Jump to content

DIY pojačala ...... izborno Babelfish J Mini , a posle ko zna


progster

Preporučeni Komentari

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

aha ..... :sclerosis:

 

mislim da ce ti trenutni hladnjaci pokriti sto imas trenutno od potencijala

 

podseti me - koliko VA imas u trafou ?

 

izborno , na osnovu izbora ...... poceo si sa pitanjem , pa izabrao iz , cini mi se , nekoliko opcija

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

https://www.kupindo.com/Elektronika/15752693_Trafo-iz-UPS-a-620VA

Ovaj trafo, mislim da je 320VA (tako je Alex napisao u temi), ali nisam siguran, ne mogu da nađem tačnu specifikaciju. Sumnjam da su podaci iz oglasa tačni pošto ni naponi nisu tačni... Mogu da izmerim,  Jezgro je ako sam dobro izmerio dimenzija 5x3.5cm, otprilike, ne vidim baš najbolje ispod namotaja, tako da je oko 300-320W.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pojačalo ne da svira, nego... To menjanje otpornika ostaje za kasnije, videću kada će biti vremena za to.

 

Izbacio sam sad one elektrolite iz sprege, i napravio DC spregu, ali imam problem... Kratkospojeni ulazi, ali mi ofset mnogo varira, ja ga podesim na 0, on pobegne na 100-ak mV, i mnogo varira (između 5mV pa čak do 150mV), šta može da bude problem?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

mda .......... offset ce da bude stabilan tek kad sve bude u kutiji ......... sa konstantnim protokom vazduha

 

nature of the beast

 

offset podesavas bez onog  konda  ....... tek sad sam video da su te savetovali drugacije

 

napravi ga da ima balansirani ulaz , a ako ti ne treba samo umasi negativni i to je to

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Radio je oko pola sata tako, i nikako nisam mogao da ga fiksiram na bilo koju vrednost, imao je oscilacije po par stotina mV u roku od minut... Ne bi smelo toliko?

Kako pravim balansirani ulaz ako imam samo RCA ulaz, vežem činč na + i - umesto na masu (po šemi na J1 i J2), i onda podešavam? Kad to podesim onda J2 kratkospojim na masu? Ili ne?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

recimo da imas XLR na kucistu

 

pin 1 masa

pin 2 + input

pin 3 - input

 

pored je RCA , sa kojeg je masa spojena na pin 1 od XLR a ziva na pin 2 XLR

 

kad koristis RCA input , stavis U kratkospojnik izmedju pin 1 i pin 3 od XLR

 

na semi ti pise kad i sta

 

imas kod mene na blogu slika ampovaa tim detaljima

 

kao sto rekoh - kod ampova sa JFet ulazom , ako nije skutijano , ne smes ni da dises pored njega ....... po pitanju ofseta

 

stavi neku kartonsku kutijicu preko pcb pa ces videti i sam razliku ....... samo nemoj previse dugo da je drzis poklopljenu :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedno pitanje oko skutijavanja...

Imam viziju kako bih to napravio, samo me interesuje da li mogu da idem da mi recimo sve bude od aluminijuma (prednja, zadnja, poklopac, donji deo, ili da uzmem samo prednju ploču od Al, ostalo od čeličnog lima? Ovo pitam zato što sam negde pročitao da nije dobro da se pravi od Al sve, ali sam opet video neka vrhunska DIY pojačala od aluminijuma...

Mislio sam ovako. Prednja stranica 5mm, poklopac i zadnja 2mm, pod 3mm pošto bi za njega bio fiksiran trafo, a i verovatno da ne bi isao punom dužinom zbog ventilacije. Tu još neki L profili itd. Ali može li sve od Al ili ne?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Biće verovatno Al, samo da nađem nekog ko može da mi perforira... Može li neka preporuka ko bi mogao da mi uradi poklopac, najbolje Bg, ali može i neko ko šalje... Ništa preterano fensi, samo da ima hlađenje...

Znam da je Leonardo sa foruma to radio mnogima, ali da li to radi samo poznanicima ili?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Najbolje ti je da vidis sa Leonardom, da ti uradi na CNC, a ako je on zauzet mozes da odneses lim na vaterjet i da ti oni isjeku. Ja sam kutije za Aleph 2 monoblokove radio od kombinacije alu i celika. Cak je kutija od aluminijuma i bolja jer bolje disipira toplotu, samo sve dobro spregni i bice to kako valja. 

