Jump to content

Pokušaj poređenja LP i CD...


zika

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 60
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Ono sto se pri kraju spota vidi je dejstvo brickwall filtera u CD-u - njegovim uklanjanjem se dobija slican prikaz kao i kod LP ploce - ultrazvucni shum na koji je superponirano mnostvo visih harmonijskih nusprodukata. Test je u odnosu na svoju osnovnu tezu (koji medijum ima siri frekv. opseg) prosto irelevantan jer jedino sto jasno prikazuje je dejstvo brickwall filtera.Nije ispitana struktura ultrazvucnog sadrzaja snimljenog sa LP - da bi teza vredela treba dokazati da je to snimljeni, pozeljni sadrzaj a ne shum i nusprodukt rada uredjaja, nesavrsenosti medijuma i lanca reprodukcije. Naravno, sve to bez preispitavanja smislenosti pocetnog pitanja...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ono sto se pri kraju spota vidi je dejstvo brickwall filtera u CD-u - njegovim uklanjanjem se dobija slican prikaz kao i kod LP ploce - ultrazvucni shum na koji je superponirano mnostvo visih harmonijskih nusprodukata. Test je u odnosu na svoju osnovnu tezu (koji medijum ima siri frekv. opseg) prosto irelevantan jer jedino sto jasno prikazuje je dejstvo brickwall filtera.

Nije ispitana struktura ultrazvucnog sadrzaja snimljenog sa LP - da bi teza vredela treba dokazati da je to snimljeni, pozeljni sadrzaj a ne shum i nusprodukt rada uredjaja, nesavrsenosti medijuma i lanca reprodukcije. Naravno, sve to bez preispitavanja smislenosti pocetnog pitanja...

Interesantno pitanje, kako znati sta je snimljeno a sta ne? Kada cemo priznati da nemamo pojma sta i kako je snimljeno na snimku koji smo uzeli, bez obzira na kojem je formatu? Iluzija koju stvaramo je u veliko subjektivna stvar, a diskusije kako treba da zvuci su piskarenje u vjetar ....
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čak i da nam naš kućni ljubimac šišmiš kaže da snimljeni materijal iznad 22 kHz jeste poželjan, i da se njemu baš mnogo sviđa, i upotpunjuje njegov zvučni i muzički doživljaj, kako ćemo znati da i nama upotpunjuje zvučni doživljaj?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čak i da nam naš kućni ljubimac šišmiš kaže da snimljeni materijal iznad 22 kHz jeste poželjan, i da se njemu baš mnogo sviđa, i upotpunjuje njegov zvučni i muzički doživljaj, kako ćemo znati da i nama upotpunjuje zvučni doživljaj?

Zadnja recenica posta #4 ;)

... Kada cemo priznati da nemamo pojma sta i kako je snimljeno na snimku koji smo uzeli, bez obzira na kojem je formatu? Iluzija koju stvaramo je u veliko subjektivna stvar, a diskusije kako treba da zvuci su piskarenje u vjetar ....

Izneti iskazi mogu da se prihvate kao tacni jedino ako se umesto prvog lica mnozine upotrebi prvo lice jednine
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izneti iskazi mogu da se prihvate kao tacni jedino ako se umesto prvog lica mnozine upotrebi prvo lice jednine

Moze ostati mnozina,moze-ni ja nemam pojma kako zvuci bas onaj bongo u originalu! A subjektivno,dopada mi se kako zvuci na cetiri od sedam mojih pojacala... Priznajem,osim kad kazem "Meni se dopada kako u mojem sistemu zvuci to i to..." sve ostalo je pljuvanje uz vjetar jer ce drugi par usiju uz mene cuti to isto ali ce dozivjeti drugacije.Inace cetvrti post je cista logika,cim je poceo klip zapitao sam se "Ma ne se*i sad da ima plocu nasnimljenu signalom sa ton-generatora i to jos u >20kHz..." ,i naravno nije imao. Mozda je zvucnicom "hvatao" i radni takt svojeg lap-topa morebit... Subjektivni osjecaj je majka,samo ga ne valja naturati drugima kao pravilo,a razvijati ga u pravom smijeru-treba svakako.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

mislim da je naslov teme pogresan da treba da stoji

LP vs. CD

Analog vs. Digitalje mnogo siri pojam od ovog slucaja...

