Jump to content

Nislija

Član
  • Broj sadržaja

    149
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

Postovi objavljeno od Nislija

  1. E da, obavezno ko hoce SMART, uzimajte ANDROID smart televizore jer cete sa onim njihovim, nazovi fabrickim software-ima da imate muke oko povezivanja, kompatibilnosti i ostalo... Narocito jedna serija Sony televizora srednje klase je imala taj problem, znaci reklamacija je vilo ubi boze... Covek da ne poveruje...

  2. Sto se TVa tice, imam 40' LG kupljen 2011. j dalje sljaka bez problema... Najverovatbije opet kupujem jos jedan ali ne veci od 42 eventualno 48 inca... Mnogo to brate za nase standardne sobe tipa 4x4 ali opet, ko sta voli... Te SMART zajebancije uopste ne koristim jer mi je povezan na komp i jedino za sta mi TV sluzi je gledanje filmova... Ostali koriste regularno Mts BOX. BTW radio sam u Winwin-u na prodaji televizora i nagledao sam se dovoljno da sada kada kupujem TV ima 5 puta da ga proveravam pre nego sto ga pokupim iz prodavnice ?

  3. Uu bre... Mnogo se zalite... ? Bice vam mnogo lakse ako prihvatite realnost da ste u zemlji gde jeste. Elem, koristim MTS vec godinama (citaj vise od deset godina) i to je to sto je (korisnicka podrska mi za sada uvek izlazilanu susret, ne mogu nista lose da kazem)... Mozda bi trebalo vise ali i ovo je za ove pare dobro u poredjenju sa ostalima gde je internet navodno mnogo brzi, a ono ping u cetvorocifreni broj cepa. Cinjenica je jedna, a to je da kod nas nemas kvalitetnog provajdera vec kome se sta isplati i to prihvati... E da... Zadnjih deset godina sam dosta putovao po svetu, zacudili bi ste se koliko smo zapravo u rangu sa mnogo razvijenijim zemljama, osim ekstremno dobrih po pitanju IT infrastruktura poput Juzne Koreje recimo... Mogu da vam kazem da imamo vrlo pristojan internet koliko god me kudili posle ovog posta...

  4. On 14.7.2020. at 15:03, NIXIE reče

    Gledam opet šemu, probaj direktno na ulazne RCA da dodaš 47-100k otpornike od signala prema masi činča.

    Ma jok... Nece, jos vise zuji sa otpornikom od 100k. Sve sam vise ubedjeniji da ima veze sa trafoom. Da utice na rad ostalih komponenti u uredjaju, a i cini mi se da ne isporucuje deklarisani napon kao u semi... Pretpostavku temeljim na tome da sam prvo paljenje radio sa plocom izvan kucista na 30 cm udaljene od trafoa i tada nisam cuo zujanje. Sada kada sam cuo ploca je bila na predvidjenom mestu odmah pored trafoa. Uz to ide i cinjenica da sam kompletno raskacio ulaz signala na pojacalu (odlemio ulaze na ploci) i dalje zuji, tako da nije signalni deo da ga nazovem tako... Ako neko u medjuvremenu ima neki predlog kako da resim ovo, slobodno neka pise... ?

  5. pre 6 časa, NIXIE reče

    Teška situacija. Možda da vratiš na staro zenerke+otpornici za napajanje OPA? Jedino to se razlikuje od originalne šeme.

    Zaboravih da napisem... I to sam probao na jednom kanalu, vratio sam sve maltene fabricki... I opet nista... Neka struja me zeza negde, Bog ce ga zna sta je... A nemam osciloskop. Cak sam skidao i one sitne blokove ispod velikih elkova... Ne pomaze voda majko... Uzeo sam neki RF filter pa cu da probam i to... Nadam se da nisam izgoreo one zenerice pored OPA dok sam skidao i vracao one stabilizatore sto mi Zen rekao da stavim, mada dobar napon tu ide...

  6. On 12.7.2020. at 21:05, NIXIE reče

    Probaj uzemljenje na šuko kutije pojačala.

