Jump to content

Hi-end Hi-eff system


chakija

Preporučeni Komentari

Deltallite nisam slušao.

Slušao sam ja :) Sonido ima življe srednje ali nema bas kao Lite. Doduše, ne znam koliko je srednjeg kod Hifisha zapravo svirala 12-ica, a koliko onaj 8" FR. U suštini sve je kompromis. Da Deltalite i dalje koštaju 95 evra po komadu kao pre, uvek bih posavetovao Deltalite (volem bas, šta ću :D ). Sada, kako koštaju oko 130 evra po komadu, a slušajući Sonido, i šta sve može, posavetovao bih Sonido.

Nema bas kao Deltalite ali daleko od toga da ne bih mogao živeti sa tim zvukom. Kao što rekoh, dobro bih počešao glavu kada sam smišljao šta da pravim da sam znao ono što sada znam. Da li bi bio econowave ili ona varijanta koju ima HiFish ?

Osnovna razlika, zbog koje bi možda HiFishova varijanta prevladala je zbog istog karaktera zvuka u bas sekciji i FR (oba su direct radiator). Jednostavno, kod econowave-a se čuje da je dole direct radiator, a gore waveguide/horna. Ista je priča i sa Gagicinim EV i Yuichi hornom gore kao i kod Sync-a sa Beymom i econowave-om. Različiti karakteri zvuka su u pitanju. Pitam se kako bi bilo staviti Deltalite ili Sonido u neku bashornu. Ne mora da ide mnogo nisko ali da daje taj karakter zvuka koji izlazi iz visokotonca.

Ono pak, što bi me privuklo econowave-u ili bilo kom drugom kvalitetnom horn projektu, je to što mislim da ne bih više mogao da živim bez te slasti koja izlazi iz kompresionog drajvera. Tolika preciznost zvuka... kao da se ne bori ni sa kakvom težinom u radu. Sve izlazi jasno, čisto, bistro. Ako horn loaded sistem ne smeta pri slušanju, e to je prava stvar.

E sad, otvara se drugo pitanje... Šta kome smeta? Ono što mogu da kažem da meni zvuk econowave-a uopšte ne smeta. Verujem da H290+DE250 daju zvuk dobar koliko i econowave jer ne bi Wayne koristio svašta za svoje top modele kutija pa mislim da bih i to mogao da uvrstim u kvalitetne horn loaded sisteme.

Ima još nekoliko jako zanimljivih horni (RCF H100 i RCF HF94). HF94 bih baš voleo da probam sa nekim 1,4" kompresionim drajverom. Može da se seče još niže, a zadržava se koliko toliko dobra ekstenzija ka visokim frekvencijama.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 485
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

bravo Chakijice, znao sam ja da ti Sonido basseki super sviraju, pa vidi se i po dizajnu, lagana membrana, meko vesanje, prstenovi ojacanja na membrani ko Corali, lepa boja, nema sta vrhunski zvucnici :)

Svremena na vreme u katalozima se nalaze informacije o određenom odnosu mase / ne tako male / i vešanja relativno tvrdog .....u cilju ne padanja u nekorisna oscilovanja i rezonancije na niskim frekfencijama ......i stalno se ponavlja priča o kompromisima ......o boji nemam lepe reči ....... :guitarplayer:

Možda možda .....taj zvučnik sa nešto malo promenjenim parametrima bi mogao da ide i u kompresionu kutiju , ne tako velikih dimenzija , gde bi se moglo oživiti po malo zaboravljen duh , starih dobrih kutija .......

Mada i onaj od 20 cm iz iste serije mi izgleda kao dobitna kombinacija za mnoge .....pošto ima parametre kao neki dobar od 16 cm ......sa dobrim visokotoncem bi se mogla uraditi kutija sa zaista interesantnim dimenzijama i iznad svega interesantnim zvukom .........recimo Ciare MT 320 može da se spusti do 1100 hz bez problema ali košta preko 100 evra ...postoji i PT 383 sa 38 mm svilenom membranom ......druga kombinacija može da bude Monakorova horna .....nije neka visoka efikasnost , ali nije ni mala .......dva Sonida od 20cm već mogu , čak i u kompresionoj kutiji postići vrlo vrlo zavidne rezultate u MTM

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:D

Jes da sam se iscimao ko nikad dok sonide nisam prešverao preko granice, napatio se ko konj dok sam išmirglao i poravnao loše odsečene stranice špera, njakao se i borio sa 7 stega dok sam ih lepio, a već 3 dana ja i ženče inhaliramo sandolin... ali vredelo je sad kada ih čujem kako sviraju.

čime si lepio ploče špera?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:happy64:Hvala na pozitivnom komentaru! Meni je takođe bilo prijatno druženje sinoć :drink:Mesta za poboljšanje naravno uvek ima, pre svega u komponentama za skretnicu, dampiranju horni itd...međutim, ništa od toga nije toliko bitno da bi me sprečilo da uživam u slušanju muzike.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala !Inače, bilo je malo izmena u skretnici zbog usklađivanja glasnoće viskotonca. R1 je za sada ostao na 47R, a R2 je 12R.Zvučnici sviraju sve bolje iz dana u dan. Taman će se razraditi fino kad dođe prinova da pevaju uspavanke.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Zamenio sam keramičke otpore na skretnicama sa po 17 kom 820R I 180R ugljenim 2W. Sada imam oko 49R u redu i 13R u paraleli. Zvuk primetno smireniji, mekši...videćemo kada se otpornici usviraju kako će da se čuje :rofl: .

Takođe sam dampirao horne sa pola kile žive gume. (sorry DYNA nisam mogao dočekati alybutil ;) )

Ovo je uticalo na smanjenje sibilanata tj. "plastičnosti" u zvuku. Vokali su definisaniji(manje odzvanja), zvuk ima manje honka, oko instrumenata ima više vazduha...

U ponedeljak treba da skoknem do Bečeja po http://www.kupujemprodajem.com/20uF-250V-blok-made-in-Germany-1471269-oglas.htm?filter_id=7777130. Vrednost mi taman odgovara za skretnicu, a cena je više nego odlična-idealno za malo eksperimentisanja.

Jesu li nekom poznati ovi kondenzatori ? Zen ?

post-14-0-44845700-1332617087_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 months later...

Off axis merenja 3Pi kutija. Pomislih da bi bilo lepo imati ih ovde :)

[*]All measurements were done groundplane, with the speaker and the microphone resting on the ground.

[*]No post-processing or smoothing was applied.

[*]Measurements were taken at a distance of 10 feet from the baffle and drive voltage was 8.62vrms. This is equivalent to 2.83v/M and 1W/1M values since average impedance is 8Ω.

[*]The loudspeaker was driven with a 60Hz sine at 40vrms to pre-heat for 15 minutes immediately before measurement. This was done to bring it to a realistic operating temperature.

[*]Off-axis measurements were done at 10° increments. The forward axis was taken as the cabinet centerline, midpoint from top to bottom and side to side. Small vertical angles upward therefore position the microphone closer to the tweeter's forward axis.

HORIZONTALNI OFF AXIS

Postavljena slika

Postavljena slika

VERTIKALNI OFF AXIS

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 9 months later...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...