Jump to content

Pomoc oko DIY SS pojacala !


BANAT

Preporučeni Komentari

    Banat, do sada si mogao da sklopis taj amp na nekoj proto plocici i isprobas. 

Prost je ne treba ti puno vremena.

 

Sklopis prvo sve bez drajvera i izlaznih tranzistora i premeris napone cisto da ne izgoris bespotrebno izlaze:

1.povezes ulaz ampa na masu

2. krajeve feedback otpornika koji idu na izlaz ampa vezes na masu (da ssimuliras idealnih 0V)

3. podesis od prilike napon biasa na neku najmanju vrednost (oko 2V),

4. minimiziras offset tako da gornji i donji deo Vbe multipliera bude na od prilike +/1V i -1V 

 onda prikacis drivere i izlazne tranzistore, povezes feedback otpornike na izlaz ampa i polako steluje dalje.

Taj Vbe multiplier bi trebalo dobro da radi kod double emitter followera, ako kojim slucajem podkompenzuje, probas da ga usrafis na kuciste izlaznog tranzistora.

 

To ti je od prilike najlaksa i najpouzdanija metoda za pustanje prototipa u rad.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 127
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Borko 

 

Pre svega Puno Hvala na savetima i pomoci ! 

 

Nesto malo sam sklopio od ovih Amp-ova i batalio  , jer se ovih lepih dana intezivno bavim bravarijom ! , cim zavrsim sa ovim mojim  bravarskim prioritetima nastavljam sa sklapanjem ovih interesantnih pojacala ! 

 

:BeerMugCheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uopšte nisam pratio ovaj thread, a ni forum uopšte, dugo vremena, nisam ni znao da postoji neko interesovanje. Tek sam sad video da ima zainteresovanih. Izvinjavam se, jednostavno sam bio zauzet. 

 

Da li nekog možda intersuje da pravi Bonsai-jev Ovation nx. To je vrlo slično, simetrično sa strujnom povratnom spregom i dva para BJT u izlazu. Drugar iz US ima nekoliko pločica viška, pa može da mi pošalje zajedno sa mojim kad budu gotove. To bi koštalo 20 dolara za par pločica + poštarina. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Banat,

 

Izvršio sam "reanimaciju" Panasonicovih elko od 4700uF/63V prema tvojim savetima. Rade besprekorno, bez ikakvog grejanja. Znači, kad su dobro napravljeni mogu da se lageruju i preko 20 godina bez štetnih posledica. Mnogo sam bio zadovoljan! Sa druge strane, imao sam neki Alesis RA150 amp, koji je kupljen nov (za male pare) i u njemu su bili potpuno novi kondovi ali su se dobro grejali. Kad stavim ruku preko poklopca pojačala, najtopliji deo je iznad kondova. Izgleda da kondovi stari preko 20 godina mogu biti i bolji od novih.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Van Reitz 

 

Naravno da dugo nekorisceni i lagerovani Elkovi Moraju da se Reformiraju ali samo metodom sa postepenim podizanjem DC napona , i naravno sve to zajedno u duzim vremenskim etapama !

Dobar fabrikat Elkova ce zadrzati svoje karakteristike i posle vise decenija stajanja , recimo skoro sam uspesno reformirao neke Philips 50 + 50 uF / 350 VDC ` na sraf ` model koji poticu negde iz 50 -tih godina prosloga veka ! 

 

BTW 

 

 Ne mora da znaci da su PSU Elkovi u tog Alesisa bili losi , moguce je da je iz nekog razloga to pojacalo divljalo u necujnom RF opsegu !, pa je taj prisutni RF signal grejao te PSU Elkove . 

Isto iz mog iskustva Iskra Eklovi su uvek bili prva klasa kvaliteta na svetskom nivou ! , nista losiji nisu ni Poljski Frolyt Eklovi , a od Japanaca cenim pre svega Rubycon a zatim Panasonic , tako da ako naletis na recimo Iskre ili Frolyt - ne zaziri od njih!.

Za specijalna mesta u Tube Audio PSU-ovima gde je brzina odziva Elka od posebnog znacaja isto kao i sama dugotrajnost uvek sam posezao za tkzv. profi Photoflash  modelima koji se najcesce koriste u fotografskim blicevima , na zalost oni su relativno skupi i trpe samo do 50C radnu temperaturu . 

 

 Pozdrav ! 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Danas ugrabih malo vremena i krenuh da crtam VSSA sa BJT.

