Jump to content

krca44

Član
  • Broj sadržaja

    2293
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

  • Broj dana (pobeda)

    11

Sve objavljeno od krca44

  1. Pre nabavke drugih cevi obrati paznju da kineske oznake nekad nemaju nikakve veze sa ruskim / zapadnim ekvivalentima - proveri dobro sta je stvarno u pojacalu putem datasheet-a za kinesku cev pa potom vidi dalje.
  2. Ja mislim da ne postoje takve cevi - samo NOS / New Old Stock tj cevi proizvedene recimo 1959 i nekoriscene, stajale u magacinima distributera i trgovaca svo to vreme - nema garancije da ce raditi kao nove zato sto su lezale decenijama nekoriscene. Erno Broberly ima hybridni projekt sa ECC86 + IRF izlazima, namenjen mislim kao headphone amp ali se moze koristiti kao i line preamp. Ovo radi cini mi se sa oko 24 Vdc napona.
  3. Kad dodje fliper u kafic ja odmah odigram da vidim kako rade tipke i kazem redovno vlasniku ako ne rade kako treba - da zove tipa od koga je iznajmio da mu se to podesi - gazde flipera nisu to volele ali su ipak podesavali kad trazi vlasnik lokala. Ne mozes da "chupas" lopticu kako treba cak i kad imas dobre shanse za to ako tipke ne rade dobro ( kad fliper hoce da te "proda" ). P.S. Mrzeo sam flipere na kojima je proizvodjac namerno stavio malo krace tipke tako da totalno onemoguci "chupanje" lopte.
  4. Kad vec to moras da menjas proveri kako rade "pedale" ( zaboravio sam pravi izraz trenutno ) kojima shtopujes i udaras lopticu tj. njihov rad u odnosu na dugmad sa strane - vrlo cesto taj kontakt oslabi pa "pedale" nemaju odgovarajucu snagu u upotrebi, budu "labave" - ovo se cesto desava kad je fliper u stalnoj upotrebi - imao sam nekog iskustva u tome kroz fliperane & iznajmljvanje flipera od strane vlasnika kafica - vrlo cesto fliper dodje sa pedalama koje su labave pa to treba s vremena na vreme nastelovati.
  5. krca44

    Stari dobri zvucnici

    Posto imam 6P3S - zasto mora varijanta sa E dodatkom ? Znam da one duze traju ali ima li jos neki razlog ? Max napon na G2 mozda ?
  6. krca44

