne smernice. Svaka cast za postojanje ovakvog foruma i svim clanovima koji nesebicno dele svoje znanje.

(greskom sam ovde postavio temu - molim admine da prebace tamo gde pripada)
 

ds1.jpg

ds2.jpg

ds3.jpg

Izmenjeno od _fly_
molba da se tema prebaci u odgovarajucu kategoriju
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sve ti je to dobro, samo je dak ispod nivoa, to ti je neki sledeći zadatak. Kutija je velika ima mesta za proširenje. U skladu sa ostatkom sokoćala, predlog je Pavouk AD1865 ili Miro PCM56 pa na dalje ka skupljim modelima. Nabavka AD1865N-K više nije jeftina, ali postoji na ebaju AD1865R SMD verzija na adapteru vrlo jeftino kao i malo skuplja opcija AD1865N. Prva je isprobana, druga nije.

WWW.EBAY.COM

Find many great new & used options and get the best deals for 1 X AD1865R SOIC28 TO DIP24 Complete Dual 18-Bit 16 x Fs Audio DAC AD1865N at the best online prices at eBay! Free shipping for many products!
WWW.EBAY.COM

Find many great new & used options and get the best deals for 1PCS Audio DAC IC ANALOG DEVICES DIP-24 AD1865N AD1865NZ 100% Genuine and New at the best online prices at eBay! Free shipping for many products!

 

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na preporukama, proucicu. Inace imam jos 2 dac-a, Lee Portable L1387 i xmos+akm4490eq. Preko akm dac-a slusam hi-res audio najcesce preko mosfet pojacala za slusalice koje sam nedavno napravio i audio technika slusalica, ili preko yamaha risivera komercijalne srednje klase i visaton zvucnika u mojoj izvedbi. Sve sto imam u tom audio lancu nije u tom rangu kvaliteta koji bi samo izmenom jedne komponente doneo znacajan skok u kvalitetu. A kontam da svaka karika u tom lancu bi trebala da ima kvalitenu izvedbu - kazu da je najveci izazov za moderne dac chipove implementacija na pravi nacin i da razlike u zvuku zavise od toga a ne od samih chipova. No, nemam iskustva ni dovoljno znanja na polju digitalne tehnike a jos vise sto mi fali je upoznavanje i slusanje kvalitetne (i pristupacne) audio tehnike koja bi obogatila subjektivni dozivljaj zvuka.

image.thumb.jpeg.3677fdca6419daff4fcf08e1fa3475f9.jpeg

image.thumb.jpeg.5b0a7f978124ed4743f8c37dcba611d0.jpeg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 21 minuta, _fly_ reče

kazu da je najveci izazov za moderne dac chipove implementacija na pravi nacin i da razlike u zvuku zavise od toga a ne od samih chipova

Mi smo postali sekta ovde za filter-less DAC-ove.

Nije pitanje vše ni koji je čip - nego da nema digitalan filter.

Nemanje digitalnog filtera je jedno a nemanje filtera potpuno je i nemoguće, ako nešto radi I/V konverziju na izlazu iz DAC-a (a mora da radi), onda je to i filter.

Da li zvuči bolje... zvuči manje dosadnije od čipova sa ugrađenim digitalnim filterom. 

Velika falinka svakoga DAC-a je ulaz. USB, S/PDIF - prenos - svejedno.

Najbolje DAC čip svira kad je direkt nasađen na matičnu ploču PC. Latencija se meri tu u nanosekundama.

U sustini, šta kako svira mora da se čuje  (zato je ovo sport...):D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako sam dobro razumeo, nos dac je dac bez oversamplinga sto jednoznacno podrazumeva da je bez digitalnog filtera, i da su te dve stvari uvek implementirane unutar chipa (ili kompletnog dac board-a)  zajedno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...