Jump to content

Kako dobiti sto bolji FM prijem Radio Bgd 2 ?

Preporučeni Komentari

Napisano

Tuner je Kenwood KT-7500. Antena je ona uobicajena FM T antena.

Slusam 99% jednu FM stanicu. Naravno, Radio Bgd 2, tj. Radio Bgd 3 od 20:00 na istoj frekvenciji ( 97.6 Avala ).

I pored dobro upeglanog signala po cajgerima na tjuneru, cesto u glasu spikera se cuje ono iritantno hssss, hssss, a takodje i pri muzicikim numerama to tiho krcanje povremeno probija.

Da li moze jos nesto uraditi sa ovom T antenom kako bi se ove smetnje otklonile ili smanjile ?

Da li je ipak dobitna i definitivna kombinacija kao finalno i idealno resenje spoljna antena ? Ako jeste, koja ?

Malo slika tjunera i same T antene i manual samog tunera ( mozda pomogne i ovo za neki komentar ? ).

t1.jpg

t2.jpg

t3.jpg

t4.jpg

t5.jpg

t6.jpg

t7.jpg

hfe_kenwood_kt-7500_en.pdf

Napisano

spoljna , daj bar malo usmerena , da kompenzuje gubitke u kablu

koja - vidi sta ima na trzistu,postuj linkove

Napisano
3 minutes ago, Zen Mod said:

spoljna , daj bar malo usmerena , da kompenzuje gubitke u kablu

koja - vidi sta ima na trzistu,postuj linkove

Znaci, ova T nece da mi zavrsi pos'o ?

Toga sam se i pribojavao. :(

E sad', secam se da su bile neke skalamerije, neki meraci, koji ti mogu u odnosu na poziciju stana/zgrade tacno reci koja ti antena treba ?

Sto se tice linkova, ja sam totalni analfabeta za te spoljne antene, pa ocekujem ovde neke osnovne smernice i pomoc.

Napisano

Nisi dobro pvezao tu T-antenu, one ušice treba obe da su na konektorima za 300 omski ulaz (to je taj kabl).

Napisano
13 minutes ago, zek said:

Nisi dobro pvezao tu T-antenu, one ušice treba obe da su na konektorima za 300 omski ulaz (to je taj kabl).

Thnx @zek.

Ona desna klema je bila na ground.

Namestio upravo. Definitivno znacajno bolji prijem. Slusacu ovako neko vreme, pa videti da li ce biti dovoljno sa T ili ne ?

Napisano

Ja sam je isto imao tu kruznu  i razlikuje se prijem kako je okreces sad kako i zasto ne znam (a kruzna je). Ali odlicno zavrsava posao. Nekad (pre 30god) nije bilo sad ima i vertikalna kruzna FM antena.

Napisano
sto bi usmeravao kruznu antenu?

Pa makar da je fiksiram za na neki nosac, trenutno je okacena na gredu i visi[emoji2]

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Napisano
1 hour ago, sir Oliver said:

Nećeš da prelaziš na savremene metode? SBB radio ili internet striming.

BG2/3 je u pitanju

jedina stanica (ostala) u Srbiji , za moje znanje , koja u eteru zvuci bolje od net streaminga

tako da  ...... Sire - opet ne pratis fabulu radnje

:smesna:

Napisano

mozda ja pogresno shvatih ( ne pratim fabulu radnje :smesna: ) ......... al' sta mu dodje SBB radio ?

Napisano

Ako antena ide na krov, treba vertikalnu metalnu šipku (konzolu) vezati na gromobransku instalaciju, inače može biti opasno. Može i ispod krova da se stavi ako je od drveta i crepa. Poželjno je da bude što dalje od žica, a ako je blizu dalekovod, onda je signal verovatno slabiji.

Napisano
On 10/21/2017 at 9:45 PM, Zen Mod said:

mozda ja pogresno shvatih ( ne pratim fabulu radnje :smesna: ) ......... al' sta mu dodje SBB radio ?

to ti je radio sto dolazi kroz gajtansku televiziju 

Napisano

a jes , to mu dodje isto sto i ja imam sa MTS Box paketom ...... ....... no sam cekao poentu da sigurno nije preuzet FM pa digitalizovano sa prepucijum ADC-om ...... nego je vrljavi streaming koji i sam mozes da uzmes sa web-a

dakle FM prijem ....... a web radio ostaviti za 99% ostalih srpskih stanica , koje bolje da i ne postoje

Napisano
7 hours ago, Zen Mod said:

...... nego je vrljavi streaming koji i sam mozes da uzmes sa web-a

dakle FM prijem ....... a web radio ostaviti za 99% ostalih srpskih stanica , koje bolje da i ne postoje

Upravo tako.

Zbog toga sam i otvorio ovu temu. Isključivo zbog što boljeg radio prijema Radio BGD2/3.

Juče mi se drastično pokvario radio prijem i pored pravilno nameštenih papučica na 300 Ohm-a.

Čim je počela kiša, vetar, pojačao se onaj neprijatni hssss, hssss u glasu spikera.

Kako bilo da bilo, rešavaće se na proleće sa nekom spoljnom FM antenom.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...