Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano
10 hours ago, Okibokis said:

Jedan deo moze da se izmeri uredjajima,a za onaj najbitniji jos nisu izmisljeni uredjaji...

Uređaji za merenje najbitnijeg sa tehničkog aspekta odavno postoje, elektrotehnika i akustika su vrlo egzaktne tehničke nauke, sve ostalo pomenuto u temi su neizbežna izobličenja signala koja svako bira po sopstvenom, vrlo subjektivnom, ukusu. Sa tim ukusima i vazda neka frka... 

Napisano

drago mi je što si spomenuo i akustiku, koju su skloni da zaborave i jedan i drugi tabor. 

Tako da ako je nekom do menjanja sistema, najjeftinija promena je da se napr promeni raspored zvučnika ili nameštaja u sobi i eto ti promene za sitne pare :) 

Ako želiš više da uložiš, kupiš James Bond krevet i rešiš sve svoje elektroakustičkoerotske potrebe :P 

Napisano
13 minutes ago, Zflazar said:

...Tako da ako je nekom do menjanja sistema, najjeftinija promena je da se napr promeni raspored zvučnika ili nameštaja u sobi i eto ti promene za sitne pare :) 

Il promeni mesto sedenja. Eto ja kad se uželim najdubljeg basa odem u hodnik, tutnji samo tako ;)

Napisano

Sluh se trenira.

Kad budete sledeci put pricali o izoblicenjima merenjima i licnim procenama, setite se ovih slika.

350px-Highimgnoise.jpg

canon_vs_tokina_tele_corner.jpg

Chromatic_aberration_(comparison).jpg

how-to-correct-lense-distortion-with-photoshop7.png

Napisano

Sunce li ti zarko oli ti zone li ti sajne, kako samo decu izrodismo, bez polozene ginekologije i akuserstva, a merenja bila davno u pubertetu, jos bez standardizacije... mislim, odakle se racunja:msn-rofl:

Napisano
34 minutes ago, grozni said:

Sunce li ti zarko oli ti zone li ti sajne, kako samo decu izrodismo, bez polozene ginekologije i akuserstva, a merenja bila davno u pubertetu, jos bez standardizacije... mislim, odakle se racunja:msn-rofl:

human-evolution.jpg

Napisano
9 hours ago, Shoba said:

Sluh se trenira.

Kad budete sledeci put pricali o izoblicenjima merenjima i licnim procenama, setite se ovih slika.

350px-Highimgnoise.jpg

canon_vs_tokina_tele_corner.jpg

Chromatic_aberration_(comparison).jpg

how-to-correct-lense-distortion-with-photoshop7.png

Podseti me na jalove rasprave o brzini autofokusa... (i superiornosti istog kod proizvođača A u odnosu na proizvođače B i C) ehhh... bolimeglavaodovogavišeeeee.....

Napisano
7 hours ago, grozni said:

Pa to je prirodan proces, pravljenje pojacala i tocka apsolutno nisu :D

To me i cudi, da neki iz tehnike izvlace nekavu nekontrolisanu magiju..a narocito u smislu uvecanja inkasa.. :) 

Malo se nesto testerise, lemi i sledi punomisticne price i poziva na sluh, bez neke korelacije sa tehnikom.

Mislim, sve sto "zvuci", moze se meriti, ne jednom spravom i jednim merenjem(na sta se "slusaci" najvise pozivaju, pljujuci skop), ali za razliku od 60-ih ili 70-ih, sada se apsolutno sve moze izmeriti od inicijalnog izvora zvua, do akustike(ili akusticke raspodele) u prostoru. 

A da ne spominjem memoriju, koja je za sluh tuznog vremena drzanja..

Ali da ne davimo sa audiofilskim pricama, izradicemo tu prvobitnu verziju, bar ja, sa tranzistorima iz 70-ih, da ne bi bilo price o epitaksijalnima i hometaksijalnim verzijama..pure sonic 3055+BC109..

Da cujemo i to cudo..koliko je bolje od HSR 48 :) 

Napisano
4 hours ago, vladd said:

Malo se nesto testerise, lemi i sledi punomisticne price i poziva na sluh, bez neke korelacije sa tehnikom.

Mislim, sve sto "zvuci", moze se meriti, ne jednom spravom i jednim merenjem(na sta se "slusaci" najvise pozivaju, pljujuci skop), ali za razliku od 60-ih ili 70-ih, sada se apsolutno sve moze izmeriti od inicijalnog izvora zvua, do akustike(ili akusticke raspodele) u prostoru. 

A da ne spominjem memoriju, koja je za sluh tuznog vremena drzanja..

U prilogu su Pass-ov citat o mernim kantarima i slušanju, kao i spektar intermodulacija top modela firme Pass Labs. Njegovi jeftiniji modeli su na merenjima daleko "bolji"......

Target ti je 10% od genijalnog Pass-a? Polako ima vremena......

pass.JPG

xs.JPG

Napisano

Ma to su fine pricice, istinite i simpaticno dvosmislene, ko ne zna sve detalje, moze da se upeca i izvadi pogresan zakljucak.

Ne sede oni da slusaju kao mi, vec u kontrolisanim i izmerenim uslovima , ustanovljuju korelacije izmedju dizajna, parametara i konacnog efekta. Pa sve ono sto ceprkaju po koncepcijama, kostatuju na izlazu iz zvucnika. Naravno da je igranje sa harmonicima specificna zabava i farbanje zvuka...

Skoro pre neki dan pozovem kolegu i pitam gde je, kaze toji pored rostija...

