Jump to content

ICEpower 50asx2 BTL - pomoć / sugestije potrebne


deda_bole

Preporučeni Komentari

Pozdravljam.

Neko vreme se zanimam opravkom ovog modula. Radi se o modulu pojačala u D klasi, sa dva kanala, fabrički vezanom u bridge mode. Na jedan kanal se dovodi originalni signal koji se želi pojačati, dok na drugi ide signal u kontra fazi. Između izlaza kanala stavlja se zvučnik.

Prvobitni razlog za tom intervencijom je bilo povremeno isključivanje pojačala za bas gitaru (gubio se zvuk). Nakon nekoliko merenja, odlučeno je da se nabavlja novi modul, a stari je dospeo meni na pokušaj opravke.

Dok sam merio, uspeo sam napraviti kratak spoj i uništiti (bar) ulazni filter. To sam zamenio, i sada imam sledeću situaciju:

- oba kanala rade,

- kada se dovedu ulazni signali, na izlazu se dobija korektan pojačan izlazni signal,

- međutim, postoji komponenta od 100kHz za koju nisam siguran da treba da postoji. Naime, čak i kada nema ulaznog signala, na izlazu svakog od kanala ima signal skoro 1.8Vpp od 100kHz, što na zvučniku daje skoro 4Vpp.

- osećaja radi, napajanje izlaznog stepena pojačala je +24 / - 24 V. Na ulaz LC filtra stiže signal koji je ili +24V, ili -24V. Vidite i sami da nakon njega imamo + 0,8V, odnosno -0,8V.

- koliko sam proveravao, tih 100kHZ ne potiču od samog prekidačkog napajanja, jer kada dam signal procesoru pojačala da pojačalo prestane sa radom, signal postaje ravan nuli, dok napajanje i dalje radi.

- u praksi, to znači da signal na zvučniku izgleda kao na slici

Kako je novi modul u pojačalu koje prijatelju donosi hleb u kuću, ne bih da vršim merenja na tom novom modulu, kako se ne bi (ponovo) desio neki kvar.

S druge strane, čak i da se ispostavi da je novi modul bez ovih dodataka, kako ovo rešiti? Da li je možda frekvencija prekidanja preniska, pa LC filtar ne može da se izbori sa ovom komponentom?

Na kraju - zamenio sam kondenzatore u LC filtru, elektrolite u napajanju D pojačala ... bez promena.

Pa eto, ako neko ima neku ideju ...

Primer_izlaznog_sa_ovojnicom.jpg

Izlazni_nakon_LC_filtra_nema_ulaznog.jpg

D_prekidanje_pre_LC_filtra.jpg

D_posle_LC_filtra.jpg

Chopper.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vidim da dugo nema nikakvih reakcija.
Ne mogu ti nicim pomoci nego samo da vidis da netko cita.
Osim toga, meni je ovo kao da gledam Poirota: Jedva cekam kraj da vidim tko je krivac! :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 2 časa, zerowaf reče


Osim toga, meni je ovo kao da gledam Poirota: Jedva cekam kraj da vidim tko je krivac! :D 

 

pre 11 minuta, чика-Брка reče

pa ja lepo napisao, cip je ostecen 100% sigurno.




Znaci, ipak je batler kriv! :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok, evo malo više podataka o samom modulu.

Generalno, imate pločicu sa, identifikovao sam da ima minimalno 3 sloja štampe, a možda čak i  4.

Možete posmatrati da modul ima funkcionalno dva dela - jedan je napajanje za 230V,a a drugi je dvokanalno pojačalo klase D, s tim da je već od strane proizvođača vezano u "bridge" režim. Na kraju, modul može da da +-24V za napajanje neke pomoćne elektronike (preamp i sl).

Šemu ne mogu nigde pronaći.

Kontaktirao sam proizvođača za istu, dobio sam odgovor da ne gubim vreme jer "ko zna šta je sve neispravno" (klikom na link možete uvek kupiti naš novi modul :/ ).

U međuvremenu sam juče ponovo kontaktirao proizvođača, u nadi da ću ovaj put dobiti makar malo više informacija za čipset koji, eto, samo oni proizvode i za koji nema slobodnih podataka...

Ovde napajanje radi. Samo pojačalo radi posao, s tim da je po svemu sudeći frekvencija prekidanja izlaznih tranzistora preniska, pa otud ostaje tih 1.6 Vpp na izlazu i kada nema signala, tj, signal je 0.

Bio sam spomenuo neka merenja - , preko telefona sam pustio test signal, neku sinuosoidu od cca 1kHz. Na zvučniku je izašao pojačani signal, s tim da je u "gornjoj"  poluperiodi signal izgledao kao da je bio amplitudno modulisan, gde je ovojnica bila koristan signal, a taj "AM nosilac" bio dosta veće frekvencije pa je ta poluperioda bila zamućena. Signal iz drugog kanala je bio čista sinusioda (donji deo, jasno).

Pored toga, utvrdili smo da je modul toliko RF zagađivao preamp, pa je bio zaključak da se kupuje novi modul, a da ću ja pokušati da to pogledam.

Kasnije, povezavši ovaj put signal generator i osciloskop, želeći ponovo da proverim te signale, napravio sam nesmotrenu grešku kada sam spojim sondu na zvučnički izlaz i time napravio kratak spoj na jednom kanalu. Posledica je bila pregorevanje ulaznog filtra (SMD komponenta 2.5 x 2 mm), ali uspeo sam naći neku zamenu i to sam doveo u neko, nazovimo ga, ispravno stanje.

Ostaje da proverim da li je taj glavni čip dodatno oštećen, ili je možda stvar u pratećim diskretnim SMD komponentama, gde bih se usudio da nešto probam.

Na fotografiji možete videti taj ICC1 čip i dva prateća ICC3 drajvera, i njihovu okolinu.

Proizvođač je u suštini Bang & Olufsen.

Hvala svakako na vremenu.

 

db

 

 

 

D_CLass_pojacalo.jpg

326-112--icepower-50asx2se-class-d-amp-with-power-supply-2x50-manual(2).pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zamena neće ništa novo pokazati pošto oba kanala imaju isti napon.

To bi značilo da je ulazni čip oštećen...

Samo da dodam - čip reaguje na komandu da "ugasi" izlaze, pravilno generiše pobudu od ulaznog signala.

Jedino je frekvencoja niža.

Po detaljima koji se mogu naći, BTL moduli se od single end modula razlikuju i po tome što su oba kanala fabrički sinhronizovana (verovatno neka mreža otpornika). Zato razmišljam da bi trebalo da pogledam oko generatora trouglastog signala. Ako su nezavisni za svaki kanal, mogli biti uzrok i prvobitnog problema.

Sačekaću da vidim da li ću dobiti neke informacije od B & O.

Izmenjeno od deda_bole
Dodao par detalja, a da ne pišem u novoj poruci
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bih proverio kondenzator(e) izlaznog low-pass LC filtra ,jer ako je taj kondenzator izgubio vrednost onda postoji mogucnost da taj 100 Khz signal prodje ka liniji zvucnika.
 

Izmenjeno od BANAT
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...