Jump to content

ebe

Preporučeni Komentari

Evo jos jednog projekta koji bih podelio sa sapatnicima, DIY-erima. Ne znam koliko ce biti interesantan zbog (ne)nabavljivosti delova ali se nadam da se iz fioka dobronamernih kolega moze napabirciti ponesto.

 

- Sema: Hiraga 20 SCH.pdf

- Plocica za keramicke kolektorske optpornike: Hiraga 20 PCB1.pdf

- Plocica za otpornicki niz: Hiraga 20 PCB2.pdf

 

Linkovi:

 

- Originalni clanci

- Hiraga 30W

- Troubleshoot 1

- Troubleshoot 2

 

 

sve ovce na broju: napajanje, soft start i pojacalo

post-895-0-47077500-1387483554_thumb.jpg

 

prva verzija pojacala

post-895-0-53500200-1387483559_thumb.jpg

 

prva proba jednog kanala (ne secam se cemu je muvopic sluzio)

post-895-0-65725500-1387483745_thumb.jpg

 

prvi put skockano

post-895-0-23756100-1387483867_thumb.jpg

 

novi hladnjaci

post-895-0-35477800-1387483925_thumb.jpg

 

trenutno stanje: novi trafoi, novo napajanje...

post-895-0-59009700-1387484262_thumb.jpg post-895-0-88791700-1387484264_thumb.jpg post-895-0-68696400-1387484267_thumb.jpg post-895-0-82852600-1387484269_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 19
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Bilo bi pametno da su hladnjaci izlaznog para tranzistora temperaturno spregnuti. Razlika temperatura dovešće do klizanja izlaznog napona.

 

Ako je stvarno napon napajanja +- 24V, kao na prvoj šemi, to je dosta više od 20W! Ako su zvučnici manje impedanse od 8 oma radije smanji

 

napon!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bilo bi pametno da su hladnjaci izlaznog para tranzistora temperaturno spregnuti.

 

Donekle jesu preko aluminijumske sasije i L profila koji ih povezuje. Prilicno se jadnako greju na dodir, nemam cime da izmerim tacno.

 

 

Ako su zvučnici manje impedanse od 8 oma radije smanji napon!

 

Naj nize sto sam do sada prikljucivao je 6 oma. Ispod toka ne bih probao. Sa sadasnjim napajanjem imam finu regulaciju napona od nekih 18 do 24V.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Donekle jesu preko aluminijumske sasije i L profila koji ih povezuje. Prilicno se jadnako greju na dodir, nemam cime da izmerim tacno.

 

 

 

Naj nize sto sam do sada prikljucivao je 6 oma. Ispod toka ne bih probao. Sa sadasnjim napajanjem imam finu regulaciju napona od nekih 18 do 24V.

Radije onda postavi 18/19 V, pogotovo ako su ti zvučnici dovoljno osetljivi!

 

Sa 1 A mirne struje inače ti je u "A" klasi  do 16 Wati na 8 oma, ako zanemarimo sve gubitke!

 

Nemaš ni potrebu da meriš temperaturu. Meri izlazni ofset napona dok se greje pojačalo!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ispod 23V ce "ispasti" regulacija napona ulaznog stepena zbog one zenerke od 22V. Trenutno mi je podeseno na 23V i 1.5A mirne struje. Nakon odslusana dva-tri albuma podigne temperaturu u sobi za stepen-dva. Pravo zimsko pojacalo za mene zimljivog. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad stisnem zube 10 sekundi.  :hot:

Ja sam izracunao 25W. Koja je tacna racunica za isporucenu snagu?

 

u prvih nekoliko postova je ispostavljena neka računica: http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/141417-calculate-class-power.html

 

Meni je Sipi milion puta izračunavao snagu za Bastarda i ja uvek zaboravim...

(ovo je iz teme o  Bastardu )

 

Ako je to sve OK, imamo mirnu struju tog kanala podesenu na 1A i to znaci da ce amp raditi u A klasi sve dok je peak vrednost struje kroz zvucnik max. 2A (ovo je u osnovi push-pull pojacavac) i posto jeP=I x I x R(imp. zvucnika) imacemo za 4 oma zvucnike 16W u A klasi (peak), odnosno 11.3W RMS, tj. 8W average. Za 8 oma zvucnike imacemo u A klasi 32W peak, 22.6W RMS i 16W average.Ako mirnu struju dignemo na 1.5A (750mA kroz svaki MOSFET tj. 176mV na 0R235 otporu) racunica za A klasu je sledeca:4 oma: 36W peak, 25.4W RMS, 18W average8 oma: 72W peak, 50.9W RMS, 36W average

 

Ne znam da li pomaže...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sracunao sam jos jednom. Sve se uklapa.

- Osciloskopom mereno 20Vp je max. napon na zvucniku pre clippinga.

- Struja kroz (idealni) zvucnik od 8 oma je tada 2.5Ap.

- 20 Vp -> 14.14 Vrms

- 2.5 Ap -> 1.77 Arms

- 14.14 * 1.77 = 25 Wrms = 35.4 Wpeak 

Ovo je racunica na osnovu Table 1 sa http://sound.westhost.com/class-a.htm. Ako ne gresim...

Ova racunica bi trebala da vazi za nize impedanse zvucnika sve dok napajanje moze da obezbedi dovoljnu struju kroz zvucnik. Kad ostane bez daha, napon ce poceti da pada i pojacalo ce krenuti u clipping. Kad sam dimenzionisao trafo racunao sam struju za impedansu od 2 oma. Uz dovoljno velike hladnjake i malo deblje ozicenje, mislim da bi guralo 2 oma.

