Jump to content

pojačalo za slušalice


kefalo81

Preporučeni Komentari

Ništa nisi pogriješio na 8. strani, mjerio si samo napajanje. To je inače dobra praksa prije nego se priključi ostalo, provjeriš i napon i orijentaciju. Ako nešto ne valja kad složiš ostalo onda bar znaš da je iza napajanja. Moguće da si s pogrešnim spajanjem oštetio OP-e ali ja stalno imam osjećaj da si pogriješio sa konektorima. Provjeri s onim kablom (odvijen pot do kraja) da li dobiješ brum kad staviš prst na ulaz svakog kanala posebno. Ako nema provjeri istu stvar pipajući izvode ulaznog kondenzatora. Ako ni tu nema bruma onda si naopako okrenuo OP ili je ispustio dušu a ako ima onda nisi dobro spojio konektor

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako taj brum niko nije spomenuo ranije.

Hvala, pogledaću.

Evo nekih mjerenja

 

Mjereno na nožicama op ampa , nožice 4 i 8 imaju po 4,1V a nožice 1 i 7 osciliraju nemaju konstantu vrijednost. Da li je to normalno.Sa izbačenim op ampom kada sam mjerio voltažu na 1 i 7 nožici voltaža je bila 0.Da li su to normalne vrijednosti ili ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

POšto za test koristim neke jeftine slušalice sony ne čujem brum pod prstima ali kada pipam pipaljkom od unimera (koji je isključen)  lijevi i desni kanal na džeku čujem pucketanje.

Ista stvar i kod C2 kondenzatora na ulazima.

Dakle pucketa.

 

Na koje konektore misliš ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na ulazne naravno. Nisam stigao baš da upratim temu pa više i ne znam šta ti je spojeno od konektora i šta si sve mjenjao. Pogledaću sutra kad stignem malo detaljnije. Ako si još na onim 3,5mm ženskim konektorima s takvima sam i sam imao problema. Sve su ti ljudi rekli i dali prave savjete samo trebaš pažljivo pročitati i odraditi to. Provjeri ponovo kako si sve polemio, pokušaj da spojiš izvor direktno na ulaz (s 2 žice) bez konektora i pota.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Što reče Sir ... Lele. Prođe me svaka volja dok sam čitao.

 

Od ovog što sam pročitao i vidio jedino mi nije jasan onaj otpornik 47 Ohm koji mi kod tebe izgleda 47K (47000 Ohm). Daj još sliku gdje je OP u podnožju.

post-37-0-75827200-1359632669_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Svaka čast, oko sokolovo.Jeste 47K oma umjesto 47oma. Ja sam nakon kupovine provjeravao svaki dio , ali sam napravio grešku tako što sam poredio po specifikaciji sa računa koji sam dobio u kelcu a ne po spisku komponenti na tangentsof sajtu.

Još jednom svaka čast.

Imam rezervne otoprnike 47oma od predhodnog cmoy-a i njih ću zalemiti i pomoliti se da završi ova agonija :)

 

Sva sreća pa se mogu provjeravati otpornici bez odlemljivanja. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 RAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAADDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

 

:respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:

 

toliko jako da slušalice na najglasnije tjera u veeeeeeliku distorziju .

 

Još jednom hvala svima na velikoj pomoći i strpljenju.

Naročito HVALA kan042, SVAKA ČAST NA PRECIZNOM OKU.

 

Ne znam šta da radim, toliko me ovo iscrpilo u ova dva dana :hot:  da sad nemam snage da testiram .

 

JOŠ JEDNOM VELIKO HVALA SVIMA

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvi utisak je da je jači izlaz od dx. Toliko je jako da ja denon dn hp500 ne mogu da držim na glavi do kraja odvrnuto.One su 40oma. Grado su 32 oma ali ipak malo teže za pokrenuti.Za moj ukus mislim da bi ovo moglo sasvim pristojno gurati nešto tipa sennheiser hd598 ili hd558.

 

Mnogo dobra stvar, sad ide skutijavanje u punom drvetu. Sad ću zvati ljude koji mi mogu grube radove odraditi.Definitino pravim još jedan :D ali od najskupljih djelova. Sve pozlata i srebreno ožičenje, bolji kondenzatori , op amp227 kažu da je dobar.

Za 7 dana stiže u kelco opa 2132PA i njega ću uzeti :)

Sve ću da kupim sad kad mogu da napravim.

Uf koliko truda , koliko pokušaja a tako glupa greška.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedno audiofilsko pitanje kada je riječ o odnosu jačine signala izvora i signala pojačala.

