Jump to content

Pomoc oko DIY SS pojacala !


BANAT

Preporučeni Komentari

Kolegioni 

 

 

Potrebna mi je vasa pomoc oko pravilnog dimenzionisanja pojedinih vrednosti elemenata ovog  B klase pojacala kojeg planiram da uradim uskoro . 

 

Aktivni elementi su svi original Made in Japan  ,  ispravni su i povadjeni iz jednog rashodovanog PA snagasa , isto vazi i za mrezni stepen kao i za hladnjake .  

 

Svaki dobronameran komentar ili sugestja jesu Dobrodosli !, P Spice simulacija sklopa pogotovu ! 

 

 Hvala Unapred ! 

 

 

 

 

 

 

post-556-0-38896000-1364240180_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 nedelje kasnije...
  • Odgovora 127
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Kolegioni 

 

Zar niko nista da mi zucne !!!??   :confused1:

 

 A ja polako sklapam ispravljace ,

 

BTW , pada mi  na pamet i ova varijanta oko izlaznog stepena pojacala : 

 

:BeerMugCheers:

 

 

 

post-556-0-01819100-1366665134_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da išta znam rado bih napisao koju pametnu. Ovako se javljam tek da tema malo oživi, pa možda svrati netko sa više klikera od mene.

 

Druze Isti slucaj !!! 

 

 Jer uglavnom sam sklapao cevne skalamerije , a ove SS  samo popravljao i budzao ! 

 

Ali nesto mi govori da ce i ovo da proradi ! , i to mnogo dobro ! 

 

  :BeerMugCheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gledam ovu shemu i ne mogu se oteti dojmu da je to nekakav "SS OTL" zbog simetrije.

 

Ehm, da. Zvuči glupo jer SS ne treba usklađivanje impedancije prema teretu. Zato je naziv u navodnicima. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gledam ovu shemu i ne mogu se oteti dojmu da je to nekakav "SS OTL" zbog simetrije.

 

Ehm, da. Zvuči glupo jer SS ne treba usklađivanje impedancije prema teretu. Zato je naziv u navodnicima. :)

 

Druze 

 

Svi SS Ampo-vi su odavno vise / manje OTL ! , ima nesto jako malo izuzetaka koji su WOPT SS Ampo-vi , recimo McIntosh , Susan Parker Amp ..... itd .

 

Sto se uskladjivanja impedanse SS Amp-ova prema teretu zvucnika ni svi oni nisu bas idealni ,

recimo da jako malo njih moze da se dostojno izbori sa nominalnim teretom od 2 ohma ili nize ! , svi prosecno dizajnirani B klase SS ampo-vi koje sam do sada povremeno koristio najbolje su mi zvucali na nominalnom opterecenju od 16 ohma ! 

Ovaj sto ga sada sebi pravim  za pocetak ce da radi na 8 ohma , a nedugo zatim iskljucivo na 16ohma ! 

Krajnja postignuta maximalna snaga me ne interesuje toliko , vec koliko da izvucem maximalan kvalitet zvuka  uz minimalnu potrosnju struje i ujedno nepotrebnu razvijenu toplotu ,

bicu zadovoljan ako dobijem da prvih par Watt-i  po kanalu bude radilo u cistoj A klasi , sve ostalo iznad od razvijane snage neka sljaka u ekonomicnoj B klasi . 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kao sto je u naslovu NF itd... imas mnostvo objasnjenih sema, sprega, proracuna, kako za PSU tako i za pojacivacke stepene sa 'obicnim' tranzistorima, FETovima...ne verujem da je ima na netu sem ako je neko skenirao kao svojedobno Alan Fordove...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo je vrlo slično kao VSSA koji treba da započnem za nekoliko dana, osim što ima BJT u izlazu, a kod VSSA su lateralni MOSFET tranzistori i nema potrebe za drajverskim tranzistorima. Ovo je baš za one koji znaju šta je dobar zvuk. Treba da se odlučiš koliko je optimalno struje da teče kroz tranzistore svakog stepena i da prilagodiš otpornike. Ovi Hitachijevi 649 i 669 drajveri su prva liga.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kao i svaki amp sa strujnom povratnom spregom ovo je kolo koje je više eksponirano za smetnju iz PSU, umanjen je imunitet prema smetnji. Zbog toga sve što je aktivno u kolu imora da bude "okruženo" i "štićeno" dovoljno velikim elektolitskim i bypass kondovima. Nisam inženjer, a nisam išao ni u srednju tehničku školu, pa ne bih mogao pomoći oko konkretnog proračuna za vrednosti i za PSU ali sva je prilika da ovakve šeme izvrsno rade sa SMPS napajanjima. Pošto je to skupo, može se pokušati sa RC filterima u napajanju, što ću ja da radim kad budem pravio VSSA. Kasnije, kad bude više para, uvek može da se naknadno ugradi visokokvalitetni SMPS koji je projektovan za malu emisiju ultrasoničnog đubreta ili da se iza napajanja doda odgovarajuća zavojnica od debele žice. Problem bi mogao da bude i DC offset i kako ga držati stabilnog. Tu dosta pomaže simetričnost šeme i uparivanje tranzistora iz gornje i donje polovine šeme. Treba selekcionisati tranzistore sa velikim hfe i upariti ih. Ok?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Van Reitz 

 

Tacno tako ! , ovaj Amp sam bazirao na VSSA topologiji ! 

