Welcome to diyAudio.rs

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.

kan042

Član
 • Content count

  711
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

2 Followers

About kan042

 • Rank
  Deda

Contact Methods

 • ICQ
  0

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Mostar
 • Zemlja:
  Bosnia and Herzegovinia

Recent Profile Visitors

7409 profile views
 1. Da je sreće, već bih se spremao za Fak ili čak vratio. Mislim da je proljeće/ljeto najbolje za organizirati skup a broj prijavljenih za jesenski susret govori tome u prilog. U svakom slučaju, meni jesen ne odgovara. Svaka čast malobrojnima koji su se potrudili i bar nešto uradili ali čini mi se da je zainteresiranost za skup jako mala i da od svega ni ove godine neće biti ništa, nažalost.
 2. E pa nek' je sretna prva petobanka
 3. Sretan rođendan gidjga!
 4. Sretan Uskrs/Vaskrs svim vjernicima!
 5. Našao, tema: Joe Rasmussen "Trans-Amp" Hvala
 6. Postoji ali je nakon docrtavanja otpora 56R, u negativnoj grani ostao ispred njega. Možeš li postaviti shemu kako si radio LM1875?
 7. Sretan rođendan!
 8. Smanjio R9, R10, R12, R13 na 10K i R11, R14 na 3K9, ostalo za sad ne diram. Ne primjećujem izobličenja i nestabilan rad pa ću probati kako radi sve skupa.
 9. Hvala vladd i Aleksandar Car. Svakako ću smanjiti vrijednost otpornika u razdjelniku jer sam negdje našao da je 100K već granična vrijednost. @vladd opet nisam siguran da li će s tim izmjenama sklop postati neinvertovano pojačalo umjesto bafer. Uzgred već i sam razmišljam da ipak stavim sklop sa pojačanjem ali tek kad ovo istjeram do kraja i budem siguran da mi treba pojačanje. @Aleksandar Car zbog jednostavnosti cjelokupnog sklopa htio sam izbaciti dodatnu komplikaciju pa sam odustao aktivne virtualne mase ali to je interesantno za samu temu pa evo i od mene mali doprinos https://tangentsoft.net/elec/vgrounds.html U gužvi sam s poslom pa ću tek poslije podne moći da se Sigram i probam.
 10. Može li se onda reči da je shema koju sam prvo postavio ispravna te da bafer sa jediničnim pojačanjem treba tako spojiti i eventualno promijeniti vrijednosti elemenata?
 11. Za sada sam samo smanjio C11 i C13 na 100nF. Svira već neko vrijeme i ne primjećujem izobličenja. Jučer su se izobličenja pojavljivala nakon nekoliko minuta. Da li sklop ima svrhu ako je bajpasovan?
 12. Sretan rođendan Luka i Viktore!
 13. Hvala vladd. Kada sam prvi put pravio sklop i nije radio kako treba, prepravio sam sklop baš tako s tim da su vrijednosti elemenata ostale iste. problem je bio kad sam isključio napajanje a sve je nastavilo da radi. U prvi mah sam mislio da "drže" kondovi u napajanju ali kad sam bolje pogledao ispalo je da su ulaz i izlaz direktno spojeni i signal je nesmetano prolazio. U ovom slučaju pojačalo, pretpojačalo i izvor su na neovisnom napajanju a digitalni pot nije ni spojen. U stvarnim uvjetima će biti drugačije. Bafer je spojen da odvoji digitalni pot od sljedećeg stepena i nije potrebno pojačavati signal pa ako zadovoljava prvi uslov onda je OK. Probaću sutra napraviti te izmjene a mislim da ću naći i LM358 iako sam negdje pročitao da je skroz loš za audio.
 14. Hvala Alex, Ovo je jedno od rješenja koje sam i sam pronalazio na internetu. Meni treba bafer sa pojačanjem 1 pa je valjda malo drugačiji sklop. Nisam siguran da sam djelitelj napona stavio na pravo mjesto ali jedino ovako mi je bilo logično. Otpornik spojen na djelitelj napona i ulaz sam isto našao negdje kao poželjan zbog stabilnosti pa sam ga stavio.
 15. Pokušavam da napravim buffer sa OPA (operaciono pojačalo) napajano sa jednostrukim napajanjem. Iako sam na dosta mjesta našao kako to uopšte ne bi trebalo da bude problem kod mene nije tako. U prilogu je shema po kojoj sam radio. Vrijednosti su uzete sa nekih primjera i vjerovatno nisu idealne ali računam da bi ipak trebalo da radi. Ulazni kondenzatori su 100µF zbog prethodnog sklopa (digitalni pot), i opet uzeti s nekog primjera. Za probu sam izostavio digitalni pot i signal dovodim sa PC-a direktno na ulazne kondenzatore. Jednostruko napajanje diktira izlazno pojačalo. Nisam našao puno primjera sklopova OPA sa jednostrukim napajanjem. Negdje se koristi buffer za stvaranje virtualne mase a negdje samo pasivni elementi. Mene sad interesira par stvari a mislim da će biti interesantno i širem krugu, pa molim da podjelite svoje znanje i iskustvo u izradi ovakvih sklopova. Konkretno: 1. Koji su OPA sa jednostrukim napajanjem u rasponu 5-15V pogodni za audio primjenu? (Kakav je LM358?) 2. Kako izvesti jednostruko napajanje OPA koji nije predviđen za jednostruko napajanje? (naglasak na pasivne elemente)