Jump to content

Referentni Phono preamp-i i sta bi se moglo od toga diy ?


Doktor

Preporučeni Komentari

Deo audio lanca koji me vec duze vremena okupira je izbor phono preamp-a.

Vise puta pretrazujuci po net-u nailazio sam na sledeci sajt :

http://www.high-endaudio.com/RC-PhonoStages.html#Oth

Tu su navedeni uredjaji sa zaista astronomski velikim sumama.

Kao neko ko nije vican diy radu, ali veoma zinteresovan i sa vise diy uredjaja u sistemu, otvaram ovu temu sa predlozima sta bi se moglo napraviti sto bi bilo zaista vredno i sto bi moglo parirati ovim skupocenim fabricki uradjenim phono preamp-ima.

U vise navrata sam se i licno uverio da mnogo skuplji fabricki uredjaji sa dobro uradjenim diy uredjajima glatko gube u direktom poredjenju 1 : 1. ( pr. Lehmann Black Cube, Project Phono preamp-i okvira cene do 200 eura )

Sa druge strane neki od diy phono preamp-a su mene licno odbili svojom prevelikom preciznoscu, "umaranju" na duze slusanje, udaljavanjem od analognog zvuka, a priblizavanju digitalnom, tj. jednostavno receno - digitalnom prizvuku ( pr. DIY Pass Pearl X-Ono ).

 

Da krenem sa konkretnim uredjajem za pocetak :

 

Conrad Johnson Premier 15 Series 2 Phono Preamlifier ( "naleteh" na njega sasvim slucajno pretrazujuci idealni phono preamp za Ortofon MC zvucnice iz srednje-gorenjeg i gornjeg cenovnog razreda ) i vidim da je samo tako nahvaljen.

http://www.10audio.com/cj_prem15-2.htm

Vidim da tu ima cak 6 komada 12AX7 ( ECC83 ) cevi. Na zalost, ne mogu da pronadjem ( za sada ) shemu na net-u.

Takodje odlicno znam da mnogi diy graditelji nemaju neko dobro misljenje o implementaciji ECC83 cevi u phono uredjaje ( mada ih cesto srecemo. pr. EAR834P ).

 

Izlozite Vasa misljenja, sugestije .....

Neki cenovni okvir za ovaj diy phono preamp projekat bi bio do 1k eura.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 83
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Izbor ulazne impedanse je lako izvodiv u diy varijanti. Podesavanje pojacanja je malo problematicno a da se ne prave dodatni spojevi, dzamperi ili podnozja sa vec nalemljenim vrednostima otpora kao kod starijih aktivnih skretnica.

 

Cinjenica da postoje velike razlike u shvatanju zvuka koji se zeli dobiti kod korisnika pa zbog toga pravljenje preamp mora ici pojedacno prema sistemu, gramofonu i zvucnim zeljama. Tako da se dobar preamp moze napraviti samo prema tacno odredjenom sistemu.

 

Za mesec dana ce Vas prijatelj imati na probi jedan na bazi onog sto ste slusali pa cete moci cuti. Posto njegov gramofon jos nije u funkciji mogu da ga prilagodim Vasoj zvucnici da mozete da radite probe

 

edit: tranzistorac je u pitanju

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Juce sam sa Acom Tandbergom dugo razgovarao bas na temu vrhunskog preampa za gramofon i prica nam se uglavnom vrtela oko isplativosti jer on ima gomilu zvucnica pa bi mu zbog toga trebala i gomila razlicitih preampa. Jedino u cemu smo se slozili je da preko 1k evra je preterivanje cak i za sisteme cija cena zavrti u glavi. Pricamo i diy varijanti.

 

Sto se tice fabrickih preampa opet se vracamo na sinergiju preampa i sklopa gramofon, rucka, zvucnica a i ostatka sistema. Bas zbog toga u diy varijanti moze da se sve podesi tacno prema zelji vlasnika sistema pa makar to bilo i malo ekvalizirano.

 

Bilo da je tranzistorksa varijanta u pitanju ili lampe, obe varijante jako zavise od tacnosti i kvaliteta riaa filtera. Meni kao konstruktoru bi mnogo vise znacilo da vidim slike koristenih komponenti u vrhunskim preampima da skratim probanje i lutanje. Pripremio sam vec neku kolicinu kondova za probe ali sam kratak sa otporima, tipa Vishai Z foil i Caddok. a i sto se tice kondova nisam planirao srebro u ulju i slicne astronomske varijante.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mene su do sada prijatno, da ne kažem iznenadili, Šindrićev RIAA i ono što sam čuo kod FFL-a. Oba su cevni. Da li je to referentni nivo ili ne, ne bih mogao reći jer ne smatram sebe merodavnim za takva pitanja...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Anubisov DIY preamp sa FAK-a? Mene je impresionirao kako po izradi (koja mi ne deluje jako komplikovano) tako i po zvuku (woahhh....!!!).