 

Raspored:

Postavljena slika

 

Rutiranje još nije privedeno kraju, zapravo nije još "ispeglano" kako treba. Za dan dva biće i to rešeno. Pločica će biti dvoslojna, prelaz sa layera ide preko nogica komponenti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postavljena slika

 

Prilagodio delovima iz kutije. Ova verzija se pravi i proba. Shonne donira trafo, pločice izrađuje Milan iz Niša, ja lemim i podešavam, posle šaljem Zokiju da scopira.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako si izveo ovo preklapanje na slici!?

Mnogo dobro!

O pločici nemam šta da pričam, Bobijev dizajn je odavno vrhunski, svaki element "dobre prakse" ispoštovan do detalja...

Jedva čekam da nulti primerak baČim na muke :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Oznake na PCB odgovaraju ovoj shemi:

 

Postavljena slika

 

Biće verovatno nekih manjih izmena nakon probe, kada ću i postaviti konačnu verziju pločice za skidanje (PDF / P-CAD ASCII)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Nesicu 

 

To sa prilozenih slika  mnogo dobro izgleda !  

 

Kod mene je `mrka kapa` sto se  DIY SS CFB Ampo-va tice jer se jos uvek  intenzivno akam sa bravarijom ! 

 

:BeerMugCheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

  Kolegione  Van Reitz 

 

 Kao sto sam tamo i napisao ` M Audio audiophile 192 ` jeste dobra PC sound karta sa balansiranim ulazima i izlazima , koju licno koristim svakodnevno vec godinama unazad , a koja moze opet dobro da posluzi za experimetisanje odnosno ganjanje takvih AB klase SS Circlotron CFB Ampo-va  sa balansiranim ulazima, 

ali naravno da se njeni izlazi uvek mogu koristiti i u obicnom SE modu . 

 

Jedna od prednosti ovakvog  resenja SS balansiranog koncepta pojacala jeste sto su svi aktivni delovi raporedjeni po pojedinim stepenima Amp-a istoga znaka , odnosno lakse ih je prakticno medjusobno upariti  po statickim , dinamickim i ostalim parametrima nego sto je kao kod P/N koplementaraca , +  tu je i strujna povratna sprega ( CFB ) .pride . 

 

Bitno je da tu nema LTP (VFB) na ulazu Amp-a  ,a sve zajedno sa jos trista i kusur trandzi , dvesta CCS-ova , kojekakvih kompenzacija , ostalih komplikacija i malverzacija ! , koji obicno do kraja i upropaste dobar zvuk .  

 

 Pozdrav ! 

post-556-0-95041800-1377118585_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Van Reitz 

 

 Model je Sansui 221 , i najslabiji je iz te generacije , 2 x 12 W koje se dobija iz samo jednog Sanyo  STK013 kola , ali ga danas koristim samo kao FM tjuner koji mi u kuhinji povazdan ganja Revox-a A78 . 

zatim sledi model 331 , 441 pa sve do 551 koji koristi istu konfiguraciju ( singleton kvazikompl.) izlaznog dela ali je taj 551 napravljen u diskretnoj tehnici ,

od modela 661 pa na gore svi imaju LTP na ulazu . 

Sve ove originalne i vrlo detaljnje servisne manuale mozes da svuces sa sajta ET Kereso pa da ih posle detaljno analiziras .  

 Ovi interesantni  i dobroga zvuka  risiveri imaju jednostrano B+ napajanje , koje kada sam kod 221 ojacao znatno je prevazilazio kvalitetom zvuka jednog mocnog Kenwooda KA-9X , nekoliko  slicnih Sony-a i ostalih bar na papiru mnogo kvalitetnijih SS pojacala .

U stvari od tog zanimljivog iskustva sa tim malenim 221 poceo sam da resavam zagonetku zasto taj malisan svira tako dobro a ovi ostali mocni SS pojacavaci zvuce lose , odgovor je CFB ! , kasnije je to stari Revox to isto samo i potvrdio . 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da se insistiranjem na upotrebi BJT samo cacaka mecka.I Bora je imao isti taj problem sa Thetom koji nije uspesno resio do kraja.

Samo se nadam da resenje problema nece da se zavrsi sa LF411 ako boga znate.

Ne sumnjam u to da je zvuk izvrstan bez obzira na vrstu upotrebljenih tranzistora mada je zvuk uvek pomalo razlicit i kod upotrebe samo razlicitih BJT

Industrija se po pitanju temp. drifta pobrinula ali su tranzistori skupi.

Pogledajte kako je resen izlazni stepen u pojacavacu PAX iz Elektora kao i kako je taj problem prokomentarisao autor na velikom forumu.

Bilo bi genijalno resiti taj problem na neki drugi nacin.Radoznao sam da saznam ako nista drugo a ono princip na kome ce to sve da radi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...