 

Mogu da ubacim po dva para 2sk135 & 2sj50 u svakom izlazu i tako izbegnem drajvere i temperaturnu stabilizaciju ali su mi hladnjaci vec pasent izbuseni za ove snazne originalne Toshiba izlazne tranzistore koji isto poticu iz tog starog rashodovanog PA snagasa , diode za temperaturnu stabilizaciju bile su isto tako  vezane i u originalnom PA snagasu tako da tu ne ocekujem problem drifta mirne struje. 

Hladnjaci su inace relativno izdasno napravljeni . 

Drajverske tranzistore planiram da postavim na te ogromne hladnjake izmedju izlaznih BJT , ne znam da li da postavim tu i VAS tranzistore isto ? 

Nikakav PCB ne planiram da upotrebim, sve ce biti PtP spojeno kao kod lampasa ! 

Sto se tice vrednosti pojedinih elemenata tu cu morati malo da experimentisem `` in vivo `` ( naravno sa ubacenim zastitnim 10 ohma otpornicima u kolu kolektora izlaznih Tr. ) 

Recimo za pocetak cu ici sa 3K9 otporima u kolu baza VAS Tr. , Trimeri sto odredjuju struju kroz VAS stepene bice smanjeni na 47K . , ostaje mi samo da se poigram sa vrednostima emiterskih GNFB otpora kod ulaznog stepena ! 

VAS & Drive stepeni svakako moraju da rade u A klasi ! , mislim da cu za pocetak na ulazu da ubacim B716AE / D756AE par jer su nesto jaci nego A872AE / C1775AE , oni ce biti zasebno termicki da budu spojeni ( zalepljeni ) . 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ispravljac za svaki monoblok ce biti sastavljen od po dva 300W C tipa transformatora svaki sa 44VAC sekundara vezanih na red , grec ispravljac ce biti od 120A svaki . Elkovi ce biti za jedan kanal 2 x 37000uF / 75V  , a za drugi 2 x 61000uF / 75 V sto mi je poklonio kolegion Dobrivoje !!! 

 

Ps , imam neku ideju da srednji kraj sekundara trafoa uopste ne vezem izmedju Elkova nego da idem sa virtuelnom masom rada preko par otpora . 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Van Reitz 

 

Moje je misljenje da za tvoj projekat VSSA sa lateralcima u izlazu bitno da je ispravljac napravljen sa kvalitetnim i superdimenzionisanim toroidnim transformatorima ! , + da imaju elektrostaticki oklop izmedju primara i sekundara koji mora biti spojen na centalnu tacku mase , + da ih posebno oklopis u neko gvozdeno kuciste da i ono malo rasipnog polja bude tako ponisteno . 

Upotrebi snazan grec od bar 50A , isto tako po mom misljenju je najbolje da se ubace vise manjih Elko-va spojenih paralelno za svaku granu tog bipolarnog napajanja , recimo 3 x 10000uF za svaku granu najmanje , tako se dobija nesto malo na brzini odziva ispravljackog filtera .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ništa neće da smeta što su u izlazu bipolarni tranzistori, samo malo više komplikuje stvari. A kvalitet zvuka je ovde zasnovan na topologiji: simetrična i strujna povratna sprega. To je topologija koja garantuje dobar rezultat i bez A klase izlaznog stepena. To je relaksiran zvuk, sličan cevnom, ali veoma detaljan. Forum member Juma je na američkom diyaudio sajtu sugerisao j-fetove za ulazni par, ali ja mislim da bi to poguralo stvar malo previše u pravcu topline i mekoće kada je u pitanju VSSA. Za ovo tvoje pojačalo sa BJT izlazima može da se razmišlja čak i o tom predlogu. 

 

Ja na tvom mestu ne bih stavljao VAS tranzistore na veliki hladnjak nego bi ih izolovao i stavio na mali zajednički hladnjak da temperaturno doprinose simetriji, mada je to relativno rizično jer se može desiti da mali hladnjačić postane antena za VF smetnju, pa bi morao da se uzemljava. Ja ću raditi dva VSSA: jedan na LC-jevoj originalnoj pločici i jedan through hole za koji će mi pločice poslati drugar iz USA.

 

Nažalost, nemam ja para da odradim tako supstancijalan PSU kakav predlažeš jer to ne bi bilo mnogo jeftinije od dobrih SMPS-ova, a bilo bi kud i kamo gabaritnije i teže.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Van Reitz 

 

Ova topoplogija mi je privukla paznju jos odavno ! , jos kada sam procitao white paper od pok. Bruce de Palme ! 

Dosta je retka , samo je Madjarska firma Weed koristi jos uvek i dan danas u njihovim Canopus BJT Amp-ovima snage . 