 

Neko strucniji bi trebao da objasni koja je tu matematika tacna.  :hmmm:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ESM sam prodao kad sam resio da stavljam mnozilac kapaciteta. Trebali mi visi naponi. Sadasnji su od Riste iz NS. Isti djavo, mozda su Ristini za nijansu tisi. ESM su bili za nijansu veci za istu snagu. Izgleda g. Jan to bogatije dimenzionise. Inace, ja imam neke gremline u struji. Povremeno za vreme rada pocnu trafoi da zuje, pa prestanu. Nekad tise, nekad glasnije. Sve se to cuje samo kad se cuci pored ampa i ne prenosi se na zvucnike. Naucio sam da ignorisem. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odlicno, super rad. Interesuje me da li si imao prilike da cujes verziju sa jfetovima na ulazu i koji su razlike?

Kako si zadovoljan ovom verzijom, koja ti je osetljivost zvucnika i da li si pre mnozilaca kapaciteta probao neke CRC varjante?

Pozeljno je (ako cemo bas po propisima) da ti zice od sekundara do greca budu upletene.

Daj malo detalja... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Upravo sam okacio temu sa varijantom sa fetovima. Prvo moram da kazem da su mi uslovi za slusanje katastrofalni. Soba je kvadratna i zvucnici su u coskovima. Sa ovakvom postavkom o dimenzijama zvucne slike ne mogu da sudim. Najbolje sto mogu je da pokusam da opisem razliku u boji zvuka. BTW, mrzim i ne umem recima da opisujem ono sto cujem. Pre nego sto sam napravio malu hiragu (sa fetovima), slusao sam nekoliko meseci ovo pojacalo. Nakon prvih nekoliko sati slusanja mladjeg brata za uvo mi je zapala prirodnost srednjih tonova, pogotovo vokala. Tek nakon dan-dva slusanja sam skontao da mi fali malo basa. S druge strane, "velika" hiraga, kad se cestito zagreje, ima najbolju kontrolu basa koju sam do sad cuo. Dakle, idealan par za biamping. 

Osetljivost kutija ne znam. Ne pise na njima, a nisam uspeo na netu da iskopam neki manual. U pitanju su neke vintage hitachi kutije HS-306.

Pre mnozioca kapaciteta sam imao CCC varijantu napajanja. Samo brdo kondva. 66mF po grani napajanja, ukupno 264mF. Duga je bila pauza izmedju slusanja sa jednim i sa drugim napajanjem. Jedino sto smem da tvrdim, i zbog cega je novo napajanje i radjeno, je da je smanjen sum. Sa kratko spojenim ulazima, pojacalo je sada tiho kao grob.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 Veoma mi je zanimljiva ova tema. Oduvek su mi se dopadale male Hirage. Moram da priznam da nisam slušao FET varijantu.

 

U transformatore nije ušao gremlin. Verovatno ti se javlja jednosmerna komponenta u mreži. To je mnogo češća pojava nego što se misli.

 

Nije neophodno da imaš neko industrijsko postrojenje u blizini. Dovoljno je da neko suši kosu na toj fazi sa pola snage grejača.

 

Tada se javi jednosmerna komponenta zato što se diodom prema grejaču propušta samo jedna poluperioda. 

 

Računica je jednostavna. Otpornost namotaja primara toroidnog tansformatora je reda veličine par oma, recimo 4oma.

 

Ukoliko se pojavi jednosmerni napon od 0,5V to će dati struju ograničenu samo termičkim otporom namotaja  0,5 V / 4 oma = 125 mA.

 

Ta struja prezasiti jezgro i dovede u nelinearni deo histereze. Sem što bruji utiče na normalni protok energije kroz transformator i u priličnoj meri

 

može da se čuje kao degradacija zvuka. 

 

Rešenje problema je blokada jednosmerne komponente poznatom metodom dioda ( gretz ) plus kondanzator u napajanju, ili odvojni balansirani trafo.

 

Moram da skrenem pažnju da je temperatura tvojih hladnjaka po opisu testa 10 sekundi verovatno viša od 50 celzijusa. Znači preko 25 stepeni u

 

odnosu na okolinu, što je na granici prihvatljivog. Leti će biti kritično!

 

Mogu da ti ponudim drugarsku, kolegijalnu pomoć za obe stvari. Relativno često službeno putujem u Zrenjanin iz N. Sada. Ukoliko želiš spreman

 

sam da donesem instrument za objektivno merenje temperature i odvojni balansirani trafo za mrežu. 

 

Ja bih rado video i poslušao Hirage, naročito FET.

 

Ukoliko ti to znači poslaću ti ličnu poruku sa mojim brojem telefona da se dogovorimo!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Verovatno ti se javlja jednosmerna komponenta u mreži.

 

Mislio sam ja i na to. Napravio sam soft start sa DC blockerom. I dalje mi se desava da zazuje trafoi. Trenutno ignorisem taj problem jer nemam uslove za cestito testiranje. U radnoj sobi / radionici je sve povezano u jednu uticnicu preko nekoliko produznih kablova (dva kompa, TV i audio oprema). Kad to budem rascivijao, tek onda mogu da trazim uzrok zujanja, ako ga bude bilo. 

Hvala na ponudjenoj pomoci. Dogovoricemo vec neko vidjenje posle praznika. Moram malo dovesti u red sobu / radionicu. Trenutno je mene sramota da udjem tamo, kamo li da primim gosta(e).  :icon9:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E sad jedno idiotsko pitanje zasto je snaga na 4 oma duplo manja nego na 8 oma, obicno je u specifikacijama pojacala obrnuto, na 4oma daju vise snage sto je meni bar logicno. Jel to vazi samo za A klasu sa mosfetima, ili uopste za A klasu ?

Pozdrav

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...