Sjecenje aluminijuma nije jeftino, kao ni materijal, otprilike je je skoro 3 puta skuplje ( sa materijalom ) u poredjenju sa celikom. Lasersko sjecenje ti radi Jeep Comerce, kod njih sam sjekao celik i ispalo je dobro,aluminijum prodaju samo na tablu pa se ne isplati. 

Kod ovih drugih ( http://www.wj.rs) Limar doo - sam radio sjecenje na aluminijumu, oni obezbjede materijal, cak hoce da salju i post ekspresom ne moras ni da ides i jako su brzi. Rez nije idealno gladak ali sve u svemu dobro izleda. Oni su ti u Zemunu

 

Ajde da nakacim i sliku, ovakva cetiri dijela i  jos cetiri mala su me kostala oko dvadesetak evra sa materijalom

 

post-1115-0-23480300-1426415244_thumb.jp

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko su otprilike poklopac i ta zadnja koštale na kraju (materijal, sečenje i plastificiranje)?

 

Evo šta meni otprilike treba...

Prednja strana sam mislio od aluminijuma, 5mm je ja mislim dovoljno, dimenzije, 310x100mm, obradio bih je ja, i farbao ili plastificirao, bez nekih detalja. Zadnja dimenzije 210x90mm (aluminijum ili čelik 2mm), rupe bih sam izvadio, samo bih na kraju to plastificirao ili ofarbao. E, gornja i donja su 210x360mm, mislio sam da donja bude 3mm (zbog trafo-a), a gornja 2, obe od aluminijuma, tu mi je jedino potrebna pomoć, ne bih da ručno vadim rupe za hlađenje. Sve bih to spajao L profilima, to nije problem, snašao bih se već... Uslove i opremu za farbanje imam, samo ne znam da li da idem na to, ili na plastificiranje...

 

Ja sam planirao da izrežem parčiće (ne mora da bude savršeno), obradim ako je potrebno, sklopim, izbušim rupe i na kraju da farbam/plastificiram sve.

 

E sad, sve ovo može i od čelika, osim prednje strane, on je lakši za obradu, a i farbanje...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uh, sada ne bih mogao tacno da ti kazem koliko me je kostao polopac, jer sam radio mali milion dijelova i sve platio na gomili.. Uglavnom onaj zadnji dio koji vidis na slici kosta da se isjece sa materijalom oko  900 dinara. To znam jer sam njega radio posebno. Plastificiranje ti je jeftino, oko 6 evra kvadrat. Mene je je plastificiranje svih djelova za dvije kutije, koje su poprilicno velike, izaslo oko 15 evra. 

Ne bih ti preporucio farbanje jer ga nikada neces uraditi tako da se ne vide ogrebotine ili tekstura, mnogo posla oko obrade prije nanosenja boje...

Sto se prednje ploce tice, ako ces je eloksirati, aluminijum je odlicna stvar, izgledace dobro i skupo. Ali ako ces je plastificirati onda bacas pare. Bolje uzmi 5 mm celicnu plocu i uradi crtez u kedu, ( mozes da radis razne bahanalije ) lijepo isjeci na laseru, plastificiraj i vozi... Pojacalo ce biti malo teze ali koga briga za tri kile vise? ;)

I jos jedna stvar, ne rezi i ne muci se sa rukama, izgubices mnogo sati rada a rezultat nikada nece biti ni blizu kao sa lasera. Nije to previse skupo, a kada ga jednom uradis kako valja ostaje ti trajno. Ovo ti govorim iz iskustva. 

P.S.

Da ne zaboravim, kada radis plastifikaciju uvijek trazi malo grublju teksturu ( kao kod mene na slikama) jer ako ti ga urade glatko izgledace jeftino, kao stolice u parku :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znam kakva je procedura oko farbanja aluminijuma, otac je u toj struci (mehanika i limarija).

To nije preskupo, mislio sam da je mnogo skuplje plastificiranje i sečenje na laseru... Onda ću ipak da idem na varijantu od čelika, nije mi bitna težina. Pripremu, tj. nacrt u CAD-u moram ja da uradim? Prednju bih ipak od aluminijuma, i eloksaža. Ma koji kg više nije problem, neću ja da ga nosim na faks. :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...