    E ovako... Probano uzemljenje (sa kutije pojacala na uzemljenje u suko), ulazni blok kond okrenut pa skidan pa menjan originalnim elkovima, na kraju sam skinuo ulazni sirm kabl posto mozda on hvata nesto... I na kraju nista i dalje se zujanje cuje... Mreza mi nulovana pa nisam siguram da mi uzemljenje u suko uopste vezano negde, a mozda bi mogao da probam RF filter pa da vidim... Stvarno ne znam sta jos... ?

  7. pre 7 časa, Quattor reče

    Valjalo bi proceniti šta se čuje, ako može da se prepozna. 50 Hz/100 Hz ili nešto iznad toga... To bi onda bila smernica za dalje akcije ili uputstva...

    Kazem ti, neko krcanje/zujanje vrlo tiho... Kako predjem prstom preko ulaznih WIMA 4.7uF blok kondova na par milimetara prejo, to krcanje/zujanje se blago pojaca pa kad sklonim ruku se stisa.. Podseca me na sum u mezi... Sa probam da ga bocnem preko nekog filtera na mrezu...

  8. pre 10 minuta, NIXIE reče

    Možeš i da izbaciš te kondenzatore. Takve pojave mogu se javiti recimo kad kablovi nisu širmovani, kad pojačalo nije apsolutno stabilno, kad postoji neki problem sa uzemljenjem ili kad je preveliko pojačanje. Može i da prestane zamenom OPA recimo.

    Menjao sam OPA nije do toga... Kablovi su oni fabricki neki sivi... Nesto mi ne ulivaju mnogo poverenja. Otprilike je kao neko zujanje "napona" da kazem ako moze tako da se sroci... Probacu da razmrsim te kablove, da probam bez kondova i kasnije i da ih okrenem... Pa cu da vidim... Razmisljam da zamenim te kablove nekim boljim i da ih pustim da idu ispod PCB-a do ulaza posto ima mesta od ispod. Cenim ga da ce manje smetnji da ima.. Neka preporuka za sirm kabl?

  9. Preslusavam sad tj. testiram ovo pojacalo... I imam mali problem, a taj problem mi je neko mikroskopsko zujanje na niskim i srednjim tonovima kada pojacalo radi u mirovanju, kada ne ide muzika... Ima li neko ideju sta moze da bude? Takodje kad upalim pojacalo i predjem rukom preko ovih ulaznih Wima blokova bez dodirivanja, kao da se zujanje pojaca na trenutak dok mi ruka ne prodje i posle toga se opet smanji :/ Cudno...

  10. pre 23 minuta, NIXIE reče

    Treba da se uradi jače napajanje da bude još bolje, ovo je sa delovima koje sam imao, malo nategnuto. Trafo torusni 20-30VA i 2x18VAC, uraditi +-18VDC napajanje, povećati sve hladnjake i duplirati struju kroz IRF510 pa  biće sjajno, čak i  kao pretpojačalo za slušalice. Prednost je što ne trebaju sprežni kondenzatori, i jednostavno je za izradu. Samo moraš naći original delove, mogu i neki bolji stabilizatori umesto LM317/337, shunt regulacija, ili neka druga komplikacija po želji. :D

    Imaš i razne jednostavne opcije sa lampama, tebi za SPS200 i digitalni izvor zvuka i ne treba pojačanje, samo buffer, selektor i potenciometar. Lično bih ovo sa OPA preporučio za SPS200, a ne lampe. Još ako imaš kutiju Ei pretpojačala, sve se može relativno lako spakovati, a da vizuelno pasuje sa pojačalom. Možda i trafo u Ei pretpojačalu odgovara?

    Moguce. Nemam semu, ne znam koji ide tamo u pretpojacalo... U principu pretpojacalo radi ali baguje... Mada ovo bi mogao sledeci projekat da mi bude. Imas neku semu za to pretpojacalo za SPS200? Ili je to ovo iz ove teme koju si linkovao?

