Jump to content

3a Allegretto N50 restaurastur by krca44, pa jos ponesto


krca44

Preporučeni Komentari

pre 2 časa, NIXIE reče

Da, može šelna da se kupi ona obična sa pužem (zebra šelna je zovu), pa se sastave dve šelne oko dugmeta da bude simetrično i samo se iščupa dugme. 

0012240_zebra-selna-a4-din-3017_415.jpeg

Dijametar-precnik kape je 23mm i nesto sitno - kao se to prevodi na sledece i da li je ovo pogodno :

https://prodavnicaalata.rs/sr/proizvod/puz-selna-za-inox-crevo-sgs-9-w2-20-32-fischer/6052

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, NIXIE said:

Loš savet sam dao jer nisam dobro pogledao sliku. Kapica ima onaj zub, nema ništa od šelne. Možda papagajke pa da se iščupa ko kvaran zub. Ili batali skidanje uradićeš bez tog atenuatora.

Nisi ti to bas razumeo, kada se vec preslisavas. Svakako bi trebalo obmotati izolir trakom, i sl, zavisno sta ko ima, da se ne ostete ivice i selnu formirati  prema obliku. Potrebna je ipak praksa... :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam ja navalio da ga skinem bez razloga - zalemiti nove otpornike na izvode starih je smatram moguce ali zalemiti novu zicu je moguce problematicno, ide se vec prema cosku kutije pa unutra - ne znam uopste da li mogu da gurnem obe ruke unutra za rad - zato bih skinuo - da uradim sta treba napolju i vratio unutra.

Videcu jos par mogucnosti, za par dana mi dolazi prijatelj automehanicar koji je mnogo iskusniji od mene za generalne radove ovog tipa - ako bas ne moze da se skine a treba da postoji - stavice se neki drugi, zalemiti se otpori i ici ce u kutiju, meni ne treba napolju kad se jednom podesi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vladd hvala za predlog ali ....

---- kad razmislim... :

Ono sto mi treba je "simulacija" attenuatora, tri paralelna otpora 6R8 i dodatni otpor za umanjenje mid horne jedno 2dB... ne znam vise sto se maltretiramo oko ovog postojeceg.... mislim sta on to radi sto ne mogu tri otpornika u paraleli - mene ne zanima podesavanje tokom reprodukcije nit' me interesuje preprodajna vrednost zvucnika i ocuvanost.

Ako skinem postojeci - ok - ali ako ne skinem - napravicu na raster pcb 3 paralelna otpora i neka oni glume atenuator, ovo sad vec prelazi u to da ja maltretiram tebe i druge ljude ovde... nije mi do toga.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odluku treba sam da doneses.

Pre svega da li odrzati koncepciju koja je bila, uraditi refres, tehnoloski, iste vrednosti ali drugaciji materijali, ili raditi laksu doradu i poboljsanje koncepcije skretnice, ili potpuno nov koncept skretnice u skladu sa merenjima i ponasanjima zvucnika ponaosob.

 

Atenuator gusi u nekoj meri i visoke, ne samo srednje, odnosi deo signala.

Koncept, 6dB hajpas, pa atenuator pa 6db hajpas, postoje valjda neki zdravi razlozi za tu verziju

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 4 minuta, vladd reče

Atenuator gusi u nekoj meri i visoke, ne samo srednje, odnosi deo signala.

Atenutaor je mehanicka naprava na koju su vezani otpori - ako izbacim mehaniku ostaju otpori, sama mehanika ne radi nista za elektricne osobine.  Ne bih nista drugo menjao na tom mestu, samo probao dodatno prigusenje mid horne - ako bude moguce.

Nemam znanje za novu skretnicu i drasticne promene - mogu samo da "opravim" ono sto treba da se zameni usled starosti, spakujem nazad ( probam usput prigusenje ).

Ukratko - novi kondovi, zice, ispuna, otpori koji cine atenuaciju i nove buksne pozadi ( sada je DIN konektor, to bih zamenio, stavio neku nosecu plocu, zavisno od dimenzija - fabricku ili nesto improvizovano da nosi buksne ).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozadi je otvor - vertikalna elipsa - sirina 46mm, visina 75mm - ugrubo ( +5mm plafon ) - tek treba da potrazim sta tu moze da se smesti i koliko je moguce prosirenje... zadnja strana kutije je cca.18mm-20mm neke iverice ili slicnog materijala, nemam alat za obradu....   ako nadjem da nesto pasuje, sjajno - ako nema, onda bih neku plocu zalepio i izbusio rupe za buksne.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 6 časa, NIXIE reče

Skretnica finalno, veze atenuatora nacrtane prema slikama.

Alegreto 3M skretnica Fin.jpg

Sada shemu - atenuator otpore - zar nisu oni u polozaju 4 - prvo serijski vezani pa potom paralelno na zvucnik ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gledao sam slike i boje žica koje idu od switch-a, vezano je kao potenciometar.

Otpornici su na slikama vezani na red, u položaju 4 signal ide direktno na hornu, a paraleno horni imaš ukupno 3x6,8+22=42,4 oma, horna radi bez prigušenja. U ostalim položajima dodaje se jedan po jedan otpor na red sa hornom a smanjuje u paraleli čime se prigušuje horna. U položaju 1 imaš na red 3x6,8=20,4 a paralelno 22oma, maksimalno prigušenje.

Ako grešim ispravite me. :innocent04:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 2 minuta, NIXIE reče

Gledao sam sliku i boje žica, vezano je kao potenciometar.

Ma smo pokusavam da shvatim kako bih trebao da vezem otpornike na rasteru za istu funkciju, ako dotle dodje ( sinuce mi za par dana ).

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, krca44 said:

Atenutaor je mehanicka naprava na koju su vezani otpori

Atenuator je komplet, i preklopnik i otpornici, koji timski zajedno rade prigusenje signala posle kondenzatora, prvog hajpas(ili visokopropusnog) filtera.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 35 minuta, NIXIE reče

u položaju 4 signal ide direktno na hornu

OK - ovako je radilo - moram da zalemim kondenzatore sve i da onda probam, da cujem kako ce raditi, to mogu i sa starim zicama i atenuatorima ovakvim kakvi su.

Prvo to, da cujem sta se desava sa viskotoncem, pa onda taj atenuator, i kasnije one buksne.

 

Hvala !

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...