Tu vec postoji dogovor sa Grau-om da preslusamo njegov preamp i uporedimo sa ovim mojim phono-om.Imaju zajednicko sto ih je radio inkrimisani Dj.K. ali su sasvim drugacijih topologija.Thnx. :shakehands:

to je bar lako.napravi mini-vrdnik sa isključivo preampima iz naslova , turi "ovo plavo" iz (tvog) avatara i slušaj.moglo bi da bude poučno.

Koji su to preamp-i iz naslova ?Btw, "ono plavo" je jos u Danskoj. Bice kod mene Boze zdravlja konacno krajem meseca pa cu detaljno ovde sve napisati na forumu uz obavezne slike. :wink2:

Izbor ulazne impedanse je lako izvodiv u diy varijanti. Podesavanje pojacanja je malo problematicno a da se ne prave dodatni spojevi, dzamperi ili podnozja sa vec nalemljenim vrednostima otpora kao kod starijih aktivnih skretnica.Cinjenica da postoje velike razlike u shvatanju zvuka koji se zeli dobiti kod korisnika pa zbog toga pravljenje preamp mora ici pojedacno prema sistemu, gramofonu i zvucnim zeljama. Tako da se dobar preamp moze napraviti samo prema tacno odredjenom sistemu.Za mesec dana ce Vas prijatelj imati na probi jedan na bazi onog sto ste slusali pa cete moci cuti. Posto njegov gramofon jos nije u funkciji mogu da ga prilagodim Vasoj zvucnici da mozete da radite probeedit: tranzistorac je u pitanju

Nije problem sto je tranzistorac. Kada bude bio na probi, najavicu Vam se da ukoliko postoji mogucnost dobijem na "slusanje" i uporedjenje sa mojim diy phono preamp-om sa kojim sam izuzetno zadovoljan.Hvala Vam unapred. :thumbsup:

Jedino u cemu smo se slozili je da preko 1k evra je preterivanje cak i za sisteme cija cena zavrti u glavi. Pricamo i diy varijanti.

Sto se tice price o 1k eura i preterivanju, po Bo Hansenu, konstruktoru gramofonske baze Opus http://www.tnt-audio.com/sorgenti/opus3_e.html, takodje je misljenje da je svako ulaganje u zvucnicu preko 1k eura preterivanje.Izgleda da ima tu neke "matematike". :wink2:

Mene su do sada prijatno, da ne kažem iznenadili, Šindrićev RIAA i ono što sam čuo kod FFL-a. Oba su cevni. Da li je to referentni nivo ili ne, ne bih mogao reći jer ne smatram sebe merodavnim za takva pitanja...

Vec je u planu preslusavanje Sindricevog Phono preamp-a.Na moju zalost, do sada nisam imao prilike poslusati cevnu RIAA-u kod FFL-a mada sam bio par puta kod njega u poseti.Bice prilike, siguran sam.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ništa ti ne vredi "švrljam po Srbiji a i šire".to, osim ako ne nosiš i svoju artiljeriju O&ĐK ne vredi pa i tada slabo jer to ipak nije ceo tvoj sistem već samo poređenje preampa "čiji je veći".uzgred, nadgledaš li ti ono bidovanje na ebay? ono, kad već mašeš svoticom

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa, ako neces ili tacnije nemas nekoga ko ce da se bavi allan wrightovim ludorijama sa kojima se navodno jako tesko izlazi na kraj (ljudi godinama pokusavaju da stave u pogon) a od kojih tesko da ima bolje na papiru -  vacuumstate RP4D, onda verovatno ovo: 

 

http://www.kandkaudio.com/phonostage.html

 

uzmes najbolju maxxed out verziju na dnu strane.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da li neko ima iskustva sa uticajem izlaznog konda preampa na ostale kondove u RIAA? Ili jednostavnije, da li neko ima iskustva sa mikrofonijom i da li treba okretati kondove na plocici kao zavojnice na skretnici? Izlazni kond je gabaritno veci i spoljasnja folija mu ide na nisku impedansu, znaci na izlazne tranzistore preampa. Po logici bi trebalo da ima uticaja na sprezni kond RIAA jer su njemu obe folije na nekom potencijalu. Kondovi koji su na masi u RIAA delu nisu kriticni ako ima se spoljna folija veze na masu, kako bi po pravilu i trebalo.

 

Verujem da oni koji su sklapali point to point preampe imaju ovakva iskustva

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...