    Stari dobri zvucnici

    ECL82 ce ti u PP spoju dati oko 10W, za celo pojacalo, sem napajanja koristis samo te 4 cevi. Sledece je malo komplikovanije EL84 do 15W, pa potom ide 6L6GC oko 20-24W i EL34 15-35W - to su neke klase snage na osnovu tipa cevi. ECL82 PP moze da svira jako dobro, slusao sam recimo staro japansko Cosmos pojacalo koje je radilo vise nego sjajno ( model se moze naci u temi "Kurshum ABC" i odatle shema ). P.S. Sem ECL/PCL82 i EL84 cene NOS cevi su poludele, mislim na 6L6GC i EL34 - 6P3S-E je ruska 6L6G, nesto nize max disipacije od 6L6GC verzije ali se jos uvek moze naci kvartet za neke normalne pare ( recimo 120 Eu ) ili 6P3S verzija za duplo manje para. Kvartet NOS EL84 je oko 100 Eu. Tako bih ja preporucio ECL82 sem ako ne zelis da pravis neko bas ozbiljno pojacalo pa smatras da vredi ulagati dosta novca u cevi ( i trafoe itd ). Cika Brka ti sigurno moze dalje pomoci pametnim savetom sta da izaberes ako hoces SE. P.S. Neka je samo kratak snimak - jako ti lepo sviraju ove kutije.
  7. MC275 snagas slusah davno na sajmu u Hyatt hotelu - ostao mi je zauvek utisak da nikad pre ni posle nisam cuo takvu bas reprodukciju sa cevnih pojacala.
  8. Ne mora velika membrana biti lenja - to zavisi od motora i ostalih specifikacija a sem toga da li ces vise manjih ili jedan veci... to je stvar licnog izbora, ja prefeririam jedan veci drajver ( ne mora niti treba da ide ispod 40-45 hZ, za to je subwoofer ). Stvar filozofije rekao bih. Da dodam - kapiram ove moderne manje drajvere sa vecim hodom u br kutiji, rade oni odlicno, samo je moj izbor drugaciji.
  9. Ja sam se resio problema sa basem od kad imam one moje kutije sa 12" midbasem u kompresiji.
  10. Mene stvarno zanima makar u par reci kako rade ona McIntosh pojacala sa autotrafoima na izlazu.
  11. The Remarkable Carmell Jones + Lee Konitz / Warne Marsh
  12. Mozda ono sto domoroci pokupe sa kineskih deponija ?
  13. Stigla mi jos jedna gomila tranzizstora - sada imam mogucnosti za osnovne i nesto bolje CCS varijante, Wright/Rasmussen Shunt Reg verzija iz FVP6 teme sa big diy-a + jos neki serijski regulatori. Uzeo i dva Ohmite 10W otpora za 6E5P izlaz za DAC, ako ipak uradim tu varijantu ( E180F gain +6E5P cf ).
  14. Vazi - samo cu dodati da je gornji post napisan u kontekstu stavaljanja u kutiju peamp-a, head-amp-a, DAC-a i svih njihovih trafoa + PSU / regulatora. Ako je off - brisi.
  15. Jesi li razmatrao stavljanje pcb u vertikalu tako da staje vise u kutiju ( kutija bi mozda bila 1-2cm visa nego sto je uobicajeno ) ? ili mozda smestis sve trafoue i PSU u drugu kutiju, pa imas dve kutije manjih dimenzija.... ?
  16. Video sam ta dokumenta samo nisam znao jesu li fizicki pravi atenuatori sa otporima ili kvazi-atenuatori : jer bilo je neke price o tome ranije bas od strane Hi-Fi Collective-a.... kao to su pot-ovi ali imaju podeoke kao atenuator. Duplo su oni skuplji od Alps pot-ova. Neki kazu da valjaju.
  17. TKD - ne kapiram jel oni rade kao pot ili kao atenuator ili kvazi-atenuator....mislim sta su tacno ?
  18. Postoji prednost da sam izaberes velicinu koraka....
  19. Trebao bi navodno biti MBB, kupovalo je vise nas ovde sa foruma, mozda sam ja jedini imao problem. Imam jos jedan od 50K ali nisam ga proveravao, mozda taj bude ok. P.S. Onaj kao tvoj je zakon, razmisljam da pazarim jos jedan takav RFT ali sa 26 pozicija.
  20. Jasta prave oni svasta
  21. Imam ja rotacioni atenuator kupljen kod Audiophonics, kineski naravno - taj koji sam probao, 100K, imao je pucketanje na zvucnicima prilikom obrtanja. Mislim da je tada bila verzija sa 23-24 polozaja, smd otpori. Zvuci bolje od nekih pot-ova ali jbg... pucketa kad se okrece. Ima jos uvek RFT atenuatora sa 23 i 26 polozaja, 4 pola i 5 pola - sasvim dovoljno za jedan dobar atenuator. Imam jedan i taj cu ugraditi ako/kad budem pravio preamp ( kopije Siemens originala ).
  22. Probao ovo jer sam imao tu mogucnost putem DIP prekidaca - kad MC zvucnicu opteretis sa 47K ona zvuci maltene kao MM, samo dosta "prozracnije", zvuk se tako promeni da je tesko to opisati recima. Ako mozes probaj ako si radoznao mada ja mislim da to nije pravac u kome treba ici sa MC zvucnicom.
  23. krca44

    Kuršum ABC

    Trafomatic pravi toroide ( i mozda na duplim C jezgrima, za neke su radili ). STF iz Nisha mozda pravi takav kakav ti treba - pogledaj katalog, ima raznih tipova, mozda nadjes odgovarajuci. Naravno dimenzije unutar kutije su vazne, da moze stati na istu poziciju - mozda moze toroid da se stavi, treba pitati Trafomatic. Dati im sve relevantne podatke i pitati kolika bi bila dimenzija ( skinuti datasheet original modela pa poslati da pogledaju specifikacije ? ).
  24. Najzgodnije su ove - ima one za audio recimo kod Silken ( ili drugih radnji ), lepse od tvrdje plastike ali te su meni problem za busenje otvora.
×
×
  • Kreiraj novo...