Recimo da sam ovog Japanskog PA donora delova bio opravio 100% , ukjucio i poslusao ne vise od 10 minuta i rekao :

Sranje zvuk ! , snage kolko oces al kvaliteta zvuka nigde ! , recimo da zvuci kao svaki tipican zvuk dobijen iz SS pojacala B klase koja imaju Diferencijalni pojacavac na ulazu ,( sa zadovoljstvom sam ga raskupusao ! ) .

 

J fetove ne bih ubacivao jer ih i nemam , a i oni traze kaskodiranje pri ovom naponu napajanja od + - 62VDC , za ovaj par A970 / C2240 cu da pogledam svakako ! 

 

 Velike hladnjake cu da uzemljim svakako inace ! , posebnim  vodom u centralnu` star point ` tacku mase , ako budem stavljao VAS Tr. na poseban hladnjak i on ce biti uzemljen svakako ! Ali mislim da bi i oni mogli da idu djuture na veliki hladnjak ,  primera recimo da kod ovih hibridnih STK kola snage sve od aktivnih elemenata jeste  ugurano dzumle unutra pa nista ne smeta . 

 

Sto se ispravljaca  za tvoj VSSA Amp tice mogu ti reci bar iz perspektive kako sam ja dosao do dobrih trafoa , na otpadu ! , platio sam ih kolko par flasi piva !

Odnosno ako se negde snadjes za par snaznih ispravnih toroida nemoj da gledas sta imaju na sekundaru nego to pokidaj , primar izoluj  PVC izolir trakom pa namotaj preko bakrenu foliju ( eventualno Alu. ) , ali tako da se ne kratkospoji nigde sve pomocu iste izolir trake , to ce biti elektrostaticki oklop ! ( zalemiti izvod tanjom zicom )

 Preko toga za sekundare mozes da namotas i sa obicnom PVC izoliranom licnastom debelom zicom onoliko navojaka kolko ti je vec potrebno od napona u sekundarima . 

 

Licno nemam nista protiv dobrih Chopper ispravljaca ali po mom misljenju i dobro odradjen obican ispravljac zavrsava tu posao 100 % . 

 

Eto i seme  koju sam skinuo sa tog Japanskog lose zvucnog rashodovanog PA donora : 

post-556-0-37093400-1366977494_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad se radi o pojačalima sa strujnom povratnom spregom treba imati na umu da kod njih frekventni odziv nije zavisan od gaina u zatvorenoj petlji, na način kako je to kod pojačala sa naponskom povratnom spregom. Pošto je bandwidth ogroman, šum se u laboratoriji očiglednije manifestuje nego kod konvencionalnih pojačala sa naponskom povratnom spregom. Za current feedback pojačalo je sve što se nalazi u etru signal, ono detektuje taj radiofrekventni fon kao antena. Kod upoređenja sa voltage feedback pojačalom mora da se ponderiše rezultat, da se pojačalo sa strujnom negativnom povratnom spregom upodobi za komparaciju, jer inače će ispasti da ima znatno više šuma.    

 

Za definisanje naponskog gaina valja uzeti otpornike 2k2 i 100R. Pošto je ovo snagaš njega ove niske vrednosti neće opteretiti a smanjiće se Johnsonov šum.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma kakav diferencijalni par na ulazu! To čim vidiš beži. Ja sam se ponadao da nešto od toga može da bude kad sam radio Elliotta P101 ali džaba! Kod LTP ulaza ništa ne pomaže. Može da se budži strujnim ogledalima, kompleksnim CCSovima, etc., kolko hoćeš i ništa ne pomaže, čak možda i kvari još više. To samo poboljšava laboratorijske nalaze ali ne i zvuk. To nameće industrija jer je njima tako lakše da odrade pojačala sa dobrim specifikacijama, da ne mora ništa da se šteluje na fabričkoj traci i da usporava štancovanje. Moji drugari pokupovali Lavardene, NAIMove, i druga skupa pojačala i stalno su razočarani. Potrošili pare a zvuk je crap! Ja mislim da je to zbog degradacija u vremenskom domenu, u faznom odzivu pojačala sa naponskom povratnom spregom. To je zvuk koji stalno ima neku iritaciju, veću ili manju. Ili je prekompenzovano i zvuči napumpano u basovima i tamno, ili ako ima svežine onda dodaje neku zrnatost. Posle nekog vremena imaš potrebu da pogasiš uređaje i da bežiš iz sobe. Zato zadnjih 30-40 godina pojačala zvuče loše. Ali kad neko nađe starog Revoxa sa singletonom na ulazu, čak i sa sve rasušenim elektrolitima, to bude iznenađenje. Nikome nije jasno kako to zvuči tako dobro. Uopšte nije bitno da pojačalo ima opake specifikacije. Samo je zvuk bitan. A kod strujne povratne sprege imaš i dobre specifikacije, jer ipak je tu problem linearnosti tretiran, nije se ostalo indiferentno prema izobličenjima, primenjena je negativna povratna sprega ali na način koji ne degradira zvuk.  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...