Da ne nabrajam zamisli i zakljucke koji se naprave tog momenta, ali covek bio u uradi -sam i merkao rostilje..

Pass se igra ..fantasticno i beskonacno..i pomalo zivi od toga..

Napisano
1 hour ago, vladd said:

.......

Ne sede oni da slusaju kao mi, vec u kontrolisanim i izmerenim uslovima ............

toliko da svaki pojedinacni clan slusalackog panela sedi u svojoj slusaonici (dakle poznato i uslo u uvo ) i slusa i donosi zakljucke

Napisano

Kakve zakljucke?Pogresne naravno.

Necu da spominjem procenat onih koji znaku kolika im je reverbracija sobe, ali sumnjam da je dvocifren.

Pa kolicina absorbujuceg, reflektujuceg ili rezonantnog materijala u sobi, na sta mogu da uticu dodatni slusaoci u sobi.

Postoje detalji o kojima jednostavno slusaoci ne vode racuna, ili prosto ne zele da vode racuna, zanima ih samo ugodjaj, i to je ok, ali se ne moze pricati o pozitivnom, upotrebljivom iskustvu, vec o dozivljaju, u tom trenutku i tom ambijentu.

Slusanje se ne vezba vec uci, a senzorni organi mogu samo da se neguju i odrzavaju zdravim i neostecenim. Sto je za sluh i vid poprilicno slozeno, da ne kazem najteze...

Napisano
3 hours ago, vladd said:

Kakve zakljucke?Pogresne naravno.

Necu da spominjem procenat onih koji znaku kolika im je reverbracija sobe, ali sumnjam da je dvocifren.

Pa kolicina absorbujuceg, reflektujuceg ili rezonantnog materijala u sobi, na sta mogu da uticu dodatni slusaoci u sobi.

Postoje detalji o kojima jednostavno slusaoci ne vode racuna, ili prosto ne zele da vode racuna, zanima ih samo ugodjaj, i to je ok, ali se ne moze pricati o pozitivnom, upotrebljivom iskustvu, vec o dozivljaju, u tom trenutku i tom ambijentu.

Slusanje se ne vezba vec uci, a senzorni organi mogu samo da se neguju i odrzavaju zdravim i neostecenim. Sto je za sluh i vid poprilicno slozeno, da ne kazem najteze...

pazi , znam ljude ( imao sam utisak da je tvoj post u vezi Nelsonovog slusnog panela)

svaki od njih ima iza sebe 10K sati kritickog slusanja ( sa svrhom zvucne evaluacije konstrukcije) , tako da ne pricam o nekome ko gubi vreme na forumima drveci o svemu i svacemu (kao ti i ja i jos poneki ) nego o ljudima koji znaju znanje

izuzetak je Nelson , ali on na forumu visi kao stariji brat , a ne kao vristavo derle ....... sto je slucaj sa bar 50% clanova na svakom DIY vorumu

Napisano

Ali svi ti zmajevi, oko Nelsona, imaju i brdo znanja(koje naravno cesce zloupotrebljavaju nego sto ga sire), i naravno da imaju uzrocno-posledicnog iskustva sa raznim slusanjima i raznim topologijama, i naravno da vode racuna o svakoj sitnici u ambijentu, kao carinici na granici.

Cisto iznosim stav o iskustvu, koje je svakako licno, uvek, ali bez dodatnih okolnosti se ne moze tvrditi da je upotrebljivo, jos manje za neku generalizaciju.

To je, npr, kao da odes prvi u neko novo  mesto na odmor, pa te opljackaju. Imas iskustvo, lose, i kakvi sve zakljucci mogu da se izvedu, pa jos generalizovani..da svi kradu u tom mestu, da je odlazak na odmor rizik pljacke, da lopovi najvise dolaze u to mesto..

Svaki zakljucak ima mrvu istine, i postoji evident iskustva, ali da bi se generalizovali zakljucci, mora se sakupiti jos infomacija u okruzenju dogadjaja, stopa kriminaliteta recimo, u tom mestu ili siroj zoni, i tada zakljucak ima vecu tezinu.

Isto je i sa slusanjem opreme, kakvo je pojacalo, koncepcija, brzina, odziv, sled impedansi, zvucnici, nivo dampiranosti sobe, kriticne tacke u prostoru..to su detalji koji sigurno nisu promakli Passu i onima u njegovom okruzenju, i nekolicini ozbiljnih na big diy.   

Koji su detalji u pitanju, i njihovo iskustvo se bazira na varijacijama tih elemenata i efekata na zvucni materijal.

Pa me u svetlu tih detalja, zanima bas kako svira ovo pojacalo, da li je zasluzilo ili nije takav hajp. Poprilicno jednostavno. Da li je toliko bolje od HSR48, iako je negdus u A klasi, a hsr duboko u B..da li je ta prednost tranzijentalnih problema toliko znacajna u ovom konkretnom slucaju.

Mada ce mi veci problem biti da pozajmim izvorni HSR...ali ne i neresiv.

Napisano

vladd, ne bilo ti zapoveđeno ali moooolim te da nam slikaš

-tvoj setup sprava za slušanje muzike

-tvoj ambijent za slušanje muzike

-tvoju fonoteku/cedeteku/softvreroteku

da vidimo s kim imamo posla?

jebote mnogo si nakurčen za nekog ko slika laserom oslikanu radionicu a ni A od audia bez ljutnje...

...please...

...inače kod mene jako naginješ tituli Šefa Prodaje Fine Pangalaktičke Magle!!!

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...