Jump to content

Anodno pojacalo


Дане

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 23
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

ja ozbiljno, komsija je stariji od mene 20 godina, i on je zvucao ozbiljno. ne znam, spominjao je anodno pojacalo i push-pull, pokazao mi je plocu - poklopac za to pojacalo, lepo srebrne boje, sa nekoliko rupa za lampe, spominjao je cini mi se 50ak W na izlazu.... ali mi je par puta naglasio da je to anodno pojacalo...ne razumem. pitacu ga za detalje...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Da ne bih otvarao zasebnu temu eto nekih mojih skica na temu Anodno pojacalo , odnosno da budem precizniji varijacije na topologiju SET pojacala u A klasi .Kolo a) :Konvencionalan SET , zvucnik je kuplovan na tradicionalan nacin preko OPT , kvalitet sonicnosti ovakvog pojacala jeste direktno vezan za kvalitet samog OPT.Kolo b ) :Parafid SET , OPT je vezan preko spreznog kondenzatora , izbegnuta je predmagnetizacija jezgra OPT ali je sonicni limit i dalje u OPT-u kao i delimicno u anodnoj prigusnici , OPT jeste sada manje sonicno kriticna komponenta .Kolo c ):Parafid SET , Autotrafo je vezan preko spreznog kondenzatora , boljitak sonicnosti u odnosu na kolo b jer je je autotrafo bolja elektroakusticna naprava u odnosu na klasican OPT .Kolo d ) :SET OTL , osim manjeg negativnog sonicnog uticaja od spreznog blok kondenzatora i isto tako u manjoj meri i od anodne prigusnice ovo je skoro idealno kolo , ali je na zalost limitovano upotrebom islkjucivo visoko ohmskih specijalnih zvucnika koje se odavno vise ne proizvode ( steta ! )Kolo e) :Sprezni kondenzator vise ne postoji , autotransformator sada ima problem predmagnetizacije jezgra ali je i dalje u prednosti nad klasicnim OPT kada je sonicnost u pitanju , signal zvucnika je u protivfazi sa signalom sa anode izlazne cevi , ali je spoj OPASAN po zivi svet jer postoji konstantno Visok Anodni Napon iz B+ napajanja u zvucnickim kablovima kao i u samom zvucniku i kao takav je NIJE za DIY ili za Profesionalnu upotrebu !!!Kolo f) :Slicno kao i kolo e ali sa tom razlikom da u ovom kolu sada kroz zvucnik protice neka manja DC komponenta cija velicina zavisi direktno od odnosa DC otpornosti izlaza autotrafoa prema DC otporu zvucnika , signal na zvucniku jeste u fazi sa signalom na anodi izlazne cevi tako da manja korekcija viseg audio spektra se moze postici dodavanjem jednog kondenzatora manje vrednosti direktno sa anode cevi na zvucnik , ovaj spoj jeste isto OPASAN po zivi svet iz istih razloga kao sto je i kolo e, i kao takav NIJE za DIY ili Profesionalnu upotrebu !!!Svaki komentar je dobrodosao !

post-556-0-16990400-1322769871_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok, ja bih samo dodao da sam pricao malo sa komsijom, ipak je u pitanju bilo Katodno pojacalo. Jos uvek se pravi, objasnjenje je bilo da to pojacalo ima mnogo vise komponenti unutra u odnosu na obicnog lampasa i da je znatno skuplje. Sorry za Off.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...