Jump to content

Eine Kleine nacht... Röhren-Verstärker


stein

Preporučeni Komentari

Super lepo, jednostavno i funkcionalno!

Možda padne krađa ideje za dva ulaza i preklopnik i na mom nekom budućem nepenzionerskom pojačalu koje nije vt4c

 

Pošto pojačalo ne mora da se poravna niti dimenzijama niti izgledom a ni orijentacijom gabarita sa nekim već postojećim uređajem, primarna ideja je optimizovati raspored elemenata da se izbegnu nepotrebni rizici koje donosi provlačenje kojekakvih žica svuda po kutiji. Što bi neki rekli, težim ka "clean cut" opciji. Ideja da se ulazni konektori primaknu samom potenciometru i lampama, stara je koliko i gitarska/mikrofonska pojačala a mislim da su prvi to u fifi svetu na komercijalnom uređaju uradili u Unison-u... (?)

 

Unison-Research_Simply-Two_a5224_1.jpg

 

Trenutačno gledam kako na kojem trafou stoje izvodi i koji za čega služi i gde treba da se spoji, kuda da prođe itd...  U procesu je i mrežni prekidač premešten sa zadnje na bočnu stranu, izlazi za zvučnike prebačeni ispod prigušnice umesto ispod mrežnog trafoa i tako... Bilo bi mnogo lakše da su svi izvodi na pojedinačnom trafou sa iste strane, ali to nije problem :)

 

post-13-0-61151300-1430035802_thumb.jpg post-13-0-51042800-1430035803_thumb.jpg

 

Šasija će se raditi od 2mm alu-lima i primeniću jedno jako fino, a jednostavno rešenje gde se dno kutije naprosto "uvlači" u donji deo šasije.

 

post-13-0-31773300-1430041376_thumb.jpg

 

Tako se sa bočnih strana dobija čista površina a od napred će se svakako stavljati neki ukrasni "front" koji će da sakrije zazor između savijenih limova... Na žalost, ovo se teško može izvesti u kućnim uslovima (doduše, nije nemoguće ali su greške veoma verovatne...) :(

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lepo, lepo.

 

Što se tiče povratne sprege, ako stavimo po strani sve tehničke razloge za njenu primenu, glede samog "zvuka" povratne sprege, bolje ne raspravljati o tome, obično se rasprava svodi na "opšta mesta" tipa "čist zvuk" vs "živost"  :blackeye:

 

Najbolje da sam isprobaš šta ti više odgovara kad pojačalo već bude gotovo, to je par minuta posla, možeš čak da staviš prekidač i uključuješ isključuješ dok slušaš ili da montiraš potenciometar za promenu količine povratne sprege - kao presence na gitarskim pojačalima, ili neku veću vrednost da imaš veći opseg promena.

 

offtopic - ono što je meni interesantno kao neki budući eksperiment (u gitarskom pojačalu doduše) je korišćenje povratne sprege za tonske kontrole, to je koristio Luxman u nekim svojim solid state pojačalima (duo beta circuit)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Igranka (ako je uopšte bude !) sa NFB će biti aktuelna tema (ako, jel') tek kad se sve poslaže na gomilu... Za sada još nisam skroz načisto sa šemom - lako moguće da će se tu neke stvari izvesti sa komplikacijama u formi CCS-a (itd) a upotreba budževine od 4700uF/450V u filtraciji će za sobom povući zakomplikovanu verziju duplex kliketala za kašnjenje uključenja HT u odnosu na napon grejanja... Pre svega toga pokušavam da pripremim teren za igranku i svedem broj manualnih zahvata na kutiji na minimum - sve mora da se spremi tako da kad se lim iseče i savije, ide direktaša na plastifikaciju a potom se mogu trafoi navrtati, žice provlačiti i sve slagati tako da bude čisto i pregledno i nedvosmisleno jasno. Cilj svega toga je doći u situaciju da se sve nakon povezivanja lako može prekontrolisati instrumentom i vizualno i kada se krene u fazu uključivanja, da se šanse da nešto krene po zlu budu svedene na minimum. Ako se kojim slučajem ukaže kakva potreba da se interveniše, pristup svakom od segmenata mora biti čist, bez preklapanja i gužve... Ako kojim slučajem bude potrebno ukloniti/zameniti neki deo, to sa sobom naprosto ne sme da povlaći demontažu još pet drugih delova/segmenata... Na kraju krajeva, zato i ne dam nekom arhitekti da mi planira stvari...