  11. pre 39 minuta, NIXIE reče

    Mnogo bolje od drugih koje sam probao. Mika me ubedio da probam dok se igrao sa Topping D10, nisam verovao da postoji OPA koji baš dobro zvuči. Godinama sam favorizovao OPA604/2604 jer su  mi bolje zvučali (toplije, prijatnije, življe) od LME49710/20, koji ima klinički čist ali pomalo hladan i nezanimljiv zvuk. Ali ove nove generacije su baš dobre, recimo kao da si ukrstio zvučni potpis OPA2604 i LME49720, ima sve vrline oba, a nijednu manu. Frekventni opseg opseg sa tim OPA1612, tj OPA1611 u slučaju SPS200, je jako širok, višestruko širi od NE5534, možda bude problema sa oscilovanjem u tom pojačalu zbog toga, ne znam zaista da li se to može desiti. Ako ostatak pojačala što reče Vladd ne može da iskoriti prednosti naprednog OPA na ulazu, koliko se to isplati? Možeš da kupiš i probaš, ako nema vajde, napravi odličan preamp sa IRF510+OPA1611 za taj SPS200, neće ti biti žao. U pretpojačalu nije bilo nikakvih oscilacija, čisto sve ko suza.

     

    Citas mi misli, bas sam hteo da pitam da li ima neko neki predlog za neki preamp za ovaj sps200 onaj ismz njegovog seta mi nije dobar... Fino ovo deluje...

  12. pre 23 časa, NIXIE reče

    Ja sam upoređivao do sada original NE5532 sa OPA2134 kupljen u KELCO, malkice bolje je zvučalo priznajem i ako je garantovano Kineski klon, još malo bolje (sve originali provereno) LME49720, pa malo bolje OPA2604 (ne pravi se više), a skroz superiorno OPA1612+adapter SOIC8/DIP8. Odgovarajući jednostruki su LME49710, OPA604 (još se proizvodi u TI), OPA1611+adapter. Glavna igra je nabaviti originale što nije lako jer su ogromne poštarine sad kod Mouser itd. Proveri ako hoćeš u RS Components Srbija (Primotronic) šta od toga ima i koje su cene. Imaš i ove firme razne što nabavljaju iz inostranstva delove, to je malo povoljnije ali ne znam tačno koliko se isplati za par sitnica. Takođe ne znam šta se dešava kad umesto NE5534 staviš OPA1611, da li će da osciluje? Treba ti osciloskop za te igrarije, i onde to prevazilazi vrednost tog pojačala.

    Evo gde sam nabavljao adaptere, ima i opcija sa instaliranim OPA1611 za 11,50$ komad, a ima i Kinskih adaptera sumnjivog kvaliteta. Nešto sitno sam platio dažbine, poštarina je bila 13,95$ za 5kom. adaptera bez OPA. Podelio sa ortakom pa nije tako strašno. OPA1612 sam nabavio iz Mouser preko jednog člana foruma bez dodatnih troškova.

    https://www.cimarrontechnology.com/product/browndog-970601-so8-to-dip8-adapter

    I kako se cuje OPA1612? ?

  13. E pa drugari sve u svemu, prvo bih morao svima da se zahvalim na pomoci oko ovog pojacala... Malopre ga upalih i onako, bas me obuzeo neki fin osecaj :D :D Preliminarni zakljucak: Basovi su mozda malo dublji za moj ukus ali ako se uzme u obzir da sam slusao na jedan zvucnik u okruzenju gde nikada ranije nisam slusao kvalitetan zvuk i nemam sa cime da poredim, a pritom je islo sa telefona, neka bude da mozda i gresim. Ali primetno je da ima dosta manje suma nego ranije, kao sto neko rece "crno, crnje i najcrnje" i nije mi ni malo zao sto sam ulozio novac koji verovatno vredi vise nego samo pojacalo ali mi je drago sto sam dosta toga naucio u medjuvremenu... Ostaje da cu i dalje da se "igram" sa pojedinim set up-ovima dok ne nadjem zlatnu sredinu... Kada ga budem skockao, izbacicu slike... Sve u svemu ima dosta razlike i zadovoljan sam... ;)

  14. pre 19 minuta, NIXIE reče

    Nema šta da podešavaš za OPA, samo za izlazne tranzistore jer mirna struja ne zavisi od OPA ali zavisi od izlaznih tranzistora. DC offset će se promeniti, ali to nije mnogo bitno. Ako je OPA134 nabavljen kod nas, i MJ15003/04, pazi se, uradi jedan kanal prvo. Možda će bolje zvučati original NE5534.

    Naravno planirao sam samo jedan kanal da probam prvo, pa ako je ok onda da kupim i za drugi...

×
×
  • Kreiraj novo...