po meni i jedno i drugo ne valja (LP i. CD) u odnosu na sirov digitalni master zapis sa kompa :buehehe:

Eto, promenjeno...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Verovatno omaskom si zaboravio rec "neuspesan"... :whistle2:

Nije tol'ko ni neuspesan (ustanovio je postojanje nekih razlika, a neuspesan je u interpretaciji tih razlika) koliko je besmislen...E sad, pitanje je - da li je vise neuspesan ili vise besmislen, odn. da li je krokodil zeleniji ili duzi ? ;)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma što pričam godinama? Nemamo pojma kako je to zvučalo u studiju ili dvorani gdje je snimano. Nemamo pojma koliko je tko tokom produkcije intervenirao u zvuk niti koliko se trudio naglasiti "stereo sliku" i što je usput nehotice promjenjeno.Ostaje samo naša preferencija koji od upotrebljavanih trikova NAMA lakše prodaje muda pod bubrege, tj. koji ton, harmonik ili tračak distorzije nas podsjeti na live događaj.Sve ostalo se da objasniti ovim: But look - this is a luxury hobby. It's not really about sound quality, despite all the audiophile screeching to the contrary - it's about beauty, luxury, convenience, elegance, money... and sound quality.Hifa je alat, a mjuza je medij koji neki trebaju da im izazove određeni osjećaj. Svi mi smo "dragon chasers"....obični junkies! ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma što pričam godinama?Nemamo pojma kako je to zvučalo u studiju ili dvorani gdje je snimano. Nemamo pojma koliko je tko tokom produkcije intervenirao u zvuk niti koliko se trudio naglasiti "stereo sliku" i što je usput nehotice promjenjeno.Ostaje samo naša preferencija koji od upotrebljavanih trikova NAMA lakše prodaje muda pod bubrege, tj. koji ton, harmonik ili tračak distorzije nas podsjeti na live događaj.Sve ostalo se da objasniti ovim: But look - this is a luxury hobby. It's not really about sound quality, despite all the audiophile screeching to the contrary - it's about beauty, luxury, convenience, elegance, money... and sound quality.Hifa je alat, a mjuza je medij koji neki trebaju da im izazove određeni osjećaj. Svi mi smo "dragon chasers"....obični junkies! ;)

Ima jedno uvjerenje da samo prirodno je dobro. Problem je sto mi me znamo sta je prirodno. U stvari znamo, ali meni prirodno i tebi prirodno ne mora uopste biti isto. Usi svi imamo, mislimo da isto rade ali se opet drasticno razlikuje kako cujemo i u kojem emotivnom stanju. Sa zvukom auta, alata i takvih stvari nemamo skoro nikada problema u diskusijama a sa muzikom je skroz drugcije. Muzika je povezana sa emocijama i svako od nas je cuje i dozivljava na svoj nacin.Na puno kucnih slusanja a bogami i sajmovima, sjedimo zajedno i cesto se desi da imamo skroz drugcija misljenja, jedan cuje ovako, drugi onako, jedan voli ovo drugi ono. Ko je u pravu? Ko je sudija?Cak i na koncertima, neko kaze da je zvuk bio super, neko kaze da je truba...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima....

Znači da se načelno razumijemo. Zar ne?

Cak i na koncertima, neko kaze da je zvuk bio super, neko kaze da je truba...

Čujem da su koncerte Milesa Davisa stalno opisivali nešto kao "truba".... :rofl:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zero, razumjemo si mi vrlo dobro. :pioneer: ... samo sam nastavio razmisljanje na tvoj post :phil_04:

Znam. nego mi bješe drago, pa rekoh da odgovorim nešto. :cheers:

A to za Milesa me bas cudi :assshake:

Nepravda je to! kad svira Grappelli svi kažu: "Violina!"A za Milu vele: "Truba!" :rofl:EDIT: Stein, je l' se predaješ ili da Ninja i ja nastavimo? :buehehe:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...