Da li izvor držim na maksimalnoj jačini ili na nekom manjem nivou a pojačavanja vršim sa pojačalom.Postoji li neko pravilo.

Inače utisak za cmoy je da se na 2/3 pojačavanja pa do kraja čuje his.

Inače pojačalo je za moj ukus više nogo jako. Slabije slušalice tjera u kliping, grado nije mogao da potjera u kliping ali je bilo nezdravo glasno.Isto je i sa denon.

Bas je više izražen čak i na nižim nivoima glasnoće.

Utegnut je prilično i pri slušanju na maloj glasnoći.

To su prvi utisci.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E, pa onda, čestitamo! ;)

Sledeće što bi trebalo kupiti je univerzalni digitalni multimetar, pa makar i neki za 10-15€ - čisto da imaš čime da proveriš vrednosti elemenata pošto je očigledno da postojeći unimer nisi iskoristio u punom kapacitetu... Ili jednostavnije - uključiti vijuge... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...

Skutijao sam ga . 

Predstavljam svoje Paul Gaultier CMOY pojačalo.

Ostalo je da nabavim odgovarajuće dugme za pot  ( nešto aluminijsko )i napravim stalak kakva imaju burenca , mislim da će biti ili drvo ili pleksiglas.

Nije uopšte bilo lako skutijati, pot i audio izlaz od 6,3mm zauzimaju masu prostora. Prednja strana je montirana pincetom pošto se dno ne može skinuti a problem je što je žica sa kojom sam radio kvalitetna ali više nego kruta.

Izvinjavam se na lošijem kvalitetu slika.

 

Postavljena slika

 

Postavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slikaPostavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

Skutijao sam ga . 

Predstavljam svoje Paul Gaultier CMOY pojačalo.

 

 

 

 

Pajz da ti ne dođe Paul Gaultier da uzme procenat što koristiš zaštićeno ime... (bez baszkódás)...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 9 months later...

Pozdrav,

Ja sam u potrazi za pojacalom napravio par komada, inace imam AKG K 702, 62 ohm poprilicno teske za teranje, mnogo pojacala nije moglo da ih pobudi kako valja i istu zvucnu karticu ( xonar dx) tkao da sam probavao sve i svasta.

Aj da krenemo od pocetka:

1. Napravio sam taj CMOY koji ti zelis i on nije nista komplikovano ali sa njim neces dobiti nista vise od izlaza koji vec imas na DX-u. Mozes ga skockati za jedno popodne.

2. Taj amp sto si gore naveo sam ja takodje napravio, to ti je hibrid, koristi lampu ecc 82 i irf 510,) NP-100v12: 12AU7 (ECC82) / IRF510 Headphone Amp . Delove za njega mozes nabaviti u Kelcu ili Mikroprincu i zabavices se za male pare ( okvirno oko 1500-2000 dinara ne secam se tacno) lampu i kuciste za nju neces pronaci u radnji nego idi na kupujem prodajem pa tamo potrazi. Naravno lampa nije ukljucena u cenu koju sam naveo.Ona je oko desetak evrica plus kuciste koje je oko 500 dinara.

Mana kod tog malog pojacala je sto ces morati da mu napravis dobro napajanje inace ce biti suma, ja sam koristio stari adapter od printera i LM 317 kao regulator napajanja,Sve u svemu opet neces dobiti nista mnogo bolje nego sto ti je izlaz na DX kartici, mnogo zezanja za skoro nikakav zvucni boljitak. Imam i Bose Triport ( 32 ohmske slusalice) i sa njima nije radilo lose, AKG k 702 nije moglo ni da potera u pola glasnoce a vec distorzija, kao sto rekoh nista bolje od DX izlaza koji se sa 702 cak pokazao bolje. Sa 32 omskim nije tako lose ali opet rekoh nista posebno.

To sto si video na slici 11. su prekalaisani vodovi, on je prvo napravio stampanu plocu ( preneo peglom nacrt koji imas na sajtu na virtoplast pa posle ojeo bakar u kiselini) i onda sve presao sa kalajem. Nadam se da ti je sada jasnije.

