Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Da li postoji mogućnost nabavke nekih modela kabela, i kako ?Većina asortimana se ne može naći po radnjama u BG-u, ili ja bar ne znam gde ima. Ako se negde ponešto i nađe, onda mora na veću količinu tipa barem 100 m.Za početak, interesovao bi me telefonac J-Y(ST)Y 12x2x0,8.Da li neko zna kakav je kvalitet/čistoća bakra u njihovim kabelima ?Dobrodošle su i informacije o tome koja fabrika u Srbiji nabavlja kvalitetniji/čistiji bakar koji koristi u proizvodnji kabela.

• Odgovora 52
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Napisano

pa samo 2 fabrike imaš u celoj srbiji.

OK, da ne bude dosadno, proširujemo priču o kvalitetu bakra i na ostale. Evo, za početak dodajem Draka i Belden. I pitanje, da li kod nas može da se pazari nešto od Beldena (UTP, SFTP, telefonci), a da to nije kotur od 100 m ?

P.S. BIlo bi dobro da se makar na početku teme učestvuje u temi i na temu, a ne da se flejmuje. Izgleda da se anubisu u poslednje vreme mnogo gledalo kroz prste, pa se (previše) opustio.

Napisano

bolji kablovi (kvalitetniji/čistiji bakar) od ovih nema u Srbiji (a i sire) - a fabrika pred zatvaranjem :crazy: :

http://www.fks.co.rs...audio/audio.htm

Iskreno, najviše bi me interesovao upravo pre pomenuti telefonac J-Y(ST)Y 12x2x0,8. Da li Jagodina ima to u produkciji? Belden ima upravo to, ali ne mogu da pronađem u BG-u za kupiti. Ima i NOVKABEL u proizvodnom programu, ali je takođe problem nalaženje toga na malu količinu. Hteo sam da pravim jedan zvučnički kabel (za sebe) po sledećem projektu: http://www.audiofil.net/how_news_item.asp?NewsID=34 Kada se sve sabere i oduzme, tu je donekle bitan kvalitet vodova od bakra, sve ostalo je stvar konstrukcije i izođenja, a materijal je jeftin.
Napisano

kad bi Apple preselili u Srbiju propao bi za par godina :buehehe:

I tamo gde jeste, apple drži više hype no odnos uloženo/dobijeno.Propašće on i tamo vrlo brzo.
Napisano

kod netiksa

Ima Draka cables, svega i svačega, ali nema baš taj telefonac 12x2x0,8Možda kupim ovaj: http://www.netiks.rs...hz-bez-halogena i samo ukrstim 4 na + i 4 na -, a ukupni presek izađe 2x1,3 mm2. Na malu dužinu izađe i mali induktivitet, i solidno nizak otpor ali i manja kapacitivnost. Kabel ima vrlo dobru duplu izolaciju. U svakom slučaju ta igrarijica relativno malo košta.

dodji da cujes kod mene kako svira bolji obican kabl "neotech" iz kanibala - mislices da je tozla :buehehe:

Zvao sam za Neotech KS-1224, ali imaju samo 3,6 m u radnji. To bi trebalo da je zaista jako dobro urađen zv. kabel za male nofce. "Problem" je i to što je u pitanju hrpa 0,1 mm (ili 0,15 mm) licni (ukupno 2x4 mm2), a hteo sam da napravim dobar zv. kabel sa punim presekom od oko 0,8 mm, tj. više njih u dobroj geometriji i odgovarajućoj izolaciji + shield (Al folija) sa svojom ground žičkom.
Napisano

Iskreno, najviše bi me interesovao upravo pre pomenuti telefonac J-Y(ST)Y 12x2x0,8...

Bilo je takih nekih telefonaca u Merkuru na Bežaniji. Nije ti daleko... ...na žalost ne sećam se detalja.
Napisano

Bilo je takih nekih telefonaca u Merkuru na Bežaniji. Nije ti daleko... ...na žalost ne sećam se detalja.

Pošto povremeno svratim kod njih za razne stvarčice, će zvirnem i to sledeći put.
Napisano

Onaj plavo beli telefonac je precnika 0.8. Ne vidim razlog zasto bi se bezalo od njega. Dobar je to bakar. Ako se nadje Jagodinski, jos bolje. Ima u Jagodini njihova prodavnica, bio sam tamo jednom kupio onaj njihov zvicnicki 2x3mm2 gumiran crveno beli. Ali da me ubijete nemam pojma gde se nalazi tacno radnja jer ne poznajem Jagodinu u opste. Tamo sam se slucajno tada zadesio i iskoristio priliku.