 

hubert-blanz-roadshow.jpg

 

681262008.jpg

 

6_tube_preamp2.JPG

 

:msn-rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo se pitam za koji ce ti djavo toliko uF u filtraciji, ako ti se ne kupuje neki manji kond evo ja cu da te castim (free of charge) nekim kondenzatorima (jedno 2 komada) manjeg kapaciteta a (sigurno) dovoljnog za tvoju potrebu. Stvarno nema  nikakvog smisla da koristis teajkondenzator.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo se pitam za koji ce ti djavo toliko uF u filtraciji, ako ti se ne kupuje neki manji kond evo ja cu da te castim (free of charge) nekim kondenzatorima (jedno 2 komada) manjeg kapaciteta a (sigurno) dovoljnog za tvoju potrebu. Stvarno nema  nikakvog smisla da koristis teajkondenzator.

 

Mislim, ima se, može se. Onomad sam dao oglas da prodam neku količinu a pošto se niko nije javio, na čuvanju su i čekaju upravo ovakvu priliku. Ako se ne iskoriste, sušiće se u nekoj kartonskoj kutiji narednih dvadeset godina... http://www.diyaudio.rs/topic/230-pfs-philips-elko-4700uf450v/Dakle, krajnje neslavno prošlo u oglasu i baš me briga. Biće kilo teže i to je to... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Aj pogledacu sta imam od visokonaponskih da ti ponudim, ako ti se svidi svidi ti se ako ne turaj tu teglu i kraj. Ali 4700uF za 150mA potreosnje, stvarno je ludo :notthinking:

 

Bolje da te tvoje tegle neko iskoristi za babusku ili tako nesto sto trosi puno struje.......

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako misliš da je ludo, ček da povećam kutiju i utrpam jedno petnaest komada... :msn-rofl:

 

U tom ili ako hoćeš, i u tom slučaju, više će da me košta kutija nego kondenzatori... :P

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nešto krajnje jednostavno - biće ekonomski i estetski bolje rešenje jedan poklopac preko svega (pogotovo zbog kontakata na glavnom elektrolitu)dsc04094-scaled1000.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bolje da te tvoje tegle neko iskoristi za babusku ili tako nesto sto trosi puno struje.......

 

Elem...

 

Ako neko kojim slučajem ima neku gorespomenutu a samo mu ovakav kond fali do nirvane, nek' me cimne na PP...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

singl koji sam radio sa datim trafoima je stvarno bio do jaja.

 

bez preterivanja.

 

rasturen u delove, da bi se radilo nesto drugo.

 

trebala mi prazna experimentalna sasija.

 

sto se tice napajanja, bilo je ovako :

 

1) 10/630 papir ulje 2) prigusnica 3)330/450 Elna 4) 330/450 Elna 5) 330/450 Elna

 

izmedju Elni otpornici.

 

prvi je bio 10 zbog ispravljacice.

 

ti posto radis sa diodama, 3x po 330 je apsolutno dovoljno.

 

ako je ulazna lampa ECC/PCC88 a izlazna EL34, NFB je nepotreban.

 

 

:drinking-2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

kojim programom radiš tako lepo modelovanje?

 

Beše više no jednom, ali nema veze - SolidWorks (u ovom slučaju verzija 2012)

 

... da ne bude zabune, isto se može uraditi/postići i sa još sijaset drugih programa - samo se radi malo drugačije, u zavisnosti od programa do programa. Pošto meni ovaj softver inače služi i za posao, svakome ko ne misli iole ozbiljnije time da se bavi, toplo preporučujem Google Sketchup koji možda jeste neuporedivo "slabiji" ali je free i zapravo odradi posao planiranja i projektovanja u smislu provere mogućnosti smeštaja/razmeštaja komponenti, delova, proporcionalnog modeliranja u 3D prostoru itd. 

Kome treba nešto ozbiljnije od Google Sketchup-a, može da se oproba sa freecad-om http://www.freecadweb.org/- takođe besplatan (lično nemam iskustva sa njim ali ga mnogo ljudi koristi smim tim, mora da valja nečemu) 

Svi ostali "ozbiljni" softveri ovog tipa su preskupi za pojedinačne korisnike a mislim da se većina istih i ne prodaje fizičkim licima no samo firmama, tako da se fizička lica moraju... khm... "snalaziti"...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam stao, no radna nedelja. Ima milion drugih stvari da se urade a bezveze je da sad tu nešto brljam posle svake nove rupice kreirane na modelu, uostalom, ovo je "penzionerski" projekat tako da... :)

 

Kad bude nekog pažnje vrednog pomaka, prijaviću...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...