I konacno pravo resenje za tebe, Ziki ti je predlozio dobar amp evo ti link : http://gilmore2.chem...llerano_prj.htm Ja sam ga napravio i prezadovoljan sam, na sajtu ces naci sve sto ti je potrebno, nacrte, seme, PCB, uputstva kako oziciti pojacalo i jos ponesto. Pojacalo radi u A klasi i koristi irf 610 -ke u izlazu. Ja sa njim teram moje AKG bez ikakvih problema i na najvecim glasnocama, probavao sam razna tvornicka pojacala za sluske i sve ih je potuklo. Ima dovoljno snage da ti natera krv na usi a u isto vreme ne izoblicuje zvuk. Delovi i trafo te nece izaci vise od 70 evra ( kutija nije ukljucena u cenu) i svira za sve pare. Ja bih samo vodio racuna da stavim malo kvalitetnije kondove jer zaista uticu na kvalitet zvuka. i napajanje se moze malo pojacati sa kondicima i ima da radi za sve pare! :) Imam i slike svih mojih pojacala pa ako ti nesto nije jasno mogu ti posalti da pogledas, pisi mi na pp.

Pozdrav!

 

      Jel' bi mogao postaviti šemu tog pojačala što si pravio, pošto ovaj link više ne radi...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nisi se pohvalio da nisi koristio kontracepciju pri radu sa lemilicom pa su se pojačala razmnožila!

 

http://www.kupindo.com/Clan/kefalo81/SpisakPredmeta

 

?

Svako ko je naucio razliku izmedju otpornika od 47 oma i 47K moze da stavi dr. ispred imena a samim tim i prodaje uredjaje. I onako sve vise smrdi na Megadens univerzitet strucnjake, sto bi forum bio izuzetak...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

X igor, 

Evo linka, pa se poigraj :

 

http://headwize.com/?page_id=105

 

Kefalo, 

Nadam se da cu dobiti neki procenat od prodaje, barem za one privatne casove i zezanje kod mene pri trazenju kvara ... ;)  Salim se ja malo... Ako mozes da napravis biznis samo udri... :) Ja na svakoj svojoj spravi gubim barem 30 % cene koja me je kostala pri prodaji, ulozeno vrijeme i rad i ne racunam... :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Covek se malko iznervira raznim stvarima, pa se onda zainteresuje a nije lose ni za lecenje zivaca. I tako uradim i ja jedan CMOY skoro klon (originalni rad Chu Moy-a nema pot ako se ne varam). Dakle nekoliko dana rondanja po netu i mini svajsa, prekidanim dezurstvima, najbolje cuvanom tajnom danas tj. epidemijom svijskog gripa, navalom pacijenata i sl.

I eto rodi se malo pojacalce koje za sada nista posebno ne svira i nije kvalitetnije od npr Samsung II mob. i koje treba malko optimizovati (skuplji ulazni kondovi, boji pot i sl). Naravno onda se gubi varijanta pojacalca za 500 kinte. Zasto postavljam ovo...3 razloga

 

1. Ovo je moj II DIY uradak koji je proradio iz prve a da nije stolarija tipa stalaka, polica i sl.

2. Nesto sam naucio

3. Namucio sam se odrzavajuci minijaturnost naprave, puno improvizacija u stilu ACME, lika sa mog avatara da bi donekle licilo na ovo

post-1338-0-82217000-1426114188_thumb.jp

 

Neko se vec potrudio da razradi ceo tutorijal, sa analanom preciznoscu i apendiksom potencijalnih problema, kvarova, resenjima, tweak-ovima: http://tangentsoft.net/audio/cmoy/

Prica se zavrsava gornom slikom, a pocinje ovom: post-1338-0-34997600-1426114425_thumb.jp i ovom:

post-1338-0-48432200-1426114462_thumb.jp

Kod mene je pocelo ovako:post-1338-0-38459800-1426114657_thumb.jp nastavljeno ovako: post-1338-0-81070800-1426114817_thumb.jp, pa se doslo do: post-1338-0-59437700-1426114855_thumb.jp i post-1338-0-00919200-1426114880_thumb.jp.

Moze da se nauci ovo post-1338-0-30124700-1426114926_thumb.jp

Rezultat?

Pot je najdivcarskiji, jeftin i stvara probleme (daje kontakt samo na oko 12 sati sto je preglasno i ulazi u distorziju) iako je nov. Zenski 3.5mm stereo izlaz takodje stvara probleme bez obzira sto je kvalitetniji. Bas je zaista dobar i definisan ali celokupni rezultat je zvucno ipak malo zamoran (zamolicu Groznog da ga poslusa i opise utiske...nevina sala).

Odstupio od originala sa kondovima od 470 umesto 220uF zbog boljeg basa.

Sve u svemu jos jedan od izvikanih audio mitova. Svejedo sam se zabavio, poraslo mi je samopuzdanje.

Naravno, navukao sam lateks na lemilicu pa se nece razmnozavati ali za retke casove mira na dezurstvima bice skoro OK.

Nadam se da se jos neko zabavio citajuci i gledajuci ovo.

Poz

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...