Napisano

Iskreno, najviše bi me interesovao upravo pre pomenuti telefonac J-Y(ST)Y 12x2x0,8. Da li Jagodina ima to u produkciji? Belden ima upravo to, ali ne mogu da pronađem u BG-u za kupiti. Ima i NOVKABEL u proizvodnom programu, ali je takođe problem nalaženje toga na malu količinu. Hteo sam da pravim jedan zvučnički kabel (za sebe) po sledećem projektu: http://www.audiofil....m.asp?NewsID=34 Kada se sve sabere i oduzme, tu je donekle bitan kvalitet vodova od bakra, sve ostalo je stvar konstrukcije i izođenja, a materijal je jeftin.

A da se proba mozda sa lak zicom?
Napisano

Dielektrična svojstva izolatora je značajna stavka u konstrukciji kabela.

Iz telefonca Y(St)Y se dobije i potrebnih 24 bakarnih izolovanih vodova, kao i Al izolacioni omotač (screen Al-laminated foil).

Evo kako to otprilike izgleda (kod Novkabel):

Postavljena slika

Napisano

Iskreno, najviše bi me interesovao upravo pre pomenuti telefonac J-Y(ST)Y 12x2x0,8. Da li Jagodina ima to u produkciji? Belden ima upravo to, ali ne mogu da pronađem u BG-u za kupiti. Ima i NOVKABEL u proizvodnom programu, ali je takođe problem nalaženje toga na malu količinu. Hteo sam da pravim jedan zvučnički kabel (za sebe) po sledećem projektu: http://www.audiofil....m.asp?NewsID=34 Kada se sve sabere i oduzme, tu je donekle bitan kvalitet vodova od bakra, sve ostalo je stvar konstrukcije i izođenja, a materijal je jeftin.

Ovo možeš da probaš i sa UTP kablom AWG24, tj. za žicama punog preseka fi0,5mm tj. 0,2mm2. Sa 12 komata imaš 2,4mm2, a to je ihaaaj za kuću. Ako treba više poterati cat7, on ima deblje parice.

Osim toga ne moraš da uzmeš kabl sa 12 parica, nego duplu dužinu od toga sa 6 parica.

Ako je bitan Al foil, kupi se kabl s njim.

Napisano

Ovo možeš da probaš i sa UTP kablom AWG24, tj. za žicama punog preseka fi0,5mm tj. 0,2mm2. Sa 12 komata imaš 2,4mm2, a to je ihaaaj za kuću.Osim toga ne moraš da uzmeš kabl sa 12 parica, nego duplu dužinu od toga sa 6 parica.Ako je bitan Al foil, kupi se kabl s njim.

Treba pun presek 0,8 mm, ne i manji, zbog skin efekta.Jedan kabel sa 12 parica je zbog: 1. manje posla kod skidanja spoljne izolacije ; 2. Al screen foil je odgovarajuće veličine da se postavi i za pravljeni kabel. Šta da radim sa dve manje Al folije ?24 voda postavljenih po krugu je zbog najboljeg poništavanja međusobnih negativnih uticaja + i - vodova.Možda bi moglo i sa 16 ili 12 vodova od po 0,8 mm. Geometrija bi bila zadovoljenja, a pozitivno je smanjenje ukupnog poprečnog preseka sa 6 na 4 tj. 3 mm2. Kabel je manje krut, manja je kapacitivnost koje ima značajan iznos sa 6 mm2.Treba pročitati članak sa audiofil.netHteo sam da nabavim 3 varijante: Neotech KS-1224, Draka SFTP kat. 8 Multimedia UC1500 (okačio sam link, iz Netiksa) i ovaj koji sam hteo da napravim.Tako bih imao odličan licnasti 2x4 mm2 by Neotech, SFTP mrežni sa 2 x (4x0,645 mm=1,3 mm2) bez intervencija, i pravljeni sa 2 x (12x0,8 mm=6 mm2) rađen kako Maxwell zapoveda.
Napisano

Treba pun presek 0,8 mm, ne i manji, zbog skin efekta.

Ako je razlog skin efekat, treba da piše "ne i veći". Što manji presek pojedinačnog (okruglog izolovanog) provodnika to bolje, glede skin efekta. Naravno valja imati i dovoljno mm2.Na audiofil sajtu pišu sastojci kabla i bi čoveku dosta:

Sastojci:1. 9 metara Y(ST)-Y kabela, koji se satoji od 6 parica...

No dobro, tvoj kabl. Pratim šta se radi...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...